Sunday, July 29, 2012

Selepas Sahur...

Masa kecik-kecik dulu...bangun sahur adalah satu benda yang sangat sukar dibuat. tengah2 sedap diulit mimpi disuruh bangun makan nasik...adeh...tak selera langsung. letak ayam goreng KFC kat depan idung pun tak lalu.

Bila remaja, mak akan kejutkan bangun sahur dengan sedaya upaya...dan koi akan bangun bila dah dekat dekat nak imsak. minum air kopi secawan...pastu basuh pinggan. Gosok gigi, amik wuduk solat subuh...bum...tido balik.

Masa dok rumah sewa dengan rakan2 sepengajian dulu...semangat..bangun pagi masak...lepas sahur..tido balik. tapi sekarang, dah ada suami dan anak2, lepas sahur koi dah tak tido dah. Sebab ada byk benda yang nak dibuat, nak gosok baju, nak sapu lantai rumah, nak sidai baju...kalau koi tido balik sure terlajak nak pergi kerja. lepas tu kelam kabut dengan beg anak tak siap kemas lagi, itulah...inilah...kalau bukan bulan puasa koi siapkan sebelum tido. tapi sebab bulan puasa tido awal sikit semua kerja2 sebelum tido ganti lepas sahur la pulak.

Kadang-kadang bangun sahur bukannya makan sangat pun...makan ala kadar je...kadang tu minum nestum jer...tengok mood, tp yang penting tiap pagi kena bangun sahur. Amik berkat.

Nabi saw. bersabda, "Perbezaan antara puasa oang Islam dan puasa ahli kitab ialah makan sahur." (HR al-Tirmizi)

9 comments:

ekinashikin said... [Reply]

kita mmg liat nk bgun sahur dulu2...

Ardini Humaira said... [Reply]

dni skang sejak kawen, tak liat bangun sahur sebab kena sediakan menu untuk asben hehe

diana said... [Reply]

tahun ni akak tak terlepas sahur lagi..tiap2 hari bangun,tak macam tahun2 lepas..mesti ada satu hari yang punch card merah,..hehhehe

ieda said... [Reply]

sahur nie semua x larat
bila time berbuka macam x nyempat kan ekeke .. terutama anak2 .. ;)

Nafisa81 said... [Reply]

ekin> dulu liat..skang liat lagi..tp kurang sikit la
dni> asben punyer pasal..tgh uzur pun akak bgn sediakan sahur...kot kot leh kongsi pahala :)
k diana > ni mesti pasal tido tak berapa lena ni...
k ida > jgnkan anak..time buka dgn mak dgn bapak pun dah tak nyempat sama...

Kesuma Angsana said... [Reply]

betul tu, but puasa zaman kanak2 paling bestkan. Salam kenal n KA dah follow ye 145

Ati Masrif said... [Reply]

salam,

sori lambat sampai..tahun ni mood
malas sikit buat n3 :)

hari2 kena bangun sahur sbb anak2
tapi mummy depa ni pun makan macam
buka posa je...hihi

Aju Mohit said... [Reply]

Samalah skrg tak tidur pas sahur dah kecuali weekend eh?? Hihihi

man said... [Reply]

sian budak itu..mcm letih je..hehe
sila lah dtg ke blog sy..http://ajax85.blogspot.com

Sale! Sale! Sale!

Dapatkan pelbagai barangan di Seri Sekijang Blogshop...
Legging kanak-kanak, Cawan Giacomo, Handmade Chocolate, Homelife, kitchen wallpaper, cartoon cutlery, kitchen tools, Gift Box, Serving tray, Fridge magnet preloved item

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

babab.net

apesal traffic??