Sunday, July 29, 2012

Selepas Sahur...

Masa kecik-kecik dulu...bangun sahur adalah satu benda yang sangat sukar dibuat. tengah2 sedap diulit mimpi disuruh bangun makan nasik...adeh...tak selera langsung. letak ayam goreng KFC kat depan idung pun tak lalu.

Bila remaja, mak akan kejutkan bangun sahur dengan sedaya upaya...dan koi akan bangun bila dah dekat dekat nak imsak. minum air kopi secawan...pastu basuh pinggan. Gosok gigi, amik wuduk solat subuh...bum...tido balik.

Masa dok rumah sewa dengan rakan2 sepengajian dulu...semangat..bangun pagi masak...lepas sahur..tido balik. tapi sekarang, dah ada suami dan anak2, lepas sahur koi dah tak tido dah. Sebab ada byk benda yang nak dibuat, nak gosok baju, nak sapu lantai rumah, nak sidai baju...kalau koi tido balik sure terlajak nak pergi kerja. lepas tu kelam kabut dengan beg anak tak siap kemas lagi, itulah...inilah...kalau bukan bulan puasa koi siapkan sebelum tido. tapi sebab bulan puasa tido awal sikit semua kerja2 sebelum tido ganti lepas sahur la pulak.

Kadang-kadang bangun sahur bukannya makan sangat pun...makan ala kadar je...kadang tu minum nestum jer...tengok mood, tp yang penting tiap pagi kena bangun sahur. Amik berkat.

Nabi saw. bersabda, "Perbezaan antara puasa oang Islam dan puasa ahli kitab ialah makan sahur." (HR al-Tirmizi)

9 comments:

  1. kita mmg liat nk bgun sahur dulu2...

    ReplyDelete
  2. dni skang sejak kawen, tak liat bangun sahur sebab kena sediakan menu untuk asben hehe

    ReplyDelete
  3. tahun ni akak tak terlepas sahur lagi..tiap2 hari bangun,tak macam tahun2 lepas..mesti ada satu hari yang punch card merah,..hehhehe

    ReplyDelete
  4. sahur nie semua x larat
    bila time berbuka macam x nyempat kan ekeke .. terutama anak2 .. ;)

    ReplyDelete
  5. ekin> dulu liat..skang liat lagi..tp kurang sikit la
    dni> asben punyer pasal..tgh uzur pun akak bgn sediakan sahur...kot kot leh kongsi pahala :)
    k diana > ni mesti pasal tido tak berapa lena ni...
    k ida > jgnkan anak..time buka dgn mak dgn bapak pun dah tak nyempat sama...

    ReplyDelete
  6. betul tu, but puasa zaman kanak2 paling bestkan. Salam kenal n KA dah follow ye 145

    ReplyDelete
  7. salam,

    sori lambat sampai..tahun ni mood
    malas sikit buat n3 :)

    hari2 kena bangun sahur sbb anak2
    tapi mummy depa ni pun makan macam
    buka posa je...hihi

    ReplyDelete
  8. Samalah skrg tak tidur pas sahur dah kecuali weekend eh?? Hihihi

    ReplyDelete
  9. sian budak itu..mcm letih je..hehe
    sila lah dtg ke blog sy..http://ajax85.blogspot.com

    ReplyDelete

terima kasih la weiii...

Post Terhangat