Wednesday, December 19, 2012

3 Line..

Perghh..tajuk...3 line...sebenarnya nak citer 3 line telepon bimbit paling utama kat Malaysia...Maxis, Digi and Celcom..yg baru baru cam U Mobile tu rasanya belum ramai pengguna...sebenarnya kalau dulu2 lagi banyak kot...pastu diorang merge. Kalau tak silap dulu ada line ADAMS dgn line TM Touch...

Masa mula2 keluar prepaid dulu..mak aih...starter pack utk Hotlink harganya lebih kurang RM250... mahal.. tapi skang 10 hengget pun ada. Sebab koi lambat sikit pakai telepon..hp pertama koi pakai starter pack Hotlink berharga RM123. Nombor pangkal 012-954 hujung tak ingat. maklumlah..zaman dulu..angka 9 kat pangkal tu mewakili negeri Pahang, Kelantan, Terengganu..kiranya orang pahang call murah la sikit. Masa tu boipren koi kat Raub..koi plak belajo kat Skudai.

Nilai tambah a.k.a topap paling murah pun masa tu RM60. huhu... habis PTPTN koi buat nopap telepon ajer...la ni kemain bercinta nak bayar balik...hihihi..gigil jari jemari nak masukkan nombor TAC bayar PTPTN online. masa nopap henpon pakai duit PTPTN dulu tak terpikir pon...dan koi tak pernah tukar line selain daripada Maxis walaupun dah banyak kali tukar nombor telepon. Start awal 2011 koi mula pakai Maxis post paid yang mana koi rasakan lebih murah dan berbaloi berbanding pakai prepaid. setiap bulan koi bayar RM50  jer pastu buat satu sub line RM30 untuk En Suami.


tengok jadual kat atas ni. Untuk macam koi yang tak kuat bergayut ni...sebenarnya sgt berbaloi. Bayar RM50 sebulan, dapat masa berbual 100minit + 100sms. Tu tak masuk bergayut dengan sub line sendiri.
pastu dapat 250MB sebulan, utk akses fb dan twitter kira dah okay sangatlah. Nak update blog mmg tak bulih la pasal henpon koi pun mmg tak sampai ke situ fungsinya.

kalau nak gayut dan gosip2 dengan mak kat Pahang...koi prefer pakai telefon rumah...line TM ke line TM percuma. Pakai la banyak mana pun...macam tu la jugak bayarannya.

Line lain koi pernah jugak pakai...tp company supply la....masa kerja site dalam UTM dulu pakai DIGI..hihih...koi taruk hp dalam poket terus takde line...sbb kat site byk pokok2 kot...kerja skang pakai Celcom...okayla....bos bayar sebulan RM50, pulun call sub contractor banyak banyak kali pun takpe...sbb belum pernah bil lebih drpd 50 lagi.

antara sebab koi pakai Maxis value plus internet ni adalah...anak2 kadang2 dok main henpon..main tekan jer..last last ter'akses' internet.1 kb berharga 1sen. huih....jenuh nak bayar bil terakses tanpa sengaja ni tau tak. Prepaid dulu pernah gak kena...baru topap 30 ringgit alih alih tinggal 40 sen jer...pasal terakses tanpa sengaja...skang terakses sema ada sengaja atau tak, takla jenuh nak bayar sebab dah mmg ada allocation 250MB internet access.

ehh..koi ni bagi promotion percuma lak kat Maxis..hehe..ni bukan promo...ni kongsi pengalaman ajer...


4 comments:

ieda said... [Reply]

skrg nie dah x tahu yg mana bagus ! ... rambang mata huhuh

Miss Mirror a.k.a Sam said... [Reply]

Thanks Nafisa atas info berguna ni.
I mmg buta sikit bab2 benda ni. Entah la.. bila tah nk tukar pd plan2 yg menjimatkan lg menarik mcm ni. Mcm bercinta pulak nk gi tanya kat kaunter tu, nt klu I ada "terbuta info" lg, I tanya you eh?.

diana said... [Reply]

Sekarang ni bnyak betul promosi..depa pun saling berlumba la..tapi setakat ni akak guna maxis je.celcom pernah guna tapi tak best sebab kawan2 lain ramai guna mxs ..

ekinashikin said... [Reply]

mcm2 provider skrg kann...

x mcm zama balajar dulu..hihihi
siyes bapak mahal top up time tu...
starter pack simkad je dah beratus....

Sale! Sale! Sale!

Dapatkan pelbagai barangan di Seri Sekijang Blogshop...
Legging kanak-kanak, Cawan Giacomo, Handmade Chocolate, Homelife, kitchen wallpaper, cartoon cutlery, kitchen tools, Gift Box, Serving tray, Fridge magnet preloved item

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

busuk.org

apesal traffic??