Saturday, May 10, 2014

Pes Asam Pedas Mak Pon

Dah mudah..tetap nak mudah lagi...dari tumbuk lada pakai lesung batu...upgrade pakai blender....dari pakai blender...beli pes segera pula.  Melampau tak...ye...koi memang puak pelampau.

Penggunaan pes asam pedas Mak Pon ni...adalah kerana koi tak reti.masak asam pedas. Tengok kat Google macam payah benar nak masak asam pedas ni...malas weii...nak buat menda leceh ni. Dah la nak masak kena tunggu anak tido. Dah tu...sekali koi tekan punat blender. ..terus jaga... hmmmm...patah mood asam pesas koi.

Yang ni memang mudah...cepat dimasak...tak payah basuh blender. .tak payah celur cili kering. ...tak payah bukak Google menggunakan smart phone di dapur...cuma masukkan pes asam pedas mak pon ni ke dalam periuk bersama air yang disukat guna botol pes tadi tu. Taruk 2 botol air. Didihkan. Masuk kan pelakon utama asam pedas tersebut. ..ikan ke...ayam ke...pastu masukkan pelakon tambahan macam bendi ke...kantan ke...dah empuk semua....tutup api....sedia untuk dihidang.

Rasanya bagaimana? Eheh...memang meletupppp.....koi beli kat member...aka sub con lama dulu. RM8 sebotol. mungkin pada orang lain agak membazir sebab boleh buat sendiri....tapi masih jauh lebih jimat dari makan kat luar.


6 comments:

Miss Mirror said... [Reply]

Takpe la RM8 pun... sambil niatkan tlg2 member meniaga. Mana tau makin berkat masakan kita.. hahaha.

I pun masak asam pedas arini.. manual, tp modal utk bhn2 RM3 je ye Cik Puan.. bwng2, halia, kunyit, cili kering.. (ikan tak masuk harga).

Nafisa81 said... [Reply]

Manual mmg lagi jimat dan puas hati..tapi ...mim alif lam sin

Azlan Strider said... [Reply]

asam pedas pun antara fereret saya gak walaupun sy makan kuah dia jer sebab sy tak makan ikan..hehehe

Regards,
-Strider-

Diana Rashid said... [Reply]

mudah je sekarang kan..tak payah nak buka pintu pi ambik serai..bejalaN belakang rumah cari bunga kantan,kaun kesom..heheh

LydSunshine said... [Reply]

Mak Pon? Ingatkan salah eja Mak Ton. Sedap eh kalo guna pes ni? Kalo jumpe nnt bleh la koi terai.

Amirul Naim said... [Reply]

saya ada menjual pes segera Mak Ayie. pelbagai jenis masakan.. antaranya asam pedas, masak merah, rendang dan bermacam lagi.. kalau berminat boleh hubungi 0123425943.. satu paket RM 5.00 (untuk 5-6) orang makan.

Sale! Sale! Sale!

Dapatkan pelbagai barangan di Seri Sekijang Blogshop...
Legging kanak-kanak, Cawan Giacomo, Handmade Chocolate, Homelife, kitchen wallpaper, cartoon cutlery, kitchen tools, Gift Box, Serving tray, Fridge magnet preloved item

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

babab.net

apesal traffic??