Thursday, August 28, 2014

Please congratulate me...

Hahaha...
Poyo tak?
Minta org bagi ucapan tahniah..
Bukan takat ucapan tahniah...
Minta juga uolls yang terbaca entry hari ni...
Doakan juga koi selamat bersalin normal walaupun macam sukar juga...
Beberapa hari ni koi selesema dan batuk...
Pasal tak tahan sangat...
Koi gi klinik...
Alang alang dah sampai klinik...
Doktor pompuan...
Koi scan terus la....

Masa scan doktor tanya...
Ada berapa dalam ni?
Koi jawab sorang je...
Doktor sambung lagi...
'Eh..ye ke? I nampak dua kepala ni...jap ye...I cari lagi....haaa...tgk..jantung pun ada dua...'
Melihat dua degupan jantung dalam perut koi...
Koi rasa macam jantung koi pulak yang nak pecah...

Hiihaaa...
Terkelu kejap...
2 orang?....kembar...?
"Laki ke perempuan? Saya dah ada 3 anak lelaki?"
Godek godek godek...
"Macam berita gembira...yang sebelah kiri ni. ..her flower very clear....confirm seorang girl...yang sorang lagi..."
Godek godek godek...
Tapi takde jawapan sebab tak nampak dgn jelas...

Kembar seiras atau tak...
Susah nak check sbb perut dah besar...
Dah 32 weeks...
Semoga selamat semuanya...
Aminnn...

Saturday, August 16, 2014

Maafkan makcik ye...

Petang semalam ada budak2 nak datang beraya...
Bagi salam...
"Makcik. ..kami datang nak raya..."
Anak anak pun excited la ada budak budak nak beraya...
Puaslah koi mencari kunci pintu grill ni...
Tapi tak jumpa...
Haish...
Mana pulak perginya....
Dah lama dok cari cari...
Koi bungkuskan coklat ketupat sikit...
Oh..itu je kuih raya yang tinggal..
Yang lain dah licin...
Serdak pun takde...
Bekasnya pun koi dah basuh...
Panggil masuk pagar...
Siang siang koi tak kunci pagar rumah...
Hulurkan kuih raya dan duit raya dari dalam grill je...
'Makcik minta maaf ye....tak jumpa kunci....
Selamat hari raya ye....'
Tak lama lepas budak budak tu beredar...
Koi jumpa kunci kat tepi tv..
haish....bila masa pula ada kat tepi tv ni...
Masa suruh cari...
Sorang pun tak jumpa...
Padahal masa tgk tv masing masing tiket nombor 1..
:(

Friday, August 15, 2014

Suami saya tak begini :)

Ini kisah yang di copypaste dari fanpage Hamka (Kereta Mayat).
Kisah Laki Bini part 722
--------------------------- 
Bila aku tulis kisah kesukaran nak match baju baby baru-baru ni, melalui ruang komen, ada pihak suami orang yang mengaku mereka bukan setakat tidak pandai match baju baby, malahan mereka pernah pakaikan pampers secara terbalik!
Apa ke jadah? Teruk betul laki orang tu kan? Kesian kat bini dia- Woha!
Ok, serius sikit, sebenarnya aku pun pernah pakaikan pampers baby secara terbalik, tapi dua kali sahaja, tak lah teruk macam korang. Adohai..
So, kali ni aku nak bagi tip kat semua suami di luar sana akan teknik pakai seluar baby agar tidak terbalik.
(Orang perempuan jangan gelak ye?.)
Pertama, kebiasaannya, corak kartun atau huruf ABC kat seluar baby tu menandakan bahagian depan, so tengok corak tu, dan pakaikan seluar dengan corak dihadapan, sebab baby ni sentiasa baring, so logik corak kat depan.
(Orang perempuan!, pleaselah jangan gelak, ni perbincangan ilmiah kaum ayah.okey?!)
Sambung balik, tapi kan kadang kadang, ada jugak corak yang kat belakang seluar, siapa designer bodoh buat corak kat belakang seluar baby tu ntah?, nyusahkan kaum adam jer designer ni! Hampeh!
So untuk atasi masalah ni, tengok bahagian dalam seluar, biasanya ada macam bendera kecil warna putih di jahit pada tulang seluar, Hah! Itulah rahsia bahagian belakang seluar baby sebenarnya!, bijak tak?- woha!
So jika amalkan tip ni, insya-Allah tak akan lagi ada berita suami pakai seluar baby secara terbalik. Tahniah!
Ps: Sila share info yang sangat bermanfaat ini kepada semua lelaki agar tidak memalukan mertua masing masing, he he.
************************************
Suami koi...
Alhamdulillah...
Beliau langsung takde masalah untuk menguruskan anak anak...
Mandikan...pakai diapers...pakai baju...buat susu...suap makan...
Semuanya boleh dibuat tanpa sebarang masalah...
Langsung tak jijik nak basuh uk uk anak...
Masa baru balik dari hospital masa anak pertama dulu...
Beliau takde masalah mandikan anak yang berusia dua tiga hari tu...
Tak pandai tu memanglah...
Yang penting berani je dengan tidak je...
Bila berani buat. ..nanti pandailah...
Itu bab anak anaklah...
Yang paling jarang beliau nak tolong...
Basuh pinggan....
Yang takkan dibuat adalah...
Lipat pakaian....
Biar setinggi gunung pun....
Sanggup dibelikan bakul dan hanger baru drpd tolong lipat...hahaha...

My encem 3rd boboiboy

Dah makin lasak budak kecik ni...
Dah makin panjang akal...
Berjalan belum pandai..
Tapi memanjat boleh tahan handal...
Sekarang hobi dia buka mana mana laci...
Keluarkan isinya...
Dan berkubang kat dalam tu...
Kalau tengok tv...
Tiket depan sekali..
Kalau diangkat letak atas kerusi..
Maka murkalah beliau...
Tertonggeng terbalikla menangis merajuk...
Ada 3 orang...
3 macam perangai...
Tambah lagi sorang nanti...
Entah macam mana pula...

Thursday, August 14, 2014

Teringin semperit

Masa raya ari tu...
Koi ada buat sistem barter kuih raya dgn anak sedara...
Dia buat semperit susu...
Koi bagi dia coklat ketupat...
Tah camne boleh tertinggal pulak balang semperit susu tu kat kampung...
Huhu....
Meranalah koi terkenang kenang akan kesedapan semperit susu tu...

Koi jumpa resepi semperit susu kat fb...
Screenshot dulu...
Cekonon leh buat nanti...
Tapi...lecehnya nak buat kuih kena bakar bakar ni....

Semalam...gi angsana..
Banyak org jual semperit. ..
Tapi harga rm25 utk 30 biji...
Eheheh...
Memang mahal ke kuih ni?
Nak beli....kot tak sedap kang. ..
Sampai raya tahun depan tak habis koi punya bebel....
Tengok bahan bahan sikit je...
Tapi harga mak.. aihh...
Tak taulah kalau dia pakai susu kambing gurun jantan berperisa epal hijau ...
Tu yg jadi mahal ngat tu...
Nampaknya kena rajinkan diri juga untuk buat nih. ..
Kalau tak kang...
Ngences jugak budak dlm perut ni hahaha.....

Wednesday, August 13, 2014

Jamuan raya abang Mukhlis

Esok sekolah abang ada buat Jamuan raya...
So...dia suruh mama buat kuih raya...
Sorry sayang....
Kalau nak kuih raya yang tradisional ala ala bahulu, semperit semua tu...
Mama tak mampu buat. ..
Suruh ayah beli kat angsana ye. ..

Tapi dia request nak buat coklat gaul cornflakes je...
Ok...jom kita gi dapur buat...
Mama cairkan coklat + gaul cornflakes. ..
Masukkan kat dalam paper cup.
Bab hias manik manik kat atas tu...
Tu kerja si Mukhlis sendiri...
Buat ni senang...
Takyah masuk oven...
Masuk peti ais...
Tak sempat berpeluh dah siap...hehehe...



Bahan Bahan dan caranya:

1 kotak cornflakes
1 kg coklat Beryls

* Cairkan Coklat beryls...
* masukkan Cornflakes dalam coklat cair
* gaul sebati
* Masukkan dalam paper cup
*masukkan hiasan seperti taburan manik warna warni
* masuk peti ais..
*siapppp

Saturday, August 9, 2014

Sediakan penapis sebelum beraya...

Lepas cuti raya...sure banyak undangan rumah terbuka kann...
Tapi rumah koi tak pernah lagi buat rumah terbuka ni...
Masa belum ada ada anak dulu...
Ada juga la...masak masak sikit...
Pastu panggil kawan kawan datang beraya....tp tak ramai la...
Sekarang sape nak datang...datangla...
Kalau bagitau awal nak datang....
Sempatla koi nak goreng bihun ke...apa ke...
Kalau men terjah je...
Makan bahulu cicah sirap ok...
Tapi kedatangan deme adalah sangat dihargai...

Bila gi open house..sure jumpa ramai kawan kawan yang lain...
Ada yang dah lama tidak ketemu...
Ada yang jumpa kat fb je...
Ada yang jumpa masa meeting kerja je...
Jadinya...masa ni soalan warming up haruslah bertapis...

Kalau kawan kita datang tu datang solo...
Lelebih lagi wanita..
Kalau boleh jangan la tanya soalan cepumaut kat dia...
"Hai...sorang je ke?"
"Ko ni bila lagi?"
"Ko tak teringin nak kawen ke?"
Harus kita ingat yang jodoh tu adalah rahsia Allah

Kawan kita datang dengan pasangan tak bawa anak...
Kalau kita tahu deme belum ada anak...
Jangan la tanya soalan yang deme sendiri tak ada jawapannya...
"Bila nak ada anak?"

Takpun datang bawa anak sorang je...
Anak pun dah besar...
Takyah la sibuk nak tanya bila nak bagi dia adik
Kita tak tahu...
Entah entah diorang dah usaha sana sini itu ini...
Entah entah si isteri dah kena buang rahim ke...
Kan ke sedih diorang...
Boleh ganggu mood raya orang...
So kalau dia bawak sorang...
Tanya pasal yang sorang tu je lah. ..

********************************
Bukan apa...
Mendengar luahan rasa seorang teman...perempuan ye..
Tahun ni dia takde mood nak balik kampung beraya...
Status single dia menjadi bahan usikan saudara mara di kampung...
Macam hina sangat je belum kawen pada usia 33 tahun...
Koi tak tahu nak komen apa...
Koi cuma mampu mintak dia sabar je la...
Jadikan usikan halwa raya je...
Selalu ingat kan supaya dia bersyukur...
Dia tak perlu berkongsi gaji dengan sesiapa...
Dia boleh beli apa yang diingini...
Boleh sentiasa luangkan masa berbakti pada ibu bapa...
Kalau dah ada suami...
Kena bahagi antara parent sendiri dengan in law...
Hati suami lagi...anak lagi. ..
Berebut giliran balik raya lagi
So...dalam hal ni...patut ada elemen bersyukur. ...
Allah dah bagi giliran raya tiap tahun balik kampung sendiri...
Tiap tahun dapat cuti panjang untuk raya...
Tiap tahun dapat bonus hari raya
..
Takkan nak disia siakan hanya kerana usikan sedara mara...
Selalu kena ingat sahabatku...
Perancangan Allah adalah yang paling sempurna untuk kita...



Wednesday, August 6, 2014

Cheritera raya. ..


Kami balik Raub sehari sebelum raya...
Ahad jam 2 pagi kitorang sampai...
Pukul 1 pagi masih jammed di Bentong...
Dari Bentong ke Raub...walaupun lancar tapi macam semut merah le
...
Tiba di persimpangan lipis - cheroh...
baru betul betul lancar...
Maknanya ramai yang menuju ke lipis atau terus ke kelantan la maknanya...

Sampai rumah...turun barang...
Kemas tempat nak port...
Anak semua dah pengsan...
Koi makan terus...
Lapar weh...
Mak kejut sahur kul 5 tak larat bangun...
Lagipun dah makan kul 3 tu...

Macam biasa...
Keadaan sehari sebelum puasa...
Preparation lauk pauk esok dan lemang....
Abah pun beli santan kilo je utk lemang dan rendang...
Padahal kelapa ada tergolek golek je koi nengok. ...
Mood raya mak dengan abah sedikit berbeza...
Kerana ni kali pertama beraya tanpa arwah abang koi...

Setiap tahun...
Abah koi tak pernah tak buat dodol...
Tak lengkap raya tanpa sedekah dodol kepada jiran2 dan tetamu yang bertandang..
Tapi raya kali ni...
Takde dodol...
Bukan sebab takde orang nak tolong kacau...
Koi masih ada adik dan abang yang lain...
Bapak sedara koi pun tanya juga...
Kalau kalau nak ngacau dodol..
Dia boleh tolong...
Tapi...setiap tahun arwah abang tu yang paling semangat...
Dari mesin kelapa sampai sental kawah dia yang settle...
Abah kata tak sanggup...
Rasa terbayang bayang di hujung mata ni kelibatnya mengacau dodol....

Kakak koi balik sebelum waktu berbuka puasa...
Abang sulung koi balik tengah malam raya tu...
Pagi raya...lepas solat raya...
Sarapan...kitorang semua gi kubur...
Selalu pergi kubur arwah atok je...
Kali ni bertambah pusara yang nak diziarahi. ..
Tahun 1996...
Kubur arwah atok koi berada di barisan depan sekali...
Tahun 2014...
Kubur arwah atok dah ke tengah jadinya...
Dah semakin bertambah ahlinya
..

Masa kami sampai....
Keluarga pelakon Noorkhiriah baru sahaja selesai menziarahi pusara ayahnya...
Sempat la salam salam dengan kawan koi...
Nama je jiran...
Pintu dapur bertembung
..tapi lamanya la tak jumpa

Sampai di pusara arwah abang koi...
Abah koi baca surah Fatihah terus..
Belum habis surah...
Abah dah teresak esak...
Abah koi mmg mpunyai raut wajah yang garang...
Tegas...
Tapi...hati tisu juga dalam bab bab kehilangan anak tersayang...

Mak kata...abah jarang sekali miss menziarahi pusara arwah..
Hanya jika ada hal yang tak dapat dielakkan...
Barula ter'missed'...
Kalau tak...memang setiap petang abah akan duduk di depan kubur arwah...
Seksanya menanggung rindu pada orang yang telah tiada...

Al Fatihah buatmu Allahyarham Amran Khalil...semoga Allah mencucuri rahmat buatmu.

Lepas pulang dari menziarahi kubur..
Kami pun pergi beraya ke rumah saudara mara...
Tak banyak rumah pun pergi..
Pergi kejap kejap je..
Sebab setiap rumah yang pergi tu..
Dipenuhi tetamu...
So takat duduk minum salam ajelah..

Balik rumah...
Mandi..semayang...masing masing terbongkang tido...
Anak anak Kakak dan abang...
Meneruskan misi kutipan duit raya. .
Anak koi nak ikut abang dan kakak sepupunya beraya...
Tapi ayahnya tak bagi la pulak...
Kecik lagi katanya...kesiannn

Tahun depan raya segamat pula..
Gambar raya ada dlam kamera..
Laptop pula rosak..
So...takde la gambar raya nak dikongsikan di sini...

Gambar dulu dan sekarang..

Sekarang femes betul buat Gambar dulu. ..gambar sekarang...
dengan aksi yang sama...
Watak yang sama..
Kalau dapat..background yang sama...

Balik kampung masa raya hari tu..
Tengok gambar gambar lama...
Teringin nak buat gambar camtu...
Tapi bila mengenangkan...
Seorang dari kome telah tiada...
Rasa sayu sangat..
Ok...takleh tulis..nak nangis

Monday, August 4, 2014

Coklat lagi....

Dah seminggu raya pun ada lagi order coklat ketupat raya...
Nyum..nyum...
Menunjuk tak koi?
Hehehe
Tapi tukang buat leh tengok je ye...
6 hb ni kena kena minum air gula lagi...
Test gula sebelum raya ari tu kansel sbb mesin tak boleh baca darah...
Haiyaaa....
Rugi koi ponteng puasa sehari untuk mgtt...
Last last...
Kena buat lagi sekali..
Pelik betul la makmal kktu ni...
Result group darah koi ari tu...
Dia belum masukkan dalam buku merah lagi...
Dalam buku merah masih result kumpulan darah yang salah...
Ntahapehape...
Oleh sbb nak kena test gula lagi hari rabu ni...
Maka kena la pantang pantang makan sikit...
Takleh bedal coklat sesuka hati...
Takleh minum air gas secukup rasa...
Takleh cekik rambutan gula batu yang kudamba dambakan....

Oh ya...selamat hari raya aidil fitri semua....
Maaf zahir batin..

Klik! Klik!

Post Terhangat