Showing posts with the label hari rayaShow all
Hari Raya Aidil Adha 2022
Pin it

Untuk menyambut Aidil Adha tahun ni... MY pulang ke kampung halaman di Raub, Pahang. Hari Khamis minggu lepas, malam tu. Kami bertolak ke kampung suami dulu di Segamat. Esoknya, pagi pagi lepas sarapan, kami pun bertolak ke Raub pula. Sampai lewat juga sebab jalan dah start jammed. Tapi masih berge…

Read more
Resepi Cornflakes Madu
Pin it

Ini adalah antara kuih raya yang Mama Yan wajib buat time raya... Buat sebab yang menghabiskan anak anak sendiri aje pun. Ni memang kuih raya kegemaran diorang. Kalau raya kat kampung, memang kena bawa balik kampung 2 balang besar. 1 untuk diorang makan, 1 lagi untuk tetamu atuk. Kalau tak, Habis l…

Read more
Sampul raya 2022
Pin it

fuhh...lama tak post entry dalam blog ni. entry semua bersidai dalam folder draft.. agak agak tak jadi tulis nanti, delete aje.. Kalau jadi, bila bila free nanti, MY sambung menulis. Sampul ni MY order sebelum raya hari tu... dah seminggu raya... baru la ada masa nak menulis pasal sampul raya ni. O…

Read more
Telekung Tea Johor Bahru
Pin it

Hari Jumaat 2 minggu lepas, MY pergi beli telekung untuk buat buah tangan hari raya nanti. PIlihan MY adalah Telekung Tea, Johor Bahru. Pergi suami hantarkan, MY malas nak drive sorang sorang ke sana... Crowded sangat. Nak parking pun susah. Suami tunggu je dalam kereta dengan Mijan. Mama Yan turun…

Read more
MY Masak Rendang Daging Senang
Pin it

Semangat betul menghapdet blog dalam seminggu ni... Berderet entry on schedule post. Entah kenapa tiba tiba urat rajin terlebih timbul... hahaha.. Rajin la sangat.. Sebenarnya ni tulis masa cuti sekolah seminggu tu.. So MY tak terkejar kejar dengan kelas kat whatsapp, google meet, whatsapp call, Ho…

Read more
Salam Aidil Adha
Pin it

Selamat hari raya aidil adha kepada semua yang terbaca entry Mama Yan pagi ini. Beraya di perantauan lagi kita kali ini... Juadah hari raya kita adalah ketupat segera, kuah lodeh dan rendang daging. Untuk tengahari nanti pula...Mama Yan nak masak nasi minyak, ayam goreng, acar jelatah. Tapi ini pla…

Read more
Popia simpul
Pin it

Mama Yan beli serunding ayam setengah kilo,  Serondeng ikan serengah kilo, Senang.. Tak payah nak berpeluh peluh godak serondeng atas dapur Mula-mula MY buat popia mini yang gulung... Tapi.. Aduu... penat... Simpul ajelah... Cepat sikit... Bila dah siap simpul semua... Kakak ipar suruh jemur dulu b…

Read more
Lemang Raya PKP
Pin it

Alhamdulillah... Walaupun tak balik beraya di kampung... Tetap dapat makan lemang.. Memang tradisi keluarga Mama Yan di Pahang makan lemang di pagi hari raya. Kami buat dalam 3 kilo beras pulut dan 10 biji kelapa. Tapi santan tu ada lebih dalam 2 jug. Lepas la untuk buat kuah lodeh dan rendang Tak …

Read more
Ketupat kami
Pin it

Hari raya kan... jadi entry pun berkisah tentang raya aje lah.... maklumlah kali pertama raya di perantauan.  Macam macam rupa dan bentuk ada.  Mama Yan tak terror sangat buat ketupat ni, Tiap kali siap, Lain lain rupa yang jadi... Bila dah dapat tune, Barulah dapat bentuk yang sama.. Daripada 100…

Read more
Raya di perantauan
Pin it

Beli daun kelapa nak anyam kelongsong ketupat...  Angan angan ini berharga RM12 untuk 100 helai daun,  Cas penghantaran RM 3. Doakan Mama Yan berjaya merealisasikan angan angan ini...

Read more
Kuih raya untuk staf
Pin it

Tahun ni projek tak banyak.. Payment pun takde yang gemuk gemuk... Nipis nipis aje... Terkesan dengan kehadiran Covid ni. Walaupun begitu, Bersyukurlah. Walaupun berkurangan, tetapi masih ada... Dan kerana masih ada... Maka kita kongsikanlah apa yang ada tu seadanya sahaja... Packing pun pakai plas…

Read more
Handbag tiruan
Pin it

Hahaha... Apa pasal pula nak malu bawa handbag tiruan,  Kalau jadi perempuan tiruan tu, Harus juga nak malu. Mama Yan tak kisah pun bab handbag atau kasut ni... Tiruan le... Original ke... Factory ke.. Butik ke... Tak kisah... janji berfungsi dengan baik... tak koyak, tak berlubang, boleh di zip de…

Read more
SOP Hari Raya Aidilfitri 2021
Pin it

Berdoa agar Covid lenyap dari muka bumi. Bersama putuskan rantaian Covid 19

Read more