Saturday, November 29, 2014

Kezutan Pak Nil....

Koi memang peminat Datuk Aznil Nawawi...
Masa macam macam Aznil dulu...
Koi tengok ulangan berkali kali pun tak jemu...
Zaman AF dulu...
Bukan nak tengok sangat peserta tu...
Tapi suka sangat kat Pak Nil...

Masa koi muda remaja...
Koi selalu berangan nak masuk Pop Kuiz...
Sebab nak jumpa Aznil Hj Nawawi...
Pastu berangan nak kawen dengan Aznil...
Hahaha...masa tu siap kira beza umur...hahaha..
Okeh..uolls jangan bgtau suami koi ye....
Kekeke....

Novel pertama yg koi beli masa remaja bertajuk Yo! It's me hasil tulisan Datuk Aznil...
Punyalah frust masa tu bila tau Aznil tu dah kawen dan ada 2 orang anak...
Heh...masa tu umur koi baru 13 tahun kot....
Gatal betul....
Tapi takpe....walaupun koi kuat verangan...
Still score 6A 2B for PMR...
Not bad hokey untuk orang yang balut buku pakai poster artiz

Dan koi masih meminati Dato Aznil...
So..koi folo la instagram beliau...
Pastu tadi..tgk Pak Nil ada terjah satu famili tengah makan kat wakaf...
Waa...bestnya...
Sungguh bertuah mereka...





Friday, November 28, 2014

Takde tajuk takpe kannn...

Semalam koi dengan suami pergi hospital nak set appointment date untuk baby Mursyeed...
Pusatnya tu..terjojol aje keluar...
Merening rening macam nak meletop..
Risau pulak koi...
Sampai poliklinik hospital kul 4.15 petang...
Suami koi pergi kaunter sorang...koi tunggu dalam kereta je dengan anak anak...
Tak lama pastu en. Suami patah balik...

"Aik..kejapnya"

"Kita ni dah macam jakun darat...hari khamis org kerajaan kerja sampai kul 3.30 je..."

Hahaha...sungguh koi tak tahu...dah tinggal sebulan je tahun 2014. Patutla masa sampai sepital tengok parking banyak kosong...

Ok...pemergian ke spital agak sia sia...so...teruskan perjalanan ke galeria@kotaraya...
Kat situ ada UTC
Nak ambil mykids baby kembar..
Tapi dah sampai sana...
Dia kata belum siap...
Paling awal tahun 2015 baru ada...
Aik...dalam surat suruh ambil pada atau selepas 5 November 2014.

Ok..dua dua tempat pergi...tapi tak berhasil...
Masa nak keluar tu...
Lalu kat kaunter tabung haji..
Pasal taknak sia siakan hari...
En. Suami pun ajak buka akaun kat tabung haji...
Pasal tak bawak duit deposit yang cukup...
So..belum la boleh nak daftar haji...
Takpe...nanti masa dtg amik mykids yang dah siap nanti...
Kita depositkan jumlah yang cukup utk register pergi haji...
Kaunter tu cakap...daftar sekarang...untuk giliran pada tahun 2077....
Mak aih...
Masa tu umur suami koi 100 tahun...koi pulak 96 tahun...wow!







Sempat selfie selfie dengan budak kembo dalam kereta...ahhh...jangan nak komplen
'Eh..tak pakai baby seat ke'
'Eh..tak bahaya ke macam tu'

Thursday, November 27, 2014

GIVEAWAY HUJUNG TAHUN BERSAMA DIANARASHID.COM

Assalamualaikum...




Dengan ini bermula lah giveaway hujung tahun dari dianarashid.com dan sudi2 kan lah untuk sertainya kerana ada banyak hadiah menarik yang boleh kawan-kawan menangi.Berikut adalah senarai hadiah :-

Dish Wash Concentrate x 1 pemenang
Herbal Blend® Multi-Purpose Cream x 2 pemenang
telekung lycra x 1 pemenang
topup RM10 X 3 pemenang
Fridge magnet London + keychain (1 pemenang) 
Fridge magnet Malaysia + keychain (1 pemenang)
Topup RM10 x 1pemenang
Fridge magnet cameron highland x 4 pemenang
Shawl x 1 pemenang
Topup Rm10 x2
1 paket Mykoko rm39/500g x 1 pemenang
2 voucher KFC x 1 pemenang
baju muslimah x 2 pemenang
wang tunai rm50 x 1 pemenang
Home Binder 2014 x 1 pemenang


Syarat-syaratnya...:-

1- Buat satu entry bertajuk " GIVEAWAY HUJUNG TAHUN BERSAMA DIANARASHID.COM"

2- Like semua facebook page penaja(wajib ):-



3- Follow blog penaja( wajib) :-

Fiza , Dila , Yumida , Parihh ,Eurukaseven , CekguNorazimah ,Veesandi  , Nadiah , Ujie , YatiAdam , Fizah@susunatursioca

4- Follow Instagram penaja (jika  ada)

@cikgunorazimah , @syidah_eda93

5- Add google + :-

Junainah   ,  Yumida

6- Tinggalkan link entry anda di entry ini 

jangan lupa letak kan link blog www.dianarashid.cm di bloglist anda supaya tak terlepas pandang apa2 update terkini.Tarikh tutup giveaway ini ialah pada 10-12-2014 .Pemenang dipilih melalui random.org .Keputusan akan diumukan sebelum 15-12-2014

Sekian..

Monday, November 24, 2014

Mah dan suaminya

Pada suatu pagi hujung minggu...suami Mah mempelawa Mah keluar bersarapan di warung pak Mail di tepi simpang tiga taman perumahan mereka. Akan tetapi...Mah enggan kerana bercadang hendak membelek belek dan mengelap koleksi pinggan mangkuk mahalnya...

Mah: Nanti tolong bungkuskan Mah sarapan ye..

Suami: Mah nak makan apa?

Mah : Apa apa je lah...Mah tak kisah

Suami : Abang belikan Mah nasi lemak ok?

Mah : Ala..taknaklah...makan nasi lemak ngantuk...

Suami : Abang belikan bihun goreng?

Mah : Takmolah..bihun goreng Pak Mail banyak taugeh aje dr isi...

Suami: Roti canai nak?

Mah : Taknak....nanti gemuk...

Suami : Habis tu..?Mah nak makan apa?

Mah : APA APA AJELAH...MAH TAK KISAH

Suami : Karipap boleh Mah?

Mah : Karipap dua singgit Pak Mail tu? Hehh..taknaklah Mah...kecik..intinya pun tak sedap..

Suami : Lahhh...tadi cakap APA APA AJELAH...MAH TAK KISAH

Anak- anak : Cepatlah ayah...kitorang dah lapar ni...

Suami : Dahla Mah...makanlah koleksi pinggan mangkuk Mah tu...malas abang nak layan.

**

Siapa selalu macam tu? Angkat jari...



Selang beberapa hari je...dah naik beberapa puluh sen...
Baru je war warkan harga minyak nak naik berikutan dengan pemberhentian pemberian subsidi...
Harga barang dah naik dulu...

Saturday, November 22, 2014

Enjut enjut semut..

Budak berdua ni payah betul nak tido dengan lena kalau tak dipangku...
Tapi kalau asik nak dok atas riba je.. 
Bila masanya koi nak masak, menyapu, lipat kain...
Takkan nak panggil assistant datang lagi...
Satu hari RM50...kalau seminggu...6 hari la tolak sabtu suami koi tak kerja...
dah 3 hatut...ushhh...banyak tu....
Terpaksa la korbankan tiga empat atut inggit untuk beli lagi satu set buai...
Ramai je kawan kawan yang tak mahu buaikan anak anak mereka atas pelbagai alasan....
Tapi sendiri punya anak...sendiri punya sukalah kan..
Masa koi tinggalkan anak no 1 dengan no 2 kat rumah pengasuh time koi kerja dulu pun dia masukkan anak koi dalam buai..
Masa koi kecik kecik pun koi masuk buai.. 
Masa koi dah besar sikit...koi la tukang enjut adik tido dalam buai...
Memang la berbuai ni ada bahayanya...
Tapi kita sendiri kena la berhati hati dan berdoa supaya dijauhkan dr segala kecelakaan....
Ada juga kawan kawan yang bengang gila kat baby sitter dia yang buaikan anak dia tanpa izin...
Koi cakap kalau ko tak bagi berbuai...hantar taska la...
ko tak boleh dapat segala yang terbaik untuk anak sendiri daripada orang lain....
kalau ko cakap jangan buaikan anak ko..
kompom makcik tu surrender bela anak ko...
Sbb kat umah makcik tu ada mmg dah ada buaian khas utk anak anak yg dia asuh....
dan makcik tu dah berpuluh tahun kerjanya mengasuh anak orang. 
Koi tanya kenapa tak bg anak ko berbuai? 
Dia kata nanti payah nak jalan. Nak hangkut buai dan segala macam....
Hehehe...pasal jalan rupanya...ingatkan pasal apa...
Koi tak ingat sejak bila Aril berhenti berbuai...
dia nak tido sendiri je...bila ngantuk..dia cari port...pastu tido. 
Tp kadang tu...dia minta juga koi temankan dia tido...
siap tarik tangan koi suh tepuk dia...siannya...


Eskrem magnum nyuumm


Ni gambar aiskrim magnum yang kawan koi wasap masa dia pergi bercuti kat indonesia..
Dalam hati koi...
Ada ke orang nak makan aiskrim aje sampai sepinggan...
Siap buat cafe makan aiskrim tu je...
Tak muak ke?
Tapi kat Indonesia penduduknya ramai...
Pelancong lagi kan.
Tapi ni kat Malaysia pun dah buka la lastweek
Dekat Mid Valley katanya
Pengunjungnya pulak sampai beratur kat luar..
Woaaa hebatnya...
Tapi yang pasti..
Koi tak pergi la ke cafe Magnum ni
Sbb suami koi tak suka aiskrim macam ni. 
Dia suka aiskrim yang tak bersusu macam aiskrim oren ke...asikrim sarsi ke

Thursday, November 20, 2014

Tertekan atau tekanan?

Kepenatan...kelesuan..keletihan...semua ada...
Kalau boleh minta mc...pada sapa koi nak bagi mc tu...boleh ke diterima?
Setiap hari tido hanya beberapa jam...
Anak kembar koi tdo malam kurang nyenyak...
Kadang kadang tak tido pun...
Kalau tak tido..tapi tak menangis takpe juga...
Ini..bila koi riba dia diam...
Bila letak atas tilam...nangis...
Kalau sorang dah tido...dengar lagi sorang tu menangis...ish...dan dan la dia nangis juga...
Masa tu memang koi kelam kabut...

Tak tido sepanjang malam walaupun badan penat sangatla menggangu kewarasan akal...
Rasa nak menjerit...
Rasa nak nangis kuat kuat sambil guling guling...
Rasa nak hantuk kepala kat dinding...
Rasa nak hantar anak balik kampung...
Semua rasa ada...
Paling teruk rasa nak minta cer**...
Huhu...cepat cepat istifar...

Koi rasa koi ni dah separa meroyan...
Siang siang buat kerja rumah...layan anak anak...
Anak anak semua sedang membesar...
Contohnya..
Yang sulung minta ajar kerja sekolah...
Yang no 2 tumpahkan air...
Yang no 3 nak tido..minta ditepuk...
Yang kembar biasalah...baby...kejap tido kejap jaga...
Bila nak hujan..dah teringatkan kain pula...
Bila semuanya berlaku serentak...
Telinga rasa berdesing..kepala rasa berpusing...dah la malam koi tak berapa tido...

Kadang kadang koi bagi juga sedas dua budak budak ni...
Sebab betul betul rasa tertekan dengan perangai diorang..ada ada je benda nak dibuat...
Suruh mandi..main sabun sampai habis sebotol....
Isi air dalam botol floor cleaner...
Berebut mainan..buku..dengan adik..
Pecahkan gelas kaca..
Arrghhhh....tensen.

Buat kerja dengan emosi tak stabil mengakibatkan banyak pinggan mangkuk gelas cawan yang terkorban...
Habis kena hempas....

Kalau ayah diorang ada..ok la sikit...
Sebab diorang semua akan kerumun ayah je...
So takde la benda benda pelik yang dibuat...
Tapi bila ayah dia balik kejap pastu minta nak keluar balik sbb ada hal dengan kawan...
Koi terus rasa bengang gila..
Koi rasa kawan dia selfish sungguh..
Tak nampak ke laki koi tu ada anak kecik kecik....
Sbuk nak ajak keluar ngeteh la..main bola la...
Macam tk boleh tangguh lagi dah...

Ya Allah..tabahkan hatiku dalam membesarkan anak anak...
Ya Allah ...berikanlah kesihatan dan kekuatan akal fikiran serta tubuh badan kepadaku

Wednesday, November 19, 2014

Comelnya anak che Ta

Comelnya anak artis ni...
Kecik kecik dah pandai bergaya...
Tapi yang sebelah tu lagi comel...hahaha
Takde kerja la dorang ni...
Ada ada je...

Tuesday, November 18, 2014

Berakhirnya prasekolah abang...

Sabtu lepas anak koi ambik sijil prasekolah dia...
Dia pergi dengan ayah dia...adik no 2 dan 3 je..
Koi tak pergi pun...
Malas nak bawa baby tempat orang ramai camtu...

Pada hari yang sama juga diadakan Hari Keusahawanan sekolah...
Adalah budak budak sekolah jual jual...
Macam macam la diorang bawak balik kat mamanya yg tak pergi ni...
Gemuk la mamanya macam ni...
Bila tanya banyaknya beli...
Ayahnya jawab...
Alah buat budak budak tu happy ada orang beli jualan mereka...aiyarkk!

Tapi pra sekolah dia ni takde persembahan...
Masa koi tadika dulu, tiap pelajar cikgu pastikan dia join at least satu persembahan...
Untuk tunjuk kat parent..
Tapi kat sini...persembahannya dari pelajar primary school tu...

Tadi siang pulak...
Diorang ada jamuan...so si abang nak bawak makanan...
Koi tanya nak bawak biskut coklat tak...
Kita buat nanti...
"Ini jamuan perpisahan la mama...bukan jamuan raya"
Dia request nak bawa nugget...
Ok...nnt suruh ayah beli...dan suruh ayah goreng sekali..hahahah..



Monday, November 17, 2014

Perlukan homestay?

Sekarang ni nak cari rumah sewa dah payah..
Yang tinggal semua jenis rumah flat kos rendah...
Yang style rumah teres kebanyakannya dah dijadikan homestay...
pandangan dari hadapan homestay..

Kat depan rumah koi ni ada sebijik homestay milik keluarga muslim...
Dulu owner tinggal di rumah tu...sempatla berjiran tapi tak bertegur sapa...hahaha...
Pastu diorg beli rumah baru dekat area Taman Mutiara Rini...tak jauh dari rumah asal..
Selalu la nampak brother tu datang homestay diorang...mengemas..menyapu..angkut cadar...repair hapa tah...

Koi pernah call tanya dia berapa harga 1 malam...katanya RM200...tapi tu harga school holiday... :)
Harga biasa koi tak tanya pula....
Kawasan kejiranan koi ni boleh dikatakan berhampiran la dengan UTM Skudai dan Legoland...
Sesuai la untuk adik adik yang nak konvo kat UTM kan...
utk abang kakak yang nak konvo..rasanya..mampu kalau nak dok good hope kot...

Kalau ke Legoland...rasanya dalam setengah jam kot...koi pun tak sure sbb tak pernah pergi...
Tapi en.suami koi kata...tak sampai setengah jam la dengan kereta sendiri...



Sunday, November 16, 2014

Nak 'abang' baru boleh?

Koi minta kat En. Suami abang baru..
Abang ni boleh diangkat angkat...
Boleh dipijak di tempat yg disediakan...
Boleh ditenung sahaja...sambil lap lap
Atau dibiar menjadi tukun habuk
Atau diguna sebaiknya sehingga memberi pulangan berganda dari nilai asal

Korang rasa apa jawapan beliau?




**Abang = brothers 3034d

Giliran dik mok pulak

Hari tu ada briefing prasekolah sktu4...
Dan alhamdulillah...
Anak kedua koi terpilih untuk berada dalam sessi persekolahan tersebut.
Macam biasa...benda benda camni...
Ayah la yang uruskan...
Hari tu briefing aje...
Nanti prmbantu penyelia murid akan call dan bagi tarikh utk bayar yuran, pakaian dan buku buku

Masa briefing tu cikgu dah cakap awal awal...
Akan ada peningkatan harga yuran untuk 2015...
Hmmm...mana ada benda yang makin murah kan....
Dah dapat masuk pra tu pun dah kira bersyukur...
Kalau tak dapat...
Kena cari tadika swasta yg mana yurannya kalah yuran uitm.

Risau pula nak lepaskan si Mok ni ke sekolah..
Dia tak matang macam abang dia...
Cakap pun pelat...
Pegang pensel pun tak reti...
Mungkin kebergantungan dia pada abang buat dia lambat berdikari...
Lidahnya pelat...tapi...jari jemarinya handal...
Ada je benda nak dibuatnya...
Pening kepala...
...





Monday, November 3, 2014

Berpaling arah...

Dulu...
masa adik kembar belum lahir...
Aril tido atas lengan mama...
Nak tido cari mama...
Sekarang...
Langsung tak ingin tido dengan mama
Plus..mama pun kurang luangkan masa dengan Aril...
Adik kembar gilir gilir menangis...
Tak sempat nak dodoikan Aril...
Kesian Aril...

Tapi takpe...Sekarang...
Kepit ketiak ayah aje ...
Sampai ayah nak pergi kerja pun sorok sorok...
Nak keluar terhendap hendap...
Ayah balik je...
Terus angkat tangan minta dukung...
Ayah dukung terus tunjuk pintu ajak jalan...
Macam bosan benar duduk rumah ni...

Sunday, November 2, 2014

Ale ale...ale ale...

Semalam adik adik koi nak gi tengok bola kat screen besar...
So sebelum keluar rumah...posing posing dulu ....
Pakai baju kuning harusla...orang Pahang katakannn....
Lokasi paling hampir dengan rumah koi di padang permainan mpjbt berhampiran aeon taman u.
Pulang dari menonton bola...dekat pukul 1..
Tapi koi belum tido...pasal ada anak kecik kan....biasalah...
Sempat sembang dengan adik suasana di depan screen besar...
Ramai ke org pakai baju kuning..?
Tengok bola kat jb...harusla semua pakai merah biru.
Ada 4 orang je baju kuning. ..dia berdua beradik...dan ada 2 orang pakcik yg x dikenali....
Pahang menang tapi takleh nak sorak...
Dia terjerit Gollll!  masa pahang score pun dah menerima renungan makrifat dari penyokong jdt...hahaha. ..

Kesian JDT...
Masih belum ada rezeki utk menang buat kesekian kalinya...
Cuma kali ni...kalah penalti...
Dan shoot penalti yang tak masuk tu dibuat oleh Mat Yo...
Memang masakla Mat Yo dipersenda...
Yelah...dulu dia datang le JDT dengan penuh kontroversi. ..
Siap bertaki dengan persatuan bolasepak kelantan...
Alih alih sepak penalti tak masuk...
Kena troll habis la...

Gambar hiasan:
Adik perempuan (adik 2nd last) koi memang tinggal di jb...kerja kat aeon taman u...
Adik lelaki (adik bongsu) koi tu pulak...datang dengan mak untuk seminggu ni..
Saje saje datang tengok kembar dan temankan koi sebab En. Suami koi pergi mancing lagi kat laut...

Saturday, November 1, 2014

Good luck final team...

malam nanti berlangsungnya final piala malaysia...
JDT lwn pahang...
Apa pilihan koi?
Koi pilih permainan dan mutu pengadilan yang adil..suasana aman...tiada insiden melibatkan kecederaan dan nyawa orang awam..

Koi lahir dan dibesarkan di pahang...
Melanjutkan pengajian tinggi di johor dan bertemu jodoh dengan orang Johor....
Berkerja dan terus menetap di Johor...
Then...koi tak kisah sapa menang atau kalah...
Dua dua koi sokong


O ale ale...ale ale tok jaga ku....

Tapi..koi sokong dari jauh je..
Tak pernah pun koi gi stadium nengok bula...
Eh..pernah....sekali dua...
Zaman remaja....
Kru lawan astro...era radio lawan sony music...hahaha
Pastu pernah sekali gi dengan Suami...
Zaman myteam dulu...
Sekarang...tak kuasa la...
Nak beli tiket pun aku tengok sesak kalah orang nak melontar jamrah...
posted from Bloggeroid

Klik! Klik!

Post Terhangat