Monday, April 27, 2015

Gubahan makan beradab

Bulan 6 ni adik pompuan koi nak kawen...
Ok tak kalau koi nak buat huah tembikai ni cenggini...?
Hahaha...rare ni...

Thursday, April 23, 2015

Ambil tahu...anak kita

Kelmarin masa tgh basuh pinggan...
Koi nampak budak sekolah rendah tengah belajar hisap rokok...
Sampai terbatuk batuk koi tengok budak berdua tu...
Bagaimana koi yakin sangat sekolah rendah...?
Sebab dia pakai baju sukan yang serupa dengan baju sekolah depan jalan rumah koi ni...
Koi pun lap lap tangan...
Ambik hp...ye...apa apa hal hp dulu...
Snap sekeping...
Pastu jerit...
HOI!! HISAP ROKOK!!!
Lintang pukang budak tu lari...
Campak aje rokok deme...
Haissshhh....
Sekolah rendah dah belajar hisap rokok...
Nampaknya memang kena hantar dan ambil anak depan pagar sekolah ni...
Memang kita perlu perhatikan anak anak kita...
Cegah sebelum parah

Monday, April 20, 2015

My 2nd hero...

Last week cikgu tadika anak koi kompelin
Katanya..anak koi tak ambil perhatian ketika sesi pembelajaran...
Takde tumpuan...
Cikgunya minta anak koi di bawa ke klinik untuk jumpa doktor dan seterusnya di refer ke pakar jika berkenaan..
Ini surat helaian komen dari cikgu terhadap anak koi yang nombor 2
 Pastu...En.Suami koi pun bawa la anak kitorang ni ke klinik kerajaan Taman Universiti...
Jumpa doktor...koi tak ikut pun...
Koi menanti penuh debaran di rumah...

Sepulangan mereka...
En.Suami koi kata...doktor kata adik mok ok je...
Doktor tanya dia jawab..
Doktor suruh nyanyi...dia nyanyi...
Doktor test bagi jigsaw puzzle..suruh buat...
"Wow..saya suka main puzzle..."
Dah siap...bagi doktor
"Saya dah siapkannya.."
Doktor kata eh..cepatnya...
Dan keputusannya...normal...tiada tabda tanda autisme...
Dia punya hubungan mata denga  orang dengan bagus...
Dia boleh menjawab soalan dengan ayat penuh...
Doktor kata...cuma pelat sikit...
Nanti ok la....
Doktor ada bagi kertas...ciri ciri autisme...dia suh bagi cikgu tu...
Tapi koi tak bagi pun...

Hari tu cikgu dia kata dia suka mengamuk dalam kelas...
Bila koi tanya anak koi kenapa ? Dia kata cikgu bagi makan tu suruh dia makan mee gemuk yang pedas...
Ok...anak koi makan nasi dengan telur je...takpun sup kentang...suruh makan menda lain...memang dia taknak...

Dia tak mahu main di padang dengan rakan rakan..
Dengan sesiapa pun dia taknak main tengah panas...
Dia tak suka berpanas...
Kalau main kat playland jusco ke..marrybrown ke...dia nak la...

Tulisan doktor 😊😊

Sunday, April 19, 2015

Hadiah GA....dianarashid.com

Koi memang teringin nak buat GA tapi...tapi... tapi...
Malas nya bak handle...
Satu lagi...ada ke orang nak join GA koi ni...
Selain dr Dianarashid.com...mama Luth...kakmirror...aju...
Hmmm...lagipun apalah hadiah yang mampu koi sediakan...
Oleh kerana blogger dianarashid.com mempelawa penaja hadiah utk GA di blognya...maka dengan itu...
Koi pun  menawarkan diri...
Koi nak bagi hadiah tudung yang koi borong bulan lepas...
Koi memang suka beli tudung banyak2..dapat harga murah...tudung ni ada beberapa warna...
Takde awning keras macam visor helmet...berlapis lapis...dan ade brooch kat dada( tak nampak pulak dlm gambar) ...dan juga menutup dada...

Jom la ramai ramai kita masuk GA Dianarshid.com...

Friday, April 17, 2015

my suparman


Masa cuti sekolah seminggu bulan 3 hari tu..
Koi ada masukkan anak bujang koi 3 orang ke costume contest kat jusco taman u..
Abang baju spiderman...
Mok baju ultraman...
Aril baju superman...
Saja suka suka...
Tengok diorang pun enjoy je...
Masuk free takde yuran apa apa...
So..takde rugi apa pun...
Rugi beli baju...pun tidak sebab semua baju tu...
La ni jadi baju tido yang digemari...

Keputusannya Aril dapat tempat ke 3...
Abang abangnya tak dapat nombor...
Tapi semua peserta dapat adiah saguhati...
Dan mama sangat sukakannya...
Sebab mama dapat tipuware baru 3 biji...mug 3 biji...tumbler 3 biji....
Yang lain semua jajan jajan...
Aril tempat ke 3 dapat hamper levih sikit la...
Ada kereta hot wheels dan pelampung Ben 10..(dah selamat bocor)

Sebenarnya...koi ada order kat lelong...costume lanun...
Tapi..poslaju kat jb ni layak digelar poslembab...
Tak sampai sampai kostume lanun tu sampai la contest berakhir...barula sampai...hangin betul...
Apa nak buat...nasib ada baju back up...
Kalau koi pos ke pahang...takyah poslaju...pos domestic...3 hari dah sampai...
Tapi kalau kat jb...poslaju paling cepat 3 hari....dan kadang tu 10 hari baru sampai..tu pun dah bertaki dulu...
Sampai ada kawan buat speku...
Agak org FAM ni part time poslaju ke...?
Hahaha....

Thursday, April 16, 2015

Aku kan abang....

Anak lelaki 4..
Anak ponpuan sorang...
Pergh...rasa macam tak percaya. 
Cepatnya masa berlalu...
anak sulung koi lahir tahun ke 3 perkahwinan kitorang...
Jadiknya lebih kurang 2 tahun la juga kosong....
Tahun ni masuk sedekad usia perkahwinan...
Alih alih anak 5...purata 2 tahun seorang anak...
Yang kembar masih terkuek kuek lagi...baru 7 bulan...
Yang 3 kat atas tu...mmg tengah seronok berimaginasi
..berfantasi.....huhuhu...
Rumah stok kemas tak sampai 5 minit dah bertabur balik...
Koi pulak jenis tak sampai hati nak larang anak...itu tak boleh...ini tak boleh...
Asalkan tak mendatangkan bahaya...
Just do it...
Haa...gambar kat bawah ni...koi tak tau apa imaginasi diorang sewaktu memperkudakan si abang...

Tuesday, April 14, 2015

Hari hari laci

Dalam laci tu kat kabinet tv tu...
Koi cuma letak cd dan mainan dia je...
Cd dan mainan dia humban keluar...
Pastu dia masuk dalam laci tu...
Dah macam ayam mengeram gayanya...
Itulah si Aril...
Budak panjang akal...tp murah air mata...
Heppp sikit je...dah menangis berjurai airmata...
Bangun tidur tengok mama ayah takde..nangis...
Ayah nak pergi kerja...nangis...
Terpaksalah ayah bawak pusing 1 round dulu...

Monday, April 13, 2015

New haircut story

Hari Sabtu lepas...
Koi cakap ke En. Suami...koi nak potong rambut...
Panas sungguh sekarang ni...
Tak terjaga koi rambut koi yang tebal dan panjang ni ...
En. Suami pun bawa koi ke salun rambut muslimah...
Waaah....selalu dulu main belasah je...
Kebanyakan kedai potong rambut kat sekitar kawasan ni ada bilik khas untuk potong rambut muslimah walaupun salun ca ya nun alif..
Tapi...lebih afdal kalau dipotong oleh muslimah juga kann...
Salun ni oklah...nampak eksklusip la jugak...
Masa koi datang ada sorang je pelanggannya...
So takyah tunggu lama la kan...
Oh ye...kaum adam takleh masuk ye...
Sila beredar...
So En. Suami pun beredar ke kedai potong rambut lelaki untuk dia....

Untuk 1st time visit ada diskaun 20%...
Kat sini belum ada gst lagi...
Pastu dia tanya nak join member tak...setahun 10 hinggit...
Tiap kali dtg dpt less 10%...
Every 4th visit dapat free haircut...(within 6 mths)
Ohhh...my...mak suka free...
So...koi join member....

Balik rumah...
Tengok cermin...hmm...bila dah potong rambut pendek...
Haa...engkau...ceracak uban weihhh...
Hahaha....mak dah tua nakkkk...

Sunday, April 12, 2015

Nasi goreng penyambung hayat: Bah. 2

Sebenarnya hari tu tak sempat nak karang entry untuk gambar nasi goreng tu...hahaha...

Tu yang ada gambar je semata mata...
Kenapa nama nasi goreng tu macam tu....
Begini kisahnya...
Masa koi menikah dulu...koi masih lagi belajar tahun akhir kat UTM.
Masa tu En. Suami keje sorang...
So...dengan nak bayar rumah sewa, kereta, minyak, makan minum, hutang piutang, saving...huh...mmg survival...
Gaji pun masa tu masih tahap junior...
Hidup penuh jimat cermat masa tu...
Rumah sewa takde tv...cuma ada radio beli masa bujang dulu...

Dapur gas dan piuk nasi karen mak bagi...
Sehelai karpet kawan bagi buat alas tido...
Bab makan...syahdu...
Boleh kata hari hari nasi goreng...sbb lauk yang kitorang mampu beli hanya lah telur...ikan bilis...dan bawang.
Tiap pagi koi masak nasi goreng untuk suami bawa bekal ke kilang tempat kerja...
Koi pula makan sebelum pegi kuliah...
Malam pula...sadin yang berjenama paling murah dan telo...
Tiap hari en. Suami bawa bekal air kopi o...hahai la...

Sampai juruteknik kilang tu tegur...tak pernah aku jumpa engineer sesusah ini...siap belanja suami koi lagi kadang tu...thanks Lan...kat mana tah aok sekarang..

Tapi...baru baru kawen kann...
Makan ikan kering ke..ikan bilis ke...sedap aje...masih hangat dilamun cinta katakannn...kahkahkah...
Tapi lately..selalu pulak suami minta nasi goreng tu buat sarapan sekarang ni...
Resepinya cuma bawang merah,bawang putih,cili padi,ikan bilis,garam,nasi sejuk...
Tapi dah tak bawa bekal dah...
Sbb kalau bawa bekal...bekas makanan tu mmg takkan balik dah...tah mana ditinggalkan....
Sbb sekarang kerja tak tentu tempat...
Site project merata rata...
So...makan sebelum kuar rumah...
...

Itulah kisah bagaimana nasi goreng itu bernama nasi goreng penyambung hayat.  

Sarah...jangan masuk kaki dalam mulut

Kata orang...kalau anak dah start masuk kaki dalam mulut...tandanya nak adik...
Anak anak koi pulak...sharp 6 bulan...diorang akan start masuk kaki dalam mulut...
Then sekarang si kembar ni...
Si kakak Sarah ni mmg suka masuk jari kaki dia dlm mulut...berdecup decit bunyi dia hisap jari kaki dia...
Si adik Ucid pulak...tak sampai nak masuk jari kaki dia dalam mulut...hahaha...
Ini sebab si Ucid ni debab sikit...
**Ntah bila nak gi pasang iud ni...☺☺

Post Terhangat