Wednesday, October 28, 2015

Sosej Roll

Anak anak ni suka request makanan tak kira masa..
Nak roti tengahari...
Nak nasi dengan telur goreng pagi pagi...
Nak aiskrim milo malam malam...
Haishhh...
Ni minta nak roti gulung dgn sosej utk mkn mlm...
Pdhal dah siap masak dah.. 

Mula mula...rebus kan sosej...

Sambil tu gelek roti kasi roti tu mampat...
Koi takde roller..so pakai gelas kaca...hahha..
Siap bercetak cocola lagi gelasnya...


Lepas tu...toskan sosejnya...
Dah kering air sosej tu...
Bolehla gulungkan dlm roti tadi...


Bila dah gulung tu...agak bahagian hujungnya tu terbuka...
Gamla pakai bancuhan tepung dgn air..
Koi pakai tepung jagung...
Resepi asal pakai tepung gandum

Bila semua dah bergulung tu...boleh la goreng dlm minyak panas ye...
Kalau minyak tak syukup panas..nnt roti tu serap minyak...
Resepi asal celup telur pastu goreng.  
Tp kan tadi koi ada buat bancuhan tepung jagung utk gam roti tu...
So..ko pecahkan telur sebiji dalam tepung jagung tu...buh garam sikit... 
Kocak sikit2...
Celup roti tu...
Goreng....
Aku bayangkan kalau ada  bread crumbs lebih yummy kottt....


Goreng sehingga keperangan...
One shot je anak mkn....
Habis...
Memang koi suruh habiskan sbb ayah dia tk mkn sosej...
Sbb ada tepung jagung..so...tepung batter dia agak rangup....

Heh...sejak anak2 dah pandai request makan2 ni..
Maknya pun kena la extra rajin ke dapur.. 
Huhu...rosak kuku ai..asik basuh pinggan je..

nasib baik koi pakai pencuci pinggan hai o...
Memelihara kulit tangan tapi membersih sebersihnya...

2 comments:

Suria Lekatlekit said... [Reply]

ok la tu anak selera makan tak macam anak saya susah nak makan. paling minta biskut, roti atau potato chips jer

Yumida Huda said... [Reply]

sedapnye kak
suka jugak buat sosej roll mcm ni..simple tp sedap
klo rajin buat tepung doh tu..menjadi jugak

Sale! Sale! Sale!

Dapatkan pelbagai barangan di Seri Sekijang Blogshop...
Legging kanak-kanak, Cawan Giacomo, Handmade Chocolate, Homelife, kitchen wallpaper, cartoon cutlery, kitchen tools, Gift Box, Serving tray, Fridge magnet preloved item

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

busuk.org

apesal traffic??