Sunday, October 29, 2017

Gegar Vaganza Musim 4 - 2017

Dah masuk musim ke 4 dah Gegar Vaganza...
Juri pulak DatoRamli MS...HettyKoes Endang dan Dato Chef Wan. Wahh...Chef Wan dah dapat profesor...



Persembahan pembukaan tadi Abang Ayai dengan Siti Nordiana dengan Azharina Azhar...mereka ni kan juara dari musim pertama hingga ke 3..

Persembahan pertama dari Liza Hanim dengan lagu Siapa Sangka Siapa Menduga...
Komen dari Dato Ramli MS
Vokal masih lagi berada di kelas kamu. Well done

Persembahan kedua pulak dari Elyana dengan Lagu tak tercapai Akalmu. Komen dari ibu hetty koes endang kamu ini mempunyai karektor yg luar biasa..punya ciri khas...lagu ini rapat sekali nadanya...panjang sgt la komen bunda hetty ni...laju pulak tu...tak dpt koi nak capture...hahaha

Persembahan seterusnya dr Ferhad dangan lagu Kasih Berubah. Komen pula dr DCW. I love your performance. Powerful voice

Seterusnya lagu Seragam Hitam...of kos la dari Lan Kristal kan...
Dalam seikat..daun sirih ...
Mana boleh tak boleh...
Jumpa sehelai sirih bertemu urat..
Korang pernah jumpa daun bertemu urat??
Kompom tak pernah kannn...
Hehehe...abaikan sirih bertemu urat. Komen dari dato Ram...Lan rock la engkau...
Masa Lan perform crowd happening gila...tp Lan suara biasa biasa je...pancit kot

Selalu sangat dengar lagu lagu Jinbara...tp vokalisnya...tak kenal sangat...
Ooo...nama nya Tia....malam tadi dia nyanyi lagu Farhana. Sedap kot suara dia...macam dalam radio...Hetty Koes Endang kata bagus semuanya...Tia pertahankan nada tinggi kamu tadi...

Eh Raja Azura menyanyi?? Hmmm...selalu sgt jadi pengacara..dj dan pelakon sampai org lupa dia pernah ada album. Lagu Hati Terkunci...hmmm...macam tak pernah dengar la pulak...hahaha...layannn..
Ada effort la untuk malam ni...kata dato chef wan ...tp sejujurnya koi bosan kot...

batery nak habis..powerbank pun dah habis...so sampai di sini aje yg koi tulis kat blog....yg lepas2 tu...tengok ajelah...takleh update...hihihi...
uollss...jom tengok Gegar Vaganza musim 4...best + kelako...boleh la buat release tension...cau duluu...wassalam

Thursday, October 5, 2017

Kuih Bakar Keledek Purple

Kelmarin adik koi balik dari kampung halaman kami kat Raub tercinta...
So ayahbonda menitipkan keledek ungu...
Tak tau nak buat apa sbb keledeknya kurus tinggi belaka macam koi masa muda...hahaha
Tak sesuai nak goreng...

Keledek ungu yang kurus tinggi ala ala model gituu
Koi berhasrat nak buat kuih bakar...atau bingka dalam nama komersialnya....pastu Google la....jumpa la blog Rahel ni http://rahelblog-rahel.blogspot.my/2012/05/bingka-keledek-ungu.html?m=1
Resepi ambik dr sana ye...


Lepas pilih yang comel comel barang 5 ketul ko kupas kulit dan rebus. Resepi asal kata kukus...
Derhaka kat resepi sungguh la...
Dinasihatkan jangan la derhaka...
Kerana khasiatnya dan warnanya luntur tatkala perebusan terjadi...huhuhu...

Gambor terbalik..tak reti lak nak betulkan

Dalam resepi..minta sediakan dulang pembakar yang dilengser marjerin...
Sekali buka peti....marjerin kan hari tu dah kena lesir...sbb dah lama tak pakai...
Maka takde marjerin mahupun mentega.
Kertas minyak pun dah lama habis....
Aluminium foil pun boleh lah bingka oiii...


Toskan air rebusan keledek. Kalau korang kukus tadikan takde proses ni....haaa...derhaka lah lagi...
 Blenderkan aje semua bahan bahan. Gula..santan...keledek...esen ros...telur..
Lepas dah sebati...baru masukkan tepung....
Kacau hingga rata dan tidak berketul ketul.
Lepas tu boleh lah masukkan dalam dulang pembakar. Katanya saiz 7 inci...koi lupa lak nak ukur dulang koi ni berapa inci...
Sebat aje lah...
Dalam 7 ke lapan inci kot ni...

Koi suka pulak pakai whisk ni....nak buat lempeng pun pakai mende alah ni...hihi...


Ok...dah jadi dahhhh...
Kuih bakar keledek purple koi..
Bahagian atasnya koi letak api lama sikit...
Kekonon nak bagi garing...
Tp malangnya....
Tak garing pun....
Hangit dan liat....hahaha
Rasa dia ok je sebenarnya...
Lembut dan manis...
Tp tak berapa gebu la..

Kesimpulannya...
Kalau tak berapa nak expert...
Tak payahla nak durhaka kepada resepi yang dikeluarkan oleh pakar pakar resepi...
Ni ada lagi baki keledek ni...
Entahla nak buat apa pulak...
Nnt google dulu...
Ok..byee...

Wassalam



Monday, October 2, 2017

Carian kontraktor

Walaupun Google banyak membantu memudahkan urusan harian..
Tapi tak semua la kena Google...
Ada yang mula mula kena Google...
Pastu masuk website atau portal tertentu utk dapatkan data yang kita cari...

Contohnya...
Koi ada iklankan nak cari staf kat fb...
Pastu masuk la 1 pm kat messenger apps
Dia tanya nama syarikat...
Ok...koi bagi la...
Tak lama pastu dia tanya lagi...
Akak berniaga apa?
Eh...kan dah ada tulis dlm iklan tu...Syarikat pembinaan..
Saya dah Google nama syarikat akak...takde pun...
Aiyoyoooo...
Kalau nak cari maklumat kontraktor kecik kecik ni...carila kat website CIDB..
Bukan bukak Google terus jumpa...
Lainla kalau company tersohor macam MMC ke...Gamuda ke...Ahmad zaki ke...Ranhill ke...

Ok..kalau pakai hp Android...Mula mula buka website CIDB...pastu dia keluar gambar macammatas ni...
Pastu...ko skroll ke bawah sikit


Dah skroll bawah sikit tu jumpa mcm ni kan...
Ok..sekarang klik kat 'Carian Kontraktor'.
Nnt masukkan nama kontraktor dan negeri kontraktor tu..



Lepastu..keluar la detail macam ni...
Ada la info tentang kontraktor yang korang cari tu...
Ada la nama syarikat...alamat...gred..kategori..tarikh mula..tarikh luput sijil...

Tarikh luput sijil CIDB Seri Wardati lambat lagi ye...
Tahun 2020...
Maklumla...kami ni berwawasan ....

Ok dah paham adik adik??
Ok..pasni boleh belanja nuffnang klik satu...hahaha...


Sekian, wassalam




Klik! Klik!

Post Terhangat