Thursday, January 4, 2018

Kereta Mirzan

Alhamdulillah....dengan susah payah nak keluarkan seketul si putih ini...

Terpaksa ada...bukan saja saja nak tambah hutang ok...sbb anak koi dah 6...tambah kakak ipar koi...jadi 3 dewasa...5 kanak kanak dan seorang bayi...seorang bayi tu barang dia bukan main banyak lagi...hehehe...

Mula pakai seminggu sebelum raya haji baru ni...1st time bawak balik dah cedera dah dia...tersangkut kat pagar...hahaha...

Nak wat camne...rumah koi kecik je kot...pagar pun manual aje. Ntah bila nak tukar pagar auto ni...takpe berangan dulu...nnt lama lama dapatlah...

Adakah entri ini kelihatan menunjuk? Apa de hal...berapa kerat aje pun yang baca blog koi ni...selebihnya..koi baca sendiri...ala ala diary online gitu....

Ni kiranya kereta Mirzan la...sbb kitorang decide nak beli Starex ni lepas Mirzan lahir...sbb dah tak cukup ruang nak isi.
Kalau balik kampung naik Triton...barang muat orang tak muat...
Kalau naik Grand Livina...orang muat barang pula tak muat...
So Starek ni memang ngam ngam ajelah...

Oklah...itu je nak cerita...wassalam


Sambal Belimbing Hitam the Recipe...

Dah lama tak buat sambal belimbing hitam sejak bersalinkan baby Mirzan. Maka kata bersalin operation tak boleh makan asam belimbing...
Tajam katanya...
Hmmm....
Adakah ketajamannya boleh membelah parut czer?
Wallahualam...
Dah dikata jangan makan...so takpayah la pertikaikan...ye takk??

Hari ni rasa teringin yang tak dapat nak ditahan lagi...
Jadi jomla kita ke dapur min masak masak

Dengan menggunakan pinggan IKEA...
Bajet la ikan bilis Sabah yang telah dibersihkan terlebih dahulu..ikan bilis kalau basuh jangan lama lama sangat...pastu dah siap basuh...toskan airnya. Kalau pakai ikan bilis Langkawi pun boleh juga...Raub takde ikan bilis ye...ikan bilis kat raub semua import.
Lepas tu...cili padi tu koi pakai cili padi kampung yg kecik2 tu...dalam 30 biji kot. Dah kira haritu...lupa pulak.
Belimbing pulak dalam 7 ke 8 ulas la gitu...
Belimbing ni...koi ambik kat rumah ayahbonda la....
Buat sendiri memang takla...malas..ngabihke gas aje.


Bawang merah kecik..koi pakai bawang bombay...dah kira dah berapa ulas ari tu....
Time nak mengarang ni lupa la pulakk...
Dalam 12 ulas rasanya

Bawang merah ni hiris nipis nipis tau...kalau nak pakai bawang kecik siam pun boleh juga...

Aisehh..gambo terbalik la pulak.
Tak reti la pulak nak betulkan....so sila terbalikkan henpon/tab anda....

Mula mula...cili padi dan belimbing hitam...tumbuk dulu sampai lumat kesumat..
Koi taruk ggaram sikit masa tumbuk cili padi tu...kalau tak letak garam...biji cili tu melenting lenting keluar dari lesung...
Lepas dua bahan tu dah lumat...
Masukkan pulak bawang dan bilisnya.
Bawang dan bilis ni jangan tumbuk sampai lumat. Tumbuk kasar kasar je...

Lepas tu...tumis la kesemya bahan yg dah ditumbuk tu dalam kuali....
Sbb koi pun buat sikit je...tumbuk pakai lesung pulak kannn...tak la lama sangat nak tunggu masak....seng seng kejap je...dah garing sambalnya.

Bila dah garing boleh la angkat dan hidangkann...
Memang sedap makan dgn nasik panas ok...
Dah..apa lagi...
Pergi la cari sesiapa yang ada jual belimbing buluh yang dah siap rebus tu...try buat sambal ni...
Sekian, wassalam
Ready to eat

Post Terhangat