Tuesday, April 10, 2018

Aqua Spirit

Petang tadi first time bawa anak anak pergi trial lesson kat Aqua Spirit Pulai Utama. Ingat nak hantar dorang semua pergi kelas berenang tu... tu yg tanya tanya pasal kelas berenang...rupanya ada free trial, 25 minutes je la tapinya...hahaha

Selama ni kalau bawa anak anak gi main air kat mana mana...pakai spender dorang je...tp ni konon nak gi pool...konon nak carikan swim wear yg elok sikit...

Janji dgn coach renang tu pukul 4.30...tp pukul 4 baru boleh pickup dorang sbb ada hal kat opis. Lepas tu...pergi masuk Giant Pulai Utama. Mula mula masuk Mr.DIY dulu sbb dulu pernah beli swimsuit sarah kat situ...

Cari2...takde...pastu naik Giant kat tingkat atas. Pun takde juga swim wear. Keluar Giant...pergi Aeon Taman Universiti...membeli belah di sana dengan amannya kami...habis la wet Mama Yan Rm330 utk 5 pasang baju mandi anak

Ni la bangunan Aqua spirit tu...betul betul depan pasaraya Song Mart Pulai Utama

Pukul 5.30 ptg baru sampai ke Aqua Spirit kat Taman Pulai Utama...semuanya tak jauh pun...sekeliling je.

Berterabur la anak anak Mama Yan kat kolam renang tu...oh ye...kolam renang dia ni indoor ye. Guna salt system...anak Mama Yan kata airnya masin. Suhu pun terjaga...dlam 30 °C. Tak kena matahari...tak kena hujan....so rasanya mmg sesuai nak hantar anak anak berenang kat sini.

Lepas habis trial session dorang...so tanya tanya la harga utk class dan hari hari nya.
Hmmm...dengan harga sebegitu... rasanya...untuk anak anak nombor 3..4 dan 5...nantilah ye...lagipun lorang tu mandi kat rumah sendiri pun tak reti lagi...cemana nak mandi kolam

Mama Yan dah bincang dengan suami...yang no 1 dan 2 aje akan masuk kelas berenang...
Haha...keaian budak2 ni penat...tapi takpela...
Budak2 sekarang tak rasa penat main sampai gigil kepala lutut lapar....kalau hari cuti..lepas sarapan aje dah keluar main...selagi tak lapar...tak balik makan nasik. Lepas makan nasik...sambung balik main.

Anak MamaYan yang no 1 tu...nampak mesra air dan cepat belajar. Yang no 2 pulak..sgt takut air...takmo masuk kepala dalam air sbb takut lemas...hahaha...

Yang no 3..4..5...tiga tiga tak mkn saman...main cebur je...adeh....siap taknak keluar kolam. Ucid la tu...duduk kat tangga kolam peluk tubuh. "nak andi olam agi"

Lepas settle salinkan pakaian semua...duduk discuss dulu dengan coach pasal hari dan waktu nak hantar anak nnt dengan tgk price list. Adeh tak aman langsung Mama Yan ni nak discuss. Kecoh dan huru hara ruang depan kaunter tu. Usik itu ini...lompat berlari. gerammnya nak cubit cubit..pakkal la kat tempat orang...tegur je la..."hepp..jgn usik".."hepp..jgn pegang"..."abangggg jaga adik"

Mama Yan ni bukan apa....Harap sangat anak anak pandai berenang sebab Mama Yan tak reti berenang langsung... takpela penat sikit hantar ambil anak anak asalkan diorang betul betul nak berenang...Air paras paras ketiak sendiri pun boleh lemas tau...hahaha

Oklah ye...nak karang entry lain pulak...nak kena menabung dgn lebih gigih utk hantar anak kelas berenang ni...wassalam



Monday, April 9, 2018

Hantu Sofa Lama

Sempena tayangan filem seram Dukun...Mama Yan pun ada nak kongsi seram juga...
Kisahnya diceritakan oleh suami..kisah zaman dia dan rakan rakan rumah bujang masa belajar kat Unibesiti dulu dulu...dah lama dah...dekat 20 tahun punya kisah...

Biasalah...budak budak bujang ni suka kutip barang recycle. Satu hari...dorang jumpa sofa kat tempat buang sampah tepi jalan....lepastu, sofa tu dorang pakat usung bawa balik rumah bujang.

Sofa tu letak kat luar rumah...buat tempat duduk nak pakai kasut...tempat lepak nak main gitar petang petang.

Beberapa hari lepas tu...ada la makcik makcik bawang jiran dorang ni tanya...
"Sapa yang bawa balik awek tak bawak masuk, kesian duduk luar"
Mungkin niat makcik tu nak sindir/sound budak2 bujang ni sbb bawa balik awek...tp sorang pun tak terkesan apa lagi perasan sbb takde yg bawa balik awek pun.

Dalam rumah tu...ada sorang Mat Study...suka study sampai lewat malam. Satu malam tu, masa study...dia kepanasan. Pergila buka tingkap dan jengah keluar...

Jeng...
Jeng...
Jeng....

Memang betul rupanya ada awek duduk atas sofa tu. Terus la member tu tutup balik tingkap terus tido. Pagi esok gegor kawan2 rumah bujang semua...angkut semula sofa tu letak di tempat mereka ambil.

Macam mana rupa awek tu...Mat Study tu tak tercakap katanya...cukupla takmo igt lagi rupanya.

Setiap kali lalu tempat orang buang sampah... kalau nampak ada barang yang masih elok...mesti suami akan rewind kesimpulan kisah ni....
Tak payah la nak kutip kutip barang terbuang ni...silap silap ada tuan.

Dalam zaman moden ni...nampak benda benda berkisar pada makhluk halus ni macam kuno sangat. Tapi, sebenarnya...selagi ada manusia...selagi itulah iblis akan cuba menyesatkan manusia dengan pelbagai cara. So tak kira zaman ye...

Kalau rupa inilah awek atas sofa lama tu...harusla dorang berebut rebut nak ajak masuk rumah agaknya...



Sunday, April 1, 2018

Sakit di mata, Sakit juga di hati

Masa cuti sekolah seminggu bulan 3 hari tu...
Koi balik kampung Raub dengan suami koi...
Anak anak tinggal kat kampung suami kat Segamat.
Kome balik berdua je...
Sebab ada hal yang nak diuruskan 
Selepas urusan urusan tu selesai...
Suami koi ajak mandi sungai
Kome pun pergi la ke Lata Jarum yang terletak di Ulu Dong, Raub

Tapi bila sampai je...
Adoi haiii...
Sakitnya mata...
Sampah merata rata...
Pinggan polistrene bertaburan sana sini...
Ada je tong sampah...tp apa guna tong sampah dalam kawasan perkelahan.
Siapa yang nak urus???
Siapa yang nak buang???
Lagi satu...
Kenapa nak pakai pinggan polistrin...
Bawala pinggan plastik ke...melamin ke...
Lepas guna...basuh la pakai air sungai tu...
Sampai rumah nanti...basuh bersih bersih...

Okaylah...malas nak dua kali kerja...takde masa...tak sempat dan sebagainya...
Bawa la plastik sampah sendiri...
Sisa makanan tu...gali lubang sikit.
Tanam...
Ala..tanah tepi sungai...bukannya kena korek beria. Lepas tu tindih dengan batu...
Pinggan kertas atau pinggan polistrin korang tadi...masuk plastik sampah...
Bawa balik sampah sendiri...
Bukannya berat sangat pun...

Lagi satu diapers anak anak...
Tolongla jangan tinggal merata rata dalam hutan.
Bawa plastik...isi dalam plastik...bawa balik atau bawa ke tempat yang proper utk buang 
Matnye habat ngat deme ni?
(Kenapa pengotor sangat korang ni?)

Bahayanya kawasan perkelahan ni kotor...
Ia boleh mengundang binatang yg membawa penyakit.
Nak ke lepas seronok seronok dengan family...
Lepas tu sakit...
Lebih malang lagi penyakit tu boleh bawa maut...





Sebab kotor sangat...tak jadi la kome berdua nak mandi kat Lata Jarum...
Turun pergi PulauChekas.
Air sungai yang sama juga kahkahkah..tp kat Pulau Chekas bersih sikit la.
Takde la sampah bertaburan sini sana.
Harap2 kuman dr atas dah neutralized la dalam perjalanan ke Pulau Chekas...hahaha

Lata Jarum ni dulu cantik tau...tapi sekarang dah tak terjaga. 
Mungkin masa cantik tu...
Menteri Pelancongan tu Parlimen Raub...
So terjaga la sikit...
Malu la Ng Yen Yen kalau kawasan pelancongan daerah sendiri pun tak terjaga kan...

Janganlah berharap pada pihak pihak tertentu saja untuk jaga alam sekitar.
Kita sendiri sebagai manusia yang berotak..berakal dan beragama...
Sepatutnya jaga kebersihan alam sekitar...
Lebih lebih lagi tempat macam ni...
Sayang kalau tak dijaga
Kat JB takde tempat cantik semula jadi macam ni tauuu

Oklah...nnt kalau ada cuti lagi nak bawa anak anak pula.
Tak best mandi berdua je...
Rasa ada yang kurang.
Gambar yang disorok dari pengetahuan anak...sbb nnt dorang jeles. Pergi sungai tak ajak dorang. 

Post Terhangat