Sunday, July 22, 2018

Bawa anak main

Zaman Mama Yan kecik kecik dulu..tinggal kat rumah taman...mmg kenal semua rakan sebaya dan rakan sebaya abang kakak semua...
Petang petang memang banyak aktiviti permaian. Kalau hari cuti...dari pagi sampai petang tak nampak bayang. Balik makan tengahari je...lepas tu lesap semula.

Zaman anak anak sekarang ni...jauh berubah. Nak bagi anak anak main kat luar rumah pun was was....depan rumah ni je pun..tak berani nak bagi. Dah la depan rumah Mama Yan ni kereta motor lalu lalang laju laju belaka... dah tu dengan takut kena culik lagi...haishh...memang tak la

Nak tak nak..terpaksala bawa anak anak pergi ke taman taman. Kadang kadang taman hutan bandar...free tapi terlampau ramai orang... kadang kadang kat food court arena, aeon je...
Tp Rabu lepas...bawak dorang gi playground berbayar.

Tempatnya tak jauh sgt dari rumah...tapi still kena ada kenderaan lah...kat Mydin Mutiara Rini...masa shopping kain pelekat bulan puasa hari tu...ternampak tempat mainan ni ..dah plan nak bawak budak2 ni lepas raya...

Oklah tempatnya...sbb tak ramai orang...bersih dan terjaga...yelah...bayar nak masuk mahal kot.....

Seronok tengok anak anak seronok main. Pulak tu petang kami datang tu...takde orang. Anak anak mama Yan je dah cukup havoc dalam tu...hahaha

Ada papan gelunsur besar dengan kolam bola. 

Ada trampolin...toing...toing...toing...
Adik mok penggayat.hahah







Harga adalah RM8 utk setengah jam...mahal kan...lebih lebih lagi yang anak ramai macam Mama Yan kan. Kalau nak pergi minggu depan...minggu ni kena menabung singgit sehari. Itu kalau anak sorang la...guardian tak payah bayar. Kalau macam Mama Yan, 6 orang..hahaha...jenuh la menabung oiii....


Oh ya...nak datang jangan lupa bawa stokin ye. Wajib pakai. Kalau tak kena beli stokin kat sana. RM1 Sepasang. Terfikit juga nak jadi ahli...tapi takut jadi macam Legoland dulu tu... kemain ambik annual pass...masuk 2 ke 3 kali je...

Ni pun dapat main sejam...dah seronnok sangat diorang dah...nasib baik tak buat hal masa ajak balik...tp nampak muka dorang happy....mama pun happy.

Dalam planning...nak bawa pergi Fanpekka. Tp semuanya bergantung pada result pereksa akhir tahun dorang.

Kalau result ok...on
Kalau result ko...sendiri mau ingat...hahaha




Thursday, July 12, 2018

O&G, HSA


Hari ni Mama Yan ada check up di Klinik Perbidanan & Ginekologi, Hospital Sultanah Aminah. Eh..bukan check up...repeat pap smear sebenarnya. MY memang kena buat pap smear secara berkala...setahun sekali buat di Poliklinik HSA.

Sambil2 menunggu tu...nampak la notis harga wad kelas pertama bagi tahun 2018...mak aiiii...mahal dah ye...
Masa lahirkan Umar Mukhsin tahun 2013 dulu, deposit kelas pertama RM800 je...harga bersalin normal RM100, harga operation pun RM800 je...sekaranggg...boleh semak harga di bawah ni ye...

CAJ RAWATAN BERSALIN KELAS PERTAMA

DEPOSIT MASUK WAD
LSCS RM3,000.00
NORMAL RM2,000.00

HARGA WAD ( mengikut kelas)
A 1 katil) Rm135.00
B (2 katil) RM 105.00
C (4-6 katil) RM 75.00

MODE OF DELIVERY 
SVD RM450.00
FORCEP RM600.00
VACUMM RM 600.00
ASS. BREECH RM600.00
LSCS RM1,200.00

DEPOSIT MASUK WAD BAGI WARGA ASING 
WAD GINEKOLOGI RM2,800.00
WAD BERSALIN


Adik adik...sila lah menabung lepas dpt result 2 line ye...
Lupakan lah korang punya babymoon la...baby shower la...
Mengidam tony romas la...Bijan la...
Banyak tabung nak kena buka ni... tabung wad bersalin, tabung keperluan baby dan tabung akikah okey. Kalau kawen dgn orang Jawa...lantak korang kena buka tabung mandi tian...hahahaha...

Ok...nombor dah nak sampai...ciau dulu...wassalam

Hospital tua yg banyak berjasa



Wednesday, July 11, 2018

Nasib penyu

Ini ialah telur penyu


Masa Mama Yan tengah skroll Facebook, ternampak gambar telur penyu dijual secara terbuka di sebuah pasar di sebuah negeri sebelah pantai timur semenanjung. Lepas tu saja lah tanya di komen, boleh jual ke ni?
Jawapan yang diterima adalah..."Entahla..ramai aje yang jual". 

Yelah kan...bila sesuatu perkara tu dah jadi tradisi...memang payah la nak ubah. Tapi sebagai belia belia negara yang cintakan alam sekitar dan haiwan ekosistem...tolonglah jangan jadi sebagai rantaian permintaan. Orang kata,,,kalau takde permintaan takdelah pasaran..ye dak?

Alahh...lagipun kerajaan tak haramkan penjualan telur penyu ni pun...alangkan haram lagi di smuggle...ni pulak tak haram


Tengok rupa paras penyu ni aje terus tak lalu nak makan telur dia. Kesian tau...penat dia bertelur, nangis-nangis, seronok je manusia nak kekah telur dia.
kalau ayam lainlah, poyo...


Penyu menjadi logo/maskot masa Malaysia menjadi tuan rumah kepada Persidangan Tahunan ke-35 PATA (Pacific Asia Travel Association) dari 9 hingga 16 April 1986. Penyu maskot ni pakai spek itam tauuu...
Anak-anak awal 1980-an ke bawah je kenal penyu PATA ni. Ni sebab penyu memang menjadi daya tarikan pelancong ke Malaysia.

tapi...kalau dah orang Malaysia juga yang cari dan jual telur penyu...lepas tu penyu tercekik tertelan plastik yang disangkanya obor-obor...lepas tu penyu tersangkut kat jaring pukat tunda...agak agak...
tak lama lagi...penyu ni hanya tinggal sejarah macam dinosour rasanya. 







Lirik Lagu Penyu Menangis - Sudirman

Anak muda berlagu sayang 
Di Batu Remis melepas rindu 
Adik ketawa di Rantau Abang 
Penyu menangis siapalah tahu 
Penyu menangis siapalah tahu 

Sesak nafasnya sesak 
(Tak tahu adik tak tahu) 
Sebak dadanya sebak 
(Tak tahu adik tak tahu) 

Bengkak jantungnya bengkak 
(Tak tahu adik tak tahu) 
Retak hatinya retak 
(Tak tahu adik tak tahu) 

Lenyap ditelan derauan ombak 
Telur penawar hatinya lebur 
Tumpah airmatanya melimpah ruah 
Agar terhibur adik terhibur 

Anak muda berlagu sayang 
Di Batu Remis melepas rindu 
Adik ketawa di Rantau Abang 
Penyu menangis siapalah tahu 
Penyu menangis siapalah tahu 

Kelabu matanya kelabu 
(Tak tahu adik tak tahu) 
Sendu tangisnya sendu 
(Tak tahu adik tak tahu) 
Sayu jiwanya sayu 
(Tak tahu adik tak tahu) 
Layu langkahnya layu 
(Tak tahu abang pun tak tahu) 

Sesak nafasnya sesak 
(Tak tahu adik tak tahu) 
Sebak dadanya sebak 
(Tak tahu adik tak tahu) 

Bengkak jantungnya bengkak 
(Tak tahu adik tak tahu) 
Retak hatinya retak 
(Tak tahu adik tak tahu) 

Kelabu matanya kelabu 
(Tak tahu adik tak tahu) 
Sendu tangisnya sendu...

Lagu: SUDIRMAN 
Lirik: J.M. AZIZ

Klik! Klik!

Post Terhangat