langsir raya

Tahun ni buat pertama kalinya MY berjaya menghadiahkan rumah kami dengan langsir raya…haha..selepas 3 kali berhari raya kat rumah ni…kali ke 4 barulah dia merasa langsir baru…kalu tak ambil langsir lama mak mentua kat kampung jer…
langsir raya rumah koi yang dah siap

Ini semua kerana MY baru jer memiliki mesin jahit beberapa bulan sebelum bulan puasa yang lalu…lepas dapat mesin jahit, terus beli kain..macam macam kain..kain pasang 4..kain langsir dua warna…heheh…angan angan nak menjahitnya tu..huhhh…berkobar kobar… Sehari sebelum raya, berjaya jugok MY menggantung langsir..asalnya kosong jer..takde pun renda renda scallop kat atasnya tuh…bila tengok nampak macam cacat pula takde renda2… 

 Masa raya hari tu mak mnetua ajak beraya ke kampungnya di Parit 3, Sagil, Tangkak on the way balik tu...lalu pekan Tangkak..apalagi...berhenti dulu...singgah pekan Tangkak...mak oiii....juling weh biji mata menengok...kedai kain berderet deret...murah murah pula tu...lepas raya kan...orang pun tak ramai...amannye nak shopping....hmm...apalagi tangkap la beberapa meter scallop langsir...tengok kat segamat sebelum raya ari tu semeter RM6.80...kat tangkak ni pattern yg sama dia bagi RM5.00 je semeter...ada yang RM3.00 semeter tu pun dah cantik sangat dah! 

 Sampai jer umah..terus bukak plastik..jahit scallop tu...terus gantung...hmm..beli scallop siap pun lawa juga...kakak ipar MY pernah menempah scallop langsir yang style box pleat tu...satu panel pintu RM25...adeh mahalnya...! mahal ker? Ke kami ni yang kedekut...? hehe...sendiri mau ingat...takpelah, tahun depan nanti MY nak pinjam scallop lawa yang dia tempah tu..meh sini nak tiru..jahit sendiri lagi syok...
gambar oleh jurufoto amatur lagi tak bertauliah

0 Comments