Cara mengira isipadu pasir

wahh..tajuk….kira pasir…adakah kita akan mengira setiap butiran pasir?? oh tidak….ini adalah sebagai panduan unuk dapatkan berapa banyak pasir atau crusher run yang perlu di order dalam satu satu projek. tapi kaedah ini tidaklah begitu tepat kerana ianya adalah anggaran sahaja…walaupun begitu ianya digunakan di secara meluas dalam bidang construction.

kaedahnya adalah dengan mendarabkan isipadu dengan pekali yang merupakan ketumpatan kepada bahan2 tersebut

Jenis
Pekali (ketumpatan)
Pasir 2
Hardcore 3”'-4” 3
Crusher Run 2” 2.2

Isipadu didapati dengan mendarabkan keluasan permukaan dengan tebal pasir yang kita nak pakai.
contoh:
kira crusher run
Sebuah tapak perhimpunan memerlukan base pasir setebal 100mm, jadi luas kawasan didarabkan dengan tebal 100mm tu untuk mendapatkan isipadu pasir yang diperlukan..
isipadu ni pulak nanti…darab dengan pekali yang diberi tu..makanya kita dapatlah kuantiti pasir tu dalam unit tan.




Satu load atau satu lori pulak lebih kurang dalam 25 tan…selalunya kurang…nnt kita bahagi pulak kuantiti dalam berat tu dengan 25 untuk dapatkan berapa load pasir yang diperlukan.
contoh pengiraannya…
kira pasir


ketumpatan yang koi berikan tu bukanlah ketumpatan sebenar...tu koi dah masukkan segala jenis mak nenek pembaziran

4 Comments

  1. aduiii ni tanya hubby aku expertla dia, mining sand, crusher run, bagai tu hehehehhe

    ReplyDelete
  2. heee bila suruh wak buat rumah, dia order satu baket je pasir tu...

    ReplyDelete
  3. Boleh tau mcm mana nak kira kalau nk beli pasir halus dalam kiraan scoop dr hardware.

    Contoh nya keluasan adalah 126m2. Tebal utk render 20mm

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf, saya dah lama tak mengira. dah tak kerja sekarang

      Delete

Terima kasih, jap lagi MY approve ya :-)