Tazkirah Jumaat : Degil yerrr?? - aziankhalil.com

Breaking

Post Top Ad

Post Top Ad

Friday, April 12, 2013

Tazkirah Jumaat : Degil yerrr??

Tips menasihat anak atau pasangan yang degil


1. Semasa anak atau pasangan kita sedang tidur inilah waktu yang paling sesuai terutamanya di waktu dua pertiga malam, kerana fikiran bawah sedarnya (subconsciu s mind) adalah paling optimum ketika ini. Yang tidur hanyalah conscious mind (minda sedar).

2.Sentuhkan ibu jari anda ke langit-langit dan kemudian sentuhlah dengan halus ibu jari anda ke ubun - ubun orang yang ingin anda nasihati.

3. Semasa ibu jari diatas ubun-ubun selawatlah ke atas junjungan Nabi Muhamad dan bacalah surah Al-Fatihah. Kemudian terus dengan berzikir di dalam hati dan jangan putuskan zikir anda.

4. Angkat ibu jari anda,kalau boleh janganlah di putuskan zikir di dalam hati dan bercakaplah dengan suara yang agak perlahan agar tidak sampai mengejutkanya. Beritahulah apa yang ingin anda beritahunya.Jangan putuskan zikir anda, supaya zikir itu masuk bersama dengan nasihat anda.

5. Anda akan dapat melihat reaksi yang dia sedang menerima pernyataan anda iaitu kelopak matanya bergerak-gerak.

Pernah di zaman Imam Abu Hanifah (Hanafi An Nu'man), seseorang pernah bertanya kepada bapa Imam Abu Hanifah."Tuan, bagaimanakah tuan mendidik Hanafi sehingga begini istimewa jadinya. Jawab bapa Imam Abu Hanifah "Aku didik Hanafi 40 tahun sebelum dia dilahirkan".

Kalau didengar pernyataan ini tentu aneh bagi kita bukan. Bagaimana mungkin manusia yang belum dilahirkan sudah di didik. Namun apa yang ingin disampaikan oleh Tsabit (bapa Imam Abu Hanifah) ialah dia sendiri telah diasuh, manakala isterinya juga sudah di didik dan Hanafi sendiri sudah dididik sejak dari kandungan lagi.


"Iman Itu Lebih Cantik Dari Sekalian Yang Cantik,

Nikmat Iman Itu Lebih Manis Dari Madu....

dan Memelihara Iman Itu Lebih Sukar Dari

Meniti Sehelai Rambut..."

copy paste from fwd emel lama dulu...

5 comments:

 1. terima kasih kak. boleh amal untuk future anak saya ni. hehe :D

  ReplyDelete
 2. Yg no. 1 tu pernah terbaca.
  Yg lain2 baru hari ni tau. Waaa... boleh praktikkan ni. Thanks for sharing.

  ReplyDelete
 3. Eh sorry tersilap baca, maksudnya no. 1 dgn seterusnya berkesinambugan. Yg selalu I dgr, bisik2 kat anak masa dia nak tido2 ayam.

  ReplyDelete

Terima kasih, jap lagi MY approve ya :-)

Post Top Ad