Showing posts with the label BerkebunShow all
Mancing kolam
Pin it

Kali pertama mancing... 2 jam dapat 33 ekor... Kali kedua mancing... 3 jam dapat 13 ekor aje... Haishhh... Geram aje... Kami mancing guna umpan tepung + dedak... Uli sebati dengan air... Lepas tu... Sangkut umpan tu kat mata kail. Kadang kadang dia makan sikit sikit kat mata kail tu... Jenis ikan y…

Read more
Pokok Turi Berbunga
Pin it

Berbunga rupanya pokok turi ni... Besar bunganya... Tapi tinggi la bunganya... Ni pun kena zoom kamera baru boleh nampak jelas... Sebelum ni... Tak pernah makan sayur turi ni... Tapi sekarang, Makan la juga sebab ada orang bagi mak mentua anak pokok turi... Mak mentua MY pula bagi kami suruh tanam …

Read more
Kebunku indah
Pin it

Mama Yan suka sangat tengok pemandangan kat kebun kami ni... Pagi suasananya lain... sebab matahari naik dari belah pemandangan ni... Tapi sebenarnya... Tak kira agi, petang atau pun lepas hujan... Pemandangannya tetap cantik.. MY tak reti nak setting kamera untuk capture kecantikan tu... so dalam …

Read more
Panik gakk? Panik la..masa nggak
Pin it

Kolam rosak... Habisla sekolam ikan talapia mati... Panik gakkk? Panik gakkk? Panik la juga.. Tapi redha la... Dah buat kerja takde ilmu... Mendapat la hasilnya... Kihkihkih...

Read more
Bercucuk tanam lagi..
Pin it

Saja saja bawa anak buat aktiviti keluar peluh petang petang... Tanam jagung dan tanam ubi kayu.. Tak banyak pun...  1 Paket aje benih jagungnya... Jadi la buat seronok seronok... walaupun bercucuk tanamnya tak seberapa, Haruslah ada slot fotografi kan.. Buat kenangan hari tua mama dan ayah nanti..…

Read more
Moh kita berkebun..
Pin it

Hah..nilah teman baru koi... Memandangkan sekarang ni musim hujan... Koi takyah bagi full attention pada dia... Pandai pandailah dia menjaga diri... Koi beli dari nursery bergerak... Ya...nursery bergerak... Ia adalah sebuah lori 3 tan... Yang dipenuhi pelbagai jenis benih semaian... Ada po…

Read more