Showing posts with the label resipiShow all
Roti Jala Yang Mudah dan Lembut
Pin it

Masa kat kampung cuti sekolah hari tu, Sempat la MY menjala dalam sekilo setengah tepung.  Kalau buat kampung, Boleh la makan sama sama dengan atoknya, makcik makciknya dan sepupunya juga. Meriah sikit. Bapa Mentua MY memang suka sangat makan roti jala cicah kari. Kalau lempeng tu, sekeping pun pay…

Read more
Nasi Goreng Cina Jamuan Kelas Anak
Pin it

Ni kisah Mama Yan masak nasi goreng cina untuk jamuan kelas anak minggu lepas. Pagi pagi Subuh tu. Mama Yan masak nasi 4 pot, 2 periuk. Lepas tu, terus sejukkan. Jamuan pukul 10 pagi. sempat la nak sejuk  Fishball dan ayam MY dah siap potong potong malam sebelum tu dan letak kat chiller peti ais je…

Read more
Resipi Inti karipap kentang
Pin it

Malas sebenarnya... Tapi tak boleh biar blog ni tak berupdate. Nanti kemalasannya makin tebal, Lagi susah nak mulakan semula. Sebab malas kan.. Gambar takyah watermark la.. Sebab malas nak edit. Lagipun setakat gambar kentang, ambikla sape endak... Mama Yan nak buat karipap.. bulan lepas punya masa…

Read more
Sambal Sotong Petai
Pin it

Memang akan jadi kebiasaan, bila dah habis idea, dah habis bahan nak tulis, Apa lagi, tulis la resipi. Sebenarnya sambal sotong ni MY dah lama dah masak. Upload kat draft je. Untuk kegunaan hari tanpa bahan menulis. Mama Yan suka betul lauk sotong, Tap kalau kat kedai sekarang, selalu betul bagi so…

Read more
Masak sardin
Pin it

.Bila takde apa nak tulis dalam entry memang la tulis resipi, walaupun resipi takat sambal ketuk, sambal sardin yang semua orang pandai masak. Nak buat macam mana.... Bukannya pandai masak macam-macam pun MY ni. Masak yang simple dan ringkas je boleh la. Sebab dah selalu sangat masak sardin, Dah ma…

Read more
Bihun goreng
Pin it

Suami MY suka makan mihun goreng, mi goreng, nasi goreng kalau malam malam Siang siang dah makan nasi putih katanya. Tapi bukanlah tiap malam makan goreng goreng camni. Tengok masa dan keadaan juga lah. Dulu dulu, masa anak kecil kecil lagi, tak pernah merasa goreng bihun guna cili kering, Bihun go…

Read more