Showing posts with the label resipiShow all
Resipi Rendang Daging
Pin it

Ni buat rendang ni khas untuk buat bekalan berkelah ke Pantai Air Papan minggu lepas. Buat sekilo daging aje.    Rendang daging ni, Kat rumah mentua resipinya ada sikit berbeza daripada yang telah MY pelajari dari mak MY di Raub. Tapi bahan dan konsep asasnya masih sama... beza sikit sikit aje. M…

Read more
Masak spageti cara ringkas dan mudah
Pin it

Hari Jumaat lepas, Bawa anak anak pergi Pasaraya Maslee lepas diorang balik tuisyen,  Tanya diorang nak makan apa malam nanti? Diorang kata malam nanti tak kisah makan apa apa... Tapi balik tuisyen esok nak makan spageti. Ajom la kita berarak ke rak spageti, Pilih lah yang pesen apa korang nak. Jad…

Read more
Resipi kek pisang berangan
Pin it

Kali terakhir buat kek pisang rasanya tujuh tahun lepas kot kalau ikut dari entri blog  https://www.aziankhalil.com/2014/06/oh-anakku.html?m=1 Lepas tu, macam tak pernah buat lagi dah kek pisang. Malas nak buat sebab takde sambutan. Kali ni buat sebab kat rumah ada pisang berangan... Banyak pulak t…

Read more
Resipi Tauhu, tauge dan kucai tumis
Pin it

Tak tahu nak masak apa tu jadi macam satu dialog wajib pula. Memang kerap betul tanya suami... Nak masak apa ye malam ni....? dia pun tergelak sebab seminggu MY kena kuarantin.. Dia pula yang pening fikir nak masak atau nak beli apa.. Tahu pun.. ni adalah soalan wajib tanya dari zaman dating sampai…

Read more
Menu berbuka puasa
Pin it

Ini perancangan untuk menu berbuka puasa minggu pertama keluarga MY. Siap buat jadual, acah acah nanti senang nak buat persediaan bahan memasak. Tak tahu la boleh ikut perancangan atau tidak. Mula mula sekali, kena pergi belanja bahan bahan mentah dulu. Lepas tu, bersihkan bahan mentah dan letak d…

Read more
Masakan suami
Pin it

Alhamdulillah... Tempoh kuarantin di rumah sudah pun berakhir.... Mama Yan pun dah boleh masak sendiri.. Tak payah susahkan suami kena masak atau belikan makanan, serta kena hidangkan makanan dalam bilik lagi dah.. Selalunya, suami MY rajin juga tolong tolong masak kalau tak sibuk, Tapi kali ni.. b…

Read more