Friday, November 11, 2011

Air botol...

selepas bertahun-tahun minum air dalam botol mineral tu baru ari ni koi tau yang beza antara air mineral dengan air minum boleh dibezakan dengan mudah melalui warna tudung botol tu...selama ni koi panggil semua pun air mineral...kalau ada tulis air minuman barulah tau tu bukan air mineral. selalu kalau nak beli siap pusing pusingkan botol tengok dia tulih mineral water ke...drinking water...

Rupa-rupanye...Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mewajibkan dan berkuat kuasa mulai 1 Jan 2005, semua air mineral semulajadi mestilah menggunakan tudung berwarna dan air minuman mesti pakai tudung kaler putih supaya mudah dibezakan. Koi tau ni pun pasal koi baca laman web spritzer dan dengan tak malunya koi mengaku yang aktikel ini diciplak dr laman web spritzer..kalau air mineral spritzer...tudung diorang kaler ijau...

Perbezaan antara Air mineral semulajadi dengan air minum suling adalah...air Mineral semulajadi didapati daripada akuifer sedalam lebih 100 meter. Mineral-mineral yang terkumpul melalui beratus-ratus tahun air perjalanan melalui pembentukan batu semulajadi akuifer. *akuifer tu apa nyer?? jap koi nengok kamus...

tempat nak sedut air mineral mestilah diletakkan jauh dari kawasan perindustrian dan perumahan.
Air minuman suling atau distilled drinking water dalam bahasa pada botolnya disuling. Proses penyulingan membunuh dan membuang hampir semua bakteria, virus, logam berat dan pencemaran lain samaada organik atau bukan organik.

kaedah membersihkan air minuman ini adalah dengan mendidihkan air. Proses pemeluwapan wap yang terhasil akan menghasilkan air suling. Biasanya kaedah ini menggunakan air paip sahaja. sebb tu kadang kadang kita tengok pada botol tu ada tulis..'Punca air: Air Paip SAJ' atau 'Punca air: Air Paip SYABAS'


macam teringin jer nak beli sebijik taruk kat rumah...hehehe...comel kannn....


mmg comel...mmg teringin nak beli...



*akuifer = lapisn batu batan atau tanah yang mengandungi air

3 comments:

cemomoi said... [Reply]

tapi rega lebih kurang je... ketnya negara kita banyok air, rega mehei juga ngaloh air kat negri arab pulok doh

Nafisa81 said... [Reply]

kalau tak terdesak..mmg tak belinyer

Anonymous said... [Reply]

depa kata tempat air spritzer tu diambil..atasnya ada kubur cina..betul ker?

Sale! Sale! Sale!

Dapatkan pelbagai barangan di Seri Sekijang Blogshop...
Legging kanak-kanak, Cawan Giacomo, Handmade Chocolate, Homelife, kitchen wallpaper, cartoon cutlery, kitchen tools, Gift Box, Serving tray, Fridge magnet preloved item

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

babab.net

apesal traffic??