Tuesday, November 22, 2011

Jom kira pasir pulak…

wahh..tajuk….kira pasir…adakah kita akan mengira setiap butiran pasir?? oh tidak….ini adalah sebagai panduan unuk dapatkan berapa banyak pasir atau crusher run yang perlu di order dalam satu satu projek. tapi kaedah ini tidaklah begitu tepat kerana ianya adalah anggaran sahaja…walaupun begitu ianya digunakan di secara meluas dalam bidang construction.

kaedahnya adalah dengan mendarabkan isipadu dengan pekali yang merupakan ketumpatan kepada bahan2 tersebut

Jenis
Pekali (ketumpatan)
Pasir 2
Hardcore 3”'-4” 3
Crusher Run 2” 2.2
Isipadu didapati dengan mendarabkan keluasan permukaan dengan tebal pasir yang kita nak pakai.
contoh:
kira crusher run
sebuah tapak perhimpunan memerlukan base pasir setebal 100mm. jadi luas kawasan didarabkan dengan tebal 100mm tu untuk mendapatkan isipadu pasir yang diperlukan..
isipadu ni pulak nanti…darab dengan pekali yang diberi tu..makanya kita dapatlah kuantiti pasir tu dalam unit tan.
satu load atau satu lori pulak lebih kurang dalam 25 tan…selalunya kurang…nnt kita bahagi pulak kuantiti dalam berat tu dengan 25 untuk dapatkan berapa load pasir yang diperlukan.
contoh pengiraannya…
kira pasir
harga 1 tan pasir lebih kurang dalam 30 ringgit ko sekarang..koi pun ak sure berapa…tapi lebih kurangla..
ketumpatan yang koi berikan tu bukanlah ketumpatan sebenar...tu koi dah masukkan segala jenis mak nenek pembaziran

4 comments:

ajumohit said... [Reply]

aduiii ni tanya hubby aku expertla dia, mining sand, crusher run, bagai tu hehehehhe

cemomoi said... [Reply]

heee bila suruh wak buat rumah, dia order satu baket je pasir tu...

khairul anuari said... [Reply]

Assalamualaikum..ajumohit,boleh mintak tolong hubby u kira crusher run yang perlu saya guna x? Hehe...saya buat jalan pertanian 5000m...lebar 3.65m...tebal 100mm...harap dapat bantu... :)

khairul anuari said... [Reply]

Assalamualaikum..ajumohit,boleh mintak tolong hubby u kira crusher run yang perlu saya guna x? Hehe...saya buat jalan pertanian 5000m...lebar 3.65m...tebal 100mm...harap dapat bantu... :)

Sale! Sale! Sale!

Dapatkan pelbagai barangan di Seri Sekijang Blogshop...
Legging kanak-kanak, Cawan Giacomo, Handmade Chocolate, Homelife, kitchen wallpaper, cartoon cutlery, kitchen tools, Gift Box, Serving tray, Fridge magnet preloved item

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

babab.net

apesal traffic??