Monday, November 26, 2012

Seri Dewi & Keluarga

Oleh kerana tergoda dgn keayuan Datin Aliah Lee Abdullah ni...koi terbeli majalah Seri Dewi & Keluarga bulan ni...hehe...selalunya koi beli majalah Wanita..tp bulan ni koi tukar beli SDK.


Masa ambik nak bayar tu terasa tebal jer..hehe..ni mesti ade apa2 kat dalam ni...Balik opis tak sabar2 nak tgk ada hadiah apa...owhhh...rempah spghetti..oklah...taruk kat opis ajer...kat rumah sapa nak makan...tekak En Suami koi tak boleh menerima makanan barat seadanya....daripada makan spaghtti kuah masam tu..koi gorengkan mee bodo taruk telor semata pun kadar suapannya lebih laju dr hidangkan spaghtti...






sesapa yg nak cuba rempah segera spaghetti Maggi ni bolehla beli majalah Seri Dewi & Keluarga ni..tapi niat dalam hati utk dapatkan ilmu dr dalam majalah bukan sbb nak hadiahnya tu....(Maggi kan kaum kerabat Nestle, Dan Nestle pulak kaum kerabat puak yahudi)

Friday, November 9, 2012

Oh! My Bahasa...

ade sorang remaja nak add koi di faebook..koi cuba la jengah2 fb budak tu...alamak..koi tak paham semua status yg cik adik tu update. Budak ni lahir 1996...lebih kurang masa koi form 3 la...ada sesapa boleh translate kan untuk koi ayat kat bawah ni???

prBualn d kLaz .. iera-eah nana bonjot ane bonjot ? ? nana-enth x6pk pow jup ag munCul aqh 2 . . khalEeda-hye korg aq dh cmpai nana and iera-khalEeda ko 6pk bonjot aqk ? khalEeda-6pk at luar td . nana-abiz aqh jup ag ko iera ko mula kn dlu anN . iera-eleh . khaleEda-6pk x ary ny
blasher aq mkin brtmbah? nana-bnyak aqh 2 ukn blasher 2 jrawat wawawa brdekak dEkak sehy . iera-trkne aq -5 mNit kmudiaAn bonjot dtg- njihah-hah at cny cMua korg pnt aq cry ..bola aqh jom bola . . iera-bgoz aqh bola 2 retk je at boNjot kow njiHah-kurg asam ko iera nty ko . iera-nana tlog ..00000000ah my tuhan

.
*** koi tak pasti sama ada koi ini mmg kekampungan atau mereka terlalu ke hadapan

Wednesday, November 7, 2012

terliur steamboat pulak dahhh...


Teringin nak makan steamboat...tapi kat mana best ye?? Kat Jusco Taman Universiti ada Rest Johnny's tapi macam takde logo halal JAKIM. Tapi dulu masa kerja Al Ikhsan dulu selalu ajer makan kat Johnny's Rest tu. Sekarang ni jer bila nak makan pikir2 dulu kehalalan premis tu. Bukan apa...barang2 steamboat ni kalau kat pasar Cina ajer yg selalu supply...jarang2 nampak orang melayu jual tahu, fish ball, fishcake dan lain lain tu.

skang pun dah ada direktori halal JAKIM, so boleh la cekidaut kat sana. Cari2 jumpa pulak aduan halal ni..alamak kompom tak halal la maknanya ni...mohon pun tak pernah. Mana nak cari yg halal ni ek??

pergi Medan selera Luton van lah malam ni....
 

Friday, November 2, 2012

Mengidam + mabuk = Mengada

Bila tgh awal awal peknan ni mulalah tekak ni ngidam macam macam...mula mula teringin nak makan laksa penang....pastu nasi goreng kampung....kuih seri muka...nyummmmm

Kadang-kadang terasa mengada pulak mengidam ni..tapi ini bukan main2..dia punya teringin tu mmg tak boleh kontrol. Asik terbayang-bayang jer...kadang tu siap telan air liur bila membayangkan. Suami koi kadang2 pelik..kalau mintak nak makan apa2 tu..mcm dah tak boleh tunggu esok. Mintak malam ni...asik ulang2 jer selagi takde usaha nak carikan...tapi takde la mintak mende2 yg pelik2 pun...makanan yang biasa2 orang makan jer yg koi selalu idam idamkan. 

Dulu masa awal perkahwinan koi penah mengalami keguguran sekali. Bermalam la di ward utk satu malam. Pregnant kali pertama tu koi langsung tak mengalami mabuk2 atau mengidam. Yelah... kandungan tu pun gugur kan..mana nak rasa semua tu. Sebelah katil koi pulak ade sorang akak tu yang kena tahan wad sebab mabuk teruk. Doktor tahan untuk masukkan air kat akak tu. Pastu koi tgk dia asik nak muntah jer...minum sikit muntah. tak minum pun nak muntah. tapi tak muntah pun dok ludah jer. Misi ada sediakan satu baldi utk dia muntah-muntah. 

Koi dok kat sebelah katil ni...terdetik dalam hati.. 'Ek eleh,..ngengada betul...tahan la sikit rasa nak muntah tu'. Akak tu langsung tak jamah makanan, bila misi tanya kenapa tak makan.. Dia kata 'takde selera...nak muntah...' Adoihh...mmg la nak muntah kalau perut dah masuk angin. Berbulu betui koi menengok lagaknya...mengada ngada pada koi masa tu...takkan lah tak boleh tahan muntah. . 

 Selang 6 bulan selepas koi keguguran, koi disahkan pregnant lagi...Ahamdulillah... dan kali ini...Allah maha Besar telah tunjukkan apa yang akak kat sebelah katil koi tu alami...huh..memang takleh ditahan tahan rupanya rasa loya dan nak muntah ni. Masa tu bangun pagi...gosok gigi muntah, minum pagi sarapan muntah,
makan apa apapun muntah, makan mangga muda je boleh.
Tapi lepas tu muntah juga...Berat badan susut...Muntah sampai keluar bilik air merangkak...huhu....nangis nangis manja masa tu ngadu kat En Suami...hahaha...Yang tu mmg ngade jer..

En Suami koi kata..dia tak kesian pun kat koi mabuk..Itu satu kebahagiaan katanya...Geram pepalih koi mendengarnya...

Masa tgh2 mabuk teruk tu..terfikir pulak ini agaknya balasan koi dok kutuk2 akak tu walaupun sekadar dalam hati. walaupun mulut tak bunyi, tapi bila hati kita memandang dengan perasaan jengkel...Itu tidak bagus okay. So, kepada yang tak pernah rasa mabuk ngandung ni bersyukurlah anda tidak mengalaminya dan kepada yang alaminya...bersyukurlah kerana terpilih utk mengalaminya.

Klik! Klik!

Post Terhangat