Monday, November 26, 2012

Seri Dewi & Keluarga

Oleh kerana tergoda dgn keayuan Datin Aliah Lee Abdullah ni...koi terbeli majalah Seri Dewi & Keluarga bulan ni...hehe...selalunya koi beli majalah Wanita..tp bulan ni koi tukar beli SDK.


Masa ambik nak bayar tu terasa tebal jer..hehe..ni mesti ade apa2 kat dalam ni...Balik opis tak sabar2 nak tgk ada hadiah apa...owhhh...rempah spghetti..oklah...taruk kat opis ajer...kat rumah sapa nak makan...tekak En Suami koi tak boleh menerima makanan barat seadanya....daripada makan spaghtti kuah masam tu..koi gorengkan mee bodo taruk telor semata pun kadar suapannya lebih laju dr hidangkan spaghtti...






sesapa yg nak cuba rempah segera spaghetti Maggi ni bolehla beli majalah Seri Dewi & Keluarga ni..tapi niat dalam hati utk dapatkan ilmu dr dalam majalah bukan sbb nak hadiahnya tu....(Maggi kan kaum kerabat Nestle, Dan Nestle pulak kaum kerabat puak yahudi)

Wednesday, November 21, 2012

Cikgu Rania 2 (Siri 19): Senandung Ceritera Semalam

BULAN madu dan percutian yang ringkas tetapi membahagiakan. Itu yang boleh disimpulkan oleh Rania. Dua hari sahaja dia menemani Ummar Qayyum berada di Stockholm, Sweden untuk menyelesaikan tugas-tugas dan menyerahkannya pula kepada Malek, orang kepercayaannya.
Setelah itu bermula bulan madu mereka. Dari Sweden, mereka berkembara ke Denmark, Jerman, terus ke Austria. Seminggu di empat negara tersebut, mereka menuju ke Itali dan kemudiannya bergerak ke Switzerland. Dari Switzerland mereka menaiki kereta api laju menuju Paris. Akhirnya mereka tersadai kepenatan di sebuah hotel di tengah kota Paris.

“Penatnya,” ulas Rania seraya menghempaskan tubuh yang kelelahan di atas tilam.

“Kaki dah tak sakit?” tanya Ummar Qayyum penuh kasih sayang. Sejak semalam Rania berjalan terhencot-hencot.

“Lenguh lagi, mahunya tidak, asyik berjalan tak berhenti...”

“Rugilah kalau datang ke Eropah tapi tak jalan-jalan. Tapi banyak lagi tempat yang belum sempat kita singgah. Tahun depan kita pergi London dengan Ireland ya?” usul Ummar Qayyum.

“Alah, yang ni pun dah seronok. Dah cukup dah!” sahut Rania.

Dia membungkus tubuhnya dengan gebar melawan dingin yang menyengat. Ummar Qayyum duduk di birai katil.

“Abang urutkan kaki ya,” pelawa Ummar Qayyum.

Pantas saja kaki Rania di bawah selimut tebal disentuh lalu diurut lembut oleh Ummar Qayyum. Dapat dirasakan betis Rania tegang dek banyak berjalan. Sewaktu Ummar Qayyum menekan bahagian tengah betisnya, Rania menjerit kesakitan.

“I am sorry, I am sorry.” Segera Ummar Qayyum melarikan jari jemarinya dan menggosok pula kaki kiri Rania.

“Tak hendak urut dah! Sakit,” Rania menjeling manja.

Mendengar itu, Ummar Qayyum berhenti mengurut. Dia masak air dan membancuh dua kole koko panas. Rania bergerak ke jendela dan melihat bangunan-bangunan yang unik dengan pelbagai kenderaan bertali arus di jalan raya. Pemandangan dari luar bilik hotel di Paris tidak jauh bezanya dengan pemandangan di kota-kota sekitar Eropah yang telah disinggahi mereka. Koko panas yang dihulur kepadanya dihirup perlahan.

“Macam tak percaya saja. Dulu Ren pernah ke sini bercuti dengan keluarga tapi tak seseronok sekarang,” akui Rania.

“Memanglah tak seronok, dulu sejuk-sejuk macam ni tak ada siapa nak peluk!” usik Ummar Qayyum seraya memeluk Rania dari belakang. Rania tergelak kecil.

Mukanya yang putih melepak menjadi seperti mawar merah jambu dek kesejukan melampau cuaca di Eropah.

“Sayang, terima kasih kerana jadi isteri abang!” bisik Ummar Qayyum di telinga Rania.

Pelukan Ummar Qayyum makin kemas melingkari tubuh Rania yang berbungkus rapi dengan baju sejuk. Rania membiarkan sahaja Ummar Qayyum menghangatkan tubuhnya.
Rania beralih ke katil. Ummar Qayyum setia mengekori isteri yang baru dinikahi.
Dia duduk di sebelah Rania. Komputer riba jenama Apple milik Ummar Qayyum yang terletak di atas meja di sisi katil dicapai Rania. Dua hari lepas, Ummar Qayyum memuat naik gambar-gambar yang diambil sepanjang percutian mereka ke dalam akaun facebooknya.

“Tengok komen Abang Rais, bukan main lagi dia menyakat kita,” cuitnya pada Ummar Qayyum.

Sebaik membaca komen Rais, suaminya tergelak kecil.

“Mama pun dah tumpang semangkuk,” kata Rania apabila ahli keluarga mulai memberikan pelbagai komen.

“Mama call tadi cerita apa?” tanya Ummar Qayyum. Dia sedar setiap hari paling kurang sekali, Puan Sri Zalia akan hubungi Rania.

“Biasalah mama. Tapi cerita yang best ialah hubungan mama dengan Murni bertambah rapat,” ujar Rania riang sekali.

Ummar Qayyum mendengus perlahan. Entah mengapa, setiap kali nama Murni disebut, dia berasa sangat tidak selesa. Jauh di sudut hati, dia tidak senang dengan Murni lebih-lebih lagi memikirkan bahawa dia dan Murni akan tinggal sebumbung di rumah ibu bapa Rania.

“Sayang, apa kata kita tinggal kat rumah sendiri bila abang balik ke Malaysia nanti,” usul Ummar Qayyum tiba-tiba.

“Ren tak kisah, tapi mesti mama tak bagi. Lagipun sekolah Ren kan tak berapa jauh dari rumah mama.”

“Abang mengerti tapi abang...” Ummar Qayyum diam sejenak. Perlukah memberitahu Rania tentang Murni?

“Kenapa bang?”

Ummar Qayyum ragu-ragu untuk menjelaskan kedudukan yang sebenarnya. Memikirkan Rania akan berfikir sesuatu yang pelik, Ummar Qayyum menukar haluan cerita.

“Esok malam dah nak balik. Malam ni kita jalan-jalan tengok Eiffel Tower - destinasi terakhir percutian kita,” bisik Ummar Qayyum di telinganya lagi.

“Yes, tak sabar nak makan gulai tempoyak ikan patin,” balas Rania pula.

“La, ingat Ren nak cakap tak sabar nak tengok Eiffel Tower pada waktu malam.”

Rania tersenyum mesra. Dia mahu juga tengok Eiffel Tower pada masa kini tapi keinginan mahu pulang ke tanah air lagi menyala-nyala. Waktu dia ke Paris beberapa tahun lampau, keadaannya sudah tidak serupa. Tapi apalah ertinya Paris berbanding Malaysia yang permai dan aman. Aku hanya boleh tinggal di Malaysia untuk jangka masa panjang dan tidak di luar negara, detik hatinya sendiri.

Tidak betah aku tinggal di Paris, Itali, London, Switzerland atau mana-mana tempat pun. Sekadar menjadi pelancong tidak menjadi hal tetapi tidak menjadi warga di negara empat musim ini. Manakan sama Malaysia dengan mana-mana benua di dunia ini. Di Malaysia, aku boleh berkaki ayam sesuka hati di dalam rumah walaupun pada musim tengkujuh sebab sejuknya tidak seperti ini.

“Larat ke nak berjalan tengok Eiffel Tower ni?” usik Ummar Qayyum.

“Larat. Ren kan cikgu. Cikgu sentiasa naik turun tangga. Entah-entah abang yang tak larat,” sahut Rania tidak mengaku kalah.

Malamnya mereka turun dan menjelajah deretan kedai yang terletak tidak jauh dari bilik hotel mencari kedai makanan halal. Sebuah kedai makanan halal milik warga Pakistan mereka masuki. Ummar Qayyum memesan dua biji kebab kambing.

“Kasihan abang, nanti lepas balik Malaysia, abang balik semula ke Sweden,”
Rania mengunyah daging kebab yang sudah dipotong kecil-kecil oleh Ummar Qayyum.

Dalam premis mini itu, hanya ada enam buah meja sahaja dengan pelbagai saiz.
Mereka duduk di meja bulat berkerusi dua mengadap laluan pejalan kaki.

“Tak lama. Dua minggu abang di Malaysia. Lepas tu dua minggu saja abang berada di Sweden. Kemudian kita akan menetap di Malaysia. Sesekali abang kena datang ke sini, Ren kena ikut abang tau.”

“Ok.”

“Makan banyak-banyak, kita nak jalan lagi ni,” pesan Ummar Qayyum.

Sungguhpun cuaca malam begitu dingin, namun situasi itu tidak menghalang warga Paris keluar berjalan-jalan. Malah, Rania yakin di perkarangan Eiffel Tower nanti, mesti ramai orang memenuhinya sama ada warga tempatan atau pelancong luar seperti mereka. Rania sudah berhenti makan. Dia kini sedang menikmati kopi panas.

Dari luar restoran, masuk seorang wanita bertudung dengan dua orang anak perempuan kecil. Perempuan bertudung itu mendudukkan dua orang kanak-kanak perempuan itu di kerusi di meja sebelah. Kemudian dia terus menuju ke kaunter untuk memesan makanan tanpa memandang siapa-siapa.

Seorang daripada budak perempuan itu terpandang Ummar Qayyum dari sisi lalu berbisik pada yang seorang lagi. Kerana sedang leka membaca peta untuk ke Eiffel Tower, Ummar Qayyum tidak menyedari gelagat si comel itu. Rania mencuit lengan Ummar Qayyum. Dia menunjukkan gelagat kedua-dua orang budak kecil yang memakai kot trench berwarna hitam itu kepada Ummar Qayyum.

Terkejut besar Ummar Qayyum tatkala terpandangkan dua orang si comel yang sudah pun menghadiahkan senyuman padanya. Kemudian kedua-duanya berlari ke arah wanita bertudung yang sedang beratur menunggu pesanan.

“Siapa tu? Abang kenal ke?” tanya Rania agak terkejut.

“Kenal. Anak-anak kawan lama abang. Beberapa bulan dulu jumpa dia di Ireland, sekarang ada di Paris pula,” terang Ummar Qayyum.

Sekilas itu, terdengar nama Qayyum dipanggil. Rania bersama Ummar Qayyum memandang serentak. Perempuan itu berbalas senyuman dengan Ummar Qayyum seraya menunjukkan isyarat tunggu sementara dia membayar harga makanan. Budak-budak perempuan itu sudahpun mendekati Ummar Qayyum dan berbicara dalam bahasa Inggeris.

“They are twins. Abang masih ingat nama mereka Batrisya dan Anastasia tapi tak tahu yang mana satu,” jelas Ummar Qayyum.

Rania terpesona melihat keletah si kembar berdua sewaktu memperkenalkan diri masing-masing. Ummar Qayyum berdiri tatkala ibu si kembar itu menghampiri mereka. Dia membantu menatang dulang lalu diletakkan di meja bersebelahan.

“Tak sangka jumpa you kat sini Qayyum.” ujar perempuan itu dengan senyum menawan. Redup mata wanita itu merenung Ummar Qayyum.

“I pun terkejut tengok anak-anak you tadi,” akui Ummar Qayyum pula.

“If you don’t mind, can we join you guys,” tanya perempuan itu dengan senyuman keibuannya.

“Sure.” Dengan senang hati, Ummar Qayyum bangkit lalu merapatkan meja mereka.
Perempuan itu duduk di tepi Ummar Qayyum dan mengadap Rania manakala kedua-dua anaknya duduk di kerusi yang sebaris dengannya. Buat seketika Rania hanya menjadi pemerhati.

Air mukanya berubah apabila menyedari sepasang mata milik perempuan berwajah keibuan itu ketara beberapa kali mencuri tatap wajah Ummar Qayyum. Siapa perempuan ini? Hatinya berdetik.

“Ummi, I kenalkan. This is my wife Rania,” ujar Ummar Qayyum apabila mereka sudah pun duduk dengan selesa di tempat masing-masing.

“Rasa macam dah kenal...” sahut Ummi Kalthum dalam nada gurauan tapi tidak diambil endah oleh Ummar Qayyum mahupun Rania. Kedua-dua mereka bersalaman.

“...dan ini Ummi Kalthum, kawan lama abang masa kami belajar di Sydney dulu.
Yang ni dah berkenalankan? Anastasia dan Batrisya” rujuk Ummar Qayyum pada kembar itu.

“Tak sangka you masih ingat nama anak-anak I ya Qayyum.” Ummi Kalthum agak terkesima.

Senyumnya meleret. Ummar Qayyum sekadar angkat kening. Kembar berdua itu menjamu selera setelah diarahkan oleh ibu mereka supaya tertib mengadap makanan.

“Buat apa kat sini Ummi? Melancong atau ikut Lokman?” tanya Ummar Qayyum sambil pandang sekeliling mencari-cari kelibat Lokman Hakim kalau-kalau lelaki itu ada di sekitar tersebut.

“Melancong,” sahut Ummi Kalthum dengan suara perlahan.

“Itulah, dulu masa jumpa kat Ireland, I ingat you kata dah nak balik Malaysia.
Tinggal Lokman seorang buat PhD kat sana. Alih-alih muncul kat sini,” ujar Ummar Qayyum.

Air kopi panas dihirupnya. Terasa hangat di kerongkong.

“Memang I dah balik Malaysia pun. I duduk di Serdang. Sekarang bawa anak-anak bercuti. Lokman yang suruh datang. Lepas tu, dia pula yang sibuk. Cadangnya nak bawa anak-anak ke Disneyland. Esok baru Lokman datang.”

“Lokman Lokman, tak habis-habis dengan belajarnya,” rungut Ummar Qayyum.

“You pun satu, kahwin tak jemput kami pun,” kata Ummi Kalthum. Ada nada rajuk pada nada ayatnya. Dia menjeling sekilas pada Rania.

“Kami nikah dulu, majlis kemudian, nanti I undang. You tahu dari mana I dah kahwin? Facebook?” Ummar Qayyum bertanya.

“Bukan dari facebook. I dapat tahu dari seseorang. Ceritanya agak lawak.
Mula-mula I ingat you kahwin dengan Murni,” ujar Ummi Kalthum selamba. Dia tertawa kecil sebelum menyambung kembali, “...rupa-rupanya tak jadi juga,” tawanya bersambung tanpa menyedari bahawa ungkapannya itu menyentuh hati Rania.

Rania berasa tubuhnya menggigil dari dalam. Ngilu tangkai jantungnya. Perempuan ini menyebut nama Murni. Siapa perempuan ini sebenarnya? Banyak juga yang dia tahu tentang silam Ummar Qayyum. Dadanya gementar tiba-tiba namun getaran yang melanda merudum apabila lengan sasa Ummar Qayyum memaut bahunya.

“I tak pernah ada apa-apa ikatan dengan Murni, Ummi. Murni pada I macam adik I sendiri. I terhutang budi padanya sebab dia jaga mak I. Semua yang berlaku dulu-dulu tu salah faham. I dah jelaskan pada you semua tu kan?” Ummar Qayyum terpaksa berterus-terang.

Dia tidak mahu Rania yang mendengar salah faham pula. Terlihat kejujuran pada mata Ummar Qayyum. Lapang raga Rania. Dia yakin ada peristiwa yang berlaku antara mereka berdua sebelum dia muncul dalam hidup Ummar Qayyum.

“Maaf kalau I terlepas cakap,” kata Ummi Kalthum.

“Rania, yang I nikahi ini ialah isteri I untuk selama-lamanya, Insya-Allah,”
dengan tegas Ummar Qayyum mengungkap demikian. Makin kuat lengannya memaut tubuh Rania.

Ummi Kalthum terkedu sejenak. Namun dia bijak menyembunyikan perasaannya dengan senyum keibuannya. Rania berasa tenteram mendadak. Dia bangga mendengar pengakuan daripada mulut Ummar Qayyum walaupun hakikatnya apa yang dijelaskan oleh suaminya itu hanya secalit sahaja daripada kisah mereka. Kemudian jari-jemari Rania digenggam erat oleh Ummar Qayyum. Kerana berada di bumi orang putih, Rania membiarkan sahaja perlakuan Ummar Qayyum itu.

“By the way, pernikahan kami, you tahu dari siapa?” tanya Ummar Qayyum balik.
Perkataan ‘seseorang’ yang disebut oleh Ummi Kalthum tadi menyebabkan rasa ingin tahunya membuak.

“Rania kenal dengan Faheem kan?” tanya Ummi Kalthum di luar dugaan.

Rania terkebil-kebil. “Faheem? Faheem mana?”

“Secret admirer you lah. Tak ingat?” Ummi Kalthum pecah rahsia. Sambil itu dia menjeling pada Ummar Qayyum.

“Secret admirer?” terlopong Rania mendengarnya.

“Barangkali you tak tahu pun kan!” serkap Ummi Kalthum lagi.

Rania menggeleng. Dia mati idea. Memang langsung dia tidak ingat lelaki bernama Faheem itu. Kerana itu panjang lopongnya!

“Janganlah terkejut macam tu sekali. I pun baru tahu. Faheem tu lah yang beritahu I yang you dah bernikah. Lagi buat I terkejut bila you bernikah dengan Qayyum ni ha!”

Rania makin tidak mengerti. “Faheem mana?” ulangnya lagi.

“Faheem tu senior you masa di UPM - tapi dia student engineering. Lepas tu, dia sambung Master dan buat PhD kat New York. Sekarang dah balik Malaysia pun.”

Rania tepuk dahinya dengan tidak semena-mena. “Abang Faheem engin???”

“Yes! Faheem tu sepupu I. Dia selalu bercerita pada I tentang you sejak dulu.
Kecil saja dunia ni kan? Akhirnya Rania yang pernah rapat dengan Faheem, sepupu I tu kahwin dengan Qayyum yang juga pernah jadi kawan rapat I,” cerita Ummi Kalthum tanpa selindung.

Penjelasan Ummi Kalthum memang benar-benar mengejutkan Rania. Faheem sepupu Ummi Kalthum? Semua orang yang dia kenal nampak gayanya dikenali oleh Ummi Kalthum. Tadi Murni dan kini Faheem.

“Faheem yang mana? Did I miss something?” Lama kemudian baru Ummar Qayyum mencelah.

Dia juga hilang arah kerana memberi ruang pada Ummi Kalthum dan Rania bercerita. Jauh di sudut hati, dia terkejut kerana Ummi Kalthum banyak mengetahui tentang macam-macam perkara. Baru dia perasan akan kata-kata Ummi Kalthum tadi bahawa dia rasa seperti sudah kenal Rania.

“You tak kenal! Not our batch Qayyum. Tapi cousin I, Faheem ni kenal sangat dengan Rania,” tekan Ummi Kalthum lagi.

“Abang Faheem di mana sekarang?”

“Balik semula ke UPM. Dah jadi Dr Faheem sekarang. Lecturer engineering.”

“I dah lama putus hubungan dengan dia,” akui Rania sejujurnya.

“Mana pula, Faheem kata dia masih berhubungan dengan you.”

Berkerut muka Rania. Ummar Qayyum juga nampak terpinga-pinga. “Maksud you?”

“Kat Facebook. You selalu berbalas-balas mesej dengan dia.”

Ternganga mulut Rania. Tanpa sedar, dia gelak kecil. “Siapa?” Rania benar-benar teruja kali ini.

“FF...” jawab Ummi Kalthum selamba sahaja.

Berderai tawa Rania. “Oh, selama ini FF tu Abang Faheem? Kenapa dia tak kenalkan diri? Ya Allah! Abang Faheem! Abang Faheem!” Wajah Rania berubah seketika. Dia berfikir sejenak.

“Entah-entah Abdullah Faheem yang mama pernah sebut-sebut tu orang yang sama,” serkap Rania pula.

“Dia anak Datuk Farouk. Emaknya Datin Rafeah,” kata Ummi Kalthum dengan yakin.

“Ya Allah, betullah tu, anak auntie Rafeah,” akui Rania seraya menggeleng-gelengkan kepalanya. “Pi mai pi mai tang tu juga....” Itu kesimpulan yang Rania buat.

“Orangnya sangat humble dan handsome pula tu, single lagi!” Usikan Ummi Kalthum untuk frasa terakhir menjentik hati Ummar Qayyum. Apa maksud Ummi Kalthum berkata begitu? FF? Macam biasa dengar saja nama FF ni! Getus hati Ummar Qayyum. Tak perlu lama untuk dia mengimbas kembali identiti FF.

“FF yang hantar mesej bahasa sastera yang bunga-bunga tu ke Ren?” tanya Ummar Qayyum mendadak.

“Hah yang tulah, tu sebab Ren tak perasankan dia. Dia kan orang sains tapi bahasanya kalah orang sastera.” Pujian Rania menyentap jantung hati Ummar Qayyum. Rania pula ketara gembira tatkala menyebut nama Faheem.

“Tak apa, nanti kita balik Malaysia, kita buat reunion sesama kita,” usulan Ummi Kalthum menyentap hati Ummar Qayyum. Sambil itu dia melayani kerenah anak-anak kembarnya yang sudah habis makan.

“You balik Malaysia bila?” tanya Ummi Kalthum pada Ummar Qayyum.

“Esok.” jawab Ummar Qayyum.

“I seminggu lagi. Nanti kita jumpa. I contact Faheem okey,” ujar Ummi Kalthum pada Rania.

Mereka minta diri suku jam selepas itu. Ummi Kalthum disalami Rania manakala kedua-dua si kecil itu dicium dan dipeluknya.

“Nanti jumpa di Malaysia okey,” kata Rania pada kedua-dua si kecil itu sebelum pergi.

“Siapa Ummi tu sebenarnya abang?” tanya Rania sebaik sahaja mereka keluar dari restoran Pakistan.

“Kawan lama abang.”

“Kawan lama biasa atau kekasih?” giat Rania.

Dia dapat rasakan bahawa antara Ummar Qayyum dengan Ummi Kalthum ada hubungan serius sebelum ini. Ummar Qayyum terdiam. Bagaimana mahu jelaskan? Kalau dikatakan bahawa Ummi Kalthum pernah menjadi kekasihnya, melarat pula soalan yang akan ditanya Rania nanti. Kecilnya dunia. Banyak-banyak tempat, tempat yang aku pergi pula terserempak dengan Ummi Kalthum.

“Banyak nostalgia muncul bila jumpa kawan lama kan?” ujar Rania bila soalan yang ditanya tidak dijawab Ummar Qayyum. Mereka berjalan kaki di sepanjang jalan menuju ke perkarangan Eiffel Tower.

“Hmmm.”

“Dia pernah jadi kekasih abangkan?”

“Kenapa sayang kata macam tu?”

“Satu - sebab abang tak jawab soalan Ren. Kalau dia kawan biasa mesti cepat saja abang jawabkan? Kedua - tentang Murni pun dia tahu. Ren rasa hanya dengan orang yang rapat sahaja abang akan bercerita begitu kan?”

“Smart girl,” puji Ummar Qayyum.

Sejuk kian mencengkam. Udara dingin Paris masih mampu menembusi baju sejuk berlapis yang dipakainya.

“Abang peluk sayang,” Ummar Qayyum menarik tubuh Rania sambil beriringan dengannya melewati gerai-gerai yang menjual banyak cenderamata tempatan.

“Well, sebab dia pernah jadi kekasih abang, can you tell me more about Ummi,”
pinta Rania manja. Cuaca makin sejuk.

“Nak tahu buat apa? Lets bygone be bygone.”

“Kalau abang rahsiakan, Ren akan tanya Ummi sendiri nanti bila kita jumpa kat Malaysia.”

Kerana Eiffel Tower sudah ada di hadapan mata, persoalan itu mati begitu sahaja. Kini, mereka sudah pun berdiri di dataran Champ de Mars menyaksikan bangunan yang tinggi menjulang dengan cahaya lampu kuning yang bergemerlapan.
Seperti pelancong lain, mereka juga bergambar di sekitar Eiffel Tower. Sesekali Ummar Qayyum meminta orang awam mengambil gambar mereka.

“Nanti boleh masukkan dalam FB, biar mama komen lagi,” ujar Rania.

Kali ini Ummar Qayyum hanya senyum sekilas. Entah mengapa hati Ummar Qayyum tidak seseronok seperti sebelum ini. Mengapa Ummi Kalthum mesti muncul semula pada saat-saat dia sedang bersama Rania? Mengapa dia muncul dan membawa bersama-samanya pelbagai cerita? Cerita tentang Murni, Faheem dan entah apa lagi yang akan diheret Ummi Kalthum kelak.

Ummi! Ummi!


 copy paste dari...
http://www.hmetro.com.my/articles/CikguRania2_Siri19__SenandungCeriteraSemalam/Article

Friday, November 9, 2012

Oh! My Bahasa...

ade sorang remaja nak add koi di faebook..koi cuba la jengah2 fb budak tu...alamak..koi tak paham semua status yg cik adik tu update. Budak ni lahir 1996...lebih kurang masa koi form 3 la...ada sesapa boleh translate kan untuk koi ayat kat bawah ni???

prBualn d kLaz .. iera-eah nana bonjot ane bonjot ? ? nana-enth x6pk pow jup ag munCul aqh 2 . . khalEeda-hye korg aq dh cmpai nana and iera-khalEeda ko 6pk bonjot aqk ? khalEeda-6pk at luar td . nana-abiz aqh jup ag ko iera ko mula kn dlu anN . iera-eleh . khaleEda-6pk x ary ny
blasher aq mkin brtmbah? nana-bnyak aqh 2 ukn blasher 2 jrawat wawawa brdekak dEkak sehy . iera-trkne aq -5 mNit kmudiaAn bonjot dtg- njihah-hah at cny cMua korg pnt aq cry ..bola aqh jom bola . . iera-bgoz aqh bola 2 retk je at boNjot kow njiHah-kurg asam ko iera nty ko . iera-nana tlog ..00000000ah my tuhan

.
*** koi tak pasti sama ada koi ini mmg kekampungan atau mereka terlalu ke hadapan

Wednesday, November 7, 2012

terliur steamboat pulak dahhh...


Teringin nak makan steamboat...tapi kat mana best ye?? Kat Jusco Taman Universiti ada Rest Johnny's tapi macam takde logo halal JAKIM. Tapi dulu masa kerja Al Ikhsan dulu selalu ajer makan kat Johnny's Rest tu. Sekarang ni jer bila nak makan pikir2 dulu kehalalan premis tu. Bukan apa...barang2 steamboat ni kalau kat pasar Cina ajer yg selalu supply...jarang2 nampak orang melayu jual tahu, fish ball, fishcake dan lain lain tu.

skang pun dah ada direktori halal JAKIM, so boleh la cekidaut kat sana. Cari2 jumpa pulak aduan halal ni..alamak kompom tak halal la maknanya ni...mohon pun tak pernah. Mana nak cari yg halal ni ek??

pergi Medan selera Luton van lah malam ni....
 

Tuesday, November 6, 2012

Cikgu Rania 2 (Siri 18): Sekuntum mawar hitam!

Oleh Samsiah Mohd Nor
     
HIBA hati Puan Sri Zalia masih bersisa biarpun sudah hampir seminggu Rania bersama Ummar Qayyum berangkat ke luar negara. Sejak hari keberangkatan anak bongsu kesayangannya bersama suami, hidupnya berasa begitu sunyi dan sepi.
Ditambah pula dengan hubungan dingin antara dirinya dengan suami menambahkan lagi keluh-kesahnya. Dia juga teringat beberapa episod cerita tentang suaminya yang disampaikan beberapa kenalan dan juga Rania. Suami yang selama ini disangka setia rupa-rupanya telah sekian lama beristeri muda. Bagaimana hatinya tak pedih?

Dasar penipu! Puan Sri Zalia mendengus sendirian. Sakit hatinya bukan kepalang kalau dikenang-kenang, tetapi teringat pula pesanan Rania agar dia pasrah, sejuk sekejap perut. Lama kemudian rasa marah itu datang balik. Aduh! Pada siapa hendak mengadu dan berkongsi rasa? Hendak bercerita panjang lebar pada Makcik Rohaya, sejauh mana sangatlah fahamnya wanita itu. Yang faham benar masalahnya ialah Rania.

“Ren, cepatlah balik,” keluhnya sendiri.

Dia duduk termenung di tepi jendela. Di tangannya sentiasa ada telefon. Hari itu sahaja, sudah dua kali dia menghubungi Rania. Kalau ikutkan hati setiap masa dia mahu bercakap dengan Rania, tapi memikirkan anaknya itu sedang berbulan madu, ditahankan hati dan perasaannya.

“Puan Sri nak makan apa-apa, boleh saya masakkan,” Makcik Rohaya yang mengerti perasaan tuan rumahnya berbasi-basi menegur. Dia perasan akan perubahan sikap Puan Sri Zalia akhir-akhir ini.

Dia juga tahu masalah yang menimpa Puan Sri Zalia. Dalam usia emas begitu, sepatutnya tuan rumahnya sibuk memikirkan soal menimang cucu, tapi masalah lain pula yang datang. Ah...nasib manusia manakan sama. Itu semua takdir yang ditetapkan oleh Allah SWT.

“Akak masaklah apa-apa, saya makan saja.”

“Masalahnya Puan Sri tak makan, saya perasan. Risau saya kalau-kalau Puan Sri jatuh sakit nanti.”

“Balik Ren nanti, berseleralah saya,” sahut Puan Sri Zalia.

Pemandangan luar ditatapnya. Seperti biasa ternampak olehnya kelibat Murni yang terbongkok-bongkok meneliti bunga, ros berwarna-warni yang mekar berkembangan. Sudah seminggu lebih dia memerhatikan gelagat Murni walaupun sebelum ini dia perasan Murni memang suka bermain-main di taman bunga ros miliknya itu. Tapi kebelakangan ini dia jadi asyik melihat telatah Murni.

Sesekali telapak tangan Murni mengusap perutnya yang mulai memboyot. Sesekali jari jemari Murni menjentik sesuatu di kelopak bunga, ros tersebut. Hatinya tersentuh sama seperti semalam dan seperti hari-hari sebelum itu.

Kasihan Murni! Hatinya berdetik lagi seperti hari-hari yang berlalu. Budak itu aku sisihkan padahal dia menantu aku dan duduk menumpang di rumah ini. Teringat pula dia akan cerita daripada Nenek Ninda tentang kebaikan Murni semasa Murni duduk bersamanya. Kata Nenek Ninda, Murni seorang yang penyayang, rajin di dapur dan pandai mengambil hati. Murnilah yang menguruskan makan minum Nenek Ninda semasa anak Nenek Ninda sibuk dengan kehidupan di kota. Murnilah yang menemankannya dan memang hasrat Nenek Ninda untuk menyatukan Murni dengan Ummar Qayyum.

Tapi apakan daya, hati Ummar Qayyum ada pada Rania dan takdir Allah menentukan jodoh Rania dengan Ummar Qayyum. Patah hati menyebabkan Murni merosakkan hubungan Rania dengan Ummar Qayyum, tetapi jodoh yang kuat menemukan kembali Rania dan Ummar Qayyum.

“Begitu kehendak Tuhan. Siapalah kita untuk menghalang. Bukan salah Murni pun kalau Rania dengan Ummar Qayyum berpisah dulu. Tapi sekarang jodoh menemukan mereka kembali!”

Kali ini kata-kata Nenek Ninda terngiang-ngiang dan melekat di telinga Puan Sri Zalia. Rania pun pernah berkata demikian. Kalau mereka boleh akur, mengapa aku tidak? Soal Puan Sri Zalia lagi. Dia masih memandang perlakuan Murni dari balik jendela.

Adakah takdir yang aku terima ini balasan Tuhan pada aku kerana tidak reda dan tidak pasrah dengan takdir dan ketentuan Tuhan terhadap Rais? Aku marah sangat bila Rais mahu mengahwini Murni. Sekarang bagaimana? Marahkah aku dengan nasib aku ini? Kerana keliru dia bertanya pada Makcik Rohaya. Terkejut pembantu rumahnya itu mendengar soalan yang ditanyakan.

“Jangan dikesali pada takdir Puan Sri. Apa yang berlaku pada Puan Sri itu tidak ada kena mengena dengan Murni.”

“Saya tak kata saya kesal. Saya cuma marah pada diri sendiri. Dulu, saya hina hina Murni, tapi sekarang Allah balas pula pada saya,” rintih Puan Sri Zalia.

“Murni tu lain kisahnya Puan Sri.”

“Saya rasa macam, saya...saya mendapat balasan daripada Allah atas sikap saya pada Murni dulu.”

“Puan Sri tak payah rasa macam tu,” Makcik Rohaya kurang bersetuju dengan pandangan Puan Sri Zalia.

“Ren selalu ingatkan saya supaya berpada-pada dalam menghadapi sesuatu. Banyak yang Ren pesan pada saya. Ren suruh saya belajar menerima takdir dan menerima Murni dengan baik, tapi...” Puan Sri Zalia tidak mampu meneruskan kata-katanya.
Dia rasa insaf mendadak.

“Ya, apa yang Ren kata ada betulnya, tapi tak perlu Puan Sri salahkan diri sendiri sampai begitu sekali.”

“Tapi, saya tetap keras hati, tak mahu terima.” Puan Sri Zalia tundukkan muka. Dia muhasabah diri seketika.

Melihat Puan Sri Zalia sebak sendiri, Makcik Rohaya berkalih tubuh. Bila sudah tenang, Puan Sri Zalia kembali memerhatikan Murni. Ralit sungguh dia memerhati tanpa menyedari Rais sudah pun berdiri di sisinya.

“Mama pandang apa?” Sapaan Rais mengejutkan Puan Sri Zalia.

“Oh, er...tak ada apa-apa.”

“Mama ni okey ke?” Rais perasan ada sesuatu yang cuba dirahsiakan oleh emaknya.

“Barang-barang persediaan baby, Rais dah beli belum?” tanya Puan Sri Zalia sengaja mengubah topik perbincangan.

Rais terkejut mendengar soalan yang tidak disangka-sangka. Berkerut dahi Rais seketika. Rais menggelengkan kepala. Di luar jendela, Rais nampak Murni di sisi pokok bunga ros kesayangan emaknya. Dia pandang ibunya semula.

“Bila nak beli?” tanya Puan Sri Zalia lagi.

Rais mati kutu. Tidak pernah ada di bayangannya untuk membeli-belah barangan keperluan bayi dalam masa terdekat ini. Lagipun dia memang tidak tahu apa-apa dan menunggu kalau-kalau Murni mahu mengajaknya, tetapi sehingga ke hari itu, mulut Murni tidak pernah berbunyi.

“Entahlah mama, Murni pun tak cakap apa-apa.”

“Kalau begitu, lepas Zuhur karang, kita keluar bertiga beli barang baby ya,”
kata emaknya dengan wajah yang bersahaja.

Rais masih tergamam sedang emaknya sudah pun beredar dari situ. Betulkah apa yang didengar? Selama ini emaknya tidak pernah mahu ambil tahu tentang Murni apatah lagi hendak menyusahkan diri dengan anak yang dikandung Murni, tapi kali ini fi’il emaknya berubah. Kebajikan Murni dan bayinya tiba-tiba mendapat tempat di hati emak. Malah semasa hendak menaiki kereta, emaknya menyuruh Murni duduk di kerusi hadapan bersebelahan Rais. Semasa turun kereta pula, emak menyuruh Rais berhati-hati menurunkan dan menjaga Murni. Barang-barang keperluan bayi seperti katil, pakaian dan sebagainya dibeli oleh Puan Sri Zalia. Dia berbelanja besar untuk anak Murni.

Dia juga membelanjakan sejumlah wang yang banyak untuk membeli pakaian mengandung dan makanan tambahan berjenama mahal untuk Murni supaya Murni dan kandungannya sihat. Selepas membeli-belah, Puan Sri Zalia mengajak mereka makan di restoran Pizza Hut pula.

“Murni minta apa saja yang Murni nak. Selalunya orang mengandung suka mengidam,” kata Puan Sri Zalia. Ketara dia ikhlas melayan Murni.

“Awak nak makan apa?” tanya Rais kepada Murni pula.

Dia sudah pun memesan hidangan set yang mengandungi piza bersaiz besar, sup cendawan dan satu jag air.

“Murni tak boleh minum air gas. Tak elok untuk baby. Minta Milo untuk Murni.”
Puan Sri Zalia pula yang membuat keputusan untuk Murni. Kerana masih terkejut Murni angguk sahaja. Dia meminta diri untuk masuk ke bilik air. Murni berasa tekaknya mual semacam. Mual kerana masih ada sisa-sisa alahan atau terkejut dengan layanan yang diberikan oleh emak mertuanya, dia tidak pasti.

Tetapi di dalam bilik air yang terdapat cermin kecil, Murni menatap wajahnya seketika. Dia bercakap dengan cermin di hadapannya. Apa yang berlaku? Kenapa tiba-tiba ‘mem’ besar di rumah ini berubah? Murni mengurut-urut tekaknya yang masih berasa mual. Beberapa kali dia berkumur untuk menghilangkan rasa melekit di kerongkong tapi rasa itu tetap berbekas. Walaupun agak terkejut, jauh di sudut hati dia meluat dan loya dengan perubahan tingkah laku perempuan berlagak itu.

Atau adakah kerana malang yang baru menimpanya? Pandangan Murni berubah sinis.
Sebab sudah tahu diri dimadukan baru mahu berbuat baik pada aku? Sekarang baru tahu langit itu tinggi atau rendah. Hari semalam kau di atas, tapi jangan sangka kau di atas selamanya. Esok barangkali kau yang tergolek dan aku pula berada di atas. Padan dengan muka kau! Jangan haraplah aku akan telan sahaja segala penghinaan yang pernah kau berikan pada aku begitu saja. Jangan harap!
Tunggu sajalah kau anak beranak! Murni menggetap bibirnya.

Murni keluar dari tandas setelah membasuh mukanya. Dia berasa sedikit kesegaran. Sebaik duduk menyaingi mereka, Puan Sri Zalia pun bercerita macam-macam. Selain memaklumkan mereka tentang majlis resepsi Rania Qayyum yang akan diadakan di hotel lima bintang, dia juga memberitahu bahawa Nenek Ninda tetap menginginkan majlis sederhana anak lelaki bongsunya itu diadakan di kampung.
Berubah air muka Murni sedetik.

Ah! Kampung Daun Pisang, kampung penuh nostalgia indah antara aku dengan Abang Qayyum. Kenapa Nenek Ninda hendak mencemarkan memori indah aku dengan Abang Qayyum dengan persandingan mereka di sana? Aku tak suka! Aku benci! Kampung indah itu milik aku dengan Abang Qayyum, getus Murni.

“Kenapa Murni?” soal Puan Sri Zalia melihat muka Murni masam mencuka.

“Er... Murni rasa loya loya,” sahut Murni. Dia tidak mahu gelodak hatinya dibaca oleh perempuan itu.

“Makan cepat. Kita balik. Murni boleh rehat. Kalau Murni tak ada mood, biar mama dengan Rais saja yang fikirkan konsep bilik baby nanti.”

Murni berasa bagai hendak termuntah mendengar Puan Sri Zalia membahasakan dirinya sebagai ‘mama’. Memang betul-betul buang tabiat orang tua ni! Cerca Murni di dalam hatinya. Dia duduk dan makan perlahan-lahan. Sabar pula orang berdua itu menunggunya sehingga dia selesai makan sekeping piza. Tersekat seleranya tatkala makan sambil dipandangi oleh dua beranak itu padahal piza memang menjadi kegemarannya sejak dulu.

Sampai di rumah, Murni tidak dibenarkan mengangkat apa-apa barangan bayi yang baru dibeli. Rais, Pak Mud dan Makcik Rohaya yang dikerah mengangkatnya. Puan Sri Zalia kelihatan gembira berbuat baik terhadap Murni sehingga menimbulkan kehairanan pada seisi rumah lebih-lebih lagi Makcik Rohaya.

“Kena sampuk dengan apa Puan Sri kita tu Pak Mud?” tanya Makcik Rohaya yang masih tidak percaya dengan apa yang dilihat.

“Kena sampuk apanya? Baguslah tu. Puan Sri buat perkara baik,” sahut Pak Mud.
Barang-barang keperluan bayi diangkut keluar dari bonet kereta.

“Beria-ia dia berbelanja untuk anak si perempuan tu, terkejut saya,” akui Makcik Rohaya.

“Rezeki bayi tu. Dalam kereta tadi, saya dengar Puan Sri telefon pereka dalaman untuk hias bilik bayi dalam bilik Rais.”

“Amboi, amboi, jadi kaduk naik junjung perempuan tu nanti,” sindir Makcik Rohaya.

Sambil itu dia turut membawa barang-barang yang baru dibeli naik ke bilik Rais. Sekali lagi dia terkejut melihat barang-barang Murni yang dibeli oleh Puan Sri Zalia. Pakaian mengandung yang cantik-cantik dilihat bergantungan di dalam almari Murni. Baju-baju bayi serta peralatan untuk kegunaan bayi disusun cantik di penjuru bilik. Semuanya baru dibeli. Murni tiada di dalam bilik.
Makcik Rohaya berasa tidak sedap hati melihat perkembangan terbaru tersebut.

“Buat baik berpada-pada Puan Sri. Tengok tu, apa yang Puan Sri dah beli untuk dia,” bisik Makcik Rohaya seraya mengerling ke arah bilik air.

Dia sedar Murni berada dalam bilik air. Kerana itu dia bercakap seperti berbisik. Keluhan Puan Sri menyebabkan Makcik Rohaya bimbang. Terlepas cakapkah aku?

“Selama ini saya berbuat tak baik pada Murni. Agaknya kerana itulah Allah membalasnya pada saya kak.”

“Cukup cukuplah Puan Sri dengan rasa bersalah tu,” jelas Makcik Rohaya.

Dia kurang senang mendengar kata-kata Puan Sri Zalia. Berulang-ulang kali Puan Sri Zalia mengungkit hal yang sama sehingga dia berasa rimas.

“Saya nak tebus kembali kesalahan saya pada Murni.”

“Tak salah kalau Puan Sri nak berbuat baik pada dia, tapi berpada-padalah.
Dimanjakan berlebih-lebihan nanti lain pula jadinya,” Makcik Rohaya memberi peringatan.

“Apa maksud akak?”

“Akak tak cemburu Puan Sri nak berbuat baik pada dia, tapi saya rasa cara Puan Sri ni akan membuatkan dia lupa diri. Err, yalah, macam kaduk naik junjung.”

Baru Puan Sri Zalia hendak menjawab, Murni keluar dari bilik air. Makcik Rohaya menjeling sekilas seraya menyambung kerja mengemas.

“Esok pereka dalaman akan datang nak hias ruang belah sana buat bilik baby, nanti Murni bincanglah dengan Rais ya nak konsep macam mana,” suara Puan Sri Zalia manis sungguh.

Makcik Rohaya menggelengkan kepalanya. Dia malas hendak bercakap lagi.
Biarlah! Orang tengah kemaruk mencari pahala, detik Makcik Rohaya dan terus pergi bila kerjanya sudah selesai. Sebelum turun, Puan Sri Zalia sempat menasihati Rais supaya menjaga Murni baik-baik.

“Lepas ni Rais temankan Murni turun makan bersama-sama. Kita makan sekeluarga.
Kalau Rais kerja, mama temankan,” ucapnya lagi sebelum pergi dan tinggalkan mereka berdua.

Murni tersadai kepenatan di birai katil. Rais pula membersihkan diri lalu mengajak Murni berjemaah bersama-sama sebaik sahaja azan Maghrib berkumandang.

“Saya penat. Awak solat dulu,” dalih Murni seraya menggosok-gosok lembut perutnya.

Tanpa membantah, Rais bersolat sendirian. Selesai solat, Murni masih lagi berbaring di atas katil. Kali ketiga diarah bersolat, barulah Murni bangun dengan dengusan. Selesai solat, Murni duduk di atas sofa dua dudukan. Dia mengerling Rais yang masih berkopiah. Sebuah buku agama dibaca Rais.

“Boleh saya tanyakan awak sesuatu?” tanya Murni perlahan.

“Hmmm...” Tanpa angkat muka Rais berkata.

“Sebenarnya dah lama soalan ini saya nak tanya pada awak.”

“Saya dengar. Tanyalah,” sahut Rais acuh tak acuh.

“Apa tujuan awak berkahwin dengan saya sebenarnya? Saya nak tahu jawapan yang ikhlas daripada awak,” tanya Murni tiba-tiba.

Sudah lama soalan itu terpendam di jiwa raga Murni. Disimpan berbulan-bulan di dalam hati kenangkan dia terpaksa menumpang di situ. Ditelan segala caci cerca oleh Puan Sri Zalia padanya kerana dia berbadan dua dan tiada arah hendak dituju. Tapi jauh di sudut hati, dia mahu tahu kenapa Rais mengahwininya kalau dirinya diperlakukan seperti patung bernyawa. Rais tidak pernah menyentuhnya apatah lagi melayannya sebagai isteri yang sah. Dia mahu tahu!

“Perlu ke bincang hal itu?”

“Memang perlu.”

“Saya ingat awak bersyukur bila saya berkahwin dengan awak,” tukas Rais tanpa memandang pun muka Murni.

Kembang kempis hidung Murni mendengar jawapan Rais. Dia menahan perasaan.
Hinanya rasa diri disindir sedemikian. Selama ini disangkanya ada sekelumit perasaan sayang Rais padanya, tapi ternyata menyimpang sangkanya.

“Kenapa awak marah Makcik Rohaya masa saya jatuh dulu?” Murni bertanya tegas.

Rais angkat mukanya. Matanya merenung tajam ke arah Murni sehingga Murni berasa gerun dibuatnya.

“Saya tak mahu kesihatan bayi yang tak berdosa itu terjejas. Cukuplah apa yang awak dah buat padanya.” Jawapan yang diberikan oleh Rais mengejutkan Murni.

“Dah, tak payah awak tanya tanya lagi soalan apa-apa. Jaga kesihatan awak dan bayi itu baik-baik.”

“Lepas bayi lahir, awak nak ceraikan saya?” tanya Murni berani.

Dia mahu tahu untung nasibnya di rumah itu. Kerana itu digagahkan diri bersoal jawab dengan Rais.

“Apa kena dengan awak ni? Kan mak saya dah layan awak dengan baik. Awak tak tahu berterima kasih?”

“Atau awak nak hantar saya dengan bayi ini ke rumah kebajikan masyarakat?” Air mata Murni sudah mulai bergenang.

“Kalau awak hendak sangat ke sana saya hantarkan, tapi bayi itu biar emak saya jaga.”

“Kenapa awak kahwin dengan saya kalau begini cara layanan awak pada saya?”

Rais bangkit dari duduknya dan menghampiri Murni. Sudah banyak yang dikorbankan dalam hidupnya demi kandungan Murni. Kalau tidak kerana terserempak dengan Murni di klinik sakit puan, memang bukan begini takdir hidup yang terpaksa diredahnya kini. Kalau tidak kerana tersua dengan Murni di klinik tersebut, kemungkinan besar bayi dalam kandungan Murni itu sudah lama berkubur.
Murni lupakah segala yang pernah berlaku dalam hidupnya dulu? Murni lupakah pada peristiwa mereka ditangkap oleh pegawai dari pejabat agama dulu?

“Awak tak ingat awak hampir nak gugurkan kandungan awak tu dulu? Awak tak ingat peristiwa saya dan awak ditangkap di kondo saya? Awak dah lupa?”

Perlahan-lahan kepala Murni tertunduk. Hinanya rasa diri disoal dengan soalan-soalan yang sangat mengaibkan dirinya. Dia tidak sanggup angkat muka buat seketika. Ah, memang sejak awal hingga azali, tidak akan ada tempat untuk aku di rumah ini. Tidak akan ada!

Rais sudah keluar dari kamar. Tinggal dia bersendirian. Digagahkan dirinya bangkit dan dia menyidaikan dirinya di jendela yang mengadap arah tepi.
Terlihat olehnya kuntum mawar di bawah remang cahaya lampu. Warnanya tidak seindah siang tadi. Mawar berwarna-warni sudah berubah warna menjadi kelam dan hitam.

Seperti akukah mawar itu? Sekuntum mawar hitam di celahan warna pelangi? Air mata Murni berembesan keluar membasahi pipi.

 http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/CikguRania2_Siri18__Sekuntummawarhitam_/Article/index_html

Friday, November 2, 2012

Mengidam + mabuk = Mengada

Bila tgh awal awal peknan ni mulalah tekak ni ngidam macam macam...mula mula teringin nak makan laksa penang....pastu nasi goreng kampung....kuih seri muka...nyummmmm

Kadang-kadang terasa mengada pulak mengidam ni..tapi ini bukan main2..dia punya teringin tu mmg tak boleh kontrol. Asik terbayang-bayang jer...kadang tu siap telan air liur bila membayangkan. Suami koi kadang2 pelik..kalau mintak nak makan apa2 tu..mcm dah tak boleh tunggu esok. Mintak malam ni...asik ulang2 jer selagi takde usaha nak carikan...tapi takde la mintak mende2 yg pelik2 pun...makanan yang biasa2 orang makan jer yg koi selalu idam idamkan. 

Dulu masa awal perkahwinan koi penah mengalami keguguran sekali. Bermalam la di ward utk satu malam. Pregnant kali pertama tu koi langsung tak mengalami mabuk2 atau mengidam. Yelah... kandungan tu pun gugur kan..mana nak rasa semua tu. Sebelah katil koi pulak ade sorang akak tu yang kena tahan wad sebab mabuk teruk. Doktor tahan untuk masukkan air kat akak tu. Pastu koi tgk dia asik nak muntah jer...minum sikit muntah. tak minum pun nak muntah. tapi tak muntah pun dok ludah jer. Misi ada sediakan satu baldi utk dia muntah-muntah. 

Koi dok kat sebelah katil ni...terdetik dalam hati.. 'Ek eleh,..ngengada betul...tahan la sikit rasa nak muntah tu'. Akak tu langsung tak jamah makanan, bila misi tanya kenapa tak makan.. Dia kata 'takde selera...nak muntah...' Adoihh...mmg la nak muntah kalau perut dah masuk angin. Berbulu betui koi menengok lagaknya...mengada ngada pada koi masa tu...takkan lah tak boleh tahan muntah. . 

 Selang 6 bulan selepas koi keguguran, koi disahkan pregnant lagi...Ahamdulillah... dan kali ini...Allah maha Besar telah tunjukkan apa yang akak kat sebelah katil koi tu alami...huh..memang takleh ditahan tahan rupanya rasa loya dan nak muntah ni. Masa tu bangun pagi...gosok gigi muntah, minum pagi sarapan muntah,
makan apa apapun muntah, makan mangga muda je boleh.
Tapi lepas tu muntah juga...Berat badan susut...Muntah sampai keluar bilik air merangkak...huhu....nangis nangis manja masa tu ngadu kat En Suami...hahaha...Yang tu mmg ngade jer..

En Suami koi kata..dia tak kesian pun kat koi mabuk..Itu satu kebahagiaan katanya...Geram pepalih koi mendengarnya...

Masa tgh2 mabuk teruk tu..terfikir pulak ini agaknya balasan koi dok kutuk2 akak tu walaupun sekadar dalam hati. walaupun mulut tak bunyi, tapi bila hati kita memandang dengan perasaan jengkel...Itu tidak bagus okay. So, kepada yang tak pernah rasa mabuk ngandung ni bersyukurlah anda tidak mengalaminya dan kepada yang alaminya...bersyukurlah kerana terpilih utk mengalaminya.

Klik! Klik!

Post Terhangat