Friday, October 31, 2014

Masuk lif tekan sendiri

Masa cukur rambut kembar minggu lepas...
Ada la beberapa orang jiran mertua koi yang datang memeriahkan suasana...
Asalnya makcik makcik ni semua rewang masak...
Sbb petang nak wat doa selamat untuk kembar...
Tapi saje la diorang datang ke ruang tamu tengok kembar bercukur...

Okeh..yang tu takde hal sangat...
Yang sedikit annoying...
Bila ada satu makcik tu dok puji cucu sendiri...
Anak koi si Aril ni kan baru berjalan jatuh...
Nak compare dengan cucu pompuan dia
Yang tua dua bulan dari Aril...
Aril memang kalah..

Tapi normal je kalau budak pompuan pandai dulu...
Tak habis habis habis puji cucu dia sendiri...
Kalau setakat bercerita...
Tu lain...
Ini setiap satu cerita disertai dengan ayat...
"Bijak budaknya...."

Contoh ceritanya...

"Ibu dia baru pegang periuk...dia dah ambik pinggan...lepas tu cakap....bu,nak mamam...bijak budaknya..."

"Kalau naik kereta..takmo duduk dalam kerusi nya lagi...nak berdiri...bila ibu dia pegang...dia kata tayah pegang la bu...bijak budaknya..."

Heh...tak kisah nak puji anak cucu sendiri tinggi langit pun...
Masalahnya...
Dalam majlis orang...
Hormatla sikit...
Ni ustaz sibuk nak selawat sambil cukur budak...
Dia sibuk puji cucu dia...
Ustaz nak baca doa...
Cerita dia takde noktah noktah juga...
Dia tarik napas je..
Cepat cpat Ustaz baca doa...
Yang koi nak tergelak tu...
Habis je ustaz baca doa...
Cecepat sambung balik puji pujian kat cucu dia...

Koi tanya juga kat kakak ipar koi...
Cucu makcik tu sorang je ke.?
Taklah...ramai..
Anaknya semua berjaya ke?
Alah biasa biasa je...
Kakak ipar koi kata...
Dia memang gitu...
Satu kampung tahu takde orang boleh lawan dia bab puji anak beranak sendiri...
Koi rasa ek eleh betul...
First time koi jumpa orang camni....
Meluat tapi bila fikir fikir balik...kelakar juga...
posted from Bloggeroid

Thursday, October 30, 2014

botak cam upin ipin daaa

Jumaat minggu lepas...
Hari ke 34 kelahiran kembar ni...
Rambut mereka dicukur botak...
Tapi bukan koi cukur sendiri...
Koi tak berani ye...
Kitorang panggil ustaz yang yang ajar kelas sakinah kat kampung tu..

Lepas cukur rambut...
Rambut yang dicukur tu patutnya ditimbang...
Tapi sebab takde timbang...
Main agak agak je la...
Rambut budak kembar ni pun bukan lebat sangat...
Lagilah si Sarah tu...
Proses cukuran tak ambil masa yang lama...
Tak macam Aril dulu...
Banyak kali stop sbb Aril nangis...

Masa selesai cukur ni...
Ada doa declare nama...
Siap si ayah kena baca doa tu...
Baca skrip bahasa melayu je...

Sekarang dah tak buat dah majlis potong jambul...
Bidaah katanya...
Yang sunah adalah...
Cukur Rambut sampai botak...
Kendian bersedekah ikut nilai emas mengikut berat rambut...
Maknanya...
Kalau harga emas semasa RM150/g...
Berat rambut tu pula 0.5gram...
Kena sedekah kpd fakir Miskin sebanyak RM75 la...

Sarah cukur dulu sebab sarah kakak...tido je time cukur

Pastu mursheed pula cukur....pun tido jugak

Wednesday, October 29, 2014

40 hari

Besok genap 40 hari koi lahirkan sepasang baby kembar ni....
Ada orang pantang 40 hari...
Ada orang pantang 44hari...
Koi...pantang 14 hari...
Janji ada angka 4...
Kira ok la tu kan..hehehe

Pantang kali ni...
Tak sempat manja manjakan diri...
Apa yang sempat je...
Kelam kabut sikit...
Koi cuba la nak berpantang sesungguh hati...
Tapi...
Rasa lemah sangat...
Muka pucat...tapak tangan pun putih aje...

Genap 2 minggu...
Koi redah aje makan ayam...
Kalau bersalin normal..mmg koi tak takut makan ayam...
Tp bersalin czer, koi jaga la juga..
Takut luka dalam tak baik kononnya...
Tapi kalau ayam menyebabkan luka lambat sembuh...
Kenapa lepas operation hari tu hosplital bagi lauk sup ayam...
Nak berstokin berbengkung pun ikut yang dan aje..
Yang penting anak anak..
Nak pam susu pun tak sempat...
Susu makin merudum...lebih lagi bila ada masalah nipple crack.
Sakit kemain...
Sudahnya koi bg aje susu dutch lady.. :(
posted from Bloggeroid

si penggunting rambut


Si Mahfuz buat kerja lagi...
Diam diam gunting rambut sendiri...
Kali pertama masa koi dekat hospital...
Tadi kali kedua...
Ambik Gunting dalam laci kat meja jahit koi...

Kali pertama ambik gunting dalam laci kat meja ayah...
Ayah dah kunci laci...
Semalam geledah laci koi pula...
Geram betul...
Dah byk kali pesan...
Laci mama jangan usik..
Ada jarum...gunting..tajam...bahaya...
Sejak mesin tu jadi tukun dalam sebulan ni...
Berani pula dia engkar arahan...

Tuesday, October 28, 2014

Munye puting baby

Dulu dulu...
Belikan puting takmo pakai...
Sekarang rembat puting budak kembar pulak...
Aril..Aril...
Siap buat harta pulak tu..



Sunday, October 26, 2014

Tefal hand mixer...Alhamdulillah

Rezeki Allah Bagi melalui peraduan majalah Seri dewi & keluarga...
Dapat hand mixer brand Tefal

Koi belum pernah sekali pun beli barangan Tefal..
So ini yang pertama

Koi dah ada mixer kat rumah...
Brand Cornell...
Tapi mixer tu byk berehat drpd bekerja...he he he

Masa nak ambik parcel...
Ingatkan Surat saman...
Rupanya hadiah...
Pasni kanji tak mau pikir yg negatif duly...
Besarkan poket rezeki dengan pemikiran yang Positif....
Insyaallah...

Tuesday, October 14, 2014

Aril bawa diri

Abang abang dah ada adik kembar sorang satu. 
Aril terpinggir...
Lantas membawa diri...
Tido dalam troli...

Hehe. .
Sebenarnya...adik koi bawa Aril jalan jalan...
Tapi sebab dah tertido dalam kereta...
Bawa terus gi jusco...
Sebab kalau patah balik rumah...
Kot tersedar kang...
Mengamuk pula...
Tidokan aje dalam trolley. ..
Troli tu dialas dgn comforter. ..

Monday, October 13, 2014

Aktiviti di kampung

Uolls ada tak aktiviti macam ni kat rumah?
Kat kampung ada?
Haaa....koi baru jumpa aktiviti ni kat kampung en. Suami...
Kat kampung koi ada la juga van bergerak ni..
Tapi jual groceries bawang bilis je lahh...

Yang ni jualan nya spesel sikit...
Ala ala pasar malam sikit...
Ada besen..baldi..tudung saji..tikar...
Hanger baju...penyapu..mop..
Tipuware...periuk..cerek...set pinggan pun ada...
Kalau nak beli barang yang pelik sikit..
Order je...next month apek bawak...

Belian pulak boleh dibuat secara cash atau kredit pun boleh. ..
Tapi terms kredit harga jadi mahey la sikit...

Asalnya...
Orang kampung kan takde kereta...
Banyak yang pakai motor je...
Jadi apek ni sebagai solution untuk mendapatkan barang barang keperluan bersaiz besar...
Pulak tu apek ni bagi berhutang...
Memang sempurna bagi penduduk kampung yang bergaji selang selang hari ni...

Memang kehadiran apek ni agak dinantikanlah...
Kalau ada barang nak beli mmg dinantikan...
Kalau takde barang nak dicari..
Tinggal hutang je yang nak dibayar..
Mmg berharap apek ni jangan datang...hahaha

Gambar hiasan:
Kakak ipar koi sedang berurusan dengan dengan apek

Sunday, October 12, 2014

Jejantas terbang akibat ribut

dalam wasep dan facebook bertebaran gambar dan kisah ketika ribut petang tadi...

So..koi kongsikan pula dalam blog koi...


*********************************************


Laporan Awal Runtuhan Bumbung
Jejantas

Alamat : Lebuhraya Raya Taman
Perling - Pasir Gudang
Balai : BBP Johor Bahru
Komander Operasi : PBT Omera Bin
Omar
Keanggotaan : PBK II Krishnan / 9
anggota
Terima Panggilan : 16:38:26
Jentera Keluar : 16:39:55
Jentera Sampai : 17:05:00
Operasi Tamat : 17:55:00
Jarak Lokasi Kejadian Dari Balai : 15
km

Maklumat Kejadian : Berlaku runtuhan
bumbung sebuah jejantas dan
menghempap 2 buah kereta, sebuah
lori dan sebuah motosikal. 5 orang
mangsa cedera. Semua mangsa telah
dibawa ke hospital. Kerja-kerja
pembersihan akan dilakukan oleh pihak
JKR.

Maklumat Mangsa Yang Cedera: 
1) 1 Lelaki Cina umur 50an (Lori 1 Tan
no pendaftaran JDL 17**)
2) 3 Perempuan Melayu umur 30an
(Toyota Vios no pendaftaran JPY
30**)
3) 1 Lelaki Cina umur 30an (Honda Jazz
no pendaftaran JHQ 88**)

Saturday, October 11, 2014

I have 4 Umars. ..

Nama anak sulung koi Umar Mukhlis...
Yang kedua Umar Mahfuz
Yang ketiga Umar Mukhsin
Yang keempat dan kelima...
Budak kembar...
Surat beranak diorang dibuat masa genap 2 minggu diorang lahir...
Lebih 2 minggu lepas lahir...
Kena denda RM5...

Yang keempat namanya Sarah Wardati binti Sulaiman..
Pasal dia girl...
Takpela lari tema U dengan M tu...
Dulu masa kat sekolah koi ada senior nama Sharifah Wardati...
Manis orangnya...
Kot kot la...
Manis dan cumil macam kak Cipah kan...

Yang kelima...
Umar Mursyeed bin Sulaiman..
Makna Mursyid tu pembimbing atau guru...
Ejaan asal dalam borang koi tulis Mursyid. ..
Sekali dah siap tgk namanya Mursyeed...
Amboi ayah deme...

♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥

Pernah tak dengar...
Orang orang tua kata...
Kalau kembar...
Yang keluar dulu tu adik...p
Yang keluar kendian tu abang atau kakaknya...
Alasannya...abang/kakak mengalah bagi adik keluar dulu...

Friday, October 10, 2014

Kuning...

Balik dari hospital hari Rabu, 24 Sept...
Esoknya hari Khamis nurse datang...
Dia suruh bawa baby check darah kat kk...
Sebab baby nampak kuning...
Haiyaa...
Semua anak anak koi tak terlepas dari masalah jaundice ni...
Bosan betul..
Nnt kena masuk wad...
Duduk bawah lampu biru...
Kalau kat hospital daerah...
Ibu jaga sendiri anak jaundice. ..
Dia bagi 1 katil ibu...
Pastu...baby diletakkan dlm kubikel yg sama dengan ibu...
Satu kubikel ada 4 katil ibu...
Tapi kat hsa jb ni...
Baby masuk wad jaundice...
Ibu takleh tunggu...
Dia sediakan katil...
Tapi luar bilik treatment tu...
Katil tu pulak...
Bukan semua org leh duduk...
Yg rumah area area jb...takleh...
Yg jauh jauh je..
Masuk wad jaundice ni...
Baby nangis kuat camne pun...
Nurse ni bukan ambik peduli...
Muka ketat macam skru berkarat je masing masing. ...
Kesian kat baby baby ni...
Masa mula mula cek darah...
Sekitar 15 je bacaan serum bilirubin tu...
Esoknya repeat lagi...
Kakak maintain 15...adik dah nak 19...
Nak hantar hospital...
Ayah diorang outstation ke Melaka...
Adik koi pulak dah nak masuk kerja...
Tunggulah ayah dia balik dr Melaka...
So malam la kitorang bawa kembar ke hospital
Bawa kul 8...
Tunggu berjam jam...
Kul 1pagi baru settle...
Adik kena masuk wad...
Bacaan terkini dia 22...
Kakak pulak 13 je...
So kakak tak kena masuk wad...
Kesian si adik...
Sedih nak tinggalkan adik kat wad...
Tiap hari koi pam susu untuk dihantar kat adik kat wad. ..
Ayah dia hantar susu...
Adik masuk 27 hb...keluar 29 hb...
3 hari juga..
Lepas 3 bulan adik ada temujanji dgn pakar...
Sebab bacaan tertinggi bilirubin tu 24...
So doktor kata...
Adik akan dipantau sehingga berusia 2 tahun...
Sampai dah masuk hari ke 17 pun...
Bacaan bilirubin adik agak tinggi..
Esok kena repeat lagi...
Harap harap esok hari last utk check jaundice adik...
Tspi still kena ulang kk utk monitor blood pressure mamanya...

Thursday, October 9, 2014

Kembara bersalin kembar part 4

Hari ke2 bersalin...
Koi rasa ok sikit...
Dah boleh bangun pergi toilet dengan senang hati...
Sebab hari kedua dah buka tube urine tu...
Tapi ini semua bergantung pada ubat tahan sakit...
Kalau power ubat tu dah nak habis...
Means lagi setengah jam nurse nak dtg bagi ubat...
Dah start la berdenyut denyut kat bahagian dalam perut tu...

Dalam pukul 10 pagi tu...
En. Suami datang hantar bubur nasi...
Buat nasi tambah katanya...
Kot kot bubur spital tak cukup...
Pastu dia gi tengok baby...
Tak lama lepas tu...
Dlm kul 11 lebih dia dtg balik...
Bgtau dah boleh amik baby kat nicu...
Jantung dan paru paru baby normal...

Lepas lunch...
Kitorang gi nicu nak jemput baby. ..
Huh...sakitnya hati....
Sampai situ kul 12 pm...
Settle kul 3pm..
Baik suh dtg kul 3 pm je...
Tu pun ada hati dia suruh dtg semula pukul 4 sbb doktor belum lengkapkan borang questionnaire. ..
Tapi doktor ada meeting masa tu...
Heh...dia ingat suami koi takde kerja agaknya...
Takde benda lain nak diurus...
Tak paham....
Dah boleh discharge...
Tapi bila nak ambil...
Bill belum siapla..
Doktor belum sign la...
Belum itu...belum ini...
3 jam duduk atas kerusi...

Malam tu..
1st time la tido dengan dak kembar..
Adoih....
Mmg tak tido la...
Mula mula misi ambil sorang...
Pastu tukar tukar...
Lama lama ckp kat misi takyah la...
Sorang ngisap df...sorang lagi koi suap pakai cup...
Sampai pagi tak tido...
Kul 6 pagi baru kembar start tido..
Koi pun tido la...
Kul 7 pagi doktor dah dtg...
Cehh..kacau saja org nak tido...
Pastu nurse pula dtg kemas katil..
Hantar sarapan. .
Sarapan pagi tu...
Kueteow sup..
Heh..tak lalu koi...
Makan sayur sayur nya aje...
Pastu doktor pakar pulak dtg...
Dia cek sikit sikit...
Pastu ckp dah boleh discharge. ..
Yeay....
Tapi biasala...ptg baru siap...

Koi sms suami koi...
Bgtau dah leh balik...
Tapi dtg petang je terus...
Tengahari takyah datang...
Tengahari tu...masa koi tengah susukan baby...
Datang la ramai ramai nurse. ..
Katanya dari kumpulan sokongan susu ibu...
Ada la dalam 10 orang dok keliling katil koi...
Pastu sister yang lead group tu...
Bacakan soalan soalan...
Staff yang lain tu jawab...
Diorang jadikan koi sebagai objek...
Contoh soalannya...
Adakah kedudukan dagu bayi menyentuh payudara ibu?
Adakah bayi menghisap bahagian areola ibu?
Adakah bibir bayi mencakup keluar?
Bila sister dia bagi soalan...
Diorang ramai ramai gi jengah t***k koi...
Pergh....celaka gila koi rasa...
Ko nak free je kan...
Koi masuk spital berbayar..
Korang nak belajar free...
Nak belajar free...
Tengok sendiri punyala...
Rasa sangat stress dan geram...
Last last koi sound je...
" saya rasa tak selesa...boleh keluar tak? Kalau iyepun..datangla dalam small group 2 ke 3 orang dgn sorang instructor..."
Pastu koi bagitahu kat sister ward tu...
Koi rasa diorang sangat biadap datang bilik koi...
Jadikan koi sebagai object alat bantu mengajar tanpa persetujuan...
Keliling katil koi ramai ramai...
Sister cakap sorry...
Dia pun tak sedar...
Dia kata nak bagi ibu ibu sokongan penyusuan...
"Yelah...kalau nak bagi sokongan pun...bukan hurung ramai ramai macam tu"
Stress kejap..

Tak sabar nak balik...
Rindu kat anak anak...
Settle semua urusan discharge tu dalam kul 4.30ptg...
Walaupun dia kata boleh balik lepas kul 3..
Tapi tu semua harapan palsu je...
Suami koi dtg kul 4 baru siap bil je...
Doktor belum siap surat dc lagi..
So pergi bayar bill...
Ambik ubat kat farmasi...
Naik balik...
Nasib baik dah siap..

Jenuh juga nak angkut barang turun bawah...
Nasib baik adik koi datang. ..
Ada la org nak bawa barang turun. ..
Dah berkampung 10 hari kat ward...
Byk pulak barang barang nya...
Alhamdulillah...
Sampai juga rumah setelah 10 hari dalam ward...
Episod baru bermula...
Mother of 5...

Wednesday, October 1, 2014

Kembara bersalin kembar part 3

Sambungan dari part 2...
Sampai kat ward...
Koi rasa nak tido je..
Sembang sembang sikit dengan en.suami..
Tanya dia..
Dah tengok anak?
Dia kata dah...
Dah siap azankan...
Siap hantar ke nicu...
Doktor nak pantau jantung dan paru paru dia...
Sbb dia kan lahir awal beberapa minggu...
Lagipun 1st twin tu doktor suspect FGR...
"Apa FGR tu doktor?"
"Fetal growth retard"
"Retart?"
"Maksud saya...tumbesaran antara kedua baby tak seimbang...
Sorang lagi ni agak kecil"
Ok...koi paham...
Yelah...retard tu kan bantut...
Macam kasar pulak bunyinya
Jadi doktor nak pantau untuk pastikan organ pernafasannya berfungsi dengan baik.
pastu doktor kata...
Nnt cuba minum air kosong dulu...
Kalau ok., tak muntah...
Boleh minum susu atau jus..
Kalau minum tak muntah...
Boleh start makan benda yang lembut dulu...
Pastu En. Suami kata nak balik untuk uruskan uri...
Oklah...lagipun mmg koi rasa nak berehat...
Masa koi tengah tido...
Ada pharmacist datang...
Terangkan tentang suntikan heparin. ..
Nanti koi kena ambik injection tu untuk seminggu...
Fungsinya tak bagi darah beku...
Injection tu...
Kena buat sendiri kat rumah..erk..
Pastu koi tak berapa dengar sangat penerangan dia sbb mengantuk sangat...
Dalam pukul 6 macam tu..
En. Suami datang semula...
Dia bagi tau...
Uri ada 1 je...tapi kelambunya 2...
Owh...berkongsi uri rupanya...
Doktor kata 2 uri...
So koi beli set pengurusan uri tu 2 kotak...
So..lagi 1 kotak tu tak pakai la...
Dia citer lagi...
Siap dah gali lubang 2...
Pasal suami koi datang waktu makan...
Dan koi masih rasa sakit nak duduk...
Terpaksala en. Suami koi tolong suapkan...
Waaa....once in a blue moon nak dapat suami jawa koi ni suap tauu...
Menu lepas operation kat sini bubur nasi...dengan sup...
Malam tu dalam pukul 10 malam...
Koi cuba cuba bangun...
Tapi pedihnya tak terkata...
So koi duduk je atas kerusi pelawat tu...
Tak mampu nak berdiri lama...
Pastu nurse datang nak cek tekanan darah lagi...
Kacau mood betul...
Dalam pukul 4 pagi macam tu...
Koi dah tak larat nak baring lagi...
Bangun pergi toilet..
Jalan jalan sikit..
Terus tak tido sampai doktor dalam kul 7 tu...
Siap sarapan...
Sambung tido....
So..bersambung lagi...

Lazada

Post Terhangat