Monday, October 26, 2015

Kisah telur ayam...

Kat pasar taman u ni...ada gerai yang jual telur je..
Macam macam jenis telur ada...
Telur ayam..telur puyuh..telur itik..telur masin...ayam kampung dan macam macam lagi lah...
Koi suka juga beli telur di gerai tu dulu dulu...
Sbb telurnya fresh...tahan lama sikit kan...
Tapi..masalahnya non muslim la pula...

Pernah juga koi beli telur kat gerai Melayu tu...
Tapi telur macam kurang fresh...
Bila dipecahkan...
Telur kuningnya dah bercampur dengan yang putih...
Tapi sesejak jadi lebih dewasa ni...
Baru koi terfikir...
Kalau lebih kerap koi beli kat peniaga Muslim...
Maka lebih kerap la peniaga Muslim tu renew stock telur dia kan...
Dengan itu juga...telur yang ada di gerai dia selalu la fresh kan...

Lagipun lebih afdhal kiranya beli dr muslim...



Ok cara cara nak kenal kesegaran telur ni koi temui dalam facebook...
Tapi belum la pernah cuba lagi...
Nak tengok elok ke tak..
Biasanya koi test pecah dalam mangkuk dulu..
Baru masuk dalam periuk atau kuali..

Amalan membasuh telur selepas dibeli juga membuatkan jangka hayat telut tidak lama...
Ia disebabkan oleh lapisan yang melindungi telur tersebut rosak...
Pori pori yang terdapat pada cengkerang telur akan terbuka...
Cara sebaiknya adalah...
Basuh ketika hendak digunakan...

4 comments:

Miss Mirror a.k.a Sam said... [Reply]

Niat yg mulia tu Nafisa..
Ingin membantu sesama "saudara"..
Pasni borong telur byk2 sikit dari kedai tu.
:D

AkuBiomed said... [Reply]

Boleh diuji untuk mengetahui kesegaran telur yang dibeli. Terima kasih kongsi tip ini.

QasehnyaRania said... [Reply]

ye saya masa nk guna baru basuh
pnh beli di kedai runcit biasa, telur kuning dan putih dh nk bcampur. start pd tu mmg jrg beli dikedai runcit lg.
huhuhu

nice sharing.beh ditry test. tenkiu

Yumida Huda said... [Reply]

paling x suka beli teli tapi telur lama..
rasa pun x fresh..kengkdg terasa lama telur tu
pernah beli telur masin, daripada 7 biji telur tu, 4 telur drpdnya dah buruk..nasib laaa...

Sale! Sale! Sale!

Dapatkan pelbagai barangan di Seri Sekijang Blogshop...
Legging kanak-kanak, Cawan Giacomo, Handmade Chocolate, Homelife, kitchen wallpaper, cartoon cutlery, kitchen tools, Gift Box, Serving tray, Fridge magnet preloved item

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

babab.net

apesal traffic??