Showing posts with the label petua dapurShow all
Cili kisar frozen
Pin it

Setelah membaca banyak komen komen dalam entry cili kisar MY, Ramai yang kisar guna minyak masak sebagai ganti air. Jadi, MY pun tiru la.. Masa kisar tu tak taruk air, Tapi taruk minyak masak. Lepas tu, MY masukkan dalam bekas jeli untuk bekukan. Yang ni MY nampak di TIk Tok, Bila nak guna, Letakka…

Read more
Cara hilangkan kutu beras
Pin it

Beberapa bulan yang lepas, Suami MY belikan beras untuk mak bapaknya di kampung. Biasala kot kan.. Beli beras, Nasi kan makanan ruji orang Malaysia. Tapi baru baru ni, Mak mentua pulangkan balik beras tu. Hahaha... Beras mahal katanya.. Mak tak biasa makan. Dah bawa ke rumah... Terima aje lah semul…

Read more
Stok cili kering
Pin it

Selama ni kehidupan Mama Yan memang mudah sebab ada kakak ipar yang tolong jaga anak anak dan buat kerja rumah, Tapi lepas mak mentua Mama Yan sakit, Kakak Ipar MY dah balik kampung jaga mak dia.. Huhuhu jugak la.. Ni mujur masih PDPR.. Kalau dah mula sekolah nanti, confirm kelam kabut dan struggle…

Read more
Rebus kacang kuda guna Noxxa
Pin it

Cuti sekolah kan.. asyik mintak makanan aje anak anak ni... macam macam idea dah keluar nak bagi anak anak ni makan.. kita rebus la kacang kuda yang beli awal tahun hari tu... Sebelum rebus, Mama Yan rendam dulu dalam 5 ke 6 jam macam tu... Kalau nak senang, sebelum tidur rendam kacang dulu, Bangun…

Read more
Cuci periuk
Pin it

Hari tu rumah Mama Yan mengalami masalah nasi cepat basi.. Masak siang, tengah malam tu nasi dah basi dah... Biasa, esoknya boleh buat nasi goreng... Tapi hari hari basi... Hmm... adalah yang something wrong somewhere ni.. malas nak fikir jauh jauh... Kita rebus ajelah air rempah ratus ni... Sambil…

Read more
Cara potong kacang panjang
Pin it

Hadoih...tergelak Mama Yan tengok orang post ni dalam Group Facebook Masak Apa Tak Jadi Hari ni? Baru nak join komen sama... alih alih dah tutup ruangan komen.. Tapi macam macam la komen yang keluar... ada yang emosi..ada yang sarcasm.. Nampak sedap aje kan? Amboi amboi... Apa kena mengena hantaran…

Read more
Cara Simpan Daun Sup
Pin it

Masa tengah ikat daun sup salam plastik aiskrim anak anak nampak... Maka...kecohlah semuanya... "mama buat aiskrim sayur" ''A'ah.. mama buat aiskrim sayur... siapa nakal, mama kasik dia makan aiskrim sayur ni." Daun sup ni beli seikat... baru pakai sekali... lepas tu mas…

Read more