Thursday, April 29, 2010

interview kerja baru..

Semalam aku pegi temuduga kerja di NIOSH Bahagian Selatan. Ada 5 orang je calonnya..semua perempuan..mula-mula semua sekali masuk bilik meeting...dia bagi plastik OHP dengan pen...pastu bagi soalan...setiap orang kena buat presentation...tulis sikit-sikit kat atas plastik tu..pastu present. Antara tajuk2 nye kepentingan latihan dalam sesuatu organisasi, punca-punca berlakunya kemalangan di tempat kerja, cara-cara mengatasi kemalangan di tempat kerja, pengetahuan anda tentang keselamtan dan kesihatan pekerja, akta dll lagi yg kebanyakannya menjurus kapada cerita cerita keselamatan & kesihatan di tempat kerja....

Aku pulak malas nak fikir panjang2..jadi aku pilih tajuk yang mmg orang ramai segan nak ambik...Apakah kelebihan yang ada pada diri saya yang menyebabkan NIOSH akan mengambil saya bekerja...apalagi...melobilah...pandai melobi adalah satu daripada kelebihan apa...hahaha...sebenarnya aku tak sempat nak study jadi aku ambil tajuk presentation yg takde sangkut paut dengan akta & fakta. Aku tengok calon lain nyer presentation mak aihhh...siap dengan definisi keselamtan dan kesihatan...Akta JKKP...Akta itu..Akta ini...HIRAC..dan apa apa lagilah..siap bawak notes....pergh..gempak betul....!

Aku tak meletakkan harapan yang tinggi untuk temuduga ni...ada rezeki.. Alhamdulillah... kalu takde... lain kali carik lagi interview mana2... hantar lg resume.... bukak lagi jobstreet,jobsmalaysia,jobsdb,dan yg seangkatan dengannya...

pas siap presentation, barulah dia panggil seorang demi seorang untuk ditemuduga secara personal...aku dah agak dah...kena cakap omputih...lemah betul...bukan menyalahkan sesiapa..tp sejak beberapa tahun kebelakangan ni aku mmg dikelilingi persekitaran yang menggunakan bahasa melayu sepenuhnya...surat daripada akitek aje yang menggunakan bahasa inggeris...tu pun sejak adanya C.O.W baru ni...Akitek konsultan tu dah pandai pulak guna bahasa melayu...
perkenalkan diri dalam bahasa inggeris aku boleh...bile dia tanya macam2 pasal kerja..pasal itu pasal ini...walaupun aku tahu semua yg perlu diperkatakan...tp jadik gagap dan terkial kial sbb perlu refresh dictionary aku yg dah berkarat ni....mungkin belum terlewat untuk aku overhaul tp perlukan masa dan pengorbanan yg bukan sedikitla...

jadik aku berazam lepas no nak tulis blog ni dalam bahasa inggeris untuk menajamkan serba sedikit penggunaan bahasa antarabangsa tersebut kat lidah aku ni...hahaha... i hope i could!

Friday, April 23, 2010

Nur Kasih...

baru tadi baca kat harian metro...drama bersiri nur Kasih tu nak difilemkan...kalu jadi filem tunggu main kat Astro la baru merasa tengok...hahaha...anak kecik2 takleh bawak tengok wayang...kena pulak si umar mahfuz tu takut gelap...
tapi kalu jadi filem nanti mesti ade tukar2 pelakon...sbb tak semua pelakon yg dlm drama ari tu available nak buat sambungan ni...contohnya ummi nazeera...dah tak berseri la citer tu sbb takde si Sarah...walaupun tak menjadikan si Ummi Nazeera tu idola..tp lakonannya dlm drama Nur Kasih meninggalkan kesan...betapa dengan kata2 sahaja boleh menghancurkan kebahagian rumahtangga org lain..bukan satu..tapi dua....di alam realiti kite pun begitu jugak...kerana lidah dan kata2...jgn kata bercerai berai..siap berparang pun ada...

Yew’s lamb chop

Semalam bertempat di Yew’s café taman molek…ofis aku buat makan tengahari…bos belanje…aku dgn budak site aku order lamb chop…aku bedal je order kambing…nasib baik Che’Mat takde darah tinggi…yelah..dah kategori warge emas..takut juge...kang tumbang kat site kang…sape nak settle…siap makan gi opis HQ jap…settle kerja kat HQ…nak balik aku dah start sakit kepala + sakit tengkuk..hhmmm…aku ingat darah tinggi aku menyerang time pregnant je…rupenye dia dah bersarang dalam tubuh badan aku…

so,balik semalam…sampai umah terus baring..tak berdaya nak melakukan apa2…rasa nak muntah pun ada,..rasa di awang-awangan pun ade…setakat yg aku baca, daging kambing ni sebenarnya lebih berkhasiat drpd daging lembu…kurang kolestrol…tp macam mana dia boleh menaikkan tekanan darah pesakit darah tinggi aku pun tak paham…

Ada satu kes kat kampung aku…adalah satu majlis potong jambul bayi dan akikah sekali...jadi jamuan makannya berlaukkan kambing la..sbb akikah bayi tersebut kambing...pak imam tu terus tumbang..pengsan sebaik lauk pauk dihidangkan kerana tercium aroma gulai daging kambing. Sampai macam tu sekali penangan daging kambing terhadap pesakit darah tinggi…

Apapun..terima kasih kepada bos sebab belanja staf makan tengahari semalam..Cuma yg kureng sikit ade yg tak dpt join sebab tgh siapkan tender…walaupun bos tapaukan makanan tapi tak sama dengan menikmatinya menggunakan garpu dan pisau di kedai…(Che’Mat belasah pakai tangan je)….

Thursday, April 22, 2010

Hadiah hari jadi yg ke 29


Selama hampir 5 tahun aku menjadi isteri kepada encik suamiku...inilah tahun pertama dia bagi aku hadiah...hahaha..kelakar betul sebab aku buat countdown untuk harijadi aku kat dalam henfon dia...siap ingatkan lagik...en suamiku ini bukanlah seorang yang kedekut tp dia tak berapa kisahkan bende remeh temeh cam hadiah-hadiah...kad kad ucapan...
tahun-tahun sebelumnya..bila aku mintak hadiah dia tanya nak apa?kalau tanya aku nak apa itu bukan hadiah namanya...tp aku mmg gembira dapat hadiah yg mmg hadiah...siap bungkus cantik-cantik..ade reben reben...pada aku yg berbungkus tu lah hadiah...hahahaha...harga?tu aku langsung aku tak kisah...asalkan berbungkus..kira hadiahla tu...tp bukan la roti canai kosong 2 keping dgn kari kambing yg dia selalu bungkuskan aku tu....
hari jadi dia yg bakal menjelma ni...aku tak tahu nak belikan apa...mungkin belikan dia pouch bag kot...tapi citarasa aku tak cukup bagus...so,kenalah heret dia sekali g kedai al-ikhsan...


Pemergian Achik Spin

Terkejut dengan berita pemergian Achik-Spin…tiada siapa boleh menduga dan meramal bila kite akan pergi menghadap-Nya. Sedih baca statement balu Allayarham yang menyuruhnya dan anak-anak bersiap kerana dia ingin membawa mereka keluar. Penantian kepulangan orang tersayang akhirnya dikejutkan dengan berita sedih. Aduh...tak dapat aku bayangkan perasaan balu Allayarham dengan anak-anak yang masih kecil dan memerlukan bukan setakat kasih sayang, malahan tempat bergantung. Begitulah kehidupan,seorang suami dan bapa yang bertanggungjawab pergi menyahut seruan Ilahi terlalu awal...tetapi siapalah kite untuk menolak takdir-Nya.

Kejadian seperti ini buat aku...kejap kejap sms en suami...kejap kejap tanya kat mana...hmm...takut jugak..tp kalau sesuatu tu nak berlaku...kat mana-mana boleh berlaku...bukan setakat kat jalan raya aje..betul tak?

Tuesday, April 20, 2010

kaunter pejabat pos...

hari rabu last week aku pergi bukak akaun bank untuk budak2...si umar mukhlis dan umar mahfuz...pergi tu time rehat...org tak ramai sgt sbb sekarang student tgh cuti...agak lama la jugak berdiri kat depan kaunter tu sebab kat P.O takde mesin kira duit yg trrrrrr....trrrrr... tu. sebaik siap jer..akak tu bagi aku buku tu dan dia cakap..'nah..dah siap",,dan terus ambil tanda "TUTUP" letak depan kaunter...aku pun terfikir...alah dia ingat dia sorg jer belum makan...

balik opis aku pun telek2 buku tu...sekali aku sedar nama anak aku dua dua salah ejaan...umar mukhlis jadi umar muklis..hilang H...umar mahfuz jadi umar mahruz....aku g balik P.O...dia kata kawan dia yg buat buku tadi tu...tgh rehat...aku pulak pasni ada meeting,...so, aku amik keputusan nak g esok lusa jer...


hari Jumaat aku g balik P.O...cakap kat dia dgn lemah lembut...

"kak,ejaan nama kat buku ni salah..."dia tgk buku..tgk surat beranak anak aku...lepas tu boleh pulak dia bebel kat aku...

"tulah...lain kali sebelum tinggal kaunter check dulu...kan dah susah...potpetpotpet..." dia salahkan aku tak check sebelum tinggalkan kaunter....

"ni nak kena hantar KL tau...takleh betulkan kat sini potpetpotpet"...sepanjang proses tu...dia dok salahkan aku tak check dulu...

"sepatutnya kena betulkan hari yg sama...skang saya yg susah tau tak"masa aku hantar buku tu...kawan kaunter dia tu tak cakap pun kena betulkan hari yg sama...tapi yang aku tak puas hati...skang dia yg buat silap...salah ejaan nama...apalah salahnya kalau dia kata..."sori dik..akak silap..." atau..."alamak...sorryy"...atau apa apa saje la...janji dah buat salah mntak maaf..tp ni tak...dia salah ...kite yg dibebelkan cukup2...

fikirkan hari jumaat hari yg baik...yg mulia...aku malas nak marah marah...ikutkan hati mmg geram betul dengan akak kaunter pejabat pos tu...hiiii....sampai hari ni aku tak ilang geram lagi tauuu...!

Friday, April 16, 2010

first day....

hahaha...teringin la konon nak ade blog sendiri tp masa selalu tak mengizinkan...alah..alasan...kalu nak jadik je..tp tak brapa rajin...mmg byk alasan...okeh....kena buat kira2 untuk valuation dulu...lepas tu pegi PO...pastu discuss dgn Nora...pastu balik...esok cuti...yaeeehuuuuu!!!!spring cleaning!!!

Post Terhangat