Friday, October 29, 2010

Pasukan bolasepak Kelantan bakal dapat imbuhan...

Yer...pasukan bolasepak Kelantan bakal dapat imbuhan berbentuk ganjaran RM sekiranyai menang dalam perlawanan Sabtu ini...itu adalah janji Tuan Guru Nik Aziz yang aku dengar dalam radio pagi ni....

Waahhh...ini sudah bagus..kalau menang ade ganjaran...tapi jangan pulak main kerana RM...nanti semangat kesukanan tu pudar digantikan dengan semangat ganjaran RM. Bagus betul la kerajaan negeri Kelantan, tahun lepas pakej Umrah...tapi kalau pakej umrah..kesian jurulatih dia..tak dapat join...takpelah mana tahu boleh dapat hidyah ker...

Harap-harap kali ni jangan lagilah ade perlawanan di luar padang. Menontonlah secara berhemah. Kite orang melayu terkenak dengan sopan santunnya, janganlah kerana bolasepak kita menggadakan nilai bangsa kita...

Apapun koi tetap setia dengan pasukan tok Gajah...Amuk Tok Gajahh!!

Thursday, October 28, 2010

aidil tuntut anak

Adoi…apa ni?? Dah sampai tuntut tuntut anak pulak…jangan la sampai bercerai berai…sian kat anak anak…pulak tu katanyer si Rita dah mengandung lagi…hmm…tengok murah rezeki…

Masa nak kawen bukan main jauh lagi dibawaknyer…alih alih dah dilanda gelora..harap harap mereka berjaya dikaunselingkan demi anak yang sedang yang membesar. Kalau bercerai berai kerana suami atau isteri curang tu lain cerita…ni berpisah kerana fitnah.., kerana campurtangan keluarga..aduhai kesiannyaaa....semoga Allah jauhkan aku dari perkara2 ini...

Dah tu pulaknyer si isteri kata tak tahu menahu yang si suami dah pergi mohon sulh ke pejabat kadi sebab dia rasa semuanya baik baik ajer...agaknye kawen keluarga tak restu memang susah sikit kot...yang si suami pulak..kalau rasa2 mak bapak tak restu...baik jangan kawen kalau rasa tak mampu nak bahagiakan hati isteri dan orang tua. Jangan dah separuh jalan...dah beranak pinak baru nampak susahnya nak mengimbangi antara orang tua dan isteri...kena ingat...isteri tu amanah Allah...walaupun anak lelaki kena dengar cakap mak sampai mati, tapi menjaga kebajikan isteri tu amanah daripada Allah. Moga-moga Allah tunjukkan hidayah kepada sesiapa sahaja yang menjadi punca bergegarnya masjid mereka...

sweet kan gambar ni...nampak kebahagiaan terpancar kat wajah rita rudaini...suami pon sporting je join aktiviti selebriti...ok gambar ni koi copy paste dari abby abadi lurvly fanpage facebook kak abby...koi mmg suka lepak kat situ tengok gambar2 behind d scene yang kak abby uploadkan....sape minat abby abadi cam aku..jom join facebook fanpage abby abadi...


simbah...simbah....

Tadi baca metro…tengok ada budak pompuan kena simbah cuka getah dengan orang lelaki yang didakwa mengorat mangsa, tapi mangsa tak layan. Kerana berdendam akibat cinta tak dibalas, awek tu disimbah dengan cuka getah.

Dulu selalu baca surat khabar…kejadian simbah simbah asid / cuka getah atau apa cecair bersifat pengkakis ni banyak berlaku kat Negara Negara India, Pakistan, Bangladesh dan seangkatan dengannya lahh…kat Malaysia jarang2..tapi kebelakangan ni dah banyak kali pulak dengar…isteri simbah suami dengan asid sebab nak kawen lain yang menjadi pencetus main simbah simbah asid kat malaysia ni rasanya. Kes tu pun mendapat liputan hangat kat media media kat malaysia ni sebab kes simbah simbah tak banyak kat Malaysia ni…pulak tu oleh pasangan yang dah berumahtangga…pastu suami simbah isteri..pastu ayah simbah anak..pastu balas balik..ada anak pulak simbah kat ayah..pasal geran motor pulak tuu...pastu orang awam simbah penjawat awam beruniform..dan yg terkini reject cinta cinta pon simbah simbah….

Ayoyo…sangat menakutkanlah…sebab cuka getah ni bukan susah pon nak beli..sesiapa pon boleh beli…regenyer pon bukan mahal amat..dalam 7 ke 8 ringgit aje sebotol...tapi botol kicap la....apek jual cuka getah pon tak tanya..

“apa pasal mau beli cuka getah..?”

Nak beli dia bagi je beli...bapak koi pon beli jugek cuka getah ni...buat apa??buat taruk dalam mangkuk getahlaaa...cepat sikit beku..kot kot petang karang nye ujan..tak la rugi getah hak yang dah bertoreh pagi tadi...nak beli asid pon susah..koi selalu je beli kat hardware..sebotol baru 20 ringgit...buat cuci skru yang dah terkena konkrit...letak skru tu dalam tong..tuang asid...pastu tengok nanti dia berbuih buih ala ala air kickapoo...konkrit gred 30 pon boleh cair...apalagi kulit kite yang halus mulus ni...

Kasihan dengan mangsa-mangsa simbah asid ni..perlakuan yang kejam...tadi google gambar-gambar mangsa kejadian simbah asid...pastu tak sampai hati pulak nak upload kat blog koi ni...koi tengok rasa tersentuh..sedih...betapa tak berotaknye orang yang menyimbah asid ni...rasanya kerajaan kena kawal penjualan asid dan cuka getahla..sape sape nak beli..kena bagi mykad...isi borang bagai...baru susah sikit nak disalahguna.

DERITA...Ain cedera parah akibat melecur disimbah asid oleh bekas rakan sekerja ketika ditemui di HPP, semalam. gambar dan caption di copy paste dr myMetro

Wednesday, October 27, 2010

menghitung cuti..

Seriesli koi takde mende nak tulis hari ni…sebab kepala koi pening…yelah skang koi dah sorang2..che mat dengan che said dah berenti…semua kerja koi yang kena buat..pening la…pulak tu sub-kon2 kat sini suka mat main cak cak dengan koi kat sini…ari ni datang..esok tak datang…minggu lepas datang minggu ni ilang…semalam buat kerja ari ni cuti…sakit ngat mata koi ni menengoknyer.

Tak sabar nak tunggu minggu depan…cuti hari..Jumaat cuti deepavali, sabtu cuti minggu pertama, pastu ahad cuti lagi…yess…puas bergumbira dengan anak2…plan nak gi mana yerr…cam nok balik raub…tapi lom tau lagi camner...

Lepas cuti deepavali minggu lagi satunyer pulak cuti 2 hari…cuti hari ahad dengan cuti hari keputeraan Sultan Johor…Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar…dapat cuti 2 hari..yang tu dah sah sah kena balik kampong…apasal? Anak sedara Mr. Husband koi nak bertunang…

Pastu bulan depan ade cuti raya haji..tapi cuti raya haj kat johor sehari jer...jatuh kat hari rabu pulak tu...apsal tak jatuh hari Isnin??sedap sikit dapat cuti 2 hari...


Macam tu la orang yang kerja 6 hari seminggu ni..kerjanya dok mengira bila dapat cuti… cuti berapa hari...? pastu plan cuti nak buat apa? Oh seronoknya kerja cikgu...sabtu ahad cuti...ade cuti penggal..cuti raya puasa seminggu...cuti raya cina seminggu...Rugi koi tak amik kos pendidikan masa belajar dulu...takpon masuk aje maktab perguruan...pastu baru sambung belajar lagi...Rugi ker?taklah..kalau tak macam tu..tak jadi macam ni...koi pon bahagia jer skang ni...

Tuesday, October 26, 2010

Pesta buku Alaf 21

ingat tak masa sekolah rendah dulu..selalu jer ade pameran buku kat sekolah..sehari sebelum tu, cikgu akan bagi lis buku yang akan dijual di pameran buku esoknyer...koi pon mengaruk nak beli buku mari mewarna lah...buku cerita la...nak pakai kamuslah....tapi disebabkan masa tu mak abah koi bukan orang senang...adik badik pon tengah ramai lagi yg sekulah...so, putih mata jelah tingok kekawan lain dok milih buku nak dibeli...

tapi tu masa kecik, masa besor ni, tak penah dah pon koi pergi pameran buku...pustakaan pon lepas koi dah grad dah tak penah pergi pustakaan dah...sejak beranak pergi kedai buku pon tak pernah....tapi kat johor ni macam jarang jarang jer ade pesta buku,kecuali kat UTM la...tp kalau pesta buku penerbit UTM tu...bukunyer terlampau ilmiah...takkan koi nak baca buku teori mekanik bendalir sebelum tidor..ye dok??..taktau la kalau koi yang taktau..tp kalau PC fair tu promot nyer bukan main lagi...tiap tiap simpang lampu isyrat ade kain pemidangnyer...

apapun koi nak promot Pesta Buku yang akan berlangsung 29-31 Oktober ni...koi memang tak pergilah...jauh wehh...sesapa yang dok area KL, Shah Alam, Klang dan seangkatan dengannya dan tergerak nak jejalan hujung minggu ni, singgah la sekali ke Pesta buku Alaf 21...koi mmg minat buku buku dari Alaf 21,koi memliki hampir kesemua buku cerita Tulisan Ramlee Awang Murshid dan beberapa naskah dr H.M Tuah Iskandar...




kat mane nyer pesta buku ni??kat mana lagi..kat tempat dialah..kat Alaf 21 nun..ni koi ade letak peta lokasi nyer bagai...kalau tak ingat..pakai GPS la nanti..takpun Google map kan ajer..keluarlah petanyer nanti...



oklah..selamat membaca...

Monday, October 25, 2010

aktivti hujung minggu : Part 2

Aktiviti hujung minggu lepas adelah berjalan jalan ke Zoo Johor. Sibuk sesangat si umar Mukhlis ni suruh koi lukih gambo gajah. Petang tu ayah dia pakat bawak gi Zoo Johor je tengok gajah bebetul…bukannye senang nak lukih gambo gajah nih..gambo orang lidi koi retila…

Sampai2 kena beli tiket dulu..nak masuk kena bayar tiket RM 2 je untuk seorang dewasa..kanak kanak bawah umur 12 tahun pulak RM 1…anak anak dalam stroller atau dalam dukungan macam Umar mahfuz…takyah bayor..masuk free. Masa tu akak kaunter tu cakap nak denda koi sekeluarga sbb masuk lambat…aik??lambat ker??baru kul 4..ade lagi orang lagi lambat daripada kome…rupenya dia nak bagi souvenir pengunjung ke 1000…hahaha…nak tahu apa souvenirs nyer?..haa…tu gambor gambor souvenir nyer…
Pastu dapat amik gambar dengan ular,...tapi masing2 geli…takmau…pastu dia adela tanya2 soklan sikit…laki koi mmg maleh nak layan bende2 gini..tapi koi biasa2 jer…

Jalan2 kat sini ok gak..murah jer...kitorang sekeluarga baru RM5…bersih pun bersih…alat permainan pun kondisinya baik…ade toilet bersih…binatangnyer pon boleh tahan la banyak..kira mmg berbaloi baloi la takat nak bawak anak jalan petang2..Cuma satu jer yang tak best..parking…kena parking tepi2 jalan..bahaya…sbb zoo ni tgh Bandar JB, mmg space nyer amat amat la terhad..

Masa jalan2 tu koi tengok punyer la ramai pengunjung yang perangai nyer 2x5 dengan bende yang bergayut gayut dalam zoo ni…suka ngat buang sampah kat dalam kat dalam kandang binatang dalam zoo ni..mana pegi palehotak nyer tuh ntah..pikirla sikit…kalo yerpon nak bagi binatang makan..takkan la pembungkus makanan pon campak dalam tu…padahal, pengurusan zoo ni sediakan tong sampah punyerlah banyak. Tak sempat pusing kepala 360 darjah dah jumpa sebijik…tapi sebab takde rasa tanggungjawab tu la bantai pergi buang sampah dalam kandang haiwan2 tu…gambar kat bawah ni contohla...sampah sarap bertaburan dalam kandang orang utan tu,dibalingnya botol2 air mineral la..plastik hape2 la...


Dalam fail yang koi dapat tu..ade la cerita sikit2 pasal zoo johor ni…ooohhh…bawah pengurusan kerajaan negeri Johor rupenyer..patutla hargenyer murahh…ni koi uploadkan untuk deme baca..nak salin balik memang tak rajin..




Ha…apalagi…jom la singgah ke zoo johor…walaupun kita yang dah dewasa ni rasa apelah sangat pergi zoo…takat tengok2 unta..kat chanel Animal planet dgn nat Geog pon ade…tapi koi dapat nengok keseronokan dan kegembiraan kat muka anak2 koi bila bawak jalan kat zoo semalam berbanding bawak makan eskrem mekdi kat Jusco…yang paling tak tahan…masa nak balik tu…Umar Mukhlis mintak naik stroller sbb dah tak larat nak jalan ke kereta…apa tidaknya..asik berlari jer…si adik pulak..masuk kereta terus tido.

sibuk sangat nak tengok gajah, dah bawak tengok dari dekat, takut la pulok..

contest teka harga cermin kakyan da result..

kak yan --> http://www.mayaqarmyla.net/..telah pun mengumumkan pemenang kontes yang dianjurkan..Teka harga cermin...dan pemenangnya semestinya bukan koi...sbb jawapan koi takde sipi sipi pun dengan harga cermin tu...

walaup camnepun...kegigihan koi meneka selama lima hari berturut turut telah membuka hati pihak juri untuk memberikan koi hadiah saguhati...wang tunai RM5...yang mana koi nak request dengan kak yan utk tukat hadiah wangtunai tersebut sebagai topap henpon line 017 koi yang dah lama bertopap...kak yan kan ade kedai topap ensett... terima kasihla kak yan eh....

Saturday, October 23, 2010

25 things about me...

koi telah di tag oleh kak diana untuk bende ni

"Once you've been tagged, you are supposed to write a note with 25 random things, facts, habits, or goals about you. At the end, choose 25 people to be tagged. You have to tag the person that tagged you. If I tagged you, it's because I want to know more about you."

jadiknya koi dengan bersungguh-sungguh mengarang 25 perkara berkaitan dgn koi..takat 25 eleh...sikit..yg peningnya nak tag balik 25 orang tu...adoyaii...

okeh..jom..

1. umur koi 29 tahun

2. berasal dari Negeri Pahang Darul Makmur

3. sekarang menetap kat Taman Universiti Skudai

4. koi ade 2 orang anak lelaki

5. koi kawen tahun 2005

6. laki koi orang Jawa segamat

7. Kerja dengan kontraktor, jaga site dalam UTM

8. koi paling tak suka subjek matematik…tak kiralah walaupun namanyer statistic ke, kaedah berangka ke, kalkulus ke,trigonometri ker….

9. koi suka kucing, tp laki koi tak suka…so, takboleh la bela kucing

10. rumoh koi ade ikan kaloi 2 ekor…besorrr..

11. koi suke main badminton tp dah lama tak dapat main…tunggu anok besor sikit…

12. koi tak suke tingok cerita perang2 tp koi suke cite bukit kepong…sedihhh…

13. koi takut tingok cite hantu…tapi koi gelak tingok hantu dalam puaka niyang rapik..hantu gigi jongang…

14. koi suka tengok cite hindi..kalau ade rani mukherjee…

15. ringing tone henpon koi pakai lagu Britney spears

16. koi pakai henpon sony erikson line maxis

17. syarikat bagi henpon nokia, tp line Digi…masuk lam opis terus takde line..haa..yang tu pakai ringtone I want nobody nobody but yuuuu…

18. koi suka makan burger, tapi tak dapat makan hari2 la…

19. koi tak makan bawang…tapi kalau dah blender takpe..

20. koi tak suka pergi berbelanje kat Giant..bodo..takleh scan takleh beli, harga salah takleh beli..harga display lain..harga scan lain…

21. anak koi pakai lampin huggies

22. masa belum kawin berat koi 48kg, skarang 66kg…takpe..boroisiti is a sign of prosperity

23. kaset pertama yang koi beli ialah kaset In team – Impian Kasih…

24. koi tak suka dengor radio time bawak kereta, sbb koi suka menyanyi sendiri…hahaha

25. nasik lemak tak buat koi mengantuk sbb lepas makan apapun koi otomatik mengantuk


sbb nak tag sampai 25 org ni koi tak mampu...koi mintak diskaun la...koi nak tag 5 orang jek...aje boleh gamoknyer??yg koi nak tag adalah...

  • kak yan
  • puan rina
  • cyl
  • xiao
  • hazilda
  • leezack
  • sunsweet
  • anis
  • akma
  • cik gold
eh lebih 5 pulak...oklah tu...daripada takde...


Thursday, October 21, 2010

kenangan kena dende...

Pernah tak kena denda masa zaman sekolah dulu…kalau tak pernah, koi pernah, setakat berdiri atau berdiri atas kerusi tu biasa lah…tapi kali ni cara berdirinye tu pelik sikit. Masa tu koi dajah 4, kelas koi ni cikgu tak masuk, kelas sebelah pulak tengah belajar English. Cikgu yang mengajar tu….mak oooiii..punyalah garang…Cikgu berbangsa Cina, nama nye Miss Gwee Mee…..

Budak sekolah ni…kalau cikgunye tak masuk, hip hip hurey la…bising megalahkan pasar lambak. Tiba-tiba cikgu Gwee tu terjongol kat pintu belakang kelas koi…apa lagi…dia panggil kitorang semua kelas dajah 4 tu masuk ke kelas yang dia tgh mengajar tu. Kitorang semua berdiri kat ruang kosong kat belakang kelas tu….berimpit impit…berdiri dengan lutut bengkok dan angkat tangan lurus ke atas…perghhhh!!! Azab giler masa tu….kalau tak silap koi abis jugak la 1 masa matapelajaran, dalam 30 jam ke 40 minit koi tak ingat,

Tapi yang pasti lepas menerima hukuman tu..kaki kitorang 1 kelas menggeletar sbb berdiri dengan cara macam tu amat memilukan. Masa tu koi berazam untuk jadik cikgu…koi nak cari dan denda anak Cikgu tu dengan cara yang camni juga…agaknya kerana niat tak baik koi nilah koi tak berjaya dalam Mtest sebanyak 4 kali.

Walau dah kena denda kelas kitorang tak serik jugak…asal cikgu lambat masuk kelas bising jugak…dah namanya pun budak2. mana ade budak reti diam..baca buku…buat latihan tanpa disuruh cikgu…carilah…Upin Ipin pun bising jugak…main tudung botollah, main tangkai aiskrim lah, main pemadam lah…macam2. tapi tu semua kenangan di bangku sekolah rendah…melalui facebook dapat balik mengimbas lembali kenangan kena denda dgn Cikgu Gwee…ketor lutut koi!

datang bulan..

Last week anak buah koi yang berumor 10 tahun dah jadik anak dara. Umo 10 tahun baru dajah 4…uihh..cepat betul budak-budak zaman sekarang mencapai usia akil baligh…seingat koi..masa koi dajah 6…ustaz ade mintak budak laki keluar kelas jap, kena bawak buku pergi pustakaan…bila budak laki semua dah keluar…ustaz Tanya…

“Berapa ramai yang dah datang bulan?”

Koi dan beberapa teman lain yang tak tau istilah datang bulan terpinga-pinga...pastu ustaz sambung lagi...

“datang bulan, datang kotor, datang haid, uzur, period...tu semua samalah...”

Oooo...begitu...budak2 mana tau istilah. Tau perkataan haid je sebab ade belajar kat kelas agama. Perkara2 yang membatalkan puasa antaranya datang haid.

So,adelah 3 ke 4 orang je yg angkat tangan…haaa…dalam 20 orang budak pompuan dalam kelas tu, adelah 3-4 orang je yg dah datang bulan. Pastu ustaz cakap

“saya belum terlewatlah ni…dan saya harap yang 3 ke 4 orang ni..ibu kamu dah ajar kamu yer…”

Pastu Ustaz Marzuki, (skarang dah Allayarham) pun cerita la serba sedikit pasal hukum2 yang berkaitan dengan datang haid, apa yang boleh buat, apa yang tak boleh buat, cara penjagaan, cara mandi hadas, batas pergaulan, cara menguruskan mende alah tu dan lain-lain lagi.

Koi sendiri mula datang bulan masa form 1, dok dalam bilik air bukan main lama lagi…pikir ayat nak bagitau mak…pastu kejap kejap masuk bilik air…sungguh meresahkan.

Masa dajah 6, kalau ada kawan kawan yang mengalami kebocoran, kecoh bebetul. Macam satu perkara besar. Tapi bila dah masuk sekolah menengah, kebocoran tu perkara biasa jer,selalu sangat terjadi. Kat koperasi sekolah pon ade jual pad. Dan masa lower form, ade lagi kawan kawan pompuan yang belum datang period.. agaknya persekitaran mempengaruhi faktor kematangan dan kesuburan kot...budak sekarang banyak tengok tv drama2 cintan cintun...pastu berangan nak jadik macam dalam tv. Nak jadi Zeti dalam Sembilu lah...nak jadik Puterilah...nak jadik macam awan dania lah...tu yang cepat matang tu kot...


Wednesday, October 20, 2010

"comei lotte contest by jaijina"..


For the first time koi nak cuba contest bergambar anjuran bloggers. Contest ni namanyer "comei lotte contest by jaijina"..ok syarat2 penyertaan hadiah dan sejarah pembikinan contest ni boleh klik gambar di atas, nnt terus ke blog tuan punyer contest yerr


nama kanak² : Umar Mukhlis bin Sulaiman
Umur : 2 tahun 5 bulan
nama ibu : Azian Khalil

gambar ni di klik masa dalam kereta on the way balik dari bandar segamat. sibuk sangat nak pakai ray ban cam ayah...belikan jugakla satu kat kedai 2 ringgit. tak habis-habis melaram dgn spek mata baru & sibuk suruh mama dia "apik gabar"...dan inilah hasilnya...mama pertaruhkan gambar Umar kat contest comei lotte ni...mama suka gambar ni sbb nampak jelas lesung pipit kat pipi,...barulah anak mama namanya..

nak tag sape?
bedallag sape sape pon...leezack, xioa,ilhamkaseh

pelajar antarabangsa...

Menyampah betul koi dengan cara pelajar antarabangsa kat UTM ni guna jalanraya. Rasa nak turun kereta titik titik je jarinyer tu. Bawak motor / kereta macam dia sorang je bayar cukai jalan…macam dia je bayar yuran UTM.

Yang terhegeh hegeh satu hal, yang bawak menyongsang satu hal, yang tak ikut turn lain hal….yang melintas tak tengok kiri kana pon jadi hal jugak…terhegeh-hegeh sebab tak tahu jalan tu…nak buat macam mana..tp kalau terhegeh-hegeh bawak slow takpe lagi…lagi parah, tadi masa nak masuk UTM lepas makan tadi…kereta dah la banyak…boleh pulok la dia berenti kat tengah-tengah roundabout…piker nak amik pukul berapa….terus jammed jalan! ntah mana dia belajar bawak kereta boleh berenti tengah tengah roundabout…kalau tak tahu nak ke mana pusing aje la rounabout tu…dah la roundabout tu kecik…dia boleh bincang petang pulak kat situ.

Pehtu suka suka ati tukar arah jalan one way. Terkejut koi. Tengah berangan rangan, tetiba ade pulok motor sebijik betul2 depan kereta koi. Pastu buat muka saje je…macam tak buat salah…tak tahulah kalau deme ni tak tahu jalan jalan dalam kampus ni lagi…

Kalau setakat bawak kereta motor ke tengah ke tepi ke kiri ke kanan…sesape yang follow tu memang tahulah sape yang bawak…acu pintas…tengok…haaa…kompom punyelah memang orang bangsa antarbangsa itu.

Dulu masa koi jadi student, kalu nak mintak buat pas kenderaan, macam macam dimintaknye. Lesen, geran, surat kebenaran pengetua, ibubapa, tapi ni tengok gaya deme ni macam takde apa jer. Patutnye pelajar antarabangsa ni kena ade satu kursus khas sebelum dapat pas bawak kenderaan kat kampus. Pejabat keselamatan kena bagitau deme kat mana boleh parking, kat mana tak boleh parking, kat mana one way…kat mana boleh melintas.

Melintas pon satu hal…kebanyakan student tempatan kitalah..kalo nak melintas mesti cari zebra crossing…dan tetap tgk kiri kanan dulu sebelum melintas…tapi style pelajar antarabangsa kat UTM ni melintas kut suka ati deme jer nak melintas kat mana…dah macam kat pasar malam. Bukannya tengok kiri tengok kanan…kereta dah tak de…jom kita melintas…style dia..sape dulu sampai, dialah punyer jalan…

Student antarabangsa kat UTM ni koi pon tak pasti dari mana…yang pasti rupenyer ala ala Maher Zain. Dari timur tengah la kot….Iran ker…Jordan ke…Yang kulit hitam pun ade ramai gak…dari mana asalnya koi pon tak menanya.


Tuesday, October 19, 2010

contest kak yan - Contest Teka Harga Cermin


Due : 23/10/10 (jam 23:10)

RESULT :
Ahad (24/10/2010)


  • Tekaan boleh dibuat dalam ruang komen kak yan sahaja.
  • Tiada syarat tuk letakkan banner disidebar.
  • No need to follow.
  • only bloggers yer.
  • Boleh buat tekaan sebanyak 5 kali TAPI dgn syarat tekaan dibuat pada hari yg berlainan.
  • (jika terdapat pertindihan tekaan pada hari yg same, hanya tekaan awal diterima)
  • Hadiah peneka tepat : RM10
  • Jika tiada tekaan tepat peneka sipi2 akan dapat RM5


Wlupun tiada syarat tuk buat entri khas diblog masing2
tapi.... sekiranya tekaan anda TEPAT
Bonus RM10 akan ditambah jika ada entri di blog anda itu.
Bermakna korang berpeluang menang RM20.
Untuk peneka sipi plak RM5 jugak ditambah jika ada entri khas contest.


Harap syarat2 contest ni jelas.

Terima kasih

Monday, October 18, 2010

kanser payudara....?takutnyerrr...

Ari tu masa lepak2 kat reading station pejabat Harta Bina , UTM, koi terbaca pasal barah payudara dalam majalah Wanita April 1997…uiihh..bapak lamenye dah…pon nak letak kat reading station lagi…??bace jalah…tgh bosan ni…

gambar dr http://emilayusof.com/

Koi tertarik nak baca pasal kanser payudara ni pasal kakak ipar koi disyaki menghidapi kanser tu..lepas raya ari tu dah dikorek korek tisu benjolan tu utk ujian, tapi ni dah sebulan berlalu resultnya belum ade lagi...kanser ke…bisul kerr..apa ker…rawatan susulan pon tak ada…benjolan nyer pulak makin hari makin besor…

Lalu mak metua koi suruh ikhtiar melalui kaedah2 tradisional. Tu pasallah kitorang sekeluarga berada di Pontian hujung minggu lepas.

Menurut majalah tersebut, antara faktor-faktor yang boleh meningkatkan risiko menghidapnya adelah;-
• Wanita yg tidak pernah melahirkan anak atau belum melahirkan anak pertama pada umur lebih 30 tahun
• Wanita yg tidak menyusukan anak
• Wanita yang ahli keluarganya ada sejarah menghidap kanser payudara
• Mula dtg haid awal, sebelum usia 12 tahun
• Putus haid lewat – lepas usia 50 tahun
• Gemok -> BMI lebih 27.5
• Mereka yang suka mengambil jenis makanan yang mengandungi banyak lemak haiwan serta daging

Huhu...faktor risiko yang last sekali tu ternyata meresahkan koi yang suka makan paha ayam goreng berserta kulitnya yang rangup berkrup krup..

Walaubagaimanapun, PSP atau pemeriksaan sendiri payudara boleh menyelamatkan nyawa. Setiap wanita yang berumur 20 tahun ke atas, kena buat PSP secara berkala...sebulan sekali. Yang umo dah 30 tahun pulak kena dapatkan bantuan doktor atau kakitgn perubatan untuk mendapatkan result yang lebih tepat lagi. Macam mana nak buat PSP tu...? haa..kat laman web infosihat ade tulih camne nak buat..siap dengan gambo gambo ’e bagai...

Oleh itu hendaklah kite kite ini peka terhadap sebarang perubahan bentuk, rupa dan warna payudara kite...hehe..boleh gitu? Kalo tak ingat rupenye jangan pulak kite tangkap gambar kerana ianya boleh mengundang padah. Antara tanda2 amaran menatang tu menyerang adalah:
• Benjolah pada breast kita atau ketiak
• Perubahan saiz atau bentuk yang luar biasa pada aset kite tu
• Nipple kite kelihatan tertarik atau terbenam ke dalam
• Dan yang dah agak kronik, keluar lelehan yang luar biasa dari puting susu

Apa yang koi harapkan, kakak ipar koi selamat dari gejala penyakit kanser ni walaupun tanda tanda yang diberikan sudah hampir 70% menyamai gejala mende tu...tp selagi boleh ikhtiar...ikhtiar ajer lah...kesian...kalau masuk spital nak bedah bedah ni...bukannya senang...kerja kilang bukan macam kerja kerajaan...agak ko sakit...asik2 cuti...masuk spital...prestas kerja kurang...hmmm...timbul pulak nanti masalah lain...

Oklah akhirkata...sayangilah aset anda...dan jgn lupa lakukan ujian PSP...untuk mereka yng tersayang.

Saturday, October 16, 2010

tahun Hijrah a.k.a bulan Islam

Hari lahir tiap-tiap tahun kite sambut..kalu tak sambut beria-ria pun..tetap ade ingatan terhadap harijadi kite tu…dalam pada tu..pernah tak kite terfikir…hari jadi kite berapa haribulan dalam bulan Islam nyer pulak….haa….koi mmg tak tahu…semalam terjumpa pulak mende ni kat forum kot…tp tak ingat kat mana…sbb terus pergi kat website ni…http://www.religious-affairs.gov.bn/?tpl=th003_calendar.

Haa…ni hari jadi koi setelah diconvert dalam bulan Islam…eh…Tahun Hijrah la…koi lahir hari Isnin, 15 Jamadilakhir 1401. koi ni..nak kata jahil sangat sbb tak tahu bulan Islam pun tak boleh jugak…sbb kite memang dilahirkan dan dididik dalam suasana bulan orang putih…

Yang koi memang hapal sangat…
• Cuti maulud nabi maknenya hari tersebut adalah 12 Rabiulawal,
• Cuti awal Muharam, maknenyer hari tersebut 1 Muharam
• Cuti Awal Ramadan, maknenye hari tersebut 1 Ramadan
• Cuti Nuzul Quran, maknenye hari tersebut 17 Ramadan
• Hari raya…semua orang tahu…hahaha

.

Wednesday, October 13, 2010

Projek transformers

haa...hari ni koi nak tunjuk satu projek transformer koi di hujung minggu yang lalu..

Ini adalah projek di mana sarung bantal peluk @ bantal golek @ bolster yang didapati jika anda membeli set cadar bertukar wajah…oleh kerana kitorang pulak takde bantal golek tu…so, drpd terbiar dan terbuang baik koi transformkan menjadi seluar tidur yg seksi…ecehh…


Gambar 1 :-Ini adalah rupa asal sarung bantal sebelum mengalami proses transform…

Gambar 2:- Lipat 2 sarung bantal utk dapatkan ukuran sama panjang

Gambar 3:- potong 2 sarung bantal…tgk dapat 2 helai

Gambar 4:- Tetas bahagian atas untuk disambungkan antara kiri dan kanan






Gambar 5:- Kelim atas utk bahagian getah...dan masukkanlah getah









Gambar 6:- Siap...


Sape nak jadi model??
.

Tuesday, October 12, 2010

hujung minggu di Pontian Johor

Last weekend koi dengan En. Suami, anak2, mak metua serta kakak ipar koi sekeluarga pergi ke Pontian. Fuhhh....kagum betul koi tengok orang tanam nenas kat sana...nenasnya tanam kat laman rumah jer..tapi buahnya besor-besor...laman rumah koi? 3 tahun tak besor besor pokoknyer..


dikelilingi kebun nenas..My En Suami, mak metua koi, anak sedara koi n yg kecik tu Umar Mukhlis...sibuk nak jalan pimpin2 tangan dengan kakak sepupu dia..

Rumah yang kitorang pergi ni dikelilingi kebun nenas...kena jalan sikitlah ke dalam dlm setengah kilo...bolehje bawak kereta masuk...tapi mak metua koi dah menjerit takut, sebab jalannya memang ngam ngam kereta sebijik..

Walaupun koi tak suka makan nenas, tapi bila tengok nenas kat kebun kat Pontian ni....buat koi terliur pulok nak makan nenas. Tapi koi tak suka lepas makan nenas tu nanti lidah koi rasa lidas*. Nak tanam nenas ni bukannya nyer susah sangat...jambul yang ada atas nenas tu...letak ajelah atas tanah...kalau tanahnya sesuai..hidup...kalau tanahnya tak sesuai tak idup..tapi tak pulak mati....menten jer saiznya macam yang koi tanam kat belakang umah koi...


Tanah kat area pontian ni memang jenis tanah hitam yang subur atau tanah gambut. Sampai nak parking kereta hari tu pun terbenam tayar kereta kat tanah hitam tu...takde ke orang nak bagi koi tanah kurnia kat area situ...???

**lidas = rasa gatal pada lidah


Friday, October 8, 2010

aktiviti hujung minggu

tangan dah hitam legam main arang



Ni gambar gambar aktiviti hujung minggu anak koi dengan ayahnye…ayah dia sibuk..dia laaagi
sibuk..tgk tu siap pecah sebijik pasu okid mama dikerjakan Umar Mukhlis...tangan jangan ceritalah..hitam legam dok main arang…tangan yang hitam tu pulak dok pegang sana garuk sini..sudahnya dari hujung rambut sampai hujung kaki comot dengan kesan arang


yang penting sehari seminggu bersama anak2 akan dimanfaatkan sebaik mungkin dengan mereka...



kad orang dah kawen..



Amacam…padan tak? Ni la rupa kad orang dah kawen kalo nikah kat negeri Pahang Darul Makmur…haa…Kad negeri lain koi penoh tengok yang Johor punyer.. kadnyer jenis yang keras macam mykad tu…lawo la sikit daripada yang koi punyer ni…



Kad ni diberi bersama sama dengan sijil nikah…dia bagi sekeping untuk Puan Isteri simpan, sekeping untuk En.Suami simpan…masa koi amik kad ni kat pejabat kadi, kad ni tak macam kad pon…kertas sekeping….kena bawak pegi kedai laminate sendiri…

Kad ni masih tersimpan elok dalam purse koi…tapi yang laki koi punye dah hancur bilamana koi masuk mesin basuh sluar jean dia dengan tak mengeluarkan wallet…makanyer, takdela bukti perkahwinan dalam wallet lagi dah…yelah,,,kad laminate sendiri, bukannya tahan lama pun…kena pulak dipuntal puntal dalam mesin basuh….terus hancur…kad je hancur takpe…orangnya jangan….

tp takpela..tak bawak kad tu pon takpe…anak dah dua…g mana pon kelek dedua sekali..dah takde kemungkinan nak kene ambush dengan pencegah maksiat…





.

Monday, October 4, 2010

makwe koi


lagu yang best ni koi tujukan kepada rodong2 yang ande makwe. lagu ni mengikut loghat daerah temerloh pahang..tapi koi orang raub...orang raub pon..kalo dah nama oarang pahang..koi tak ande masaalah nak paham lirik lagu ni...dulu adik ipar koi bagi CD full lagu lagu ni...pueh pikir sapelah nyanyi lagu ni...rupe rupenye kat dalam youtube ade vidio klipnyer bagai...hensem jugek penyanyi eh ni..moh layan....

Saturday, October 2, 2010

cloud in Construction drawing..


Kepada kawan kawan yang kerja dengan kontraktor pembinaan..bila nampak cloud dalam drawing jangan pulok jadi macam gambor kat atas nu...memang nampak sangat tak habis mengaji...

fresh graduates engineer...jgn tak tau pulok, akitek mmg suka buat cloud cloud kat drawing diorang...nak sampai habis projek...drawing yang keluar penuh bunga bunga..tak habis2 repair drawing..

sumber asal gambar: tatau
sumber kedua: fesbook..kena tag

blog best koi jumpa...

dari pagi tadi koi dok melayan blogtelordibasuh.best giler ah...ye ker best??gi arr tingok sendiri...koi rasa best jer...


yang bestnyer pada koi ada banyok gambor2...pastu adelah cerita dia sikit2...layan gambor tu yang best tuh...tak taula mana encik tolor tu dapat, tapi koi suka tengaok...takde cerita panjang berjela tp takde meaning apa2. best...jom...koi nak sambung lagi ke blog telordibasuh ni...moh ler wehh!!.

kereta raya..

Kelmarin masa koi nak parking kereta nak beli sarapan, tayar kereta koi bergesel dengan kerb…alah batu yang disusun tepi jalan tu…tu la namanya kerb. Koi mmg tak pass kalau parking sisi…hasilnya..sport rim raya yang belum pun berusia sebulan telah mengalami kecederaan..alamak! macam mana nak cakap kat En. Suami koi ni…

gambar hiasan:rim yg cedera kat sebelah penumpang..

Sport rim ni En. Suami baru je pasang masa balik kampung raya ari tu...dia kata pasang kat Segamat murah..kalau kat JB mahal...ni dia pasang RM1600 masuk tayar sekali...

”habis tayar kite tu?kan elok lagi..”

”Tolak kat kedai la...sbb tu dapat RM1600”


Hmmm..Kiranya RM2k jugakla kos sport rim ni...apalah nak bazir duit beli mende ntah hape hape nih..tak pakai sport rim tayar tu berpusing jugak...tapi ni kata2 koi dalam hati jek la..

Belum pun sebulan koi dah calar balarkan sport
rim baru dia...huhu..mesti dia kata koi nak sabotaj dia nanti...tapi bila tgk dari jauh..nampak lawo jugak kereta koi pakai sport rim ni..nampak cam kereta mewah gitu...hahaha...perasan!

Pagi semalam masa nak pergi kerja koi tunjuk k
e En Suami koi...rim dia dah cedera... nasib baik dia tak cakap apa apa...Cuma dia cakap ”mama..mama....”
Sebagai galang gantinya, petang semalam koi p
ergi kedai Brother’s kat taman Universiti tu...konon nak belikan wiper baru, sbb dah keras. Tapi tangan ni gatal betul nak usik itu ini...sudahnya terbeli pulak CD holder dengan pasang apa ntah namanya...orang kedai tu cakap boleh menjimatkan minyak...menggalakkan pembakaran sempurna...apa-apalah...jadinya...,Wiper = RM59, CD holder = RM 23.80 dengan bende nak kasi jimat minyak tu RM68, menjadikan jumlah perbelanjaan yang tak masuk bajet bulanan ialah RM150.80.


CD holder yg tak brape nak ade CD




koi adalah kata ganti diri nama pertama mengikut loghat daerah Pahang...

Klik! Klik!

Post Terhangat