Friday, March 29, 2013

Batuk...batukk...batukkk...

Dah sebulan lebih koi dok batuk-batuk ni..kadang tu rasa tension sangat sebab bila batuk berpanjangan,,,rasan tercungap-cungap nak bernafas. Koi pergi klinik, doktor kata takde ubat batuk utk orang ngandung. Asik-asik ulang benda sama...
  1.  Minum air masak banyak-banyak, 
  2. elakkan makan makanan bergoreng/berminyak/pedas, 
  3. elakkan minuman sejuk, 
  4. elakkan penggunaan aircond walaupun cuaca panas.

Semua yang disebutkan doktor dah koi buat kecuali aircond la..sbb kat opis ni pakai aircond, walaupun pakai aircond...panas jugak opis ni sebab tak cukup power. opis ni besar...aircond tu baru 1.5HP. Dah tua pulak tu...manalah nak rasa...naik melecet ketiak dgn kelengkang koi sejak membawa muatan ni. Gatal perut-perut ni semua pasal berpeluh.

Yang peliknya batuk ni bukan sepanjang masa...hari ni langsung tak batuk...esok batuk 3 hari tanpa henti...nak tido pun batuk. Pastu nnt baik pulak 3 hari...pastu datang lagi batuk. Suara dah garau ngalahkah macam Allahyarhamah seniwati Yusni jaafar dalam Sikit Punye Gila. "Baru Balik Mid?"...

Minum air mmg banyak...memang sekarang musim panas kann...sebab tu minum banyak. tapi masalah jugak minum banyak ni. Bladder tak sempat kosong...asik ada isi jer. Bila ada isi..batuk-batuk dah terkucil pulak... terpaksalah koi melanggani penggunaan Poise pulak. Membanyakkan belanja betul.

macam-macam dugaan utk kandungan kali ke 3 ni...bila batuk dah teruk sangat dan berpanjangan tu...datang lagi satu masalah. Batuk2 tu jugak boleh menyebabkan buasir koi kembali...aduhh..tensionnya...Bila cakap kat doktor pasal buasir...dia kata tu normal. Jangan makan pedas. Takde ubat buasir bg orang mengandung. Haduu...dah minum air asam jawa tak lega pun...minum madu asli pun tak lega juga...kumur air garam pun sama juga...hmm...terima ajelah sebagai alahan membawak budak.

tak pedas, tak berminyak, seimbang...tapi segantang :-)



2 comments:

diana said... [Reply]

baby gurl kot...cerewet sangt dia..heheheh

Aju Mohit said... [Reply]

yan, kalau batuk aku selalu amalkan madu campur perahan limau nipis. Sesudu madu sepotong limau tu kacau2 dan minum macam tu je. Mmg amalan kami anak beranak, madu wajib ada di rumah all the time, inshaa allah

Sale! Sale! Sale!

Dapatkan pelbagai barangan di Seri Sekijang Blogshop...
Legging kanak-kanak, Cawan Giacomo, Handmade Chocolate, Homelife, kitchen wallpaper, cartoon cutlery, kitchen tools, Gift Box, Serving tray, Fridge magnet preloved item

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

busuk.org

apesal traffic??