Saturday, March 30, 2013

Mandian herba @ mandi Serum

Masa pergi Mother & baby expo last week, koi ada beli uncang mandian herba TYT. Hehe..persediaan awal...masa bersalin anak pertama...sepanjang berpantang kat Raub, Bapak koi rebuskan air mandian pelbagai jenis daun. Orang tua-tua kata mandi serum/serom..koi tak surelah ejaannya macam mana. Tapi air rebusan bapak koi ni terdiri dr daun serai wangi, daun jambu batu dan daun sembung je.  Semua benda yang ada keliling rumah je. Koi mandi air ni sampai habis 40 hari. habis luruh bulu roma semua.haha...

Masa bersalin anak kedua, koi bersalin kat JB jer, so parent koi poskan segala jenis daun2 tu..dah ikat siap-siap ikut kegunaan harian untuk seminggu. Jadilah drpd takde langsung. En. Suami koi tinggal nak rebus jer. Siap dalam kotak yang diposkan tu ada dua bijik batu sungai untuk kegunaan koi bertungku. Alhamdulillah... bertuahnya dapat mak bapak camni. Tak dapat datang pun takpe...jauhkan...taknaklah susah-susahkan diorang.



Untuk kali ni...koi siap sediakan herba mandian koi sendiri. Harga satu kotak RM7. Koi beli 6 kotak RM40 percuma 1 kotak lagi. Dapat seminggu jadilah. Kenapa poyo sangat nak berherba-herba berdaun-daun bagai time mandi? Haa...yang ni memang susah nak jawab. Sebab dari kecik..kalau demam tak baik2...abah koi akan suruh mandi dengan air rebusan daun2 tu semua. Apa alasannya koi pun tak tahu...cuma yang pasti lepas mandi tu rasa sangat segar. Hingus selesema yang degil-degil tu tiba -tiba je cair. Abah koi kata selesema memang kalah dengan daun sembung tu. Kadang2 kalau abah selesema...diambil daun sembung tu..digulung-gulung sumbat dalam hidung...tapi sebelah ajelah. One by one. Kot sumbat dua-dua sekaligus kang kejung pulak.

daun sembung

masa lepas bersalin, mandi serum ni boleh bagi kesegaran segera pada kita. Bau serai wangi tu memang bagi satu kesan kesegaran pada kita tau. Ala-ala aroma terapi sikit. Harap2 mandian herba TYT tu nanti wangi dan boleh diharapkan. Koi lepas bersalin suka mandi awal pagi macam biasa nak pergi kerja tu. Lepas siap mandi, koi bertungku, dan berbarut pastu makan sarapan. lagipun memang kena buat semua tu pagi2. dah settle semua bahagian menjaga diri sendiri, barulah boleh buat benda lain pulak.


5 comments:

Aju Mohit said... [Reply]

aku dulu pun beli online je yan, yg best boleh rebus daun tu 2/3 kali, daptlah pakai 2 minggu, seronok tgk rasa nak pregnant lagi hihi

Siti(zoey) said... [Reply]

wahh mandi daun2 herba..

Amanina said... [Reply]

salam pagi..mesti bestkan kalau dapat mandi

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

Nafisa orang Raub juga ye? kg mertua akak kat kg. ulu sungai, tak jauh dari Technology Park (kilang herba) tu...

diana said... [Reply]

ooo..ubat selsema ye..baru tahu nih..

Sale! Sale! Sale!

Dapatkan pelbagai barangan di Seri Sekijang Blogshop...
Legging kanak-kanak, Cawan Giacomo, Handmade Chocolate, Homelife, kitchen wallpaper, cartoon cutlery, kitchen tools, Gift Box, Serving tray, Fridge magnet preloved item

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

busuk.org

apesal traffic??