Sunday, November 29, 2015

Senarai lagu Gegar Vaganza minggu ke 8

Nabil dan Jihan
Gadis Ayu (Black Dog Bone)

Farahdhiya
Kau Kunci Cintaku di dalam hatimu (Ramlah Ram)

Nasir Wahab
Biar putih tulang (Dinamik)

Haiza
Flora Cinta ( Min Malik)

Siti Nordiana
Mengapa (Nicky Astria)

Ezad Lazim
Tiada lagi Kidungmu (Nash)

Azian Mazwan Sapuan
Sedalam mana CintaMu (Safura)

Dengan menggunakan Imuniti..Dato Vida memanggil kembali Acong yang mendapat tempat paling rendah minggu ni...so minggu depan Acong masih ada lagi...
Lagu untuk Acong akan diketahui nanti...
Ikuti kapsul gegar vaganza..

Konsert Gegar Vaganza minggu ke 7

Selepas tumpasnya Nizam Laksamana dengan lagu Rindu serindu Rindunya minggu lepas...minggu ke 7 diteruskan dengan tema RockDut...

Artis jemputan minggu ini ialah Bandi Amuk membawakan lagu lagu hit nya

Nabil dan Jihan membuka acara dengan lagu Cinta tak karuan...lagu yang mana kepala mana ekor mana kepala mana ekor tu...
Lawak dorang nyanyi...

Juri jemputan minggu ni adalah Mamat Khalid..dah kehabisan Dato artis kot...minggu ni takde Dato dah...

1. Secangkir Madu Merah ( Amelina) - Siti Nordiana
Komen dari Dato Ramli MS...bukan senang ye untuk nyanyi lagu dangdut ala indonesia ni...tapi kamu berusaha dengan baik.
**
Lagu Amelina yang ni tak sehit lagi Rindu Ah Ah dia tu...tp aku tau lagu ni..lagu ni amelina duet dengan Sheeda rasanya..
Best juga Nana nyanyi lagu ni...yang jadikan dia best pada koi...sbb dia tak bergelek gelek goyang pinggul pun...

Amelina...mudah mudahan kembali bertudung...

2. Enter Sandman (Metallica) - FarahDhiya
Komen dari Dato Khaty bagi apa saje lagu...kamu akan belajar...so telentet..setiap minggu memberikan yang berbeza
**
Ni antara lagu inggeris kegemaran koi...jangan main main...koi layan metalica tauuu...lagu ni koi mula kenal sekitar tahun 1995 ke 96 gitu la...zaman lower form lagi..awal remaja gitu...


3. Nakal (Gigi) - Ezad Lazim
Komen dari Mamat Khalid sangat dramatik penyampaian. Alhamdulillah sangat terhibur dengan penyampaian Ezad.
Komen Dato Ramli falseto kurang baik tapi performance very good.
**
Panas panas panas panas
Pusing pusing pusing pusing
Karipap pusing panas panas panas...
Banyak lagi lagu Malaysia yang sedap...
Kenapa mesti lagu ni???

4.Camelia 2 (Ebiet) - Nasier Wahab
Komen dari Mamat Khalid...performanceacam rocker...saya sgt enjoy
Komen Dato Khaty...Nasir adalah penynyi yang versatile...singer dan entertainer yang sangat berdisiplin. You do your best...
**
Lagu Camelia ni....arwah Ketam (abang koi) memang selalu nyanyi lagu ni sambil petik gitar...

5. Kopi Dangdut (Fahmy) - Haiza
Komen dari Dato Khaty...i am ur fan...u are real performer...your image...so unbelieveable..tq Haiza kerana bagi persembahan yang berbeza setiap minggu
**
Lagu ni dah byk kali main kt Astro  punya realiti Show...Farhan dalam AF4...Mas dalam AF2..tah sapa lagi lah...tapi kali ni memang berbeza habis...memang best...arrangement memang terbaik..


6. Hilang Naluri (Once) - Acong
Komen dari Dato Ramli MS..u give 100 percent..i like u punya attitude
**
Hahaha...terdengar dengar pula suara Jeff sepahtu nyanyi..
Matilah kau...
Kena kencing manis...
Suruh pantang kau taknak pantang...
Semua benda manis kau bedal...
Padan mukaaaa....


7. Cinta Tak Keruan -  Nabil / Jehan
**
Hihihi...paling ingat lagu ni ada dalam cerita Cinta Kita lakonan Sofea Jane dan Arman Graseka...cite tak best langsung...zaman lower form juga...tahun 95 ke 96



8. Ini Rindu ( Farid Harja dan Lucky) - Azian Mazuan Sapuan
Komen dari Dato Ramli kurang happy menyanyikan lagu ni...lagu ni patut nyanyi dengan lebih jiwa keriangan.
**
Terdengar dengar pula lagu ni dengan gandingan suara Dato Siti dan Felix AF... rasa bestnya lagu ni...
Sbb minat Dato Siti...nyanyi lagu apa pun sedap...

Tengok gegar vaganza ni memang hilang stress sekejap...
Lawak betul si Nabil dengan Jihan ni..tp kadang2 si Nabil ni lebih lebih sangat usik Jihan...geram pulak..tak padan dengan Pak Aji. Tapi Jihan Cool..kalau koi dah nangis dah tu...hahaha

Zoo Johor edisi Aril

Oleh sebab adik koi cuti dan dia kebosanan sebab belum ada anak...
So dihangkutnya koi dengan anak anak ke Zoo Johor..
Bukan main sakan lagi si Aril berlari lari kat Zoo..
Musim cuti ni...Anak koi 3 orang balik kampung...
Duduk dengan atuk belah ayah diorang kat kampung Segamat sempena cuti sekolah...
So...tinggal Aril dengan Sarah je dengan koi

Ni kali ke tah berapa koi pergi Zoo Johor ni..
Tapi tiap kali pergi...
Ada jer tempat tengah renovate...
Sana tutup...sini tutup...
Okayla utk keselesaan pengunjung juga kan...
Tapi patutnya planning untuk renovation tu...tak kena time pack macam cuti sekolah...

Kat JB ni tak banyak tempat riadah yang murah murah...
Yang mahal macam Legoland..Hello Kitty Town... Angry Bird ...agak kurang berbaloi la pulak...
So ZOO JOHOR memang pilihan wajib le maknanya...

Haa...tengok..murah je kan...
Dewasa RM2
Kanak kanak RM1

Yang koi lemah dekat Zoo johor ni...sebab dia ada banyak tangga tangga....
Nak tengok haiwan...
Kita kena jengah dari atas kandang haiwan tu...
Pastu temboknya agak tinggi...
Bila bawa anak2 yng belum cukup tinggi...memang leceh nak angkat anak2 untuk diorang sama2 jengah binatang dalam kandang tu...
Bila bertangga tangga tak boleh pakai stroller...
Kena la gendong anak anak

Jom koi bawa aokme jengah sama2...
En.Harimau sesang bersantai dalam kubangnya laksana Raja Rom yang kekenyangan...
Siap ketik ketik lagi ekor dia dalam air kolam tuj..

En.Beruang ni dok menanggah aje pelawat kat kandang dia...
Dah tu anak koi gi campak roti yang dia tengah makan...
Memang la beruang tu tertunggu tunggu lagi...

Ni sekor lagi..
Rasanya ni Puan Harimau..sebab kecik sikit...
Pergh...kalau koi ade kamera muncung sehasta panjang nya tu...mesti boleh zoom sampai nampak kutu kat teling rimau ni...
Bestnya....

Singa pun ada...ada cimpanzee...tapi nampak.macam dah tua sangat dah...
Dulu ada gajah...sekarang dah tak pernah nampak dah gajah tu...
Orang sini panggil gajah ekstasi...
Sbb asik goyangkan kepala je...

Lepas tu jalan jalan..
Nampak budak kecik jual sayur...makanan unta tulisnya...
Sebakul kecik RM2...
Koi beli la 2 bakul..
Niat saje nak bg adik tu happy je...
Dia kata dia part time cuti sekolah...
Koi tanya darjah berapa...
'Saya tingkatan 1 cikk'
Hehehe...halus sgt...

Tapi..panggil panggil untanya takmo datang dekat...
Buat tak tau aje...
Cehhh...
Yang datang lembu...
Hmmm...lembu pun lembu lah...
Anak koi pun bukan pernah tengok lembu...
Dia hulurkan sayur kat lembu tu...
Bila lembu tu nak ngap je...
Cepat cepat dia lepaskan...
Hehehe...takuttt...

Sebab hari dah nak hujan...
Kitorang pun terus la menuju ke tempat burung burung...
Tapi kat bahagian hujung tu...tengah renovate pulak...
Hmmm...terus menuju ke luar...balik lahhh...
Aril dah start nangis...dia takmau balik...
Masalahnya hari dah start hujan..
Mujur kat luar tu ada van jual jual air dgn keropok...
Belikan air boboiboi sambil nyanyi lagu Boboiboi diam le dia...

Naik kete pun dia diam je...dah tak nangis...
Togak air boboiboi..
Kitorang nak cari tempat makan pulak...








Tuesday, November 24, 2015

Restoran Kari Kambing 40 Hari

Semalam otw balik dari Segamat..
Singgah makan kat Restoran Kari Kambing 40 Hari...
Nyummm...



Tapi koi tak reti nak review tempat makam makan...
Pasalnya...
Suami koi dok menjeling je kalau koi dok tangkap tangkap gambo makanan...
Hihihi....



Kedai ni layan diri...dia tak hantar pinggan makan kita ke meja...
Kita kena ambik kat depan nu...
Koi jaga anak kat meja...
Suami ambikkan nasi...
Dia letak nasi nak ambik air pulak...
Dederas koi ambik hp tangkap gambor nasi Arab tu...
Harga koi rasa dalam doblas ringgit kot sepinggan...
Nak makan dalam dulang pun boleh...
Rm45 kalau tak silap...




Sebab koi peminat lauk kambing...tu yg singgah tu...
Okayla kambing dia...lembut je...
Nasi dia pun ok...
Ada salad timun dan tomato...sedappp!!
Eh ada roti canai juga kat kedai ni...
Siap tampal notis..roti canai tak boleh order bungkus...

Kedudukan restoran ni betul betul tepi jalan lama Air Hitam - Yong Peng ..
Kiranya kalau nak datang...
Dari JB....turun tol Air Hitam...
Pastu sopink dulu putu bambu Juriah kat tepi bus stand lama Air Hitam tu...
Pastu amik korner ke kiri kat trafik light tu menghala ke Yong Peng...
Lepas tu...
Tengok2 la sebelah kiri...sbb kedai ni sebelah kiri dari Air Hitam...betul2 sebelah kedai hardware...

Len kali boleh singgah lagi la....hihi

Monday, November 23, 2015

Kusangka Brokoli..rupanya...


Koi tak sangka sejak bila oren sunkist pandai menggunakan teknik penyamaran....
Sekali tengok macam brokoli..
Dua kali tengok macam brokol juga...
24 kali sehari tengok pun macam brokoli walaupun dia pakai nametag oren sunkist ye...
Dan harganya...hmm
Tak sampai sekilo adalah RM303.80
Kohkohkoh...


Kredit to my dear friend Ija...
Hehe...
Nasib baik masa report kat customer service dorang layan baik....


Saturday, November 21, 2015

IKEA Cheras...mengidammm!



Kawan koi send gambar ni kat wasapp...
Uwaaa...
Teringinnya nak gi   
Tapi dengan keadaan En.Suami yang super busy...
Memang harapan la nak dapat pergi kan...
Lagipun dia suruh buat senarai...
Apa yang nak dicari sebenarnya...

Masalahnya..kalau tak pernah pergi Ikea..
Mana la tau ada jual apa...ye dak??
Kena lah cuci cuci muka...mata..telinga semua dulu...
Baru boleh buat pilihan kannn...

Hari hari ke IKEA ramai orang?
Keeerrr....masa opening ni je?

Thursday, November 19, 2015

Sabun Eziclean

Testimoni dari Cik Puan Aya...
Her husband got minor injury in an accident...
Gambar tu adalah gambar baju husband beliau yang berdarah...
Cuma rendamkan Baju putih tersebut dengan sabun Eziclean...
Hasilnya....hmmm...
Seperti sediakala okayy...

Testimoni kasut sejolah anak ni memang banyak...
Just rendamkan kasut sekolah anak2 yang macam kasut menoreh tu...
Pastu berus sikit sikit kat kotoran degil...
Bilasss....
Hasil mmg terbaikkkk...
Sbb dia kurang buih...senang nak bilas...
Bila jemur...
Kasut tak jadi kuning kuning kesan sabun tak habis bilas...
Jadi putih bersih macam dah kapur tau...
Koi tak tipu....betulll....

Ni testimoni cadar drpd tauke cadar bundle, Puan Aini asni...
Cadar cadar bundle ni bukan bersih sangat...
Nak jual kalau tak basuh dulu...
Org tak mo beli...
Nak pakai sabun berkati2...
Payah nak bilas....
Tapi kata dia...pakai Eziclean ni jimat....
Skop nya pun...separuh je drpada sabun lain yg di pasaran...tapi berkesan 2 kali ganda dr yang biasa tu...

Ni testimoni koi sendiri la...
Saje nak buat ujikaji...
Kain lap meja kat dapur tu...
Tau tau la kannn....macam mana hebat kotornya rumah dengan anak anak kecil 24 jam di rumah...
Koi rendam dengan Eziclean 1 malam...pagi esok campak mesin basuh....
Haha...bersihhhh...

Ni anak sulung koi...
Koi rendamkan kasut dia dalam baldi...
Esoknya suruh dia basuh...
Senang je bersih...kalau tak...
Sabun setengah tong habis...
Buih separas pinggang dok main sabun..
Tapi kasut...macam tak basuh...sebab dia malas nak berus...

Ni bukan gambar koi..

Haha...yang ni koi dah cuba...
Tapi rasanya...kalau kuali hitam tu dalam 3 tahun baru.. 
Ok kot....
Kuali koi dah 9 tahun tak pernah bersental vuntutnya...
Memang mimpi la kalau nak buat cermin vuntut kuali tu kann...
Tapi dapat ilang separuh jelaga tu kira dah ok la...
Selalu ambil masa yang lama untuk panaskan kuali...
Sekali kuali tu koi rendam dengan Eziclean...
Senang je longkah jelaga jelaga yang berkerak tu...
Bila jelaga2 tu dah longkah...
Kuali pun cepat la panas... 
Terkejar kejar koi masak...
Hahaha...
Selalu goreng ikan boleh sambil up iklan kat facebook..
Sekali kuali dah dicuci dengan Eziclean...
Hahai....cepat pulak ikan ni garing....ik ik ik

Ni antara sebab koi menceburkan diri dalam jualan langsung STG ni...
Produk yang STG ambik ni...
Memang superbb...5 bintang kata orang...
Takyah pakai koroks yang mana koi memang elergik dengan bau kuat klorin tu...
Kalau koi mencuci pakai jenama Koroks tu...
Nanti sampai ke petang la koi wenggg....
Tak tau kenapa...memang dari kecik gitu...
Harga mahal tapi sangat wowww hasilnya...apa je adehalll....
Dripada memberus sampai keluar muscles semua...bersih tak tara mana pun....




Wednesday, November 18, 2015

Roti gombal Kak mirror

Yang sebenarnya...
Kalau ikut resepi asal
Penyet penyet atas frying pan...
Tapi sebab sangat laris..
Dan Mama Yan berpeluh peluh di dapur ...
Maka...yang dah tak larat nak habiskan...
Koi bulat bulatkan....
Masuk loyang...masuk oven...
Yang leper leper...dah masuk perut...lupa nak snap gambo...huahahah...



Roti gombal ni paling sedap cicah sambal tumis...
Huhu...pagi atau petang...boleh saje...


Makan petang esoknya pun okay...sbb simpan dalam bekas bertutup kann...


Tuesday, November 17, 2015

Lirik lagu gegar Vaganza 2015

Konsert Gegar Vaganza 2 minggu ke 4

Haiza dan Ronnie
Lirik Bintang Kehidupan - Yanti Aryanto dan Ronnie

Jenuh aku mendengar
Manisnya kata cinta
Lebih baik sendiri

Bukannya sekali
Seringkali mencuba
Namunku gagal lagi
Mungkin nasib ini
Suratan tanganku
harus tabah menjalani

Jauh sudah langkahku
Menyusuri hidupku
Yang penuh tanda tanya

Kadang hati bimbang
Menentukan sikapku
Tiada tempat mengadu
Hanya iman didada
Yang membuatku mampu
Lalu tabah menjalani

Korus:
Malam-malam aku sendiri
Tanpa cintamu lagi
Hanya datu keyakinanku
Bintangkan bersinar
Menerpa hidupku
Bahagiakan datang oohh...oohh

Nizam Laksamana dan Nurul Wahab Depp
Lirik Kita Insan Biasa -Nyanyian asal Jay Jay & Dayangku Intan

( P )
Andainya dapat kuulang semula
Suatu zaman yang bernama remaja
Akan terpelihara segala milikku
Hanya buatmu...

( L )
Lautan mana yang tidak bergelombang
Bumi yang mana tidak ditimpa hujan
Aku sepertimu ada waktu diburu
Oleh dosa-dosa masa yang lalu...

( P )
Diriku mawar pudar warna
Tiada lagi yang istimewa
Dapat dipersembahkan
Menjadi satu lambang sucinya percintaan

( L )
Usah lagi kita persoalkan
Keterlanjuran di masa nan silam
Kusedia terima dirimu seadanya
Kita insan biasa...

( P )
Diriku mawar pudar warna
Tiada lagi yang istimewa
( L )
Kusedia terima dirimu seadanya
Kita insan biasa...


Ezad Lazim dan Adira
Lagu Di Sebalik Rahsia Cinta - Metropolitan

 Pertemuan ini bagaikan terbuka
Satu rahsia didalam rahsia
Ketika kita sama di kota cinta
Kenikmatan pengabdian yang suci
 Dan di waktu itu kau dan aku satu
Berlindung di dalam kebesaran
Tiada kenal erti perpisahan
Penuh restumu oh Tuhan...

Dan kini kita terbuang di awangan
Terpisahlah dari kenyataan
Lalu ada yang terlupa pada perjanjian
Kerna leka dengan kepalsuan
 Tersesat kita dalam perjalanan
Kau dan aku kini bertemu kembali
Menunaikan perjanjian sejati
Dalam suka duka jauh terpisah
Terbukalah rahsia cinta ( ulang 3 & 4 )

Kau dan aku kini bertemu kembali
Menunaikan perjanjian sejati
Dalam suka duka jauh terpisah
Terbukalah rahsia cinta

  

Sunday, November 15, 2015

Senarai lagu Gegar Vaganza minggu ke 6

Minggu ke 5 menyaksikan tumpasnya Amer ukays di pentas Gegar Vaganza...so next week tinggal 8 lagi peserta GV...

Lagu lagu yang bakal diperdengarkan pd minggu ke 6 adalah penghargaan kepada karyawan seni tang telah kembali ke Rahmatullah.

Siti Nordiana
Aku tak akan bersuara - Nike Ardilla

Farahdhia
Dimanakan ku cari ganti - P.Ramlee

Ezad Lazim
Cinta Melankolia - Aan

Nassier Wahab
Ill be there - The Jackson 5

Haiza
Patahnya sayap malam- Massa

Nizam Laksamana
Rindu serindunya - Spoon

Acong
Benci tanpa Rindu - Diana Nasution

Salleh Yaakob dan Raja Azura
Yang tersayang - Iwan dan Amelina

Azian mazwan Sapuan
Layu sebelum berkembang- Broery Marantika


Konsert Gegar Vaganza Minggu ke 5

Persembahan pembukaan minggu ke 5 mendapat tepukan paling kaww drpd penonton...Dato Jamal Abdillah dengan lagu Azura...
Lagu ni bukan lagu zaman koi...so takde la rasa feel sangat macam lagu Memori Berkasih dari Nana dan Lan Kristal last week...so secara otomatik Dato Jamal la jadi juri jemputan kann....
Perghh...main dato dato je jadi juri...

Jihan dan Nabil pulak nyanyikan lagu seri Langkat nyanyian asal Jamal abdillah dan Amelina... gila lawak Nabil tiru suara Jamal....

Tema minggu ni hits vaganza...dia bagi lagu lagu yg pernah hits...

AMER UKAYS
Yank nyanyian asal Wali Band
Komen Dato Khaty
Persembahan yang menghiburkan
Konfiden level makin meningkat

FARAHDHIYA
Mencintaimu Nyanyian asal Krisdayanti
Komen Dato Khaty...seorang penyanyi yg bagus...

AZIAN MAZWAN SAPUAN
Wajah Siapa di Hatimu Nyanyian asal Azlina Aziz
Komen Dato Jamal
Saya kagum dengan kamu..dlm usia begini anda masih power..semoga berada di peringkat akhir

SITI NORDIANA
Nirmala nyanyian asal Dato SitiNurhaliza
Komen Dato Ramli Ms
Kamu ni macam Conan tau...bagi lagu apa pun kamu lawan
Dato Khaty..kamu mmg penyanyi yg bagus...tp jgn nyanyi lagu DatoSiti sbb kamu punyai tone yg sama dgn siti...nnt org akan buat perbandingan...

HAIZA
Rela nyanyian asal Tila
Jamal.. persembahan you.. *thumb up*
Dato Khaty...you bukan buat persembahan tp buat konsert

NASSIER WAHAB
Dipintumu nynyian asal Dayang Norfaizah
Komen Dato Khaty
Tetiap minggu sya tgk you...and youll be in final...u bawak macam lagu sendiri...

NIZAM LAKSAMANA
Misteri Mimpi Syakilla Nyanyian asal Wings
Komen Dato Ramli MS...visual boleh tak setara dengan suara...? Kamu punyalah menjerit tapi....muka selambe je...

EZAD LAZIM
Gerhana Cinta Luka Nyanyian asal Iklim
Dato Jamal komen awak tak hayati senikata lagu...tapi suara awak sangat merdu dan menawan

ACONG
Memburu Rindu nyanyian asal Hattan
Komen Dato Ranli MS Nyanyian kamu bagus..tp kurang kawalan tempo...




Wednesday, November 11, 2015

Ayam Masak Ungkep

Dah tak tau nak masak apa dengan ayam ni...
Dah la kat rumah ni.. 
Ada golongan takut pedas...
Masak ayam selalu kena ada 2 jenis...

Paling selalu ayam masak merah lah...
Sebab nye...
Nanti ayam yang dah bergoreng tu...
Koi suku ke anak anak koi yg takut ngat dengan pedas...
Separuh je taruk sambal nya.. 

Tapi asik ayam sambal...
Muak weih...
Jadinya koi nok try test resepi yang sedikit Jawa..
Ayam masak ungkep...


Ni masak untuk 3 dewasa dan 2 kanak kanak
Koi masak ayam setengah ekor...dengan tambah kentang sebiji...buat kawan ayam tu...

Bahan bahan tumisnya pulak..
Bawang merah sedang -2 biji
Bawang putih - 2 ulas
Halia - 1 inci
Serai - 1 btg
Ketumbar -2 sudu (rendam dulu)
Kunyit - 1 inci
Semua bahan bahan kat atas koi bahan blender je...
Dengan serai sekali koi blender...hihi...
Kalo mil koi masak...dia ketuk2 je serai tu.. 
Ketumbar tu..rendam dulu kejap...
Kalau tak..payah ngat nak hancur nnt...
Nye tergulik katas ke bawah katas ke bawah je karang...
Dah siap blender tu...taruk minyak dalam kuali...
Sengggg....

Nak bagi ayam dengan kentang tu lebih sekata masak dan lebih mesra berteman...
Koi tutup kuali tu.. 
Lagipun masak ayam keluor dari freezer ni...
Kena lama sikit...
Api jangan besor ngat  ....sbb
 takut hak dedalam tu kang tak masak...
Jangan lupa taruk garam...
Koi tak biasa pakai pak aji ke...enuff tasty ke...sure tasty ke...semua tak letak..letak garam je...
  Kira macam dah nak empuk tu...
Koi taruk asam gelugor...
Asam gelugor koi import dari Raub weih...
Kat JB ni tak jumpa koi asam gelugor...
Deme pakai asam jawa agaknya...hihihi..


Sekianlah sahaja ayam masak ungkep koi ini...
Sesuai dinikmati seisi keluarga...
Anak kembar koi pun...
Koi suap je nasi dgn lauk ungkep ni...koi picit picit sikit dengan kentang dan ayam...
Sabitnya...deme berdua tak ingin makan bubur dah..
Feeling dah bujang...
Apa abang abangnya makan...
Tulah yang dia kejor...

Moh la cuba sendiri...senang yaamat...


Friday, November 6, 2015

Tazkirah Jumaat : Pemuda dan kiyai

Pemuda   :Anda siapa Dan apakah bisa menjawab     pertanyaan-pertanyaan saya?

Kiyai    :Saya hamba Allah dan dengan izin-Nya saya akan menjawab pertanyaan anda.

Pemuda   :Anda yakin? Sedangkan Profesor dan ramai orang yang pintar tidak mampu menjawab pertanyaan saya.

Kiyai    :Saya akan mencuba sejauh kemampuan saya.

Pemuda   :Saya ada 3 pertanyaan:-   
     1.Kalau memang Tuhan itu ada,tunjukan wujud tuhan kepada saya  
     2.Apakah yang dinamakan takdir   
     3.Kalau syaitan diciptakan dari api kenapa dimasukan ke neraka yang dibuat dari api, tentu tidak menyakitkan buat syaitan. Sebab mereka memiliki unsur yang sama. Apakah Tuhan tidak pernah berfikir sejauh itu?

 Tiba-tiba Kiyai tersebut menampar pipi pemuda tadi dengan keras.

 Pemuda (sambil menahan sakit) :Kenapa anda marah kepada saya?

Kiyai       :Saya tidak marah...Tamparan itu adalah jawaban saya atas 3 pertanyaan yang anda ajukan kepada saya.

Pemuda      :Saya sungguh-sungguh tidak mengerti.

Kiyai       :Bagaimana rasanya tamparan saya?

Pemuda      :Tentu saja saya merasakan sakit.

Kiyai       :Jadi anda percaya bahawa sakit itu ada?

Pemuda      :Ya!

Kiyai       :Tunjukan pada saya wujud sakit itu!

Pemuda      :Saya tidak boleh.

 Kiyai       :Itulah jawaban pertanyaan pertama...kita semua merasakan kewujudan Tuhan tanpa mampu melihat wujudnya.

Kiyai       :Apakah tadi malam anda bermimpi akan ditampar oleh saya?

 Pemuda      : Tidak.

Kiyai       : Apakah pernah terfikir oleh anda akan     menerima tamparan dari saya hari ini?

Pemuda      : Tidak.

 Kiyai       : Itulah yang dinamakan takdir.

Kiyai       : Terbuat dari apa tangan yang saya gunakan untuk menampar anda?

Pemuda      : Kulit.

Kiyai       : Terbuat dari apa pipi anda?

 Pemuda      : Kulit.

 Kiyai       : Bagaimana rasanya tamparan saya?

Pemuda      : Sakit.

 Kiyai       : Walaupun syaitan dijadikan dari api dan neraka juga terbuat dari api, jika Tuhan menghendaki maka neraka akan menjadi tempat yang menyakitkan untuk syaitan.

Semoga bermanfaat utk anda...

Monday, November 2, 2015

Konsert Gegar Vaganza minggu ke 4

Senarai lagu minggu ke 4


Nabil dan jihan
Cintaku 100% Nyanyian asal mas Idayu - 1995

Farahdhia dan Alif Sattar
Aku dan Dirimu..Bunga Cinta Lestari dan Ari Lasso


Azian Mazwan Sapuan dan Jaclyn victor
CINTA Nyanyian asal Melly Goeslow dan Krisdayanti

Nizam Laksamana Nurul wahab
Mawar pudar warna Nyanyian asal Jay Jay dan Dayangku Intan

Haiza dan Ronnie
Bintang kehidupan Nyanyin asal Yanti dan Ronnie

Ezad lazim dan Adira AF
Di sebalik rahsia cinta Nyanyian Asal Metropolitan

Nasir Wahab dan Rohana Jalil
Jangan Ada Dusta...Broery Marantika dan Dewi Yull

Acong dan Misha Omar
Baldu biru Nyanyian asal Awie dan Ella

Siti Nordiana dan Lan Kristal
Memori berkasih Nyanyian asal Siti Nordiana

Sheeda dan Aweera
Tiada lagi -Nyanyian Asal Mayang Sari

Amir Ukay dan Haleeda
Mendung tak bererti hujan Nyanyian asal Ella dan Deddy Dores

Tema minggu ke 4 adalah 'Berdua lebih Baik'
Pastu nabil sambung...
Berdua lebih baik..tp kena kecam sorang sorang...
hahaha...
Kesian Nabil...
Ramai haters kecam cara dia kendalikan GV...
Tp pd koi...Nabil dan Jihan la yang menggegarkan lgi GV ni...
Minggu ke 3 ni pun..Nabil kurang menyengat...sebab kontrol kontrol...

Minggu depan ada kejutan pula katanya...hmmm...apa agaknya..??

Puisi Akhil Hayy

Kerobek kerobek emel lama jumpa artikel bawah ni...
Ustaz Hj Akil - Very Interesting! - tak baca rugi tauu!!!

Di dalam hidup manusia, yang penting ialah BERKAT.
Bila hidup kita berkat, diri ini akan selamat.
Apabila diri selamat, rumahtangga jadi sepakat.
Apabila rumahtangga jadi sepakat, masyarakat jadi muafakat.
Apabila masyarakat jadi muafakat, negara kita menjadi kuat.
Apabila negara menjadi kuat, negara luar jadi hormat.
Apabila negara luar jadi hormat, permusuhan pun tersekat.
Apabila permusuhan tersekat, pembangunan pun meningkat.
 Apabila pembangunan pun meningkat, kemajuan menjadi pesat.
TETAPI AWAS,
Apabila pembangunan meningkat, kemajuan menjadi pesat, kita lihat bangunan naik bertingkat-tingkat.
 Ditengah-tengah itu, tempat maksiat tumbuh macam kulat.
Apabila tempat-tempat maksiat tumbuh macam kulat,
KETIKA ITU manusia mula mengubah tabiat.
Apabila manusia telah mengubah tabiat,
ada yang jadi lalat ada yang jadi ulat
Apabila manusia dah jadi ulat,
sembahyang makin hari makin liat.
 Apabila sembahyang jadi liat,
orang baik ada yang bertukar jadi jahat.
Apabila orang baik bertukar jahat,
orang miskin pula nak kaya cepat.
 Apabila orang miskin nak kaya cepat,
orang tua pula nak mati lambat.
Apabila orang tua nak mati lambat,
tak dapat minum madu telan jerla minyak gamat.
Yang lelaki,
budak budak muda pakai seluar ketat.
Semua nak tunjuk kuat.
Bila berjudi, percaya unsur kurafat.
Tapi hidup pula yang melarat.
Tali kasut dah tak berikat.
Rambut pun jarang sikat.
Yang perempuan,
Pakai mini sekerat.
Suka pakai baju ketat... (apa dapat...)
 Suka sangat menunjukkan pusat.
Hingga tak pedulikan lagi batasan aurat.
Pakai pulak yang singkat-singkat.
Kadang-kadang ternampak benda 'bulat'.
Bila jadi macam ini, siapa lihat pasti tercegat.
Silap gaya jadi gawat, bohsia bohjan lagi hebat. Duduk jauh berkirim surat.
Bila berjumpa, tangan berjabat.
Kemudian pakat lawan peluk siapa erat.
Masa tu, nafas naik sampai tersekat-sekat.
Usah peduli agama dan adat.
Usah takut Allah dan malaikat.
Yang penting apa kita nak buat?
Kita 'bukti' lah kita buat.
Akhirnya perut kempis dah jadi bulat.
Apabila perut kempis dah jadi bulat, maka lahirlah pula anak-anak yang tak cukup sifat.
Bila anak-anak tak cukup sifat, jam tu kita tengok bayi dibuang di merata tempat.
MAKNANYA KETIKA ITU, IBLIS MULA MELOMPAT. Dia kata apa? Habis manusia dah masuk jerat.
Habis manusia telah tersesat.
Inilah dia fenomena masyarakat.

Oleh itu wahai saudaraku dan para sahabat,
Marilah kita pakat mengingat,
Bahawa dunia hari ini makin singkat,
Esok atau lusa mungkin kiamat,
Sampai masa kita semua akan berangkat! Berangkat menuju ke negeri akhirat.
 Di sana kita akan ditanya apa yang kita buat. Masa tu, send i ri mau ingat.
 Umur mu banyak mana , berapa banyak kamu buat ibadat...?
Zaman muda mu, apa yang telah ka mu buat...?

Harta benda anda, dari mana anda a dapat...?
Ilmu anta, adakah anta manafaat...?
Sebagai sesama insan sama2lah ingat mengingati sesama insan!!!
Semoga ianya dapat mengingatkan kita supaya segera meninggalkan maksiat dan memperbanyakkan ibadah (Petikan ucapan Ustaz Hj. Akil Hayy Rawa.)

Sebarkanlah ini kepada ahli keluarga, saudara-mara, rakan-rakan dan sahabat handai kita agar masyarakat kita akan menjadi sebuah masyarakat yang bukan sahaja maju dari segi duniawi malah ukhrawi. Insya-Allah...

Sunday, November 1, 2015

Gegar Vaganza 2015 minggu ke 3

Masuk minggu ke 3 Gegar vaganza...
Oleh sebab minggu ke 2 tiada penyingkiran..
Minggu ni masih lagi 12 orang peserta...
Juri jemputan minggu ni Dato M.Nasir


Nasir wahab
Tanpa Pesan Nyanyian asal M. daud kilau
KOMEN Dato Khadijah Ibrahim
Kak khaty so proud of u...hanya segelintir aje artis mcm.ni...ada kualiti...
Mama Yan: Bawa lagu apa pun...terus buat macam lagu sendiri

Kuda hitam - Nynyian asal Hetty Koes Endang - Ezzlyn
KOMEN Dato M.Nasir
Mungkin kalau kita dengar betul2..adala...tapi u seorang penghibur...sy puas hati lah..
Mama Yan: Ok...

Mengerti -Nyanyian asal KRU
 Ezad Lazim
KOMEN Dato M.Nasir
Standard..ye standard...
Mama Yan: Lagu ni koi pun hapal...siap rapping ...hahaha

Tak ada logika - Nyanyian asal Agnes Monica
Azian Mazwan sapuan
KOMEN Dato Ramli MS
Macam anak dara. Agak ganas...sy suka tone suara kamu sekarang...agak matang...fantastic!
Mama Yan: Best!

Tak seindah hiasan - Nyanyian asal Dato SM Salim Nizam laksamana
KOMEN
Profesional singer mesti boleh nyanyi semua genre.. minggu lepas ada mistake...minggu ni perfect..ada tone...
Mama Yan: Best!

Istilah bercinta - Nyanyian asal Ramli sarip
Haiza
KOMEN Dato Ramli MS
Kamu ni underdog antara 12 penyanyi...but u go very fast...sy boleh dengar mcm2 lagu...well done.!
Mama Yan: Best sangat!

Pilihlah aku -Nyanyian asal Latif Ibrahim
Acong Sweetchild
KOMEN Dato Khaty
Terubat rindu kat arwah abg saya...movement mmg bagus...pergerakan nya pun macam arwah abang saya...tangan dalam poket...
Mama Yan: OK

Joget siapa dia - Nyanyian asal Wann
 Farahdhia
KOMEN Dato Ramli MS
Kenapa kamu tinggalkan nyanyian lama sangat...ok never mind...
Nyanyian kamu ok..takde cacat cela...tapi takde jiwa...kamu takde jiwa keriangan dlm nyanyian...takde jiwa irama joget..kamu setakat menyanyi..
Mama Yan: Keras kejung jogetnya joget kamu ni Farah...takpe...bagus...nampak ciri2 bukan kaki clubbing...anak yg baik!

Hantu atau buaya Nyanyian asal Nana Sheme
Sheeda
KOMEN Dato MNasir
Kalau tak tgk orangnya..ingatkan penyanyi muda tadi...takde cacat cela...
Mama Yan: ...

 Yang sedang2 Aja -Nyanyian asal Iwan
Amir ukays
KOMEN Dato M.Nasir
Byk yg lebih baik dr ini...tak hafal..tak disiplin...sy minat dgn Amir...tapi ini bukan Amir
Mama Yan: koi anti betul org tak hapal lirik ni...seminggu kot...takkan tak hapal...

Kasihnya Laila -Nyanyian asal Jinbara
Siti nordiana
KOMEN Dato MNasir
Persembahan tu sampai...percubaan..jarang perempuan nyanyi lagu rock...struggle utk dapat kesan rock tu...tahniah juga la..
Dato Ramli MS
Qasidah kamu terlalu cantik...kredit utk try...improvement yg laju...harus agresif utk kekalkan kedudukan..well done Siti!
Mama Yan: Best!


Ku menunggu - Nyanyian asal Dato Rossa
Zul handy black
KOMEN Dato Khaty
Sy doakan kalau zul ada lagi...mesti give your best..
Mama Yan: Sedih...


Hadiah paling menyengat Pamoga dapat kat En.Amin.. Ayah kepada Farahdhiya....

Konsert Gegar Vaganza2 minggu ke 3 ini menyaksikan penyingkiran Zul Handy Black dan Ezlynn.
Koi memang dah duga Zul akan terkeluar...sbb teruk sgt nyanyiannya...
Bukan suara dia tak sedap...tp nyanyian janggal didengar...tak tahu kenapa sbb koi bukan ada basic menyanyi..hihihi
Wann
Penyanyi asal Joget Siapa Dia


konvokesyen Umar Mahfuz

Semalam berlangsung majlis penyampaian sijil dan anugerah cemerlang pra sekolah SKTU4...
Grand gila nak banding dengan maaa abang dia tahun lepas...

Walaupun Mahfuz cuma naik pentas utk nyanyi lagu terima kasih cikgu dan ambil sijil je...
Sebagai ibu aku dah cukup bangga sebab dia berjaya habiskan satu sessi pra sekolah...
Yang mana masa awal sessi persekolahan dulu sampai berguling guling depan kelas takmau masuk kelas....

Mama Yan bawak Sarah je...
Yang lain tinggal le...
Nasib baik Sarah tak meragam...enjoy je tengok persembahan. ..
Tapi ni kan zaman semua orang ada gajet...
Bila time persembahan...
Semua kerumun kat depan stage utk record persembahan anak anak...
Hahaha...
Macam macam jenis gajet dapat dilihat...
Ada yg kecik...ada yg besor...
Ada yang mahal...ada yang sangat mahal...
Tapi rata rata...
Takde ibu bapa yg tak bangga dengan anak sendiri...
Sentiasa rasakan anak tu baby comel...
Padahal...mak nak sikatkan rambut pun dah malu....
Masih nak ketipkan kuku anak walaupun dia selalu cakap nak buat sendiri...hihihu...
Cepatnya masa berlalu...rindu masa dia masih bayi




Klik! Klik!

Post Terhangat