Monday, December 17, 2018

Pengalaman pertama naik LRT..

Cerita sikit la kisah kali pertama bawa anak-anak naik LRT.
Sebab semuanya unplanned...memang nampak macam orang kampung betul...hahaha..
selekeh gila masing masing sebab plan nak pergi rumah kakak Mama Yan kat Taipan, USJ je.
Persalinan pun bawa untuk anak anak aje... itupun sekadar bawa baju malam untuk pakai dalam kereta masa balik.

Sampai rumah kakak, nampak ada stesen LRT. Lepas tu kakak kata, LRT tu boleh pergi KLCC. Tak payah tukar tukar train, dr stesen Taipan terus aje ke KLCC. 
Suami dengar je kakak kata macam tu, terus la dia ajak ke KLCC.

Anak dara ni la yang bikin kecoh.
taknak lepaskan token LRT dari genggaman.
"sya punya"

Oleh kerana kami semua tak reti beli tiket, kakak yang beli guna mesin tu. 
Dari stesen Taipan ke KLCC tambang RM4.
Masa Token tu keluar dari mesin,
Anak anak MY serbu token ambik satu sorang
Kecoh betul masa tu sebab berebut token...hahaha



Nampak tak anak anak Mama Yan yang sangat sangat teruja tu
Kali pertama nak naik LRT la katakan.
Tulah...duduk Johor takde LRT...
tapi bayar cukai rate sama je dengan orang KL.
Yang Baju belang biru adik bongsu MY..
Yang baju belang kuning abang ipar MY...
Yang kenit2 tu semua anak MY... 


Memang macam baru keluar gua. 
Kejap duduk...kejap berdiri..
kejap pandang luar...
Mulut masing masing kecoh tanya itu ini...
Nasib baik orang tak berapa ramai sebab waktu kerja kann...


Yang berdiri dukung baby tu suami Mama Yan yang baik lagi penyanyang....hahaha
takleh puji depan depan...
boleh mendatangkan bangga riak pulak dia nanti.
Setengah jam juga berdiri sebab adik Mirzan takmau duduk..
duduk je menangis...
terpaksa la ayah dia gendong sambil berdiri.
Nasib baik memang sentiasa bawa  gendong tu pergi mana mana.


Masa ni Ucid memang Mak Ngah dia take over. Berkepit aje dengan Mak Ngah.
Yang bujang pakai cap tu..
anak buah Mama Yan....anak sulung kakak.
Masa dia kecik kecik dulu,
Mama Yan memang seret dia ke hulu ke hilir
Asal cuti semester..
pergi rumah kakak..
Ambik anak dia bawa balik kampung.
Dah besar panjang dah sekarang...
dia pulak pimpin anak Mama Yan...

masa balik dari KLCC...
waktu orang balik dr kerja.
So LRT penuh...
hahaha...
sila rasa naik public transport ye anak anak
Korang kan tak pernah rasa bersesak sesak dalam bas/train.
pergi mana mana Mama/Ayah hantar dan ambil.

Walaupun penat...
tap Alhamdulillah..
seronok sangat sangat sangat...

Tambah tambah seronok bila...
abah dengan mak pun join sekali.
Nak bawa abah ni berjalan...
Memang Once in a blue moon la kata orang Jawa ...

InsyaAllah...
kalau ada rezeki kita jalan jalan lagi ye...

wassalam

1 comment:

  1. takpe seroonok sesekali naik lrt nih
    kita yg dh keje sini lama pun jarang2 dh naik lrt... kadang rindu gk nk naik lrt jln pi mana2... sbb takde risau jem ke apa...

    ReplyDelete

terima kasih la weiii...

Post Terhangat