Sunday, February 24, 2019

Tolong Jangan pandang rendah Pada pelanggan

sejak dah tua-tua ni...
Mama Yang jadi cepat merajuk pula...hahaha
Takde lah..gurau je...memang kuat merajuk pun sejak dari azali.

semalam, ajak suami pergi tengok-tengok handphone baru,
sekali dengan nak upgrade Maxis plan
Yang Mama Yan pakai ni,
pelan zaman Tok Kadok.

Masa masuk tanya dia pasal pelan
oklah..
dia bagi tahu pasal pelan pelan yang ada
Lepas tu bagitahu la salesgirl tu,
nak cari henpon sekali dengan kontrak pelan tu
Mama Yan dah bagitahu nak Samsung
Tanya dia S10 dah keluar ke belum,
dia kata mana ada sampai S10,
S9 adalah..
tapi dah lama takde stok.

kemudian satu-satunya Samsung yang ada dalam kedai dia,
Galaxy Note 9 aje. 
Salesgirl tu pun cakap...
"Samsung Note 9 ni mahal tau...
kalau nak murah
yang kat sini banyak...
dia pun tunjukla
Ha..yang ni xiomi ada...hua wei ada...
paling ramai sekarang orang pakai Oppo"

Mama Yan kata la...
Samsung senang sikit nak pakai..
"Eh...tapi mahal sangat tu"
Padahal takde pun bagtu nak cari henpon murah
Eh..bukan nak berlagak,
cuma memang hp yang sekarang ni kurang memudahkan kerja.

Mama Yan terus pergi kat Samsung Note 9 tu...
sambil try test guna
SG : Akak nak buat apa pakai Samsung Note ni...
sekarang ramai orang pakai Oppo je..nak selfie pun cantik,
kalau saya, saya memang tak beli Samsung ni

MY : Nak pakai untuk buat kerja, yang ni senang sikit kot

SG : Ooo...akak kerja ke? kerja apa?

MY : Akak meniaga

SG : Haa...kalau macam tu, Oppo pun sesuai juga...
nak ambil gambar produk pun cantik

Ya ampun...
geramnya dengar...
bukan semua perempuan suka sangat sangat selfie 
Keutamaan adalah,
henpon untuk buat kerja
kadang2 nak kena copypaste..
kadang2 nak email sana sini,
nak sketch plan,
nak edit screen shot,
nak macam macam lagi lah

Fikir fikir punya fikir
terus tak jadi beli kat situ.
Dia punya underestimate,
geram aje dengar.
Beria ia betul suruh beli henpon Oppo tu kenapa?
dah kalau customer taknak, memangla dia taknak.
paling tidak, tanyala bajet customer tu berapa?
Jenama apa?
kalau dia tanya option baru la ko gigih cadangkan yang lain..

Semalam kan hari Sabtu
Mama Yan baru balik dari pasar
pakai seluar track, tshirt dengan selipar je,
nak tenyeh bedak pun tak sempat
So, MY faham yang muka Mama Yan ni memerlukan bantuan beauty filter kalau nak upload kat FB.
Tapi jangan la kita pukul rata semua orang beli henpon buat selfie dik.

Suami Mama yan masuk kedai..
"Ha..dah pilih dah nak yang mana?'
Tak jadi la beli kat sini...
Panas!



4 comments:

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Hahaha...
Tergelak Akak baca.
Memang selalunya mcm tu, dorang suka judge org..
Padahal apa yg dijudge tu kdg menyimpang 90 darjah.

AzianKhalil said...

betapa kuat sentapnya saya...hahaha...

sudipVSsenduk said...

Pernah jadi pada saya di kedai kasut KLCC.
Rasa macam nak tunjuk je duit dalam handbag.

norhidana miswan said...

hahahha mmg kuaang asam betul... nk sgt promot oppo lah tu, kalau kita dh biasa pakai samsung mmg kita akan cari itu jelah kan... mudah keje pun iya... sbb msti sama lbh kurang cara nk guna apa kan

Klik! Klik!

Post Terhangat