Tuesday, June 11, 2019

Kebaya Malaysia vs Kebaya Indonesia

Baik Malaysia...mahupun Indonesia...
Sama aje...
Kalau bab bagi komen kat artis...
tak jemu skroll..hahaha

Isteri kepada pelakon Malaysia berdarah kacukan Ashraf Sinclair,
Bunga Cinta Lestari memuatnaik gambarnya hadir ke rumah terbuka dengan memakai sepasang kebaya,
Tapi...macam biasalah...
Ada ajelah komen netizen pertikaikan baju kebaya yang dipakai BCL,
Nak buat macam mana ye bila adat dan budaya Malaysia dan Indonesia terlalu banyak titik persamaan...
Share ajelah sama sama...
Serumpun kot...

Mama Yan pun tak tahu sangat apa beza kebaya Melayu atau kebaya Indonesia...
Tapi basic kebaya adalah berbelah di bahagian depan.
Yang lain tu...semua ubahsuai dari yang basic.
Ada yang kebaya kelepet, ada yang takde kelepet.
Ada kebaya sulam, ada yang tak sulam,
Ada kebaya labuh, ada kebaya pendek,
Ada yang sepasang, ada yang dipadankan dengan batik, dengan pario,
Ada yang kembang payung, ada juga kebaya yang kuncup dengan hujung tirus...
Ada yang berpesak, ada yang takde pesak...
Tapi Mama Yan takde baju kebaya ye...
Tak sesuai...hihihi

Manis aje berkebaya kan...
Tapi jahitannya nampak berkedut kedut.
mesti ni jenis kain mahal yang lembik dan lembut gila...


Penulis ni mabuk lemang agaknya...
Takkanlah kahwin November 2018, dapat cahayamata tahun 2010.
Ingat ni David Beckham dengan Posh Spice ke?

3 comments:

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Oh kalau yg labuh ni memang kebaya kita.
Tapi.. biar lah kan Si Bunga nak pakai..
Macam kita juga.. sekali sekala nak pakai fesyen mereka.

Aryan azra said...

hahaha..pening pulak tengok tarikh kawin dorang tu.

netizen ni kebanyakannya nak komen negatif saja, cubalah kita komen yang baik2 sajakan.

Sunah Sakura said...

hahahaha woiiii diorang kawen daa lama lahh..ape tahun 2018...salah taip la tu agaknya...

memang mengundang lerr, artisnya indonesia, caption pulak sebut kebaya melayu (malaysia)...hahahah..biasa orang malaysia takkan sibuk claim kalo takde yang start dulu claim tu...macam da tau sape start dulu... :p

Klik! Klik!

Post Terhangat