MY Review : Bukan Gadis Biasa

Judul buku : Bukan Gadis Biasa
Pengarang : Liza Nur
Penerbit : Grup Buku Karangkraf Sdn Bhd, Alaf 21
Cetakan : Ultimate Print Sdn Bhd
Tebal mukasurat : 400 muka surat
Genre : Fiksyen Melayu
Cetakan : 1-2019


Masa buka puasa hari kedua tu,
Mama Yan tertengok cerita ni kat TV,
Masa tu buka puasa depan TV kat tempat abah mentua baring,
Abah dah tak larat nak bangun sangat,
so buka puasa kat sebelah tilam abah je...

tengok masa tu macam sedap gak....tapi tengok sikit2 je..
Mama Yan pulak sejenis yang tak boleh bersabar tunggu drama bersiri ni...
terus Google tajuk drama tu..
Ohhh...adaptasi dari Novel Bukan Gadis Biasa tulisan Liza Nur...
Terus godek godek kat Play Books.
jumpa pun e book novel ni..
tak tangguh tangguh dah, terus beli.

Bukan Gadis Biasa ni mengisahkan seorang gadis bernama Johana,
seorang gadis tomboy yang tinggal di rumah flat kat KL.
Masa kecik2 umur 12 tahun gitu,
mak dia pernah 'jual' dia untuk beli dadah.
lepas dia kena jual tu,
Pak Ya, jiran dia yang bekerja sebagai bouncer kelab malam,
bunuh pelanggan yang kerjakan dia,
lepas tu,
Johana dijaga oleh Bruno Din, sepupu Pak Ya.

Watak hero novel ni pulak, Raja Rayyan,
cucu kepada Raja Aminah, datang dari keluarga kaya raya,
Tapi Rayyan ni buat business Private investigation.
sebabnya,
dia bukan cucu kesayangan dalam keluarga.
Mak Rayyan ni, bukan menantu pilihan Raja Aminah.
Kalau dalam drama, Raja Aminah ni Sheila Rusly

Kemudian macam biasa...
Anak orang kaya jatuh cinta pada gadis miskin.
Selain Rayyan, adik Rayyan yang bernama Amer dan sepupu Rayyan, yang bernama Amirul pun suka kat Johana.
Hehehe...
biasala..novelkan...
watak heroin drama mesti digambarkan cantik walau tanpa mengenakan secalit mekap,
cuci muka pakai sabun buku pun cantik namatey...
Acer cuba kita tak pakai mekap apa apa, 
cuci muka pakai sabun buku,
rambut pendek bersodok kiri kanan,
jangan kata nak jatuh cinta....
sebelah mata pun silap2 takde yang sudi pandang...hahahaha

Amer ni dah bertunang dengan Raja Hanim, yang dulu gf Rayyan.
Tapi, Raja Aminah pinangkan Raja Hanim untuk Amir pulak.

Lepas tu ada watak nama Raniya yang jadi rebutan antara Rayyan dan Amirul.
tapi, akhirnya...
Raniya pergi bawa diri ke oversea sebab tak tahu nak pilih yang mana satu.

Raja Aminah aka opah diorang ni pula, tekanan perasaan...
merayau rayau..
last last...dia ikut Johana balik dan panggil Johana dengan nama Edora.
Edora tu nama mak si Rayyan.
Masa Edora masih menantu dia dulu,
dia selalu dera Rayyan dan mak dia si Edora tu.
bila dah nyanyuk,
tak habis habis sebut nama Edora.
Johana pun jaga Raja Aminah kat rumah dia

lepas Rayyan tahu opah dia kat rumah Johana,
dia pun bawa balik opah dia ke rumah besar diorang tu,
sebab opah dia taknak seseiapa selain Edora jaga dia, 
terpaksalah Johana datang situ jaga opah Rayyan tu.

Rayyan yang dah kemaruk nak berbini ni,
kerjalah dok ajak Johana kahwin,
akhirnya Johana setuju juga nak kahwin dengan Rayyan sebab Johana takut Raja Suffian tuntut hak penjagaan Aisya.
Jadi dia nak bagi keluarga sempurna pada Aisya.
Aisya ni, anak kepada kakak Johana hasil perkahwinannya dengan Raja Suffian.
Raja Suffian pula, adik kepada bapak Rayyan.
pusing pusing kat situ la juga.

Selepas opah Rayyan meninggal dunia,
diorang bacakan wasiat Raja Ali,
Semua harta jatuh kat tangan cucu sulung,
Raja Rayyan Fattah bin Raja Muzaffar la.

lepas tu ada la konflik sikit2...
Wan Juliana, ibu tiri Rayyan upah orang untuk bunuh Johana,
Johana gaduh dengan housemate dia Ujah,
Raja Hanim cuba perangkap Rayyan supaya ditangkap khalwat,
dan lain lain lagi...

dan novel ni,
ending dia biasa biasa..
Tapi jalan cerita dia ok la...Mama Yan suka...
sesuai dijadikan bacan musim musim PKP ni..
ada part yang sweet2 gitu...
boleh agak kesudahannya sebelum pembacaan berakhir.

cuma tergelak hari tu..
muka Bangladesh, tapi nama Rayyan... hahaha






6 Comments

  1. Suka cerita ni tapi sakit hati pula dengan Kak Sheila Rusli tu (betul dak eja tu). Btw, akak orang Temerloh ka? Samalah kita hehe. Jemputlah bertandang ke blog usang saya ya :)

    ReplyDelete
  2. mcm best cita ni. nak cari novel la. x minat sgt baca e-book ni.

    ReplyDelete
  3. ooo ayda jebat ke jadi jo nye..hahaha..nak tengok kat youtube la nanti

    ReplyDelete
  4. sampai hati - rupa Bangladesh ha ha ha ha ha...

    aida baru sempat tgk 1 episod jer drama ni.
    secara tak sengaja.
    pelakon semua nyer mantap. JS pictures kan.

    ReplyDelete

terima kasih la weiii...