Tambah lagi satu ubat

Mama Yan down sikit la sejak balik klinik petang tadi..
Sebelum PKP hari tu, 
MY ada buat test MGTT atau dalam bahasa mudahnya minum air gula.

 Baru petang tadi ada kesempatan untuk ambil result minum air gula dan top up ubat darah tinggi & kolestrol.
Dan keputusannya...
Lepas minum air gula...
Kadar gula dalam darah MY adalah 15.7...
Dan itu melayakkan MY menambah lagi satu jenis ubat dan disahkan sebagai penghidap diabetic pula.

Sedih la juga kan...
Penyakit keturunan...
Arwah atok sebelah mak meninggal kerana komplikasi sakit jantung, kencing manis dan darah tinggi...
Mak MY pula sedang gigih fight dengan sakit jantung, kencing manis dan darah tinggi...
Dan sekarang...
Mama Yan pula...
Padahal... Makan nasi segenggam aje...
Air manis manis jarang minum...
Tealive, Cool Blog, Starbuck, semua tak minum..
Orang kecoh buat dalgona coffee, 
MY tak tergoda pun...
Malas nak minum air manis pekat melekat ni...
Tapi masih lagi penyakit datang mengejar   
Tu yg frust sikit tu....

Takpelah...nak buat macam mana..
Lain orang, lain ujiannya....
Lepas ni kena lebihkan bersenam...
Setakat buat kerja rumah tu tak cukup power,
Mungkin kena menyapu lantai sambil angkat tong gas baru extreme sikit...hahaha

Oklah ..MY nak layan rasa kecewa sikit ni....
Wassalamm


4 Comments

  1. Sama mcm liez.. prggy 12w buat buku pink. Minum air gula tinggi 8.. tgk record HD1C punya pulak 15.. so kena warded dan merasa jd doctor cucuk insulin selama mengandung... seksa!!!

    ReplyDelete
  2. Sabarla MY, dana ni pun sekarang makan 3 jenis ubat.. darah tinggi, protin, buah pinggang... aritu cek sipi2 jugak nk kene diabetic

    Itu yg sanggup minum air kosong dr air manis tp entan berapa lama boleh bertahan

    ReplyDelete
  3. Jaga diri. Harap terkawal paras gula.

    ReplyDelete

terima kasih la weiii...