Wednesday, June 26, 2019

Kembalikan tulisan pada resit

Dah dekat dekat nak declare income tax ni...
Barulah sedar...
Ada banyak resit yang dah pudar warna sebab tak fotostat dulu...
Habis laaaa....


Dulu duku pernah tengok arwah abang layur resit tu pakai lighter untuk tengok resit keluar duit mak...
Tapi sebelum tu...
Google la juga...
Katanya boleh pakai hair dryer..

Gigih lah Mama Yan mem 'blow' resit...
Sampai keluar bau hangit...hampeh...takde perubahan pun.




Try pakai lighter macam arwah De buat...
Yesss...jadi...
Tapi dia jadi negatif la...
Kertas hitam, tulisan putih.
Lantakalah...janji tulisan boleh baca semula.



Tapi kalau nak pakai lighter,
Selai dua lai resit boleh la...
Resit Mama Yan ni berlapis lapis kalah mille crepe dah ni...
Banyak kot...memang sudahnya jadi abu kalau pakai lighter.


Sebab banyak... kita guna simplified method.
Kita guna seterika...
Haaa...
Kan senang...

Oh ya...hari tu anak Mama Yan ada buat teka teki...
Dalam banyak banyak sate...Sate apa yang paling panas?
Puas la jawab sate baru masak, sate hangus, sate sate sate.....
Rupanya jawapannya saterika....
Cheh sangat....


Ni resit asal sebelum di gosok dengan seterika

Ni resit yang dah siap gosok dengan seterika


Tapi bukan semualah boleh jadi elok...
Ada juga yabg kiok...
Ikut jenis kertas dan karbon la kot...

Hari ni dari pagi sampai malam Mama Yan bebel aje...
Sebab marahkan benda ni la...
Letih juga kepala semua nak kena buat dan ingatkan...

Lantaklah entry ni ke tengah ke tepi pulak gambarnya...
Lain kali lah edit...
Taip pakai henpon..
Mata pulak dah kesat je ni...
Macam dan berkarat pulak engsel buka tutup kelopak mata ni...
Nak nak time nak buka...
Kemain susah lagi...
WD40 tu pun taklut gayanya ni...
Oklah...see u next entry
Wassalam

10 comments:

Warisan Petani said...

Orang kampung macam Wak ni pendapatan ciput, LHDN tak kenal pun.

Puan Hazel said...

Gigih nampaknya mama yan :)

AzianKhalil said...

Warisan petani> kerjakan kebun tak payah daftar SSM...wak ni mesti duit kepuk kepuk bawah bantal. Takpun gulung2 letak dalam tin milo...
Yang tak tahan tu siap selit jarum

AzianKhalil said...

Puan Hazel>terpaksa gigih...hihihi

Mawardi said...

tulisan ini dapat memperkaya khazanah lelucon saya

Ujie Othman said...

ohhh..hahha gitu caranya!
boleh iron direct atau perlu alas kain nipis atas kertas tu ya?
berguna tips ni kot ada keperluan kan.

norhidana said...

lps ni nampaknya tak blh lupa utk potostate semua resit tuh...
nsb lh ada cara nk bg nampak tulisan tu, klu tak naya jgk

Sunah Sakura said...

wahhhhhhhhhhhhhhh canggihnyeee bole keluar balik tulisan dia

AzianKhalil said...

Ujie Othman>Tekap je setrika direct atas resit tu....bahagia depan yang ada tulisan kak ujie...

adianiez AIDA said...

good idea.

aida now amalkan scan tiap resit, depan belakang.
yg ori simpan juga.
simpan la 7 thn :)

Klik! Klik!

Post Terhangat