Monday, June 24, 2019

Perencah Nasi Goreng Segera

Khamis minggu lepas...sekolah agama anak ada buat jamuan hari raya sekolah...
So...kenalah mama ni fikirkan nak bawa apa la ke sekolah ni selain dari goreng nugget.
Anak anak boleh pulak cadangkan mama masak megi je....
Semua kawan kawan suka...
Iyolah tu....
Habis mama kena kecam dengan mama lain sebab bagi anak dorang makan megi...
Fikir punya fikir...
Mama gorengkan nasi aje lah....
Gigih la Mama Yan masak nasi dua periuk...
1 pakai periuk nasi biasa...1 lagi pakai periuk Noxxa

Pakai perencah Nasi Goreng Ayam Seri Aji je senang...
Sedap pun sedap...
Cepat pun cepat....

Sebagai rencah sampingan...
Mama Yan tambahkan la fish cake dan ayam yang dipotong kecil-kecil...
Goreng dulu...
Lepas tu ketepikan

Nak bagi nasi goreng kita lebih berwarna dan berseri...
Mama Yan masukkan sedikit mixed vegetables...
Nanti nasi goreng kita adalah warna kuning, hijaun dan jingga...berserilah sikit...
Masa ni Mama Yan taruk garam sikit...
Kuali Mama Yan jadi buruk gitu sebab sebab lama sangat dah bercuti....
Sejak bersalinkan budak kembar...
Dah tak pernah masak banyak banyak..
Dah tak pernah panggil orang datang makan makan...
Kuali tu pun tersimpan lama bawah kabinet...


Lepas mix vege tu dah masak,
Masukkan pula telur...godak godak telur bagi hancur...
Masukkan pula nasi dan perencah nasi goreng segera. 
Mama Yan goreng untuk 4 pot tu...
Pakai 1 bungkus tu aje dah cukup dah....
Takleh banyak2...
Banyak perisa dan perasa tambahan oooo...
Jangan terlupa pula masukkan fish cake dan ayam yang yelah digoreng tadi...

Lepas tu...apa lagi..
Bermula lah sesi menggodak dan mengeluarkan muscle muscle yang selama ini tersimpan rapi...
Kita gaul gaul atas dapur....
Masa ni terasa macam chef ...
Dengan sudip kiri kanan....
Siap sound efek sudip berlaga..
Ditambah pulak dengan sound efek tukang sorak kenit ramai-ramai...
Acaner nak buat pot luck abang ni...
Dah ramai yang menunggu sambil pegang pinggan..
Hahaha....



 Alhamdulillah...
Selesai dah majlis jamuan hari raya sekolah agama anak anak...
Hari Khamis ni jamuan raya sekolah kebangsaan pula...
Mama macam tak larat kot nak buat macam macam...
Beli kek kat SDS aje la agaknya ye anak anak...


Dua kali goreng ni sebenarnya....
Seperiuk abang..seperiuk lagi adik




4 comments:

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Alhamdulillah mood masak Yan dah "naik semula ke darat". Nampak menyelerakan.

Ujie Othman said...

fuh! macam amik mini katering ni Yan. Terbaik!

bab cadangan masak megi tu tak menahan..hahaa

chiku the chucuru said...

boleh juga ambil idea ni untuk pot luck jamuan raya anak esok ni. haha.. buntu fikir nak masak apa

Sunah Sakura said...

bagus abang tolong pack nasi goreng

Klik! Klik!

Post Terhangat