Tuesday, August 6, 2019

Gegar Vaganza 2019

Mama Yan walaupun jarang-jarang menonton televisyen,
Tapi kalau ada Gegar Vaganza tu..
Gigih juga menunggu...hahaha..
Dulu masa awal awal Akademi Fantasia pun sama..
tunggu dan hadap..
Bila dah berusia sikit ni....
dah takde hati pun nak tengok rancangan hiburan untuk artis baru..
Big Stage ke..Mentor Milenia ke..tak pernah sekali pun tengok

Agak agak ada lagi ke Rancangan Gegar Vaganza untuk 2019 ni?
ke dah takde penaja nak taja...?
ke dah habis artis nak masuk bertanding?

Kalau ada lagi untuk tahun 2019 ni..
Ni senarai artis GV6 2019 yang Mama Yan nak diorang masuk bertanding...

1. Nurul Wahab
Ni artis favourite Mama Yan.
Entah apa apa kan...
Minat Nurul.
Tapi Mama Yan memang minat suara dia...lagu dia...dia...
Tapi dia awal awal dah kata NO!

2. Salwa Abdul Rahman.
yang ni suka juga..
Cantik dan peramah orangnya..
Pernah jumpa dia sekali kat Office lama..
masa tu dia datang nak jumpa Abang Ayai

3. Kumpulan Feminin
F.E.M.I.N.I.N...sebutlah Feminin..
Dengan rentak kami menari..
Lain dari yang lain...
Okay...ni best kalau ada..
Walaupun suara semua ke laut dalam dan tak terselam..
Tetap kipas tak mati!
banyak memori kat lagu lagu diorang...

4. Abot
Alternatif buat orang Timur
Yang muda muda tak kenal kot Abot ni...
Ada satu lagu duet Abot dengan kamikaze rasanya,..
best lagu tu...
Ingat ingat lupa lirik dia..

5. Ramlah Ram
Ok..bukan level dia nak bertanding tanding dalam GV ni..
Tapi Zamani pun sporting je bertanding..
Apa salahnya Kak Melah join sama...
Kami terima seadanya kalau Kak Melah tak boleh tarik tinggi tinggi lagi..
Yang penting dapat tengok Kak Melah perform tiap minggu.


6. Wann
Pernah jumpa gak masa dia datang jumpa Abang Ayai kat Office lama.
Tapi Wann ni jenis pendiam nampak gaya orangnya..
lagi banyak senyum dan mengangguk daripada bercakap.
Lagu lagu Wann ni memang glamer di karoke karoke majlis kahwin...
Nak nak lagu Bassanova tu...eh ke..bossanova...ahh...apa apalah..
malas nau nak menggoogle nya

7. Mazlela
Penyanyi yang nama Mazlela ni...keluar serentak dengan Dato Siti Nurhaliza dan Liza Hanim.
Suara sedap...tapi kerana hebatnya DCT dan Liza Hanim pada waktu itu...
Tenggelam habis Maz...
Lagu dia masih ada dalam memori Mama Yan..
Pertemuan ini...pertemuan terakhir...
Dari dua insan, yang sedang berkasih
Kerna esok hari, kita tidak lagi
Digelarkan pasangan yang bercintaaa aaaa

8. Noraniza Idris
Sebelum terkenal dengan lagu lagu irama tradisional,
Kak Ani ada juga lagu dan album berirama pop sekitar tahun 1980 an.
Yang popular antaranya lagu Mengemis Rindu.
Ingin..ku ikut jejak langkahmu..
Walau kemana saja kau pergi..
Ingin aku menghambakan diri..
untuk engkau mengasihi..


9. Deja Moss
Yang ni suara power oiii...
Tapi rasanya dah tak menyanyi Hajah Deja Moss ni,
Dah bertudung litup rasanya

10. Kumpulan Candy
Kumpulan rock wanita...
Glamer dengan lagu Akan Kutunggu.
penyanyi Candy ni, Patricia adalah isteri kepada pemuzik Edrie Hashim.


Ok untuk penyanyi lelaki...dah tentulah ramai penyanyi zaman rock kapak yang jadi pilihan kan...
Sebab zaman rock kapak dulu..memang berlambak penyanyi lelaki muncul.
So..senarai artis lelaki untuk Gegar Vaganza 2019 versi Mama Yan adalah:-

1. Poie - Sting
Hahaha...yang lahir tahun 1990 an tak kenal la kot..
Ni zaman zaman Mama Yan tulis buku autograph..
bakar keliling surat dengan ubat nyamuk..
bertukar tukar biodata...
makanan kegemaran, minuman kegemaran, artis kegemaran...khakhakha..
Muka kemain rock sorang sorang...
Lagu kemain jiwang...
Pondok usang beratapkan langit,
Di kegelapan malam gelita
Bercahaya hanyalah bintang bintang
Selimut kita angin malam...

2. Kumpulan Impression
Ku tertawan kuditawan..
Renungan mu menawan..
Tapi ni semua dah jadi Dato Dato...
Dato eizlan Yusuf, Dato Sani dan Norman Hakim je yang belum Dato. Tak lama lagi la tu..

3. Kumpulan X Factor...
OMG...
7251364 tiada jawapannya...sila tinggalkan pesanan suara..
selepas nada....
Masa ni X Factor memang jadi kegilaan gadis remaja...
Handsome handsome dan kacak kacak belaka ahlinya..
Gigih tau Mama Yan dengan osmet mengejar diorang kat stadium Larkin dulu kala...
X Factor ni...anak didik KRU...
Elite versi lelaki la kiranya ni...
Rupa ada...suara...siapa peduli.
Janji ensem...hahahah
OMG...Dannnyyyyy...hahaha...


4. Kumpulan A to Z
Kalau tak dapat masuk tiga tiga...
Dapat masuk Lan jadila...hahaha..
Ni pun pernah jadi kegilaan Mama Yan dan rakan rakan satu ketika dulu...
Cuma...tak segilakan kumpulan KRU lah.

5. Kumpulan Kool
Tak dapat kumpulan Kool, dapat Hairie sorang pun dah ok dah.
Hairie ni dulu pernah berkahwin dengan penyanyi dan pelakon Safura Yaacob yang masuk GV tahun lepas.
Dia juga anak kepada Seniwati Sofea Ibrahim...
Merangkap anak buah kepada Seniwati Khadijah Ibrahin.

6. Shajiry
yang ni ok gak...
walaupun ada rupa dan suara..
tapi tak glamer mana

7. Ringgo Arrow..
Walaupun Ringgo pernah masuk Kilauan Emas, zaman sebelum wujudnya GV,
Tapi apa salahnya masuk GV pulak..
Lagu dia banyak yang jadi halwa telinga...
Dulu dulu ada kawan buat lawak ..
Camni diolog lawak tak jadi dia tu...
Kawan1 : Ko tahu tak apa yang aku tahu?
Kawan 2: Tahu apanya?
Kawan 1: Aku tahuuuu...kau rindukan akuuuu.....
Belaian kasih mesra untukmu...

8. Kalam (SUP)
Ni crush zaman awal awal kat UTM...hahaha...
Lagu yang glamer seketul je kot...



9. Kumpulan 2By2
Haa...Inilah kumpulan yang membantu meletopkan dato Siti Nurhaliza di zaman remaja beliau..
Lagu Mawarku tu meletop letop sekitar tahun 1995-1997
Tiap jamuan kat sekolah, kat pejabat, kat konsert padang.kat funfair kampung...
Ada je yang nak perform lagu Mawarku..
Penyanyi utama 2By2 namanya Zul.
Zul ni pulak ex abang ipar penyanyi Tomok..
Perghh..pengetahuan Mama Yan dalam dunia hiburan memang hebat..
Kalau masuk Pop Kuiz boleh menang ni..
Tapi soalan artis artis senior ajelah...





10. Ali Terra Rossa @ Ali XPDC @ Ali Empire
Masa lower form dulu,
Mama Yan pernah la gunting gambar Ali dari surat khabar..
dan letak dalam purse..
Bertahun tahun lamanya Ali mendiami purse Mama Yan.
Khakhakha...
Sekarang Ali dah jadi karkun.



Ini calon calon yang Mama Yan harapkan kalau ada GV tahun ni...
Tapi macam tak ada je gayanya..
Kompom dah takde penaja..
Penaja kosmetik dah merajuk tak dapat mikrofon sendiri agaknya..

Takde apa nak ditulis,..
Sesekali sekala tulis la pasal hiburan..
Tapi hiburan artis artis terkini tak tau sangat,
Cuma tau satu dua lagu baru je..
Itu pun sebab anak anak selalu nyanyi lagi Donde donde donde..oooo
Donde...donde...
Lagi satu..adu adu...aduadu sayang....
Pening mak dengar lagu zaman sekarang...hahaha







7 comments:

Suria Amanda said...

kan..sape lahir zaman 70an ke awal 90an kenal la diorang ni semua kan..SA pun sama dh tua2 ni x minat dh bab artis2 ni..dulu siap berkecimpung dlm dunia glamour lagi...haha

Sheila Arshad said...

rasa GV yg paling saya tak miss yg last year punya...of courselah sebab abg zamani

Sis Lin said...

Ooo GV nak coming soon ke? Kalau senarai ni semua yang masuk, wowww sangat! memang era zaman Sis ni 90an ....

aizamia3 said...

mengimbau kenangan sungguh.. hehehe..

dear anies said...

walaupun xpenah tonton GV tp sy ikuti jg laa apa yg berlaku😊

Sha Mohamed said...

Sesekali sha layan juga GV kalau ada artis yang diminati.. hehehe..

adianiez AIDA said...

calon mama Yan semua nyer mantop nih.
sape nak menang? ha ha ha ha...
semua adalah pemenang.
tu la kan.
isu hadiah tu, mencacatkan reputasi gv.
gv is a must tonton utk aida.
af dah x layan sgt yg latest latest.
af 1. af 2. af 3. aida layan tanpa fail.
started af 4 dah tak mampu. anak da ramai :) ha ha ha ha...

Klik! Klik!

Post Terhangat