Showing posts with the label tanamanShow all
Temu pauh ke ni?
Pin it

Kat rumah Mama Yan ni ada owner lama tanah serumpun kunyit... Tapi daun kunyitnya lain sikit... Tak macam kunyit biasa... Tulang daunnya tu berwarna sedikit ungu kehitaman... Semalam petang, Mama Yan korek sikit... Nak tengok isinya warna apa... Lepas tu Google... Tersampai ke blog  Warisan Petani …

Read more
Pokok jambu hasil tut
Pin it

Nampak gemuk dan subur di tempat baru Dah nampak dah putik bunga keluar Pokok jambu ni asalnya dari rumah lama kami di taman universiti.. Mama Yan tut pokok jambunya Siap buat entry lagi masa tut pokok tu...   http://www.aziankhalil.com/2019/09/mengetut-pokok.html masa tu buat tut untuk pokok jambu…

Read more
Landskap rumah
Pin it

Asalnya nak pindahkan anak anak pokok aloe vera ni aje.... Tanah dah habis tu yg ajak pergi nursery... Tanah kat kawasan laman rumah ni semua jenis tanah liat. Dicangkul melekat sebuku-sebuku kalau lembab atau basah.. Kalau kering pulak, langsung tak boleh dicangkul...mantol.  Tapi tu l…

Read more
Jom beli pokok
Pin it

Pagi hari Sabtu yang mulia ini... Lepas sarapan sarapan... Mama Yan ajak suami pergi nursery pokok... Nak beli tanah dalam 2 ke 3 kampit... Sebab repotting pokok alae vera Mama Yan yang dan melimpah keluar pasu.  Ingat nak pecah pecahkan anak anak pokok aloe vera tu ke pasu lain... Me…

Read more
Anak Pokok Jambu Tut
Pin it

Alhamdulillah Anak pokok jambu yang ditut dari pokok belakang rumah taman Universiti dah berjaya dipindahkan ke lama belakang rumah baru. Alhamdulillah lagi sekali kerana Allah izinkan akar tutnya berkembang dengan baik dan subur... Close up sikit bagi nampak pucuk pucuk muda yang ba…

Read more
Menge'tut' pokok
Pin it

Insyaallah...jika tiada aral.. Next year nak masuk rumah baru.. Jadi pokok mangga dan pokok jambu ni... Takkan nak dibawa sama kan... Dah sebulan dah Mama Yan berangan angan nak tut pokok ni... Nanti nak tanam kat laman rumah baru... Alhamdulillah... Semalam cuti... Mama Yan pun ja…

Read more
Ubi kayu tak empuk
Pin it

Semalam terbalik awal sedikit drpd biasa, sebab park kereta kat depan kedai tomyam bawah opis ni.. Ingatkan diorang cuti lagi.. sekali dengar bunyi orang susun meja.. jengah kat tingkap, budak2 kedai tu tengah susun meja.. kemas kemas meja, tutup komputer, angkat beg... balik terus…

Read more
Cara Betul Tanam Serai
Pin it

Ni Mama Yan jumpa dalam facebook ye.. Nak kredit kat siapa tak tahu.. Tapi ni perkongsian yang sangat berguna untuk suri rumah dan isteri isteri... ↓↓↓ "Dulu kalau nk tanam serai... saya kdg2 ambik 2 atau 3 batang dan kadang2 satu rumpun dibagi 3 ,4 bahagian kemudian tanam...mak…

Read more
Moh kita berkebun..
Pin it

Hah..nilah teman baru koi... Memandangkan sekarang ni musim hujan... Koi takyah bagi full attention pada dia... Pandai pandailah dia menjaga diri... Koi beli dari nursery bergerak... Ya...nursery bergerak... Ia adalah sebuah lori 3 tan... Yang dipenuhi pelbagai jenis benih semaian... Ada po…

Read more