Thursday, September 30, 2010

suami orang vs janda

kenapa yer..suami org selalu sgt dikaitkan dengan janda??laki org yang mencari janda atau janda mmg suka mencari laki orang?? yelah..janda kalau nak bercinta dengan anak bujang orang, mmg dah tentu mak si bujang akan menentang habis habisan walaupun tak semualah...jadi option yang tinggal adalah suami orang dan duda..tp bilangan duda adalah sangat sikit nak dibandingkan dengan bilangan janda...




temubual yg dijalankan...ecehh..bukan temubual..sembang sembang kosong koi dengan pakcik pakcik kat site koi ni ha...

"apsal suami orang suka skandal dengan janda??"

"janda...bukan ada orang punye..bini orang ada suaminya...anak dara ade mak bapaknyer..ini janda...free"

"kalau dengan anak dara,bg pembayang apa pun tak paham..yelah anak dara..apa yg diorg tahu..."

"janda ni sunyi..perlukan teman.."

itu antara 3 jawapan yang koi dapat drpd pakcik yg juga merupakan suami orang

koi tulis entri pasal bende ni bukan apa..masa balik kampung last weekend...adelah sedara mak belah bapak mertua koi kat rumah tu..koi pelik juga..tak penah2..sorng pulak tu..rupanye lari dr rumah..pasal merajuk...si suami berskandal dgn janda anak 2..a.k.a gen-2...a.k.a ibu tunggal...

si suami aktif dengan kumpulan kugiran kat kampung sebelah...yang si janda tu pulak penyanyi kumpulan kugiran...sama sama dok bernyanyi nyanyi kat majlis orang kahwin yang selang beberapa bijik rumah drpd rumah pasangan suami isteri ni..yang si isteri pulak, makan hati dengar paduan suara suami dengan skandalnyer...

haduu...kasian..itulah akhirnya si isteri melarikan diri drpd rumahnya..tp tak lama pon..esok hari..lepas majlis kenduri selesai balik la ke rumah dia balik...aku tak paham macam mana si suami boleh sampai hati buat macam tu sbb bukan pasangan muda..dah ade cucu pon..hidup dah berpuluh tahundah...dulu pon bukan org senang...skarang jer bila peneroka felda dah senang sikit baru buat hal...dulu2 masa susah..bini tulah teman yg setia...

koi harap kehidupan rumahtangga koi tak dilanda masalah serupa itu....

Wednesday, September 29, 2010

sambal taucu ibu mertuaku..

Masa balik kampung ari tu..mak metua koi buatkan sambal taucu...huh,..sedap giler ahh...masyarakat jawa ni yang koi perasan suka bebenor menyambal apa apa aje..ni senarai sambal yang koi jumpa setelah berhijrah ke Johor sejak tahun 2000..

  • Sambal kicap – makan sup, cicah dgn pisang goreng, keledek goreng dsb

  • Sambal goreng – nama je sambal, tp macam sayur campur pon ade
  • Sambal tempe – tumbuk lada pastu masuk tempe mentah tu..makan dgn nasik
  • Sambal bebek/sambal totok – lada dgn ikan bilis je tak silap aku pon layan dgn nasik
  • Sambal tahun – cili kering, bawang, ikan bilis digoreng garing..pastu tumbuk..makan dgn nasik panas2...huhu...

Sambal2 yang lain tu jgn cerita ah...sambal tumis, sambal belacan..kat kedai makan kat Johor ni, kalau tak idang macam tak lengkap kedai makan tu...sambal taucu yang mak metua koi buat ni...memangggg sedap...sampai terfikir fikir lepas ni nak layan sambal ni dgn apa pulak yekkk? Pendek kata selagi tak habis la sambal tu...macam2 cara nak digayakan...makan dgn nasik, beli roti, buat lempeng, jemput2....huhh...sedappp!!


Tapi dalam banyak2 sambal tu...sambal kicap jer yang koi dah expert buat...yang lain..beli barang...tolong kopek2 bawang bilisnye...mak metua koi la yg buat...dah siap...angkat...masuk tupperware...angkuttt....haa...ni la contoh menantu hampeh... bab bab mengangkut masuk bonet ni...koi mmg terer...hahaha...

Bahan-bahan yang digunakan untuk buat sambal taucu ni bawang merah, bawang putih, ikan bilis, taucu...tu je bahan kasar yang koi nampak...tapi nisbah bahan2 tu yang koi failed nak agak...garingnya sampai mana...garamnya byk mana...haaa...yg tu mmg failed...drpada koi buat laki koi tak layan, baik balik kampung suruh mak dia jer yang buat...dia layan sepinggan..koi layan 2 pinggan...
.

Tuesday, September 28, 2010

sarapan pagi koi




Sarapan pagi koi tiap2 pagi adalah terdiri drpd nasik goreng atau bihun goreng atau mee goreng atau kombinasi 2 jenis makanan tersebut...disertai dengan seketul ayam goreng bahagian thigh...beli kat mana? Biasanya beli kat Centre Point Cafe atau kafe simpang empat atau CP... .


Koi suka beli sarapan kat CP ni bukan apa…bihun goreng dia yang sedap tu...cukup bumbunya dan yang penting..takde taugeh yang merupakan musuh ketat aku sejak kecil lagi...

Pastu ayam gorengnya yang rangup...dan masak kat dalamnya...dan sentiasa panas2... huhh... hari2 beli bahagian yang sama...yang kat tepi sebelah bunt** ayam tu...a.k.a thigh...bahagian tu tak banyak isi, pastu berlemak lemak...tp kesedapan dia tu mengatasi segalanya. Kadang2 tu terfikir pulak, makan kulit ayam boleh sebabkan kegemukan pd koi yg sedia gemuk, meninggikan kolestrol, boleh menyebabkan kanser (tak tahu betul ke tak)..tp bila koi tgk kulit ayam yang rangup dan sedap tu dalam pinggan koi tak dimakan....koi terfikir pulak,..sesungguhnya membazir itu amalan syaitan...jadi kerana taknak mengikut amalan syaitan....terpaksalah aku ngap jugak kulit ayam goreng yang sedap dan rangup tetapi mendatangkan bahaya kepada kesihatan itu....erkkk...

langsir raya koi..

Tahun ni buat pertama kalinya koi berjaya menghadiahkan rumah koi dengan langsir raya…haha..selepas 3 kali berhari raya kat rumah ni…kali ke 4 barulah dia merasa langsir baru…kalu tak amik langsir lama mak metua koi kat kampung jer…
langsir raya rumah koi yang dah siap

Ini semua kerana koi baru jer memiliki mesin jahit beberapa bulan sebelum bulan puasa yang lalu…lepas dapat mesin jahit, terus beli kain..macam2 kain..kain pasang 4..kain langsir dua kaler…heheh…angan2 nak menjahitnyer tu..huhhh…berkobor kobor…

Sehari sebelum raya, berjaya jugok koi menggantung langsir koi..asalnya kosong jer..takde pon renda2 kat atasnye tuh…bila tgk nampok macam cacat pulok takde renda2…

Masa raya ari tu mak metua ajak beraya ke kampung dia kat Parit 3, Sagil, Muar.. on the way balik tu...lalu pekan Tangkak..apalagi...berenti dulu...singgah pekan Tangkak...mak oiii....juling weh bijik mata koi nengok...kedai kain berderet deret...murah murah pulok tu...lepas raya kan...org pon tak ramai...amannye nak shopping....hmm...apalagi tangkap la beberapa meter scallop langsir...tgk kat segamat sebelum raya ari tu semeter RM6.80...kat tangkak ni pattern yg sama dia bg RM5.00 je semeter...ada yg RM3.00 semeter tu pon dah cantik sgt doh!

Sampai je umah..terus bukak plastik..jahit scallop tu...terus gantung...hmm..beli scallop siap pon lawa jugak...kakak ipor koi nempah scallop langsir yg style box pleat tu...satu panel pintu RM25...adeh mahalnya...! mahal ker? Ke koi ni yg kedekut...? hehe...sendiri mau ingat...takpelah, tahun depan nnt koi nak pinjam scallop lawo yang dia tempah tu..meh sini koi tiru..jahit sendiri lagi syok...

gambar oleh jurufoto amatur lagi tak bertauliah

Saturday, September 25, 2010

kes ragut depan rumah koi

Kelmarin amoi sebelah rumoh koi tu kena ragut depan rumoh…ish..ish..ish… dasyat bebetul gejala ragut sekarang neh…depan rumoh sendiri, siang siang hari pun diorang berani buat…memang berani lah anok melayu zaman sekarang neh…apa tuh? Melayu boleh?..hmmm…memang boleh sesangat lah…

Nasib baik amoi tu tok pulok dicederakan…takat amik talipon bimbit nyer ajer… yelah..nak amik duit bukan ade duit pon…amoi tu tengah tunggu van untuk pikap pergi tuisen. Bukannya bawak duit pon. Talipon nye tu pon bukan talipon mahal..jual kat kedai dapat ntah ke 25 ringgit je..tapi kalo dah jahat tu…bawak botoi air gaya talipon pon diragutnyeh.

Amoi tu cerita, budak hak ragut tu orang melayu..naik muto..2 orang…berenti moto, buat gaya gaya panggil orang dalam rumah koi …buat buat bagi salam ke rumoh koi…pastu diragutnyelah anak cina tunggu van depan rumah koi tu….

Owhh..begitu modus operandi diorang nih rupe eh…agaknya diorang dah lama peranti kan kawasan rumah koi ni...dalam pukul 8 pagi org semua dah pergi kerja…masa ni lah dirang nak buat kerja..pagi pulak bangunnya budak budak jahat nih…

Bila bende ni jadi kat jiran sebelah menyebelah ni..cuak pulak koi nak sapu sampah sorang2 depan rumah..nak pancit pancit bunga okid koi…nak cuci lantai…yelah..penyangak ni bukan kira masa…janji ade peluang…terus sambar…
Macam kucing..terendap rendap..agak agak lepa je sikit mangsa…seranggg…habbishh!

kat tembok depan pagar tulah amoi tersebut duduk menunggu van tuisen datang menjemputnye ke kelas tuisen

Thursday, September 23, 2010

mencuri di Al-Ikhsan - VIDEO KLIP




video kat atas ni koi linkkan dari youtube...tgk dr gaya..dorng rakam dr handfon masa tgk balik cctv kat outlet...

adess..kesiannyer budak outlet...sbb koi ni penah menjadi sebahagian dr keluarga al ikhsan...koi tau jugak la sesikit keadaan outlet ketika musim perayaan hampir tiba...mmg sgt2 penat dan tak larat nak serve customer apalagi nak jaga setiap satu barang yg ada dalam outlet...

koi baca setiap satu komen yg ditinggalkan di youtube...macam2 komen...ade yg kata padan muka..sbb tak bayar zakat..kurang asam betul..koi rasa cam nak scan sijil penghargaan pengeluar zakat terbesar negeri johor kat bilik bos al ikhsan tu...taruk kat youtube balik....ada yg cakap padan muka kat staff al ikhsan...adoila...tak baik macam tu...

sepanjang koi keje al ikhsan..ada sesetengah budak kedai tu ade degree weh...tp belum ada rezeki nak dapat kerja yg sesuai...ada yg kata makan gaji buta...jgn cakap kalau kita tak berada di tempat diorang...yelah...komen bukan susah pun nak tulih...org pun tak kenai kite melalui nickname yg dipaparkan...so, nak kutuk2 apa2 pon takde la rasa bersalah...

tp koi doakan orng yang melakukan kerja2 mencuri kat al ikhsan mendapat balasan yang setimpal di dunia dan akhirat...AMIN YA RABBAL ALAMINN...


Api! Api! Api!

Kelmarin, masa koi sedang berehat rehat pada waktu rehat dalam site ofis aku…tiba2 koi terdengar bunyi pop macam bunyi mercun pop…dan kemudian disertai dengan bunyi seperti bunyi bertih sedang digoreng di pasar malam…

koi toleh ke belakang…api kebiru-biruan sedang membakar koi punyer DB...apa DB tu… distribution board..kat umah2 slalu ade…kat situle letaknya fius fius elektrik kat umah tu…erk..Api..! Api...! Api..!
.
koi tak pikir mender dah..lari selamatkan diri..hahaha…che mat dgn che said pun lari kuar gak...bila dah kuar...

“habislah…terbakar..camna ni?”

“La..kan alat pemadam api tu ade…sembur je la” kata che Mat

Hahaha...koi gelak...panik tengok api...lupa ada alat pemadam api...nasib baik la ada alat pemadam api yg dibekalkan oleh syarikat..kalu tak..habbishh!!


Cuma terpikir dalam hati koi...patutla ramai org mati rentung dalam kebakaran...sebab api litar pintas akan hidup tanpa sebarang letupan....diam2 je dia dah jadi besar...kalau tido mati bunyi popcorn goreng yang koi dengor tadi tu mmg tak bagi pape efek pada tido...

Haa..tengok..dalam masa kurang 1 minit...DB koi dah jadi rupe ini...


distribution board yg terbakar akibat short circuit




close up sikit


Wednesday, September 22, 2010

pembaris skala..

Pernah tak tengok pembaris skala?haa...pembaris skala ni tak semua orang kenal. Kalau nak tahu...kat bawah ni ada gambar dan kegunaan pembaris skala.


Pembaris skala atau scale ruler ni ada 2 jenis la yg selalu digunakan..satu yang macam ni...satu lagi yang 3 segi. Kat kadai stationary ada jual benda ni semua. Harganya pulak dalam julat RM15 hingga RM25. skalanyer pulak ada macam-macam. So, masa nak beli, perhatikan betul betul skala macam mana yang kita nak..kalau salah beli rugi pulak nanti

gambar pembaris skala



Guna pembaris skala ni senang..takyah nak convert convert ukuran lagi dah. Kalau skala lukisan tu 1:30, tengok kat pembaris skala yg sama dengan lukisan. Pastu ukur...terus dapat ukuran. Tapi jangan ada pulak yang tak tahu makna skala. Kalau 1:30 maknanya 1mm di atas lukisan mewakili 30mm di lapangan.

















cara guna pembaris skala ; 

Pambaris skala 3 segi ni koi beli masa tingkatan 5 kat sekolah teknik dulu. Cikgu suruh beli, dia kata nanti kena pakai. Sampai habis SPM dia tak ajar pun cara nak pakai. Masa tu rasa rugi betul beli, maklumlah budak sekolah, RM22 rasa memang mahal giler lahhh. Tapi tak sangka, lepas 10 tahun berlalu akhirnya hampir setiap hari koi gunakan pembaris ni...yang jenis segitiga ni biasanya scale dia besar sikit..1:100, 1:150, 1:250...biasa guna untuk lukisan berskala besarlah...macam lukisan infra...

yg bentuk segitiga




.

Friday, September 17, 2010

copy paste @ plagiat

tadi koi dok cari cari info pasal nenas batu..tapi, pencarian tak begitu memuaskan hati..apa ke tidaknya..adalah dalam 5 ke 6 blog yang bercerita tentang nenas batu ni...dan ada 2 ke 3 forum yg bukak cerita pasal nenas batu

tapi yang bosannya...blog A sama info dgn blog B...blog B sama cerita dgn blog C...forum A tepek cerita sama dgn blog D...adeh...semua cerita yg sama...mmg la kalau benda nyer satu aje..mmglah ceritanya akan sama..tp takkanlah sama sehingga ke titik noktah, koma, huruf kecik besar....

koi rasa ni semua macam copy paste ajer dr sapa2 punya kajian terawal..apa2 pun...koi mmg tgh cari nenas batu...tp malas nak order online..payah. bila pos ke rumah..org takde..semua kerja siang...dah tu jadi kerja pulok koi nak pegi mengambiknye kat pejapat pos besar nu...jauh pulok itu...

bukan koi cemburu tgk blog org lain ade pengunjung bloh koi langsung takde org, tapi best ke copy org lain punye, paste kat blog sendri...ish kalau koi...koi malu...

Klik! Klik!

Post Terhangat