Saturday, December 20, 2014

Kita memang nak pakai orang...tapi..

'U boleh buka U punya tudung ke?

'Kita sini ada uniform..U boleh pakai macam I tak?'

'Kita tak ambil Malay'

'Kita tak ambil orang pakai tudung'

Okeh..itu antara jawapan jawapan yang koi dapat masa mencuba untuk mencari kerja sementara tiap kali cuti semester.
Masa tu koi duduk kat rumah kakak kat USJ.
Koi try la cari kerja kat area USJ9 dgn kat Taipan...
Oleh kerana ketika itu koi agak jahil...
Maka koi turutkan aje syarat yang ditetapkan..
Bukan takde yang boleh terima orang pakai tudung...
Tapi masa tu...kat situ takde kosong...

Sajelah..throwback bila terbaca rosham Noor punya luahan hati...





Imej dari siakapkeli..tq

Thursday, December 18, 2014

Koi nak propa

Hari ni takde story kat rumah ni...
Biasala...hari hari pun rutin yang sama je
So...harusla up entry propa daripada tak berhapdet kan..

Eh tengok gambar je la..
Malas nak type..




Wednesday, December 17, 2014

Moh kita berkebun..

Hah..nilah teman baru koi...
Memandangkan sekarang ni musim hujan...
Koi takyah bagi full attention pada dia...
Pandai pandailah dia menjaga diri...
Koi beli dari nursery bergerak...
Ya...nursery bergerak...
Ia adalah sebuah lori 3 tan...
Yang dipenuhi pelbagai jenis benih semaian...
Ada pokok buah..ada pokok bunga..ada orkid...
Ada pokok herba juga...
Baja dan racun serangga juga ada...

So...dengan senang hati koi beli pokok longan...
Dan Ahboi tu juga dengan rela hati tolong cangkul tanah dan tanam belakang rumah koi...
Belakang rumah koi ada serai baru nak up...
Juga kunyit bonglai...serta pokok ubi kayu...
Tu tanah sekangkang kukang sebelah kiri...
Kalau view belah kanan ada pokok pandan je...

Koi juga beli benih pokok limau nipis...
pokok durian belanda...
Beli baja untuk pokok mangga tua depan rumah koi ni...
Beli racun siput...
Dan beli racun ulat...



Pandai betul apek apek ni berniaga...
Kat nursery bapak dia jaga..
Dia plak loading benih semaian atas lori...tekan hon je..
..bip bip....bip bip....bip bip...
Sekali surirumah cam koi ni tahan...
Dah lepas duit diesel 3 hari..

Monday, December 15, 2014

Diorang Budak Johor

Semalam ayah diorang bawak pegi tengok wayang...
Crita Big Hero 6...
Kecik kecik dah bawak gi tengok wayang...
Adoi...
Jangan lepas lepas ni...
Pantang ada iklan movie baru ajak pergi lagi...
Beria pakai sweater nya nak gi tengok wayang..tapi pakai seluar pendek..




Hari jumaat hari tu...
Ada pasar malam kat tempat kitorang...
Koi suruh la en.Suami ko bawa anak anak gi pasar malam...
Kesian...terkurung aje dalam rumah.
Balik rumah...
Masing masing dah bersarung dengan sweater Johor...
Beli baju pasar malam je kitorang ni...
Takde bajet utk sweater original...
Lagipun budak budak ni cepat membesar...
Beli original memahal...pastu dah takleh pakai...
Takkan asik nak bagi adik adik pakai barang recycle...
Adik pun nk rasa pakai baju bau kedai @ pasar juga kann...



Saturday, December 13, 2014

Throwbackvela : disket

Sekarang ni petang petang on weekdays koi tunggu cerita Yo Soy Betty,La Fea...
Cerita ni dulu dulu kat NTV7...
Cerita Betty ni tayangannya sekitar tahun 2002 kot..
Koi pun tak ingat exact year..
Yang pasti masa tu koi masih tinggal di rumah sewa bersama sama rakan kuliah...

Masa tu...kalau koi balik raub time cuti sem...
Tak dapat la tengok telenovela tu semua sebab rumah koi kat kampung tak dapat ntv7...
Tapi biasa nya koi akan dapat report harian melalui mirc...
Hahaha..
Zaman tu xde what's up...
So memalam kitorang teman serumah ni akan berhubung melalui mirc...

Tapi tak kisahla....
walaupun cuti seminggu dan missed tengok selama seminggu...
Tak jejaskan jalan cerita pun...
Sebab 5 episod bersamaan 1 hari di pejabat Ecomoda...


Isnin sampai Jumaat jam 5.00 petang, di Astro Bella 133
Ulangan jam 1 pagi.

Minggu baru ni citer pasal fail sulit Betty dan disket...
Tersenyum koi...
Budak budak yang baru tertengok citer ni...
Mesti takde pengalaman guna disket kann...
Sebab masa zaman koi study..
Tu dah zaman zaman akhir guna disket...
Masa koi tahun 4, dah ramai yang guna thumb drive...
Masa koi tahun 4 juga...
Lecturer dah tak terima assignment dalam disket sbb takde slot utk floppy disk itu pada laptop/desktop mereka...
Dah beralih kepada cd...
Awal awal zaman peralihan...
Terasa susah juga...
Sbb cd kalau nak save apa apa menggunakan konsep burn...
Tak semua komputer ada cd burner...
Siap kena gi cc semata mata nak burn cd...

Thumb drive atau pen drive masa tu..
Untuk kapasiti 512Mb pun harganya more than hundred...
Tak la macam sekarang..
Semalam kat Lazada...
16 Gb ada yang harga RM49...
He he he....


Terasa pantas masa berlalu meninggalan kita setiap kali rewind kisah kisah lama...kannn...
Rindunya....

Thursday, December 11, 2014

Nak masak apa ye hari ni?

Anak2 koi...
Lebih kurang macam koi masa kecik juga..
Susah nak suruh makan...
Sampai tak tahu nak bagi makan lauk apa...

Tapi yang no 2 ni lebih kronik..
Tiap hari nak makan nasi kalau lauk telur...
Telur pulak harus telur mata kerbau aka telur goyang aka half cook.
Goreng ayam pun dia tak usik...
Ikan ikan pun tak makan...
Sayur lagilah...
Bak Ayah dia kata...
Nampak sayur macam nampak hantu

Kadang kadang tak tau nak masak apa...
Sebab bukannya diorang nak makan..
Masak sup ayam pun...
Ambik kuah je...
Dah tu..mama jadi tukang perabis lauk...
Mana tak makin montelnya..

Kadang tu...bukak peti ais...termenung kejap...
Pikir apa nak masak...
Ayah diorang masak apa pun ok...tapi budak2 ni...
Kita punyalah masak siakap 3 rasa...
Kerapu stim bagai...
Tetap dia suh goreng telur juga...
Kalau ayah diaorang ada kat meja makan tu...
Disuruh makan diorang makan...
Dengan linangan air mata..telan tak kunyah...
Tapi koi tak sampai hati pula tengok anak menangis time makan....
Tak tahu macam mana nak suruh makan lauk selain telur...



Monday, December 8, 2014

Semakin lama, semakin....

Ntah kat mana koi terbaca ada orang lelong duit siling 50 sen tahun 1968 dengan harga hampir 10k...
Pastu koi jumpa siling tahun tu yang ada alur kat sisi duit siling tu..
Rasanya masa koi kekecik dulu biasa je jumpa siling tu...
Nilainya tetap 50 sen..
Bersamaan semangkuk penuh mee goreng atau sepinggan nasi lemak di kantin sekolah...
Tapi..tengok nih...koi jumpa kat mudah...
Hahaha...




Takpelah...koi lom minat nak jadi peniaga barang antik...

Selain tu...koi ada gak simpan duit singgit lama...
Dan juga duit 2 ringgit...
Dan juga semangkuk duit siling 1 sen
Saje simpan untuk tunjuk kat anak anak nanti...

Mak koi pernah menyimpan pelbagai jenis siling peringatan...
Ada yg bercetak gambar Allayarham Tunku Abdul Rahman...
Ada gambar bendera...dll...
Tapi sayang...koleksi tersebut telah hilang tanpa disedari sesiapa...
Sungguh tak bertanggungjawab...
Tak tahula siapa yg merembat...






Sunday, December 7, 2014

Tesco Mutiara Rini

Ada Tesco baru dibuka dekat Taman Mutiara Rini...
Ko belum pernah jejak mana mana cawangan Tesco setakat ni...
Hmm...macam teringin pulak...
Selalu koi pegi aeon taman universiti je...
Sebab dekat dan selesa...
Orang kata kat Tesco barang barang murah...
Itu yang rasa nak menerai shopping Tesco pula...
Lagipun dekat mat dengan rumoh koi..




Saturday, December 6, 2014

2014 year end GA by Lin Handmade Greeting Card

Nak join entry..tapi koi malas nak menulis...
Aci tak screenshot je...
Pastu paste aje kat blog koi...
GA ni akan berakhir pada 15 January 2015...huhu....lama lagi...tahun depan tutupnya...
Sapa nak join...kat bawh ni linknya






Buku resepi untuk si anak

Koi baru je beli buku...
Beli secara online...
Sekarang nak tolak twin stroller tu masuk lif pun tersangkut sangkut...
Masuk kedai buku takkan nak tinggal kat luar...
Lagi satu pula peel budak kembar ni..
Bila stroller bergerak diorang tido...
Bila koi berenti je...
Terus celik biji mata...
So...punahla harapan mama nak beli buku di kedai buku...

Koi beli buku 'catatan matluthfi'..
Ada sape sape tak kenal matluthfi ke?
Sila google...
Dah baca separuh...separuh lagi simpan...
Harga buku ni RM25

Then beli buku resepi....
Tapi bukan resepi biasa biasa tau...
Siap dengan idea dekorasi bekal untuk anak anak sekolah...
Satu menu Asia, satu lagi western...
Harga RM15 each...

Koi dah ada buku resepi utk anak kecil sebelum ni..
Pernah juga beli majalah Saji dengan tema menu si cilik...
Pastu ni...
Beli lagi....padahal yang ada sebelum ni...
Belum pernah dicobain resepinya..
Berangan nak berdeco ala bento pula...

Bulan apa...
Tahun depan si Abang dah naik darjah 1..
So..angan angan nak bawakan bekal...hihihi...
Tengoklah tahun depan.kotkot mama rajin


Cer tengok nama dekat buku...
Chef Azian la...
Hehehe...lepas ni..dah ada buku ni baru saya bleh jadi chep..

Friday, December 5, 2014

Shopping RM1212 di Lazada Malaysia [Contest]

Lazada Malaysia akan mengadakan Online Revolution Lazada pada 12 December 2014 iaitu 12 hari sebelum perayaan Krismas. Lazada akan menawarkan promosi menarik serta tawaran eksklusif untuk pelbagai kategori selama 24 jam. Dapatkan apa yang anda inginkan musim cuti ini, dari telefon bimbit, tablet dan peralatan elektronik hinggalah ke fesyen, barangan rumah, alat permainan dan peralatan sukan.



So koi teringin untuk memiliki ini...taraaaa....




Kenapa koi nak beli ini...koi sekarang tengah mencuba untuk relaktasi anak koi...
Pam yang koi pakai tu ....mungkin tak sesuai sbb sangat menyakitkan...
Untuk stimulate semula breast milk koi ni..
Koi berharap dapat memiliki Medela Swing ni...
Lagipun ada less berbanding dengan beli kat luar...
Lagipun kat jb ni tak byk kedai jual medela...adapun..mmg payah nak bawa segerombolan askar ni ke kedai...so...beli di Lazada aje senang...cepat...pantas..murah...




Inila bukti koi perlukan pam tersebut kalau ada rezeki RM1212 turun dari langit...hehehe



Sedang ingin bermanja

Abang abangnya balik kampung,
So si Aril kebosanan yang amat sangat
Mama memang tak dapat nak bagi full attention kat Aril...sorry sayang...
So..mana aje koi pergi dia mengekor aje...
Kita duduk nak bagi adiknya susu..dia pun menyelit juga kat situ...
Koi nak baringkan adiknya pun takde space...
Haa..amik..pegang baby Sarah ni....

Tuesday, December 2, 2014

Lazada oh lazada..



Gedik tak.?

Puting kosong pun nak beli kat Lazada...

Memang tengah kemaruk dok memesan barang pakai Lazada...

Harga satu puting ni RM6.50 kat Aeon...

Kat Lazada pula RM2.90..postage RM15

So koi beli 5 pcs...lebih murah drpd beli kat Aeon...

Banyaknya beli?

Si Aril...dia suka rembat je puting kat mulut baby kembar...

Pastu...dengan kapasiti gigi dia tu...
Tak sampai sminggu koyak ah puting tu...kenalah buang..
Pastu beli lagi....
Koyak lagi..beli lagi...

Ramai je yg komplen apa perlunya pakai putong tiruan?
Perlu ke koi jawab...
Kalau tak perlu...
Tak wujud la kompeni kompeni pembuat puting....
Ataupun bungkus la kompeni tu semua...

Masa darah tinggi koi naik tak turun turun..
Doktor tanya.. Tak tido malam ke...?
Dah nama ada anak kecik..kembar pulak tu...mmg la tak tido malam...
Asik merengek je minta nak ngempeng...
Doktor pun cakap...
Sumbat aje pakai puting kosong tu...
Awak kalau tak cukup rehat..tak cukup tido...
Nanti darah makin naik...boleh stroke...
Kalau tak strok pun...kemurungan...

Koi tanya..boleh ke pakai puting kosong?
Dia kata..saya bg cadangan je...kesihatan ibu lebih utama..
Lainlah ada yang bantu jaga anak bergilir...
Kalau ibu dah start sakit...A sampai Z jammed.

Taping kebelakangan koi rasa lebih sihat bertenaga...
Hmmm..keinginan utk relaktasi berkobar kobar nih...
Chaiyok!

Monday, December 1, 2014

Cepatnya masa berlalu..

Hari ni dah 5 hari anak koi yang sulung dan yang no 2 balik kampung...
Diorang balik ikut mak mertua koi naik bas hari Rabu hari tu...
Dah bujang anak anak koi...
Dah boleh duduk kampung walaupun mama n ayahnya tak ikut sama..

Tak sangka cepat betul masa berlalu...
Cepat betul rasanya mereka besar...
Huhuhu..

Bila anak anak ni masih bayi...
Masa koi berjaga malam menyusukan mereka. Selalu je koi cakap...

"Cepatla besar nak oiii....mama tak larat dah ni....ngantuk..."

Bila nak bagi minum susu..
"Minum banyak banyak ye...nanti cepat besar"

Tapi sekarang bila dah besar...
terasa rindu pula dgn kecomelan dia masa kecik...
Lagi sebulan nak masuk sekolah darjah 1...

Masa nak attend dia punya ujian penentuan kelas darjah 1 minggu lepas...
Ayah ajak pergi jusco beli seluar panjang..
Seluar jalan anak koi semua bermuda style..
Takkan nak gi school pakai short....
Walaupun paras lutut...tp mcm tak sopan pula..

Balik dari jusco koi tengok siap dengan kemeja bagai..
Dah macam baju ayah time nak gi meeting...
Ayahnya kata dia pilih sendiri...
Koi perasan..
Kalau dia pilih baju mesti nak yang warna lebih kurang macam yang ayah ada...
Semua anak lelaki menjadikan ayah mereka idola kot...

Majlis penyampaian sijil prasekolah


Seusai ujian penempatan kelas darjah 1...gi ngeteh dengan ayah

Masa berusia setahun lebih...lengkap dengan puting kosong dan bantal kesayangan.
Dulu dulu..takde bantal dan puting kemain payah nak lelap mata..

Klik! Klik!

Post Terhangat