Monday, June 10, 2019

Diary Hari Raya

Ok..dah habis dah cuti hari raya...
hari ni dah mula kerja dan anak anak dah mula ke sekolah...
semalam sampai rumah Taman U tengahari..
Petang tu, sempat layan anak tengok wayang citer Aladdin lagi...
penutup hiburan cuti raya..
Lepas ni Mama Yan kembali jadi mama singa..

Raya tahun ni meriah la juga,
sebab anak ramai kan..
meriah dengan gelagat diorang...
Macam macam ragam...

jadual sambutan hari raya yang lalu..
25.5.2019 hantar anak anak balik Segamat, pakai Starex
penuh kete...hahaha
lowered...baju...barang..kuih raya berbalang balang...
Atok diorang suruh cucu cucu balik dulu...
sunyi katanya bersahur dan berbuka berdua je...

26.5.2019 Mama Yan dan suami balik JB naik bas, sebab ada tender nak kena hantar before raya.
Pagi pukul 8.30 dah minta tolong Abang ipar hantar pergi stesen bas.
tapi, tiket paling awal ada pukul 10.30 pagi.
Okaylah...tunggu lama gakla..
bas tak pakai sistem tiket rupanya...duduk berterabur.
saja naik lambat-lambat...padan muka dapat seat belakang belakang...
dikelilingi warga asing...
rasa bergegar otak duduk atas enjin bas tua...hahaha
Suami Mama Yan...balik tu terus demam...
hadehhh...

2.6.2019 balik Segamat naik Triton..
Pun penuh juga Triton nya...hahaha
terpaksa balik lewat sehari daripada jadual.
sebabnya..last minute pulak SAJ jadi nak buat flushing and Chlorine test kat site...
dah siap test..dah lega..
tunggu dapat meter pulak.

3.6.2019 Pagi pagi dah balik Raub bawak Starex.
perjalanan Segamat - Raub yang lancar..
Alhamdulillah...

6.6.2019 Petang Raya kedua balik Segamat pulak
Selalu bertolak balik dari Raub pagi pagi...supaya tak terperangkap jammed kat Bentong
Tapi gatal pulak nak test balik petang..
haa engkau...Raub ke bentong yang biasanya 20 minit jadi 2 jam.
Boleh bayang la dia melekat tu macam mana kannn...
selalu sampai Segamat dari Raub dalam 4 jam lebih sikit..
Ini kali 8 jam...senyummm...this is raya..
Lagi senyum bila Mirzan dengan Mursyeed muntah dalam kereta..
peninggg....

9.6.2019 Balik JB.
sempat la singgah rumah kakak ipar kat Labis dulu otw balik.
Kete triton tinggal jap kat kampung suami.
Perjalanan agak lancar.
jammed sikit je kat area Kulai...
ada geng motor besar seberang tambak accident..
masuk Malaysia, tutup nombor plet guna selotape hitam,
bawak laju laju... mencelah celah kiri dan kanan...
Sampai mengancam keselamatan pengguna jalan raya yang lain...
lepas tu...eksiden buat jalan jem.
yang terbabas sebiji...yang berkumpul 20 biji...
Geram la juga...sebab diorang tak bayar cukai jalan mahal mahal macam kita...

Begitulah anak ramai ye tuan tuan dan puan puan..
balik kampung kena guna 2 kereta..
tak muat barang kalau balik raya..
Mama Yan boleh je bawa kereta balik saing saing...
Tapi...
suami Mama Yan tak percaya langsung akan kebolehan bini dia ni...
hahaha...takpelah... rehat sikit.

Hari ni dah start busy..
tapi tu la..dah seminggu cuti duduk kampung sarapan pagi sedap sedap...
Hari ni, pagi pagi lagi perut dah berbunyi minta diisi...hihihi...
habis lari alignment.

Meh Mama Yan belanja la sekeping dua gambar raya kat Raub hari tu..

Sedondon? memang tak laaa




Takde sekeping pun shoot budak budak ni yang helok...
belasah la anakkkk



7 comments:

Warisan Petani said...

Selamat berhari raya

Sha Mohamed said...

Part jem tu yang tak lalu.. Dah pernah kena, tu yang tak nak balik petang.. Meriah betul perjalanan raya akak..

Ujie Othman said...

takpe Yan..gambar budak-budak gaya gitu, nampak gambar lebih hidup dan meriah! hehe

Nor Azimah Ali said...

Salam aidil fitri mama yan..
Perjalanan syawal ni walau banyak dugaan tetap dirasakan manis je, betul tak?

Aryan azra said...

salam aidilfitri mama yan..oh beraya di Raub, saya beraya di pahang juga, di lancang dan temerloh.

Shikin Razali said...

Selamat hari raya kak Yan sekeluarga.. TAHNIAH diucapkan kerana akak tersenarai sebagai pemenang bertuah Top Commentator dalam jurnal saya.. Untuk keterangan lanjut, boleh singgah ke jurnal saya... Salam kenal daripada saya..

https://www.shikinrazali.com/2019/06/top-commentator-bulan-jun-2019-tahniah.html

Sunah Sakura said...

seronok pulak baca walopun macam padat sangat aktivitinye...geram pulak kat geng motor besar tu..tutup no plat buat ape haaaaa..geramnye

cite raya kita belum masuk lagi ni...sabar eksss ahhahaha

Klik! Klik!

Post Terhangat