Wednesday, April 24, 2019

Hobi tinggal mimpi

Untuk orang yang biasa biasa macam Mama Yan ni...
Sebenarnya takde apa yang menarik pun yang nak dicoret dalam blog.
Dah la biasa biasa...
Takde hobi tetap pulak tu...
Kalau orang yang hobinya masak...boleh update masakan selalu
Hobinya buat roti, buat kek...boleh update hasil pembakaran di blog,
Hobinya menjahit, boleh la update hasil jahitan,
Hobinya bertani, dan bercucuk tanam...boleh la update hasil berbudi kepada tanah...
Yang suka travel, boleh kongsikan catatan perjalanan..

Mama Yan ni hobinya apa ye?
Bergosip? Tak juga...
Masak? Ke laut...
Menjahit? Tenggelam timbul...
Membaca? Tersadai...
Menulis? Tak rajin
Hehehe...ahah... baru perasan..
Tak de hobi hakiki...kahkahkah.

Mana ceruk la nak selit hobi ni agaknya...
Bangun pagi lepas mandi solat semua...
Terus turun buat sarapan dan sediakan bekal...
Lepas tu,
Pergi kerja...
Balik tengahari ambil anak,
Masak...pergi keje balik.
Balik dah petang, nak masak bagi anak makan pulak
Lepastu bersihkan diri, tunaikan kewajipan dll
Layan anak anak...
Yang nak buat homework, yg nak belajar, yang nak diajar..
Pastu dah sampai waktu tido.
Masa tu la nak iron baju..iron tudung...kemas sikit2...
Hobi mana hobi?
Di ruang paling dalam terlalu jauh tak terselam...hahaha

Ni pun tulis sambil tunggu sup didih atas dapur.
Bayangkan isteri yang tidak dibantu ketika di rumah....??
Jangan cakap nak ada hobi....
Nak makan pun..telan tak kunyah agaknya...

Mujur gak kerja sendiri...boleh la tolak tarik masa kerja...
Tapi bila ada dateline melibatkan client...
Tak kira malam..siang...cuti...
Mesti siapkan...hehehe...

Dateline untuk siapkan langsir raya adalah sebelum bermulanya bulan puasa.
Semoga Mama Yan gigih siapkannya....Amin..
InsyaAllah...

5 comments:

Azian Elias said...

salam kenal Yan.. m kak yan. Azian.. anyway, buat mana yg jadi keutamaan... nak menulis blog curi je masa sikit2. insyallah.

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Blogging itself is also one type of hobby Yan.

norhidana said...

kira hobi jgk tuh ... dana ni pun takde hobi sgt, sama lbh kurang... dulu ada hobi memanik tp dh lama tak menjahit dh lupe heheh... dh jd mls dh,,, kira hobi skrg nengok tv je hehehe

AzianKhalil said...

tu lah...curi curi masa je ni...

Warisan Petani said...

Dari subuh hingga ke malam, banyak aktiviti yang dilakukan.
Boleh buat macam2 entri tu.

Klik! Klik!

Post Terhangat