I will follow youuu....

Sunday, January 19, 2020

Dasar penyondol !

Kelmarin, mak mentua Mama Yan buat Yasinan...
Setahun tak tau berapa kali turn Yasinan nak buat...
Bukan tak suka baca Yasin tau...
Tapi...
Untuk beberapa jam punya acara..
Penat dia 2 ke 3 hari juga perginya...
Lepas tu..
Makanan berlambak lambak...
Tak habis...buang...
Sedih kot tengok sisa makanan penuh 1 tong cat 20 liter tu...
Yang datang baca Yasin tu...
Tolong la makan perabis makanan yang dihidangkan.
Taknak makan, tapau bawak balik..
Bukan isi penuh pinggan, 
Makan sesuap dua,
Lepas tu tinggal.

Satu...penat tuan rumah menguruskan sisa.
Tapi yang ni tak boleh cakap,
Karang kita yang kena kecam balik,
Tak ikhlas katanya...

Dua, makanan itu adalah rezeki,
Kalau dah letak dalam pinggan,
Dah campur²..
Siapa pulak yang nak baik hati sangat nak habiskan sisa taik gigi kita kann...
Sudahnya...buangggg

Tiga, tuan rumah beli makanan pakai duit yang dicari dengan membanting tulang,
Bukan pakai petik kat pokok tepi rumah.
Hargailah sikit.
Ambil sikit dulu,
Sedap tambah,
Tak sedap berhenti
Ini..
Kelaku ambik makanan tu...
Macammm...no komen...
Kalau Mama Yan cakap...
Harusla kena pangkah.

Ni Mama Yan masih lagi sakit kepala dan penat...
Melayang layang rasa...
Ubat kat umah dah habis...
Kat pejabat ada sikit lagi,
Terus suami gi opis ambik ubat darah tinggi Mama Yan.
Dah terputus ubat sejak pindah ni...
Belum pergi klinik kesihatan untuk pindah kk ambik ubat.

Lepas ni...
Mama Yan tak boleh beria sangat nak tolong²...
Penat weii...
Tolong setakat mana yang badan larat dah la..
Kalau kita sakit...
Paling kuat sedara boleh buat pun,
Ziarah bawak buah epal je kot...

Esoknya...
Pergi jengah kebun...
Habis pokok ubi dan pokok pisang bergelimpangan dengan tanah bergembur...
Sah la kaum kerabat Pumbaa punya kerja...
Sedih tengok...
Tapi pasrah aje la...
Dah memang habitat binatang² kan...
Kita yang tumpang tanam²...
Share aje lah dengan demeh


Pumbaa yang tengah tu

pokok pisang tanduk

Pokok ubi kayu...

Pokok pisang tanduk gak
Mampu jengah je la...
Tak mampu nak kerja kan...
Tinggal pesan kat abang ipar je minta tolong racun..
Semak lalang dan anak kayu dah start naik.

Minggu depan raya cina...
Balik lagi...ada jemputan kawen sepupu suami...
Balik lagi...
Tapi maaflah...
Memang tak mampu nak rewang ye ...
Dah tak kuat macam dulu kala...
Buat kerja cepat penat dan stress...
Tambah lagi pulak...
Mulut orang kampung yang tak mampu beli insuran... adoiii..
Tabah ajelah dengar diorang melaser...
Hahaha...
Takleh nak celik mata dah ni...wassalam..


9 comments:

Umi Nazrah said...

Sabaq ja lah dengan perangai orang ni 😣

Sunah Sakura said...

hari tu masa gi ladang herba kat kota tinggi, orang tu bagi tips, nak alihkan perhatian babi hutan ni dari tanaman kita, tanam tebu...

Madam Maq said...

Maq selalu jugak join kumpulan yasin macam tu, memang betul, part cara ambil makanan kita kena ubah dah. Ambil sikit sikit dulu,tak jadi kesalahan pun kalau ianya sedap ditambah lagi. Benda mmg dihidang utk dimakan. Tapi janganlah ambil banyak² lepastu tak habis then buang. Allahhu.. Sayang makanannya..

Warisan Petani said...

kat sini kalau yasinan
hidang kuih dan air aje
Nasi ambeng tapau bawa balik.

norhidana said...

kalau kat kampung dana, rasanya yasinan tu setahun sekali ikut giliran selalunya... kalau kat kampung selalu yasinan tu makanan kat rumah orang yang yasinan dia sediakan kuih atau 1 jenis makanan utama, yang lebih kuih-kuih tu memang bagi untuk di bawa balik, jadi selalu mmg bajet untuk tuan rumah tu sikit je...

sayang je kalau makanan di buang kan, penat tuan rumah nk ngemas basuh pinggan lagi... memang penat

bab kebun kene sondol tu memang lumrah, lepas ni kene boh pagar lah kt tepi-tepi pokok tuh MY, kadang kat umah abah kt kampung... nenas tu tengok elok petang, konon emak ingat nk petik la esok pagi... pagi tu tengok selamat dah... memang sakit hati, semua benda dia nak sondol... kadang pokok kelapa sawit yang dah besar pun mereka sondol sampai tumbang dah pokok nya

AzianKhalil said...

Umi Nazrah> mmg kena sabar. Jiran mak mentua. Hihihi
Sunah> nanti dia tak datang atau dia makan tebu tu aje?
Madam Maq> dah susah nak ajar sebab dah jadi kebiasaan
Warisan Petani> tahlil lelaki memang macam tu. Minum sirap. Ambeng bawak balik

AzianKhalil said...

Norhidana> Mentua MY memang suka jamu² orang makan. Tapi menantunya ni pemalas sikit nak rewang. Hihihi

Ujie Othman said...

Mmg penat la kalau slalu kena rewang. Akak pun tak larat 😅

Kat rmh mertua di BP yasinan mkn ringan2, kecuali rmh last baru mkn berat. Kira ada aturan dia lah. Pastu tn rmh sediakan plastik utk bungkus sendiri mknn tak abis.

Kalo rmh mak akak di Rimba Terjun, mak tak amik turn yasinan kat rmh sbb anak2 jauh takleh tlg. So mak amik turn kat masjid jelah. Mknn pun order org msk dan org tu hantar ke masjid.

Sha Mohamed said...

Bab bazir makanan tu memang sha setuju sangat dengan mama yan.. Dia punya amik tu, macam tak cukup-cukup.. tapi lepas tu bazir je.. buang tong sampah.. memang geramlah tengok kelaku gini..

Baca tajuk mama yan ingatkan penyondol apa lah tadi.. hehehe.. sekali si pumbaa

Klik! Klik!