Orang biasa... basikal muda...


Sebelum berakhirnya cuti sekolah bulan lepas,
Suami Mama Yan belikan anak anak basikal sorang satu...
Aril dengan Mijan je takde yang baru sebab basikal Aril elok lagi...
Mijan pulak baru nak masuk 3 tahun...
Dia main push car dah la...

Rupanya...
Anak Mama Yan semua tak reti main basikal 2 tayar...
Hahahaduiii...
Tapi..
Alhamdulillah la..
Si abang sulung belajar kejap je dah pandai...
Beli pagi...
Petang dah laju...
Tengah panas pun gigih belajar...

Yang nombor 2...
Baru je pandai sehari dua ni...
Itupun dah berapa kali jatuh...
Badannya semangat sikit...
Orangnya pun ada masalah koordinasi...
Tapi tu lah...
Tak tau dari mana dia dapat semangat nak belajar tu...
Tiap hari balik sekolah...
Panas panas pun belajar kayuh sikit sikit..
Lama lama pandai juga...

Abang dan basikal pilihannya

Yang nombor 3 memang cepat belajar untuk aktiviti luaran macam ni..
Tapi orangnya agak malas bercakap...
Kalau tengok TV...diam je fokus kat TV...
Sampai menangis nangis kalau tengok cerita sedih...
Tapi dia masih kayuh basikal ada roda kecik tepi tu...
Biarlah dulu...
Sebab dia ni lasak sikit...
Bawak basikal semberono...
Ada tayar 4 pun jatuh hari tu...
Sebab ambik corner lipat kat tempat berpasir...

Rasanya...boleh agak kannnn...
Siapa tuan punya basikal ni...
Pemiliknya...
Mestilah seorang gadis sunti yang comel lagi manja...
Hahaha...
Tak boleh tidak...
Nak warna pink juga...
Siap membebel takde loceng warna pink...
*mama tepuk dahi*

Dan basikal terakhir ni...
Baru pakai 2 hari..
Dah tercongek gitu tayar keciknya tu..
mana taknya...
tuan punya basikal kus semangat.
sampai tak terdaya tayar kecik tu nak menampung berat badannya ..
Lagipun dia langsung tak imbang badan dia atas basikal...
senget aje...
dah hantar repair pun begitu juga jadinya..
Tabahla...
orang badan comel memang banyak terima ujian..

Mama Yan je takde basikal...
malas aihhh...
Suami Mama Yan beli gak satu..
kami share aje lah...
hihihi...
Mama Yan bukannya suka sangat kayuh basikal.
Baik joging...
takyah maintenance...zero cost lagi.

semoga anak anak semua rajin berriadah...
untuk tubuh badan yang lebih sihah dan minda yang lebih cergas...
InsyaAllah..

4 Comments

  1. anak2 saya pun dapat basikal jugak hujung disember lepas. naik setiap hari sampai basikal dah berubah bentuk. takpa la kan, asalkan anak2 kita gembira ^_^

    ReplyDelete
  2. Ray lama sgt x main basikal

    ReplyDelete
  3. seronok jugak ada basikal ni...teringin pulak nak ada satu...boleh kempiskan perut..hahaha

    ReplyDelete
  4. Sha pernah bersemangat nak berbasikal tapi disebabkan keadaan muka bumi tempat Sha nie berbukit memang tak dayalah.. Sudahnya sedekah dekat yang lebih memerlukan.. hehehe

    ReplyDelete

terima kasih la weiii...