Saturday, December 20, 2014

Kita memang nak pakai orang...tapi..

'U boleh buka U punya tudung ke?

'Kita sini ada uniform..U boleh pakai macam I tak?'

'Kita tak ambil Malay'

'Kita tak ambil orang pakai tudung'

Okeh..itu antara jawapan jawapan yang koi dapat masa mencuba untuk mencari kerja sementara tiap kali cuti semester.
Masa tu koi duduk kat rumah kakak kat USJ.
Koi try la cari kerja kat area USJ9 dgn kat Taipan...
Oleh kerana ketika itu koi agak jahil...
Maka koi turutkan aje syarat yang ditetapkan..
Bukan takde yang boleh terima orang pakai tudung...
Tapi masa tu...kat situ takde kosong...

Sajelah..throwback bila terbaca rosham Noor punya luahan hati...





Imej dari siakapkeli..tq

Thursday, December 18, 2014

Koi nak propa

Hari ni takde story kat rumah ni...
Biasala...hari hari pun rutin yang sama je
So...harusla up entry propa daripada tak berhapdet kan..

Eh tengok gambar je la..
Malas nak type..




Wednesday, December 17, 2014

Moh kita berkebun..

Hah..nilah teman baru koi...
Memandangkan sekarang ni musim hujan...
Koi takyah bagi full attention pada dia...
Pandai pandailah dia menjaga diri...
Koi beli dari nursery bergerak...
Ya...nursery bergerak...
Ia adalah sebuah lori 3 tan...
Yang dipenuhi pelbagai jenis benih semaian...
Ada pokok buah..ada pokok bunga..ada orkid...
Ada pokok herba juga...
Baja dan racun serangga juga ada...

So...dengan senang hati koi beli pokok longan...
Dan Ahboi tu juga dengan rela hati tolong cangkul tanah dan tanam belakang rumah koi...
Belakang rumah koi ada serai baru nak up...
Juga kunyit bonglai...serta pokok ubi kayu...
Tu tanah sekangkang kukang sebelah kiri...
Kalau view belah kanan ada pokok pandan je...

Koi juga beli benih pokok limau nipis...
pokok durian belanda...
Beli baja untuk pokok mangga tua depan rumah koi ni...
Beli racun siput...
Dan beli racun ulat...



Pandai betul apek apek ni berniaga...
Kat nursery bapak dia jaga..
Dia plak loading benih semaian atas lori...tekan hon je..
..bip bip....bip bip....bip bip...
Sekali surirumah cam koi ni tahan...
Dah lepas duit diesel 3 hari..

Monday, December 15, 2014

Diorang Budak Johor

Semalam ayah diorang bawak pegi tengok wayang...
Crita Big Hero 6...
Kecik kecik dah bawak gi tengok wayang...
Adoi...
Jangan lepas lepas ni...
Pantang ada iklan movie baru ajak pergi lagi...
Beria pakai sweater nya nak gi tengok wayang..tapi pakai seluar pendek..




Hari jumaat hari tu...
Ada pasar malam kat tempat kitorang...
Koi suruh la en.Suami ko bawa anak anak gi pasar malam...
Kesian...terkurung aje dalam rumah.
Balik rumah...
Masing masing dah bersarung dengan sweater Johor...
Beli baju pasar malam je kitorang ni...
Takde bajet utk sweater original...
Lagipun budak budak ni cepat membesar...
Beli original memahal...pastu dah takleh pakai...
Takkan asik nak bagi adik adik pakai barang recycle...
Adik pun nk rasa pakai baju bau kedai @ pasar juga kann...



Saturday, December 13, 2014

Throwbackvela : disket

Sekarang ni petang petang on weekdays koi tunggu cerita Yo Soy Betty,La Fea...
Cerita ni dulu dulu kat NTV7...
Cerita Betty ni tayangannya sekitar tahun 2002 kot..
Koi pun tak ingat exact year..
Yang pasti masa tu koi masih tinggal di rumah sewa bersama sama rakan kuliah...

Masa tu...kalau koi balik raub time cuti sem...
Tak dapat la tengok telenovela tu semua sebab rumah koi kat kampung tak dapat ntv7...
Tapi biasa nya koi akan dapat report harian melalui mirc...
Hahaha..
Zaman tu xde what's up...
So memalam kitorang teman serumah ni akan berhubung melalui mirc...

Tapi tak kisahla....
walaupun cuti seminggu dan missed tengok selama seminggu...
Tak jejaskan jalan cerita pun...
Sebab 5 episod bersamaan 1 hari di pejabat Ecomoda...


Isnin sampai Jumaat jam 5.00 petang, di Astro Bella 133
Ulangan jam 1 pagi.

Minggu baru ni citer pasal fail sulit Betty dan disket...
Tersenyum koi...
Budak budak yang baru tertengok citer ni...
Mesti takde pengalaman guna disket kann...
Sebab masa zaman koi study..
Tu dah zaman zaman akhir guna disket...
Masa koi tahun 4, dah ramai yang guna thumb drive...
Masa koi tahun 4 juga...
Lecturer dah tak terima assignment dalam disket sbb takde slot utk floppy disk itu pada laptop/desktop mereka...
Dah beralih kepada cd...
Awal awal zaman peralihan...
Terasa susah juga...
Sbb cd kalau nak save apa apa menggunakan konsep burn...
Tak semua komputer ada cd burner...
Siap kena gi cc semata mata nak burn cd...

Thumb drive atau pen drive masa tu..
Untuk kapasiti 512Mb pun harganya more than hundred...
Tak la macam sekarang..
Semalam kat Lazada...
16 Gb ada yang harga RM49...
He he he....


Terasa pantas masa berlalu meninggalan kita setiap kali rewind kisah kisah lama...kannn...
Rindunya....

Thursday, December 11, 2014

Nak masak apa ye hari ni?

Anak2 koi...
Lebih kurang macam koi masa kecik juga..
Susah nak suruh makan...
Sampai tak tahu nak bagi makan lauk apa...

Tapi yang no 2 ni lebih kronik..
Tiap hari nak makan nasi kalau lauk telur...
Telur pulak harus telur mata kerbau aka telur goyang aka half cook.
Goreng ayam pun dia tak usik...
Ikan ikan pun tak makan...
Sayur lagilah...
Bak Ayah dia kata...
Nampak sayur macam nampak hantu

Kadang kadang tak tau nak masak apa...
Sebab bukannya diorang nak makan..
Masak sup ayam pun...
Ambik kuah je...
Dah tu..mama jadi tukang perabis lauk...
Mana tak makin montelnya..

Kadang tu...bukak peti ais...termenung kejap...
Pikir apa nak masak...
Ayah diorang masak apa pun ok...tapi budak2 ni...
Kita punyalah masak siakap 3 rasa...
Kerapu stim bagai...
Tetap dia suh goreng telur juga...
Kalau ayah diaorang ada kat meja makan tu...
Disuruh makan diorang makan...
Dengan linangan air mata..telan tak kunyah...
Tapi koi tak sampai hati pula tengok anak menangis time makan....
Tak tahu macam mana nak suruh makan lauk selain telur...



Monday, December 8, 2014

Semakin lama, semakin....

Ntah kat mana koi terbaca ada orang lelong duit siling 50 sen tahun 1968 dengan harga hampir 10k...
Pastu koi jumpa siling tahun tu yang ada alur kat sisi duit siling tu..
Rasanya masa koi kekecik dulu biasa je jumpa siling tu...
Nilainya tetap 50 sen..
Bersamaan semangkuk penuh mee goreng atau sepinggan nasi lemak di kantin sekolah...
Tapi..tengok nih...koi jumpa kat mudah...
Hahaha...




Takpelah...koi lom minat nak jadi peniaga barang antik...

Selain tu...koi ada gak simpan duit singgit lama...
Dan juga duit 2 ringgit...
Dan juga semangkuk duit siling 1 sen
Saje simpan untuk tunjuk kat anak anak nanti...

Mak koi pernah menyimpan pelbagai jenis siling peringatan...
Ada yg bercetak gambar Allayarham Tunku Abdul Rahman...
Ada gambar bendera...dll...
Tapi sayang...koleksi tersebut telah hilang tanpa disedari sesiapa...
Sungguh tak bertanggungjawab...
Tak tahula siapa yg merembat...






Sunday, December 7, 2014

Tesco Mutiara Rini

Ada Tesco baru dibuka dekat Taman Mutiara Rini...
Ko belum pernah jejak mana mana cawangan Tesco setakat ni...
Hmm...macam teringin pulak...
Selalu koi pegi aeon taman universiti je...
Sebab dekat dan selesa...
Orang kata kat Tesco barang barang murah...
Itu yang rasa nak menerai shopping Tesco pula...
Lagipun dekat mat dengan rumoh koi..




Saturday, December 6, 2014

2014 year end GA by Lin Handmade Greeting Card

Nak join entry..tapi koi malas nak menulis...
Aci tak screenshot je...
Pastu paste aje kat blog koi...
GA ni akan berakhir pada 15 January 2015...huhu....lama lagi...tahun depan tutupnya...
Sapa nak join...kat bawh ni linknya






Buku resepi untuk si anak

Koi baru je beli buku...
Beli secara online...
Sekarang nak tolak twin stroller tu masuk lif pun tersangkut sangkut...
Masuk kedai buku takkan nak tinggal kat luar...
Lagi satu pula peel budak kembar ni..
Bila stroller bergerak diorang tido...
Bila koi berenti je...
Terus celik biji mata...
So...punahla harapan mama nak beli buku di kedai buku...

Koi beli buku 'catatan matluthfi'..
Ada sape sape tak kenal matluthfi ke?
Sila google...
Dah baca separuh...separuh lagi simpan...
Harga buku ni RM25

Then beli buku resepi....
Tapi bukan resepi biasa biasa tau...
Siap dengan idea dekorasi bekal untuk anak anak sekolah...
Satu menu Asia, satu lagi western...
Harga RM15 each...

Koi dah ada buku resepi utk anak kecil sebelum ni..
Pernah juga beli majalah Saji dengan tema menu si cilik...
Pastu ni...
Beli lagi....padahal yang ada sebelum ni...
Belum pernah dicobain resepinya..
Berangan nak berdeco ala bento pula...

Bulan apa...
Tahun depan si Abang dah naik darjah 1..
So..angan angan nak bawakan bekal...hihihi...
Tengoklah tahun depan.kotkot mama rajin


Cer tengok nama dekat buku...
Chef Azian la...
Hehehe...lepas ni..dah ada buku ni baru saya bleh jadi chep..

Friday, December 5, 2014

Shopping RM1212 di Lazada Malaysia [Contest]

Lazada Malaysia akan mengadakan Online Revolution Lazada pada 12 December 2014 iaitu 12 hari sebelum perayaan Krismas. Lazada akan menawarkan promosi menarik serta tawaran eksklusif untuk pelbagai kategori selama 24 jam. Dapatkan apa yang anda inginkan musim cuti ini, dari telefon bimbit, tablet dan peralatan elektronik hinggalah ke fesyen, barangan rumah, alat permainan dan peralatan sukan.



So koi teringin untuk memiliki ini...taraaaa....




Kenapa koi nak beli ini...koi sekarang tengah mencuba untuk relaktasi anak koi...
Pam yang koi pakai tu ....mungkin tak sesuai sbb sangat menyakitkan...
Untuk stimulate semula breast milk koi ni..
Koi berharap dapat memiliki Medela Swing ni...
Lagipun ada less berbanding dengan beli kat luar...
Lagipun kat jb ni tak byk kedai jual medela...adapun..mmg payah nak bawa segerombolan askar ni ke kedai...so...beli di Lazada aje senang...cepat...pantas..murah...




Inila bukti koi perlukan pam tersebut kalau ada rezeki RM1212 turun dari langit...hehehe



Sedang ingin bermanja

Abang abangnya balik kampung,
So si Aril kebosanan yang amat sangat
Mama memang tak dapat nak bagi full attention kat Aril...sorry sayang...
So..mana aje koi pergi dia mengekor aje...
Kita duduk nak bagi adiknya susu..dia pun menyelit juga kat situ...
Koi nak baringkan adiknya pun takde space...
Haa..amik..pegang baby Sarah ni....

Tuesday, December 2, 2014

Lazada oh lazada..



Gedik tak.?

Puting kosong pun nak beli kat Lazada...

Memang tengah kemaruk dok memesan barang pakai Lazada...

Harga satu puting ni RM6.50 kat Aeon...

Kat Lazada pula RM2.90..postage RM15

So koi beli 5 pcs...lebih murah drpd beli kat Aeon...

Banyaknya beli?

Si Aril...dia suka rembat je puting kat mulut baby kembar...

Pastu...dengan kapasiti gigi dia tu...
Tak sampai sminggu koyak ah puting tu...kenalah buang..
Pastu beli lagi....
Koyak lagi..beli lagi...

Ramai je yg komplen apa perlunya pakai putong tiruan?
Perlu ke koi jawab...
Kalau tak perlu...
Tak wujud la kompeni kompeni pembuat puting....
Ataupun bungkus la kompeni tu semua...

Masa darah tinggi koi naik tak turun turun..
Doktor tanya.. Tak tido malam ke...?
Dah nama ada anak kecik..kembar pulak tu...mmg la tak tido malam...
Asik merengek je minta nak ngempeng...
Doktor pun cakap...
Sumbat aje pakai puting kosong tu...
Awak kalau tak cukup rehat..tak cukup tido...
Nanti darah makin naik...boleh stroke...
Kalau tak strok pun...kemurungan...

Koi tanya..boleh ke pakai puting kosong?
Dia kata..saya bg cadangan je...kesihatan ibu lebih utama..
Lainlah ada yang bantu jaga anak bergilir...
Kalau ibu dah start sakit...A sampai Z jammed.

Taping kebelakangan koi rasa lebih sihat bertenaga...
Hmmm..keinginan utk relaktasi berkobar kobar nih...
Chaiyok!

Monday, December 1, 2014

Cepatnya masa berlalu..

Hari ni dah 5 hari anak koi yang sulung dan yang no 2 balik kampung...
Diorang balik ikut mak mertua koi naik bas hari Rabu hari tu...
Dah bujang anak anak koi...
Dah boleh duduk kampung walaupun mama n ayahnya tak ikut sama..

Tak sangka cepat betul masa berlalu...
Cepat betul rasanya mereka besar...
Huhuhu..

Bila anak anak ni masih bayi...
Masa koi berjaga malam menyusukan mereka. Selalu je koi cakap...

"Cepatla besar nak oiii....mama tak larat dah ni....ngantuk..."

Bila nak bagi minum susu..
"Minum banyak banyak ye...nanti cepat besar"

Tapi sekarang bila dah besar...
terasa rindu pula dgn kecomelan dia masa kecik...
Lagi sebulan nak masuk sekolah darjah 1...

Masa nak attend dia punya ujian penentuan kelas darjah 1 minggu lepas...
Ayah ajak pergi jusco beli seluar panjang..
Seluar jalan anak koi semua bermuda style..
Takkan nak gi school pakai short....
Walaupun paras lutut...tp mcm tak sopan pula..

Balik dari jusco koi tengok siap dengan kemeja bagai..
Dah macam baju ayah time nak gi meeting...
Ayahnya kata dia pilih sendiri...
Koi perasan..
Kalau dia pilih baju mesti nak yang warna lebih kurang macam yang ayah ada...
Semua anak lelaki menjadikan ayah mereka idola kot...

Majlis penyampaian sijil prasekolah


Seusai ujian penempatan kelas darjah 1...gi ngeteh dengan ayah

Masa berusia setahun lebih...lengkap dengan puting kosong dan bantal kesayangan.
Dulu dulu..takde bantal dan puting kemain payah nak lelap mata..

Saturday, November 29, 2014

Kezutan Pak Nil....

Koi memang peminat Datuk Aznil Nawawi...
Masa macam macam Aznil dulu...
Koi tengok ulangan berkali kali pun tak jemu...
Zaman AF dulu...
Bukan nak tengok sangat peserta tu...
Tapi suka sangat kat Pak Nil...

Masa koi muda remaja...
Koi selalu berangan nak masuk Pop Kuiz...
Sebab nak jumpa Aznil Hj Nawawi...
Pastu berangan nak kawen dengan Aznil...
Hahaha...masa tu siap kira beza umur...hahaha..
Okeh..uolls jangan bgtau suami koi ye....
Kekeke....

Novel pertama yg koi beli masa remaja bertajuk Yo! It's me hasil tulisan Datuk Aznil...
Punyalah frust masa tu bila tau Aznil tu dah kawen dan ada 2 orang anak...
Heh...masa tu umur koi baru 13 tahun kot....
Gatal betul....
Tapi takpe....walaupun koi kuat verangan...
Still score 6A 2B for PMR...
Not bad hokey untuk orang yang balut buku pakai poster artiz

Dan koi masih meminati Dato Aznil...
So..koi folo la instagram beliau...
Pastu tadi..tgk Pak Nil ada terjah satu famili tengah makan kat wakaf...
Waa...bestnya...
Sungguh bertuah mereka...





Friday, November 28, 2014

Takde tajuk takpe kannn...

Semalam koi dengan suami pergi hospital nak set appointment date untuk baby Mursyeed...
Pusatnya tu..terjojol aje keluar...
Merening rening macam nak meletop..
Risau pulak koi...
Sampai poliklinik hospital kul 4.15 petang...
Suami koi pergi kaunter sorang...koi tunggu dalam kereta je dengan anak anak...
Tak lama pastu en. Suami patah balik...

"Aik..kejapnya"

"Kita ni dah macam jakun darat...hari khamis org kerajaan kerja sampai kul 3.30 je..."

Hahaha...sungguh koi tak tahu...dah tinggal sebulan je tahun 2014. Patutla masa sampai sepital tengok parking banyak kosong...

Ok...pemergian ke spital agak sia sia...so...teruskan perjalanan ke galeria@kotaraya...
Kat situ ada UTC
Nak ambil mykids baby kembar..
Tapi dah sampai sana...
Dia kata belum siap...
Paling awal tahun 2015 baru ada...
Aik...dalam surat suruh ambil pada atau selepas 5 November 2014.

Ok..dua dua tempat pergi...tapi tak berhasil...
Masa nak keluar tu...
Lalu kat kaunter tabung haji..
Pasal taknak sia siakan hari...
En. Suami pun ajak buka akaun kat tabung haji...
Pasal tak bawak duit deposit yang cukup...
So..belum la boleh nak daftar haji...
Takpe...nanti masa dtg amik mykids yang dah siap nanti...
Kita depositkan jumlah yang cukup utk register pergi haji...
Kaunter tu cakap...daftar sekarang...untuk giliran pada tahun 2077....
Mak aih...
Masa tu umur suami koi 100 tahun...koi pulak 96 tahun...wow!







Sempat selfie selfie dengan budak kembo dalam kereta...ahhh...jangan nak komplen
'Eh..tak pakai baby seat ke'
'Eh..tak bahaya ke macam tu'

Thursday, November 27, 2014

GIVEAWAY HUJUNG TAHUN BERSAMA DIANARASHID.COM

Assalamualaikum...




Dengan ini bermula lah giveaway hujung tahun dari dianarashid.com dan sudi2 kan lah untuk sertainya kerana ada banyak hadiah menarik yang boleh kawan-kawan menangi.Berikut adalah senarai hadiah :-

Dish Wash Concentrate x 1 pemenang
Herbal Blend® Multi-Purpose Cream x 2 pemenang
telekung lycra x 1 pemenang
topup RM10 X 3 pemenang
Fridge magnet London + keychain (1 pemenang) 
Fridge magnet Malaysia + keychain (1 pemenang)
Topup RM10 x 1pemenang
Fridge magnet cameron highland x 4 pemenang
Shawl x 1 pemenang
Topup Rm10 x2
1 paket Mykoko rm39/500g x 1 pemenang
2 voucher KFC x 1 pemenang
baju muslimah x 2 pemenang
wang tunai rm50 x 1 pemenang
Home Binder 2014 x 1 pemenang


Syarat-syaratnya...:-

1- Buat satu entry bertajuk " GIVEAWAY HUJUNG TAHUN BERSAMA DIANARASHID.COM"

2- Like semua facebook page penaja(wajib ):-



3- Follow blog penaja( wajib) :-

Fiza , Dila , Yumida , Parihh ,Eurukaseven , CekguNorazimah ,Veesandi  , Nadiah , Ujie , YatiAdam , Fizah@susunatursioca

4- Follow Instagram penaja (jika  ada)

@cikgunorazimah , @syidah_eda93

5- Add google + :-

Junainah   ,  Yumida

6- Tinggalkan link entry anda di entry ini 

jangan lupa letak kan link blog www.dianarashid.cm di bloglist anda supaya tak terlepas pandang apa2 update terkini.Tarikh tutup giveaway ini ialah pada 10-12-2014 .Pemenang dipilih melalui random.org .Keputusan akan diumukan sebelum 15-12-2014

Sekian..

Monday, November 24, 2014

Mah dan suaminya

Pada suatu pagi hujung minggu...suami Mah mempelawa Mah keluar bersarapan di warung pak Mail di tepi simpang tiga taman perumahan mereka. Akan tetapi...Mah enggan kerana bercadang hendak membelek belek dan mengelap koleksi pinggan mangkuk mahalnya...

Mah: Nanti tolong bungkuskan Mah sarapan ye..

Suami: Mah nak makan apa?

Mah : Apa apa je lah...Mah tak kisah

Suami : Abang belikan Mah nasi lemak ok?

Mah : Ala..taknaklah...makan nasi lemak ngantuk...

Suami : Abang belikan bihun goreng?

Mah : Takmolah..bihun goreng Pak Mail banyak taugeh aje dr isi...

Suami: Roti canai nak?

Mah : Taknak....nanti gemuk...

Suami : Habis tu..?Mah nak makan apa?

Mah : APA APA AJELAH...MAH TAK KISAH

Suami : Karipap boleh Mah?

Mah : Karipap dua singgit Pak Mail tu? Hehh..taknaklah Mah...kecik..intinya pun tak sedap..

Suami : Lahhh...tadi cakap APA APA AJELAH...MAH TAK KISAH

Anak- anak : Cepatlah ayah...kitorang dah lapar ni...

Suami : Dahla Mah...makanlah koleksi pinggan mangkuk Mah tu...malas abang nak layan.

**

Siapa selalu macam tu? Angkat jari...



Selang beberapa hari je...dah naik beberapa puluh sen...
Baru je war warkan harga minyak nak naik berikutan dengan pemberhentian pemberian subsidi...
Harga barang dah naik dulu...

Saturday, November 22, 2014

Enjut enjut semut..

Budak berdua ni payah betul nak tido dengan lena kalau tak dipangku...
Tapi kalau asik nak dok atas riba je.. Bila masanya koi nak masak, menyapu, lipat kain...
Takkan nak panggil assistant datang lagi...
Satu hari RM50...kalau seminggu...6 hari la tolak sabtu suami koi tak kerja...dah 3 hatut...ushhh...banyak tu....

Terpaksa la korbankan tiga empat atut inggit untuk beli lagi satu set buai...
Ramai je kawan kawan yang tak mahu buaikan anak anak mereka atas pelbagai alasan....
Tapi sendiri punya anak...sendiri punya sukalah kan..
Masa koi tinggalkan anak no 1 dengan no 2 kat rumah pengasuh time koi kerja dulu pun dia masukkan anak koi dalam buai..
Masa koi kecik kecik pun koi masuk buai.. Masa koi dah besar sikit...koi la tukang enjut adik tido dalam buai...
Memang la berbuai ni ada bahayanya...
Tapi kita sendiri kena la berhati hati dan berdoa supaya dijauhkan dr segala kecelakaan....

Ada juga kawan kawan yang bengang gila kat baby sitter dia yang buaikan anak dia tanpa izin...
Koi cakap kalau ko tak bagi berbuai...hantar taska la...ko tak boleh dapat segala yang terbaik untuk anak sendiri daripada orang lain....kalau ko cakap jangan buaikan anak ko..kompom makcik tu surrender bela anak ko...
Sbb kat umah makcik tu ada mmg dah ada buaian khas utk anak anak yg dia asuh....dan makcik tu dah berpuluh tahun kerjanya mengasuh anak orang. 

Koi tanya kenapa tak bg anak ko berbuai? Dia kata nanti payah nak jalan. Nak hangkut buai dan segala macam....

Hehehe...pasal jalan rupanya...ingatkan pasal apa...

Koi tak ingat sejak bila Aril berhenti berbuai...dia nak tido sendiri je...bila ngantuk..dia cari port...pastu tido. Tp kadang tu...dia minta juga koi temankan dia tido...siap tarik tangan koi suh tepuk dia...siannya...


 

Eskrem magnum nyuumm


Ni gambar aiskrim magnum yang kawan koi wasap masa dia pergi bercuti kat indonesia..
Dalam hati koi...
Ada ke orang nak makan aiskrim aje sampai sepinggan...
Siap buat cafe makan aiskrim tu je...
Tak muak ke?
Tapi kat Indonesia penduduknya ramai...
Pelancong lagi kan.
Tapi ni kat Malaysia pun dah buka la lastweek
Dekat Mid Valley katanya
Pengunjungnya pulak sampai beratur kat luar..
Woaaa hebatnya...
Tapi yang pasti..
Koi tak pergi la ke cafe Magnum ni
Sbb suami koi tak suka aiskrim macam ni. 
Dia suka aiskrim yang tak bersusu macam aiskrim oren ke...asikrim sarsi ke

Thursday, November 20, 2014

Tertekan atau tekanan?

Kepenatan...kelesuan..keletihan...semua ada...
Kalau boleh minta mc...pada sapa koi nak bagi mc tu...boleh ke diterima?
Setiap hari tido hanya beberapa jam...
Anak kembar koi tdo malam kurang nyenyak...
Kadang kadang tak tido pun...
Kalau tak tido..tapi tak menangis takpe juga...
Ini..bila koi riba dia diam...
Bila letak atas tilam...nangis...
Kalau sorang dah tido...dengar lagi sorang tu menangis...ish...dan dan la dia nangis juga...
Masa tu memang koi kelam kabut...

Tak tido sepanjang malam walaupun badan penat sangatla menggangu kewarasan akal...
Rasa nak menjerit...
Rasa nak nangis kuat kuat sambil guling guling...
Rasa nak hantuk kepala kat dinding...
Rasa nak hantar anak balik kampung...
Semua rasa ada...
Paling teruk rasa nak minta cer**...
Huhu...cepat cepat istifar...

Koi rasa koi ni dah separa meroyan...
Siang siang buat kerja rumah...layan anak anak...
Anak anak semua sedang membesar...
Contohnya..
Yang sulung minta ajar kerja sekolah...
Yang no 2 tumpahkan air...
Yang no 3 nak tido..minta ditepuk...
Yang kembar biasalah...baby...kejap tido kejap jaga...
Bila nak hujan..dah teringatkan kain pula...
Bila semuanya berlaku serentak...
Telinga rasa berdesing..kepala rasa berpusing...dah la malam koi tak berapa tido...

Kadang kadang koi bagi juga sedas dua budak budak ni...
Sebab betul betul rasa tertekan dengan perangai diorang..ada ada je benda nak dibuat...
Suruh mandi..main sabun sampai habis sebotol....
Isi air dalam botol floor cleaner...
Berebut mainan..buku..dengan adik..
Pecahkan gelas kaca..
Arrghhhh....tensen.

Buat kerja dengan emosi tak stabil mengakibatkan banyak pinggan mangkuk gelas cawan yang terkorban...
Habis kena hempas....

Kalau ayah diorang ada..ok la sikit...
Sebab diorang semua akan kerumun ayah je...
So takde la benda benda pelik yang dibuat...
Tapi bila ayah dia balik kejap pastu minta nak keluar balik sbb ada hal dengan kawan...
Koi terus rasa bengang gila..
Koi rasa kawan dia selfish sungguh..
Tak nampak ke laki koi tu ada anak kecik kecik....
Sbuk nak ajak keluar ngeteh la..main bola la...
Macam tk boleh tangguh lagi dah...

Ya Allah..tabahkan hatiku dalam membesarkan anak anak...
Ya Allah ...berikanlah kesihatan dan kekuatan akal fikiran serta tubuh badan kepadaku

Wednesday, November 19, 2014

Comelnya anak che Ta

Comelnya anak artis ni...
Kecik kecik dah pandai bergaya...
Tapi yang sebelah tu lagi comel...hahaha
Takde kerja la dorang ni...
Ada ada je...

Tuesday, November 18, 2014

Berakhirnya prasekolah abang...

Sabtu lepas anak koi ambik sijil prasekolah dia...
Dia pergi dengan ayah dia...adik no 2 dan 3 je..
Koi tak pergi pun...
Malas nak bawa baby tempat orang ramai camtu...

Pada hari yang sama juga diadakan Hari Keusahawanan sekolah...
Adalah budak budak sekolah jual jual...
Macam macam la diorang bawak balik kat mamanya yg tak pergi ni...
Gemuk la mamanya macam ni...
Bila tanya banyaknya beli...
Ayahnya jawab...
Alah buat budak budak tu happy ada orang beli jualan mereka...aiyarkk!

Tapi pra sekolah dia ni takde persembahan...
Masa koi tadika dulu, tiap pelajar cikgu pastikan dia join at least satu persembahan...
Untuk tunjuk kat parent..
Tapi kat sini...persembahannya dari pelajar primary school tu...

Tadi siang pulak...
Diorang ada jamuan...so si abang nak bawak makanan...
Koi tanya nak bawak biskut coklat tak...
Kita buat nanti...
"Ini jamuan perpisahan la mama...bukan jamuan raya"
Dia request nak bawa nugget...
Ok...nnt suruh ayah beli...dan suruh ayah goreng sekali..hahahah..



Monday, November 17, 2014

Perlukan homestay?

Sekarang ni nak cari rumah sewa dah payah..
Yang tinggal semua jenis rumah flat kos rendah...
Yang style rumah teres kebanyakannya dah dijadikan homestay...
pandangan dari hadapan homestay..

Kat depan rumah koi ni ada sebijik homestay milik keluarga muslim...
Dulu owner tinggal di rumah tu...sempatla berjiran tapi tak bertegur sapa...hahaha...
Pastu diorg beli rumah baru dekat area Taman Mutiara Rini...tak jauh dari rumah asal..
Selalu la nampak brother tu datang homestay diorang...mengemas..menyapu..angkut cadar...repair hapa tah...

Koi pernah call tanya dia berapa harga 1 malam...katanya RM200...tapi tu harga school holiday... :)
Harga biasa koi tak tanya pula....
Kawasan kejiranan koi ni boleh dikatakan berhampiran la dengan UTM Skudai dan Legoland...
Sesuai la untuk adik adik yang nak konvo kat UTM kan...
utk abang kakak yang nak konvo..rasanya..mampu kalau nak dok good hope kot...

Kalau ke Legoland...rasanya dalam setengah jam kot...koi pun tak sure sbb tak pernah pergi...
Tapi en.suami koi kata...tak sampai setengah jam la dengan kereta sendiri...



Sunday, November 16, 2014

Nak 'abang' baru boleh?

Koi minta kat En. Suami abang baru..
Abang ni boleh diangkat angkat...
Boleh dipijak di tempat yg disediakan...
Boleh ditenung sahaja...sambil lap lap
Atau dibiar menjadi tukun habuk
Atau diguna sebaiknya sehingga memberi pulangan berganda dari nilai asal

Korang rasa apa jawapan beliau?




**Abang = brothers 3034d

Giliran dik mok pulak

Hari tu ada briefing prasekolah sktu4...
Dan alhamdulillah...
Anak kedua koi terpilih untuk berada dalam sessi persekolahan tersebut.
Macam biasa...benda benda camni...
Ayah la yang uruskan...
Hari tu briefing aje...
Nanti prmbantu penyelia murid akan call dan bagi tarikh utk bayar yuran, pakaian dan buku buku

Masa briefing tu cikgu dah cakap awal awal...
Akan ada peningkatan harga yuran untuk 2015...
Hmmm...mana ada benda yang makin murah kan....
Dah dapat masuk pra tu pun dah kira bersyukur...
Kalau tak dapat...
Kena cari tadika swasta yg mana yurannya kalah yuran uitm.

Risau pula nak lepaskan si Mok ni ke sekolah..
Dia tak matang macam abang dia...
Cakap pun pelat...
Pegang pensel pun tak reti...
Mungkin kebergantungan dia pada abang buat dia lambat berdikari...
Lidahnya pelat...tapi...jari jemarinya handal...
Ada je benda nak dibuatnya...
Pening kepala...
...





Monday, November 3, 2014

Berpaling arah...

Dulu...
masa adik kembar belum lahir...
Aril tido atas lengan mama...
Nak tido cari mama...
Sekarang...
Langsung tak ingin tido dengan mama
Plus..mama pun kurang luangkan masa dengan Aril...
Adik kembar gilir gilir menangis...
Tak sempat nak dodoikan Aril...
Kesian Aril...

Tapi takpe...Sekarang...
Kepit ketiak ayah aje ...
Sampai ayah nak pergi kerja pun sorok sorok...
Nak keluar terhendap hendap...
Ayah balik je...
Terus angkat tangan minta dukung...
Ayah dukung terus tunjuk pintu ajak jalan...
Macam bosan benar duduk rumah ni...

Sunday, November 2, 2014

Ale ale...ale ale...

Semalam adik adik koi nak gi tengok bola kat screen besar...
So sebelum keluar rumah...posing posing dulu ....
Pakai baju kuning harusla...orang Pahang katakannn....
Lokasi paling hampir dengan rumah koi di padang permainan mpjbt berhampiran aeon taman u.
Pulang dari menonton bola...dekat pukul 1..
Tapi koi belum tido...pasal ada anak kecik kan....biasalah...
Sempat sembang dengan adik suasana di depan screen besar...
Ramai ke org pakai baju kuning..?
Tengok bola kat jb...harusla semua pakai merah biru.
Ada 4 orang je baju kuning. ..dia berdua beradik...dan ada 2 orang pakcik yg x dikenali....
Pahang menang tapi takleh nak sorak...
Dia terjerit Gollll!  masa pahang score pun dah menerima renungan makrifat dari penyokong jdt...hahaha. ..

Kesian JDT...
Masih belum ada rezeki utk menang buat kesekian kalinya...
Cuma kali ni...kalah penalti...
Dan shoot penalti yang tak masuk tu dibuat oleh Mat Yo...
Memang masakla Mat Yo dipersenda...
Yelah...dulu dia datang le JDT dengan penuh kontroversi. ..
Siap bertaki dengan persatuan bolasepak kelantan...
Alih alih sepak penalti tak masuk...
Kena troll habis la...

Gambar hiasan:
Adik perempuan (adik 2nd last) koi memang tinggal di jb...kerja kat aeon taman u...
Adik lelaki (adik bongsu) koi tu pulak...datang dengan mak untuk seminggu ni..
Saje saje datang tengok kembar dan temankan koi sebab En. Suami koi pergi mancing lagi kat laut...

Saturday, November 1, 2014

Good luck final team...

malam nanti berlangsungnya final piala malaysia...
JDT lwn pahang...
Apa pilihan koi?
Koi pilih permainan dan mutu pengadilan yang adil..suasana aman...tiada insiden melibatkan kecederaan dan nyawa orang awam..

Koi lahir dan dibesarkan di pahang...
Melanjutkan pengajian tinggi di johor dan bertemu jodoh dengan orang Johor....
Berkerja dan terus menetap di Johor...
Then...koi tak kisah sapa menang atau kalah...
Dua dua koi sokong


O ale ale...ale ale tok jaga ku....

Tapi..koi sokong dari jauh je..
Tak pernah pun koi gi stadium nengok bula...
Eh..pernah....sekali dua...
Zaman remaja....
Kru lawan astro...era radio lawan sony music...hahaha
Pastu pernah sekali gi dengan Suami...
Zaman myteam dulu...
Sekarang...tak kuasa la...
Nak beli tiket pun aku tengok sesak kalah orang nak melontar jamrah...
posted from Bloggeroid

Friday, October 31, 2014

Masuk lif tekan sendiri

Masa cukur rambut kembar minggu lepas...
Ada la beberapa orang jiran mertua koi yang datang memeriahkan suasana...
Asalnya makcik makcik ni semua rewang masak...
Sbb petang nak wat doa selamat untuk kembar...
Tapi saje la diorang datang ke ruang tamu tengok kembar bercukur...

Okeh..yang tu takde hal sangat...
Yang sedikit annoying...
Bila ada satu makcik tu dok puji cucu sendiri...
Anak koi si Aril ni kan baru berjalan jatuh...
Nak compare dengan cucu pompuan dia
Yang tua dua bulan dari Aril...
Aril memang kalah..

Tapi normal je kalau budak pompuan pandai dulu...
Tak habis habis habis puji cucu dia sendiri...
Kalau setakat bercerita...
Tu lain...
Ini setiap satu cerita disertai dengan ayat...
"Bijak budaknya...."

Contoh ceritanya...

"Ibu dia baru pegang periuk...dia dah ambik pinggan...lepas tu cakap....bu,nak mamam...bijak budaknya..."

"Kalau naik kereta..takmo duduk dalam kerusi nya lagi...nak berdiri...bila ibu dia pegang...dia kata tayah pegang la bu...bijak budaknya..."

Heh...tak kisah nak puji anak cucu sendiri tinggi langit pun...
Masalahnya...
Dalam majlis orang...
Hormatla sikit...
Ni ustaz sibuk nak selawat sambil cukur budak...
Dia sibuk puji cucu dia...
Ustaz nak baca doa...
Cerita dia takde noktah noktah juga...
Dia tarik napas je..
Cepat cpat Ustaz baca doa...
Yang koi nak tergelak tu...
Habis je ustaz baca doa...
Cecepat sambung balik puji pujian kat cucu dia...

Koi tanya juga kat kakak ipar koi...
Cucu makcik tu sorang je ke.?
Taklah...ramai..
Anaknya semua berjaya ke?
Alah biasa biasa je...
Kakak ipar koi kata...
Dia memang gitu...
Satu kampung tahu takde orang boleh lawan dia bab puji anak beranak sendiri...
Koi rasa ek eleh betul...
First time koi jumpa orang camni....
Meluat tapi bila fikir fikir balik...kelakar juga...
posted from Bloggeroid

Thursday, October 30, 2014

botak cam upin ipin daaa

Jumaat minggu lepas...
Hari ke 34 kelahiran kembar ni...
Rambut mereka dicukur botak...
Tapi bukan koi cukur sendiri...
Koi tak berani ye...
Kitorang panggil ustaz yang yang ajar kelas sakinah kat kampung tu..

Lepas cukur rambut...
Rambut yang dicukur tu patutnya ditimbang...
Tapi sebab takde timbang...
Main agak agak je la...
Rambut budak kembar ni pun bukan lebat sangat...
Lagilah si Sarah tu...
Proses cukuran tak ambil masa yang lama...
Tak macam Aril dulu...
Banyak kali stop sbb Aril nangis...

Masa selesai cukur ni...
Ada doa declare nama...
Siap si ayah kena baca doa tu...
Baca skrip bahasa melayu je...

Sekarang dah tak buat dah majlis potong jambul...
Bidaah katanya...
Yang sunah adalah...
Cukur Rambut sampai botak...
Kendian bersedekah ikut nilai emas mengikut berat rambut...
Maknanya...
Kalau harga emas semasa RM150/g...
Berat rambut tu pula 0.5gram...
Kena sedekah kpd fakir Miskin sebanyak RM75 la...

Sarah cukur dulu sebab sarah kakak...tido je time cukur

Pastu mursheed pula cukur....pun tido jugak

Wednesday, October 29, 2014

40 hari

Besok genap 40 hari koi lahirkan sepasang baby kembar ni....
Ada orang pantang 40 hari...
Ada orang pantang 44hari...
Koi...pantang 14 hari...
Janji ada angka 4...
Kira ok la tu kan..hehehe

Pantang kali ni...
Tak sempat manja manjakan diri...
Apa yang sempat je...
Kelam kabut sikit...
Koi cuba la nak berpantang sesungguh hati...
Tapi...
Rasa lemah sangat...
Muka pucat...tapak tangan pun putih aje...

Genap 2 minggu...
Koi redah aje makan ayam...
Kalau bersalin normal..mmg koi tak takut makan ayam...
Tp bersalin czer, koi jaga la juga..
Takut luka dalam tak baik kononnya...
Tapi kalau ayam menyebabkan luka lambat sembuh...
Kenapa lepas operation hari tu hosplital bagi lauk sup ayam...
Nak berstokin berbengkung pun ikut yang dan aje..
Yang penting anak anak..
Nak pam susu pun tak sempat...
Susu makin merudum...lebih lagi bila ada masalah nipple crack.
Sakit kemain...
Sudahnya koi bg aje susu dutch lady.. :(
posted from Bloggeroid

si penggunting rambut


Si Mahfuz buat kerja lagi...
Diam diam gunting rambut sendiri...
Kali pertama masa koi dekat hospital...
Tadi kali kedua...
Ambik Gunting dalam laci kat meja jahit koi...

Kali pertama ambik gunting dalam laci kat meja ayah...
Ayah dah kunci laci...
Semalam geledah laci koi pula...
Geram betul...
Dah byk kali pesan...
Laci mama jangan usik..
Ada jarum...gunting..tajam...bahaya...
Sejak mesin tu jadi tukun dalam sebulan ni...
Berani pula dia engkar arahan...

Tuesday, October 28, 2014

Munye puting baby

Dulu dulu...
Belikan puting takmo pakai...
Sekarang rembat puting budak kembar pulak...
Aril..Aril...
Siap buat harta pulak tu..



Lazada

Post Terhangat