Friday, October 30, 2015

Kuliah Jumaat ; Menguap

Menguap dalam Islam :

Daripada Abu Hurairah r.a, bahawasanya Baginda Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya Allah s.w.t suka orang yang bersin, dan membenci orang yang menguap. Maka apabila seseorang kamu bersin, lalu dia mengucapkan 'Alhamdulillah', maka adalah hak atas setiap Muslim yang mendengarnya pula mengucap 'Yarhamkallah'.Adapun menguap itu adalah daripada syaitan. Maka apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia menahannya sekadar termampu. Sebab sesungguhnya apabila seseorang kamu menguap, syaitan akan mentertawakannya. (Hadis Riwayat Bukhari)

Daripada Abu Said Al-Khudri r.a katanya: Telah bersabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud: "Apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia meletakkan tangannya pada mulutnya, kerana sesungguhnya syaitan itu akan masuk melalui mulut yang terbuka".
(Riwayat Imam Muslim)

Nabi Muhammad s.a.w bersabda maksudnya: "Sesungguhnya Allah suka kepada orang-orang yang bersin, dan membenci orang-orang yang menguap. Maka apabila seseorang kamu menguap, jangan sampai berbunyi, kerana yang demikian itu daripada syaitan yang mentertawakanmu."
(Hadis Riwayat Imam Muslim, Ahmad dan At-Tarmidzi)

Daripada Abdullah bin Az-Zubair r.a katanya: Telah bersabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud: "Sesungguhnya Allah s.w.t membenci sesiapa yang mengangkat suara ketika menguap dan bersin."
(Hadis Riwayat Imam Muslim, Ahmad dan At-Tarmidzi)


Pengajaran daripada maksud hadis, antara adab-adab menguap & bersin:

1. Berusaha menahan menguap sekadar termampu terutama ketika solat.

2. Meletakkan tangan di atas mulut untuk menahan menguap sama ada di dalam atau di luar solat.

3. Makruh mengeluarkan suara dan mengangkat bunyi ketika menguap atau bersin.

4. Sunat ketika bersin mengucap "Alhamdulillah" & orang yang mendengarnya pula mengucapkan "Yarhamkallah".

5. Sunat mengucap "Astaghfirullah" selepas menguap.

Copy paste..sumber tak ingat

Thursday, October 29, 2015

waffle perasan Mama Yan

Gigih tau koi memenuhi keinginan anak anak nak makan waffle tak kira masa ni...
Nasib baik la segalanya berada di hujung jari..
Semua bahan bahan pun ada...
Resepi pun ada..
Jom kita bermula deras

Mula mula kita pukul dulu sampai dia gebu...
Cantik tak cara koi pecahkan telur...
Hahaha hancus...

Bila dah gebu ni...
Barulah masukkan bahan bahan yang lainnya..

Resepi koi ambil dari blog secubitgaram ye...
Boleh ke blog beliau utk macam macam lagi resepi...
Koi pun sambung pukul pukul pukul bahan bahan macam dalam resepi tu lah...


Haa...nilah gajet dapur paling terbaharu koi dapatkan...
Beli di Lazada pada harga RM61...
Order Ahad...Selasa Sampai...
Pastu...selagi tak buat...
Waffle..waffle...waffle...
Yela ...yela...yelaa...
Mama buat la nnt...


Kejap kejap koi tengok...
Kejap kejap koi intai...
Hahaha...
Mama Yan jakun kejap....

Bila dah kekuningan
..keemasan...
Koi pun angkek la dari waffle maker tu...
Pastu sapu sapu dengan spread coklat
Hmmmmm...
Bau mmg menyelerakan....
Tapi masa baru angkat tadi nampak gemuk dan gebu...
Bila dah sapu coklat apasal semacam je bantat nya ni...
Dia naik...ada kerawang2...tapi tak cukup ringan...
Tak gebu pun...

Koi post mortem la...
Rupa rupanya...
Mama Yan syiok sendiri buat waffle...
Resepi kata taruk baking powder ok...
Mama yan taruk 
'Sodium bicarbonate' 
Ok...sekian waffle homemade hari ni...




Typo semakin menyeramkan

Semakin hari...makin banyak typo typo yang menyeramkan...

Hari tu...

Kali ni...makin seram...kikiki

S

Wednesday, October 28, 2015

Daiso..Mr DIY..dan kedai RM2

Sebagai wanita ...
Koi memang tak dapat elak kegemaran berkunjung ke kedai kedai seperti Daiso dan Mr.Diy...
Mungkin aokme pun sama macam koi...
Takde apa pun yang nak dibeli...
Tapi...jalan...belek...angkat...letak...
Nanti jumpa la apa benda yang boleh dibeli utk kegunaan di rumah...
Kalau pergi dengan anak anak yang tgh lasak ni...
Barang diorang aje yang lebih...
Barang omak nya takde pun...

Haritu..jalan jalan ke Daiso...
Pilih pilih barang...
Tapi yang paling lemah...
Time nak bayar...
Beratur panjang kemain...
Tapi takla sepanjang barisan kat IKEA kot...

Beli penyepit baju je pun...
Asyik hilang je...
Ni pun dah jadi robot la..hapa la...
Okla...jadi alat bantu mengajar...

Sosej Roll

Anak anak ni suka request makanan tak kira masa..
Nak roti tengahari...
Nak nasi dengan telur goreng pagi pagi...
Nak aiskrim milo malam malam...
Haishhh...
Ni minta nak roti gulung dgn sosej utk mkn mlm...
Pdhal dah siap masak dah.. 

Mula mula...rebus kan sosej...

Sambil tu gelek roti kasi roti tu mampat...
Koi takde roller..so pakai gelas kaca...hahha..
Siap bercetak cocola lagi gelasnya...


Lepas tu...toskan sosejnya...
Dah kering air sosej tu...
Bolehla gulungkan dlm roti tadi...


Bila dah gulung tu...agak bahagian hujungnya tu terbuka...
Gamla pakai bancuhan tepung dgn air..
Koi pakai tepung jagung...
Resepi asal pakai tepung gandum

Bila semua dah bergulung tu...boleh la goreng dlm minyak panas ye...
Kalau minyak tak syukup panas..nnt roti tu serap minyak...
Resepi asal celup telur pastu goreng.  
Tp kan tadi koi ada buat bancuhan tepung jagung utk gam roti tu...
So..ko pecahkan telur sebiji dalam tepung jagung tu...buh garam sikit... 
Kocak sikit2...
Celup roti tu...
Goreng....
Aku bayangkan kalau ada  bread crumbs lebih yummy kottt....


Goreng sehingga keperangan...
One shot je anak mkn....
Habis...
Memang koi suruh habiskan sbb ayah dia tk mkn sosej...
Sbb ada tepung jagung..so...tepung batter dia agak rangup....

Heh...sejak anak2 dah pandai request makan2 ni..
Maknya pun kena la extra rajin ke dapur.. 
Huhu...rosak kuku ai..asik basuh pinggan je..

nasib baik koi pakai pencuci pinggan hai o...
Memelihara kulit tangan tapi membersih sebersihnya...

Monday, October 26, 2015

Kisah telur ayam...

Kat pasar taman u ni...ada gerai yang jual telur je..
Macam macam jenis telur ada...
Telur ayam..telur puyuh..telur itik..telur masin...ayam kampung dan macam macam lagi lah...
Koi suka juga beli telur di gerai tu dulu dulu...
Sbb telurnya fresh...tahan lama sikit kan...
Tapi..masalahnya non muslim la pula...

Pernah juga koi beli telur kat gerai Melayu tu...
Tapi telur macam kurang fresh...
Bila dipecahkan...
Telur kuningnya dah bercampur dengan yang putih...
Tapi sesejak jadi lebih dewasa ni...
Baru koi terfikir...
Kalau lebih kerap koi beli kat peniaga Muslim...
Maka lebih kerap la peniaga Muslim tu renew stock telur dia kan...
Dengan itu juga...telur yang ada di gerai dia selalu la fresh kan...

Lagipun lebih afdhal kiranya beli dr muslim...



Ok cara cara nak kenal kesegaran telur ni koi temui dalam facebook...
Tapi belum la pernah cuba lagi...
Nak tengok elok ke tak..
Biasanya koi test pecah dalam mangkuk dulu..
Baru masuk dalam periuk atau kuali..

Amalan membasuh telur selepas dibeli juga membuatkan jangka hayat telut tidak lama...
Ia disebabkan oleh lapisan yang melindungi telur tersebut rosak...
Pori pori yang terdapat pada cengkerang telur akan terbuka...
Cara sebaiknya adalah...
Basuh ketika hendak digunakan...

Sunday, October 25, 2015

konsert gegar vaganza musim ke2 :minggu 2

koi jarang jarang tengok tv sekarang..
tapi gegar vaganza koi tengok la juga...hehehe..
ni musim kedua...musim pertama dulu koi tengok sbb ex bos masuk...
kali ni tgk sbb macam best dengar lagu lagu lama...
imbas memori gitu...

Siti Nordiana - madah berhelah nyanyian asal Ziana Zain
dato ramli ms komen sebutan perlu lebih bertenga...tpi nyanyian bgus..tak sumbng

Nizam Laksamana - Tika dan Saat ini nyanyian asal Medicine
komen Dato Khaty 1st verse hancur, masuk 2nd verse power...

sheeda - Semakin hari semakin Sayang nyanyian asal Uji Rashid
Dto MDaud Kilau komen apa tah...tak paham
komen koi...nenek, usia usia macam ni...dok rumah main dgn cucu lagi elok kot...

Ezad Lazim -Butakah Cinta nynyian asal Spring
komen Dato Ram...berikan tepukan sekali lagi kepda Ezad

zul hndy black - sendiri, nyanyian asal May
komen Dato Khaty macm ada masalah dengan lagu

Azian Mazwan Sapuan - Aku hnya Pendatang nyanyian asal Fransica Peter
komen MDaud Kilau komen semoga berjaya! takde kesalahan

Acong sweetchild - Dalam Gerimis nyanyian asal Visa
komen Dato Ramli cuma thumb up...
komen koi...salah lirik la pulak

haiza - Kelmarin nyanyian asal Zur Eda
dato khaty apa nak ckp semua bagus...
komen koi...bagus gila music arrangement dia

Ezlynn - Camar yang Pulang nyanyian Aisyah
Dato MDaud Kilau...cantik suara malm ini...sngat terhibur...semoga berjaya

Amir Ukays - Antara Hujararamlin dan Air Mata nyanyian asal Sudirman
komen dari Dato Ramli Ms...kamu ada suara yg powerfull....merdu...cuma kawal kesabaran...supaya nyanyian tidak rushing dan ke depan...supaya lebih cantik....

Faradhiya - Di Alam Fana Cinta nyanyian asal Fotograf
komen dari Dato khaty...suara farah jarng ada dlm industri muzik malaysia..

Nassier Wahab
komen dari Dato M Daud Kilau selamat berjaya

hadiah paling menyengat : Dato Ramli MS...
Dato Vida suruh buat qu puteh, qu puteh tu...takde hingin nya dato Ramli Ms tu...hahaha


senarai lagu minggu ke 3

nasir wahab
Lagu M. daud kilau

kuda hitam - Hetty Koes Endang -
Ezzlyn

Mengerti - KRU
Ezad Lazim

zapin usik mengusik - Senario
Nabil dan jihan

tak ada logika - agnes monica
azian mazwan sapuan

tak seindah hiasan - Dato SM Salim
nizam laksamana

istilah bercinta - Ramli sarip
haiza

pilihlah aku - Latif Ibrahim
acong

joget siapa dia - Wann
Farahdhia

hantu atau buaya
sheeda

Yang sedang2 aja
amir ukays

kasihnya Laila - Jinbara
siti nordiana

ku menunggu - Dato Rossa
zul handy black




Lagu lagu minggu ke 3 mcm tak berapa best la...
tp minggu ke 3 ni...koi menantikan nyanyian Nizam Laksamana...sbb koi minat lagu Dato SM Salim...




Saturday, October 24, 2015

2 bulan berPBE

Selama 2 bulan koi pakai korset ni...memang terasa la perubahannya...

 1. Keyakinan makin bertambah sebab badan makin slim kann

 2. Postur duduk dan berdiri makin betul. Kurang dah membongkok. Bila postur dah betul..otomatik kurang la kebas atau sesemut pada kaki atau tangan...

 3. Banyak sendawa... Premium Beautiful membantu mengeluarkan angin2 dlm badan. Mula mula pakai rasa nak muntah...

 4. Kurang lesu especially bila bangun pagi.

 5. Sistem penghadaman yang makin baik. !

 6. Kuih bangkit dan muffin top kat tepi tepi badan takde...best... Pakai apa pun nampak cantik je...orang pompuan ni kan suka tgk cermin... Dok rumah pun suka cantik2...

 7. Badan rasa kemas dan kejap...paling best is long girdle...selesa sangat...boleh bawa tido...tak bergulung di peha...jahitan dan lapisan kain yang sangat berteknolgi... Dia ikut keperluan badan tau...tang vontot tu...kain yang betul betul memeri dan 1 lapis aje...

 8. Kain pbe ni quick drying tau...buka ptg dan basuh...esok leh pakai dahhh... Kalo berpeluh pun cepat kering peluh kita tu...takde bau kepam punyalah...

 Memang selesa betul pakai premium beautiful elegence ni...rasa macam 2nd skin tau... Tapi kenalah beli drpada ejen yang terlatih macam koi ni...hahahaha...

Kalau main bedal atau beli atas dasar kesian member sudah kena tipu 20k... Tak sedap pakai...haaa...tak tahu...

 Nak beli kena ukur bebetul....ikut ikuran badan...bila ikut badan kita betul betul...baru lah sedap dipakai...tak rasa ketat...tapi rasa kejab dan kemas...

 koi ni takde le gemuk sangat... Cuma cutting lari je...hahaha... Sedih tengok badan macam labu sayong ada...macam buah pear celup coklat ada...nak workout...sorry...mmg tak sempat...hati ini ingin sangat berzumba...tapi apakan daya..masa sangat mencemburui diri koi ni...huahaha

 Tak boleh nak tepek gambo sebelum selepas koi berpremium beautiful elegence kat sini...bahaya...sbb niat koi pakai utk berhias hadapan suami je....hehehe....kalau nak tgk...mai dtg umah...

Thursday, October 22, 2015

Gubahan ferrero rocher..

Bukan gubahan koi...
Jumpa di fb dan koi rasa sgt menarik...
Gold and cream...
Yang pasti...takyah la berharap en.suami bagi...
Sbb kalau minta coklat dia belikan coklat...
Minta bunga...
Nnt balik kampung...dia ajak singgah Air Hitam...
" kata hari tu nak bunga...ha..pilihla..."

~Bunga untuk rumah~

Fitemmm

Typo yang menyeramkan

Eceh...
Tajuk macam seram....hahaha...
Takdela...
Kadang kadang kesalahan ejaan boleh jadi bahan jenaka....

Wednesday, October 21, 2015

Bajet Shell out

Haa...
Sesejak koi rajin ke pasar ni..
Banyak la juga benda benda baru yang koi temui...
Antaranya adalah benda dlm cengkerang coklat ni...
Nama tak tau...

Hari tu koi beli lala...
Beli sikit je...
Sbb anak2 kompom tak mkn...
Suami koi alahan dgn seafood...
Pastu..masa nak bayar lala...
Nmpak shell tu...mintak dia timbangkan RM3...
Just nak try test je..

Pasal tak tau nama...
Ambik dulu gambo..pastu pos la kat group fb - geng suka masak dan makan sedap...
Hahaha...senang je...pastu ramai yg bg jawapan..

Sbb beli sikit..koi campurkan sekali dengan lala...
Tumis dengan bawang...lada hijau dan serai...
Rasa dia...hmmm...ok la...
Macam lala juga...tapi versi gebu & montel...
Kalau ada jumpa lagi ..boleh beli lagi...

Gabungan shell dan lala...
Lala dah biasa jumpa...
Gambar ni lahh...koi post aje kat group fb...ramai yang komen...
Siap bagi cara masak sekali
Tumis bawang..lada hijau dan serai sehingga garing...
Nnt masuk garam...masuk kan shell...seng seng seng...tutup kualinya...supaya masakny sekata..
Blender je...malas nak tumbuk3...
Ada yang panggil scallop isinya tu...
Orang kelantan panggil kiting
Orang sabah panggil selisip..

Tuesday, October 20, 2015

Jerebu rebu

Harga lain lain..
Jadi info pun lain lain ye...
Takpelah...Januari dengan Mac tk jauh beza ...

Monday, October 19, 2015

Raja kaporrr...

Budak budak kecik memang pantang lepa...
Ada je benda nak dibuat nya..
Ni...dari abang sulung...sampai yang halus mmg tak lari dari main bedak...
Asal tertinggal la bedak ni kat tempat rendah...
Memang selamat la jadi mainan...
Dulu dulu...
Abangnya yang 2 orang tu...
Masa belum sekolah...
Taburkan sebotol bedak kat hall rumah...
Then main sliding sliding...
Licin...tak perlu kasut roda katanya...
Huwaaa...
Dahla payah nak hilang bedak tu...
Di sapu kekiri...terbang ke kanan...
Mop berkali kali baru hilang kesan bedak tu....
Ni time adik adik pula...
Berjemaah main bedak...
Mula mula si Aril sorang main..
Koi ambik bedaknya simpan...pergi dapur basahkan kain suruh abangnya lap...
Tengok2...
Semua dah join korum..
Haiyaaa....
Mau fitem mama kalo hari hari macam ni nak oii....

Sunday, October 18, 2015

Kerabu mangga asal boleh

Waaa....
Minggu ni rasa malas nak buka kedai kat facebook...
So pagi pagi kita taruk entry kat blog ye...
Sebenarnya kerabu mangga ni buat kelmarin...
Balik dr kampung kakak ipar bawak mangga muda...
Dari biar tergolek...
Baik dicincang cincang...

Resepi Kerabu mangga janji ado
- 3 biji mangga muda saiz sedang...racik kurus kurus..
- 1/2 labu bawang besar dihiris nipis
- 3 ulas bawang kecil dihiris
- 1 ulas bawang dicincang dan dipenyetkan...kalau rajin tumbuk terus...
- cili padi mengikut citarasa...koi taruk sebiji je..tapi masa koi nak makan...dlm mangkuk koi...koi gunting halus 3 biji lagi cili padi....kasi sengattt
- garam dan gula mengikut citarasa...garam tu ganti sos ikan...gula tu letak sesudu besar pun okay...
- segenggam ikan bilis goreng yang kendiannya ditumbuk halus...

*kesemua bahan di atas digaul dalam mangkuk

Pastu time nak makan koi tambah la sedikit kacang tumbuk...sebabnya..nanti kacang tu hilang kerangupan pula bergaul mesra dengan kerabu tu lama lama...

- segenggam kacang tanah disangai atau goreng tanpa minyak...ramas ramas utk buang kulit...kendian tumbuk kasar..
Hasilnya..memang mebeles...! Simple je kannn....

Saturday, October 17, 2015

Kau pergi...

Tahun lepas, bulan Mac, kehilangan abang De...anak ke 3 dlm keluarga...
Tahun ini...di malam Awal Muharam, kehilangan abang Tam..anak ke 4 dalam keluarga koi...

Tak terkata rasa sedihnya...
Jarak kelahiran mereka setahun...
Jarak perginya mereka juga setahun...
Yang lebih sedih tentulah emak koi...
Kerana De anak sulung mak koi sbb 2 orang adik beradik yang atas dr isteri perkahwinan abah yang terdahulu....

Kini...dah 2 orang anak mak kembali padaNya...
Berturutan pula tu...tp koi tahu mak mmg tabah...

Tidak mampu koi menulis kerana rasa ralat dan terkilan kerana tidak sempat bertemu semasa beliau sakit...
Sedang berkemas utk pulang ke Raub...
Diberitakan telah meninggal dunia...

Jarak usia kami 3 tahun...
Koi darjah 1..dia darjah 4...
Setiap pagi memimpin koi berjalan menunggu bas...
Memimpin tangan koi melintas jalan...

Almarhum Azman bin Khalil..Al Fatihah buatmu...
Semoga ditempatkan di kalangan para syuhada dan orang2 yang beriman..

Saturday, October 10, 2015

Senang rupanya..

Saja la...
Nak share kejakunan koi...
Koi beli menda alah dalam gambo tu...
Apa nama ye?
Whisk kot...
Koi jarang berpeluang tgk rancangan masakan...
Tgk tv pun dah jarang....
Beli di Mr. DIY...murah saje...
Pakai nak buat lempeng je kot....
Buat 2 ke 3 keping utk sarapan Si Mahfuz masa dia ciken pop...
Senang dan cepat je tepung tu sebati dan takde bintil bintil...
Ohhh...makcik suka....
Sekarang ni...nak goreng telur dadar pun pakai ni juga....
Tgk kat tv nampak sgt eksklusif alat nya itu...
Stainless steel kan...
Koi pakai plastik je...hehehe....

Tuesday, October 6, 2015

Chicken pox :Part 2

Masalah lain bila kena demam cengkering ni adalah...bab makan..
Si Umar Mahfuz ni makan nasi lauk telur goreng mata je tetiap hari...
Lauk lain memang payah sikit bak masuk...
Adoihh...
Tak tahu nak kasi makan apa...
Abangnya si Mukhlis makan bubur nasi dengan kicap masa kena tu...
Mahfuz pula tak suka bubur nasi...tak suka ayam..tak suka ikan..daging...dll...
Suka telur je...
Last sekali...
Teringat dia suka kentang...
Hari hari la lauk kentang tumis air je...
Kat johor ni panggilnya bening kentang...
Bawang merah kecil, bawang putih seulas tumis dgn minyak sikit...
Masuk kentang,air dan garam...
Tu la lauk dia sampai baik...
Alhamdulillah...dah baik..
Adik kembar pun beransur pulih...
Tapi Sarah dengan Aril masih dikuarantin...
Nnt akan jangkitkan orang lain pula...
Koi tak kerja takpe la...
Kalau parent yang kerja tu kan...
Nak kena amik cuti...
Dah sah la Taska tak bagi hantar anak anak sakit kan...
Nnt habis satu taska berjangkit.....

Sunday, October 4, 2015

chicken pox : part 1

Kepenatan..huhuhu... Anak anak diserang virus chicken pox atau nama kampungnya cengkering...

 Mula yg sulung...dapat cuti sekolah MC seminggu, sambung cuti penggal seminggu..

Habis cuti penggal seminggu,
jangkit kat Umar Mahfuz pula...hero no 2...

Esok nya si Umar Mursyeed dah tunjukkan tanda2 dijangkiti..
Hadoihh....

 Ingatkan yang no 3 si Aril dengan Sarah tak kena... Rupanya...next next day tu..
Diorang berdua pula...

Ok.... Habis ke lima lima pun dah berjangkit... Sekarang..yang no 1 dan no 2 dah sihat dan dah pergi sekolah...
 3 orang yang kat bawah...
Belum sihat sepenuhnya..tapi dah kering la..
Tinggal kuping kuping je belum tanggal...

 Zaman koi kena kecik kecik dulu...
Mak abah koi tak kasi mandi...
Lambat baik katanya..
Tapi anak anak koi...
Sampai 4 kali koi mandikan sehari...
Sebab kesian dorang...rimas kalau tak mandi... Mandi of course la pakai Mandian Marine Essence...

 Lepas mandi.,koi sapu losyen yang klinik bagi tu... Tapi memang cepat kering mandi dengan sabun hijau tu...

Sbb yang sulung tu...lepas 2 minggu.. Takde parut ketara pun

 Koi kena masa dajah 3... Dah cuti seminggu.. masa naik sekolah...kawan kawan semua taknak dekat sbb takut berjangkit katanya...
Huhuhu...sedih weih...

 Ok...dah sampai time mandikan budak ciken pox... Nnt sambung lagi


Lazada

Post Terhangat