Thursday, May 2, 2019

Singgah Ngeteh di Yong Peng

On the way balik ke Segamat dari JB,
tempat wajib singgah ngeteh anak-anak adalah Restoran Zainab,
berhadapan dengan Masjid Laksamana Tunku Jalil, Yong Peng.
Ni kalau lalu tapi warung tu tutup,
masing-masing punya kecewa...
Siap bunyi 'alaaa.....'
Hehehe...


Menu yang paling disukai anak anak adalah,
Mi sup dan bihun sup la...
Diorang suka sebab tak pedas, dan ada telur sebiji.
Ayah dan mama dorang selalu order mi goreng.
Tapi malam kelmarin,
Mama Yan order Bihun goreng,
hah engkau,,
gemuk gemuk taugehnya...
Mama Yan ada satu masalah dengan taugeh ni...
Kalau buat lauk makan nasik...ON
kalau letak dalam kuetiow, dalam bihun, dalam mi goreng..
alaaa....rasa macam tak best la ada taugeh,
Kadang2, gigih juga asingkan.



Oleh kerana Mama Yan sangat busy dengan anak anak kecik ni,
maka, Takdelah banyak banyak sangat nak ambil gambar makanan,
Ni pun makan sambil pangku Mirzan.
Tapi apa adehal,
Makan sambil pangku Mirzan pun, Mama Yan tetap jadi orang pertama habiskan makanan...
Makan cepat cepat,
lepas tu kan boleh suap anak pulak,
tengok...bukti kasih sayang seorang mak,
makan pun kunyah tak lumat...hahaha


Ni anak sulung Mama Yan...
Dia suruh ambil gambar dia...
Elok lepas ambil gambar ni...dia tertepis air suam kat tepi tangan kanan dia...
adehhh,...
yer,,begitulah tuan tuan dan puan puan..
makan bawak anak ramai ni...
kalau takde sesi air tumpah..
macam tak lengkap acara makan makan tersebut..
nasib baik air suam je..
kalau Teh O Panas...jadi kerja lain pulak.

tapi kalau anak anak tengah tidur dalam perjalanan balik kampung tu,
ayah diorang teruskan aje perjalanan,
takla ajak singgah makan kat Yong Peng juga.
Tapi..ayah akan singgah juga cari makanan kat Batu 13, Tenang
Bukan apa, selalu balik kampung mengejut mengejut..
nanti sampai kampung takde makanan...leceh nak keluar balik.
malas nak bagitahu mak kalau nak balik kampung,
nanti menyusahkan mak pula nak masak masak,
so, sebelum sampai, isi perut kenyang kenyang,
takpun tapau je...makan masa sampai kampung nanti...
Senang sikit.
Cuma RM yang keluar laksana air yang turun dari gunung selepas hujan la..
hahaha...
tapi, habis duit untuk makan, takpelah..
makan yang wajib wajib je..
Bukan makan Menate' steak pun...

Zubedah Corner Batu 13, Tenang.
Mi goreng mamak style akak belakang tu memang Therbaekkk!!!



7 comments:

Sha Mohamed said...

adoi.. seram sha tengok taugeh tu.. kikiki..
Kalau sha memang minta tanpa taugeh..

Sunah Sakura said...

tu kiranya gambar anak sulung mama yan sebelum kejadian tragis berlaku la kan..hahahahhaha

AzianKhalil said...

Selalu memang order jangan letak taugeh...kalu makan dengan anak2...telan je.

AzianKhalil said...

Hahaha...beberapa saat sebelum air tumpah.

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Yong Peng!!.
Rindunyaa daerah itew.
Walau Kedai Makan yg Yan sebut tu blom pernah Akak jejak kot.

Suria Amanda said...

Dah lama SA x mengeteh ngan family...kena buat gak ni sblom puasa

Warisan Petani said...

Pernah juga singgah sini.

Klik! Klik!

Post Terhangat