Monday, May 20, 2019

Popia Mini Is Done...

Assalamualaikum semua yang terbaca..
Saja letak kat sini...
kot kot tahun depan nak buat lagi..
boleh la refer saiz kulit popia ni nak beli yang besor mana kan...


Mama Yan potong kulit popia ni dijadikan 9 bahagian...
bahagi tiga baris melintang,
tiga baris menegak.
Untuk buat popia gulung memang comel amat la...
tapi popia simpul..
asyik ke putus aje...
fedap wehhh...

close up sikit


Lepas dah potong potong, buh dalam bekas bertutup.
kalau tak nanti, kulit ni kering...
pastu garing terus macam kerepek nanti...
bila nak pakai ceraikan dan susun atas dulang barang 10 helai...
lepas tu letak inti...
lepas tu gulung laaa...
gam dia pakai tepung + air..
tapi masa Mama Yan buat...
bekas tepung kering kontang.
tepung kek je yang ada...
belasah laaaa...

tadaaaa....dah siap.
lepas tu kita masuk peti dulu..
patutnya terus goreng je...
tapi Mama Yan nak goreng masa dekat dekat nak raya nanti..
barulah tahan lebih lama dan fresh..


Kulit popia dah habis...tapi inti serundingnya ada sikit lagi..
ingatkan esok nak beli lagi kulit...
Rupanya...baki inti dah kena ngapp dek budak sepet...
tabahlah Mama Yan ye..
patutla beria benor nak nolong...
ada cicak sebalik frame rupanya...
letak sikit benau inti...rupanya dia jimat2...sbb dia nak ngap...
perghhh...penuh muslihat betul dak sepet ni

takpelah..esok lusa kita suruh ayah beli ikan lagi...
Mama Yan dah pandai buat inti serunding ikan untuk Popia mini
baca kat sini...↧

Lepas ni nak buat coklat ketupat...lepas tu kuih biskut dahlia...
macam sempat je nak buat macam macam hahahaa
takpelah berangan is freeee

wassalam

1 comment:

Sunah Sakura said...

bestnyaaa mama yannn...kita belum start apa lagi ni..tapi adik kat kampung tu da start la menggulung popia mini dia..haha

kalau mak kita punya inti, dia buat sambal kering udang kering, and gam pulak guna telur..

Klik! Klik!

Post Terhangat