Wednesday, September 18, 2019

Gulai Telur Itik

Mama Yan memang suka gulai lemak telur itik...
Tapi jarang la masak kat rumah sebab kak ipar tak makan telur itik...
Mama Yan pun tak terer masak gulai telur itik ni...

So,
Semalam nampak lauk gulai telur itik kat kedai makan..
Laju laju cedok masuk pinggan...
Sekali masa makan...
Alamak...
Telur merahnya masih cair...
Huhu...
Potong mood Mama Yan nak makan...
Kalau telur ayam, setengah masak,
Mama Yan ok je...
Sedap je..
Tapi kalau telur itik...
Hmmm....
Macam kurang pergi la pula kalau dia separuh masak...hehehe



Kesimpulan dia...
Nak sedap...belajar masak sendiri...




11 comments:

norhidana said...

samalah mama yan, telur itik ni kalau kurang masak kuningnya dia ada rasa hanyir yg kuat, kalau telur ayam lagi lah kita suka...

mama yan, try msk gulai guna telur ayam dulu, lps tu baru try gunakan telur itik... sbb tlr itik ni bahagian merah dia tu besar... jd kene masak lama sikit dan api perlahan...

Sheila Arshad said...

telur itik ni dia mcm hanyir sikit kan.

Ujie Othman said...

Fav akak jugak ni!
Akak prefer yg lembut bhg kuning tu, tak terlalu keras dan tak terlalu cair mcm dlm gambar tu. So far yang kena dgn citarasa akak ni kat Aunty Aini, Nilai. Kuah dia pun sedap. Kat tempat lain makan, tak kena selera.

Sunah Sakura said...

ooo tak pernah lagi makan ni...kalo telur itik dimasinkan pernah lah....hahahha

Warisan Petani said...

Gulai lemak telur itik memang sedap.
Masak atau setengah masak tu ikut citarasa masing2.

mamapp said...

Peh lama x makan Ni.. first time makan msa duk asrama.msa form one dulu

Sha Mohamed said...

Alamak.. Part nie yang tak sanggup nak telan.. Rasa dia macam pelik sikit kalau kuning tu tak masak.. tak sama macam telur ayam.. huhuhu..
sha pun suka gulai telur itik..

adianiez AIDA said...

alamak!!!
adus :(

Suria Amanda said...

SA sukaaaaa......kalau part masak telur itik ni kan..Abah SA terer...tak pecah kuningnya dan kami adik badik suka yang kuning dia cair macam dalam gambar tu...dapnyaaa...lama x makan...

OKje said...

Ohh gitu pulak ye Yan.... kenapa? hanyir ke telur itik ni?

AzianKhalil said...

Telur itik ni dia punya kuning tu pekat sangat kalau tak masak...saya yg tak boleh telan..hahaha

Klik! Klik!

Post Terhangat