Tuesday, November 5, 2019

FESKO UTM Nov 2019 : Cuci cuci mata

Tengahari tadi,
Mama Yan seret anak bujang dua orang ni pergi Pesta Konvokesyen kat UTM..
Yess..
Puas hati dapat pergi...
Dah berapa hari teringin nak pergi cuci mata kat fesko...

Tapi Mama Yan takde beli apa apa pun untuk diri sendiri,
Belikan anak anak Bey blade
RM15 x 4 biji = RM60 dah,
beli little pony sekor RM10
Lepas tu jalan jalan...
Teringat adik Mijan belum ada mainan..
kesian dia,
Selalu terlupa,
sebab rasa dia kecik lagi...
Padahal dah pandai berebut dengan abang kakaknya..
Beli lagi sebiji Bey Blade yang RM10
Mainan aje RM80...
begitulah bila anak ramai ye...hehehe



Lepas tu pergi singgah makan nasi ayam,
nama warung tu,
Warung mak marah kalau jual mahal kot..
lebih kurang gitulah..
tak tau la nama warung ke, motto warung dia..
Tapi memang patutla mak dia marah kalau jual mahal..
ayam dia keras kekung...
keras sampai takleh cubit...takleh gigit bahagian luarnya..
kena korek korek ambik isinya aje...
adehai...
Harap harap bukan ayam semalam yang dia perangat perangat kan lah..
kahkahkah..

Dah nak balik tu,
MY bungkuskan anak anak yang kat rumah ayam goreng Uncle Bob,
dan mee rebus haji wahid untuk kakak ipar,
MY memang tergoda dengan aroma ayam goreng tepung ni tau...
Rasa nak belikan untuk diri sendiri barang seketoi dua,
Tapi sabarrr...
berat ko dah 75kg Yannn...
Cukup cukuplah mengepong ayam goreng tu...
hahaha...

Banyak betul orang jual baju kurung dan baju melayu, tudung...
Tapi entah kenapa tak rasa nak membeli walaupun murah...
Cantik cantik la tu...
faktor pergi tengahari agaknya...
mata pun tak berapa boleh nak celik...
Peluh mengalir ngalir mencairkan bedak..
Hilang mood nak memilih...
ataupun sebenarnya..
sebab memang niat nak jalan jalan cuci mata je...
tu yang jadi takde nafsu nak membeli tu...

teringat zaman dahulu kala...
masa study kat UTM dulu,
Fesko ni acara wajib tau...memang tawaf berkali kali walaupun tak membeli...
Zaman student mana ada duit nak beli macam2,
beli pun menda yang murah2 je macam kerongsang, getah rambut, key chain, 
hihihi
kitorang ada buat key chain kayu masa tu
tak ingat tahun 2000 berapa..
Key chain tu pun dah patah...
Tapi masih kekal dalam simpanan la...
kenangan tu dah tak boleh nak repeat lagi...
Nak jumpa pun payah sebab masing2 ada komitmenkann,..
aishh..rindu!

nama kawan kawan serumah

nama sendiri...
ni nickname family & jiran jiran kat kampung


12 comments:

Warisan Petani said...

Key chain kayu tu boleh gam MY

mrhanafi said...

lagi ramai anak lagi banyak rezeki..

doa meereka nanti mengayakan kita dalan kubur..

sekarang trend budak-budak main Beylade..

entah apa benda pun saya tidak tahu

Ujie Othman said...

walaupun dah patah, memori indah tetap kekal di ingatan kan..

betul la Yan, akak dulu pun suka tawaf berkali2 tiap kali pesta konvo UPM. Tp mmg susah la nak beli, paling2 beli air & makanan jelah. haha..

norhidana said...

rindunya dengan fesko, last dana pergi tahun 2007 masa bertugas jaga konvo kt UTM skudai dulu, 3 tahun lebih kerja situ, 3 tahun tu jugak lah memang wajib tiap tahun... disebabkan kami bertugas jadi time malam or dah nak last2 baru ada masa ke sana.

Boleh tahan harga beyblade tu yek, dulu rasa tak samapai rm10 pun, ayam uncle bob memang sedap harum bau tepung goreng dan rempah2 nya

Sunah Sakura said...

kita pergi da hari ahad tu...da terbeli sehelai blouse...hahahahah

ade satu kedai air tu sedap kak, yang belah hujung belakang sekali...pyorrr coklat dia! honeydew pun sodappp! nanti nak gi lagi beli...

kalo sebelum2 ni ke fesko mesti nak ke thai food, tapi kali ni tak berahi lak nak gi..mybe hari last nanti kot pergi lagi sekali

Sehat Indonesia said...

tampak bagus tuh key chain nya. boleh lah

Abam Kie said...

bagus tu buat keychain teman2 serumah sbg kenangan pernah tinggal sebumbung...

Orchid Puteh said...

Samalah saya, kalau pergi event macam ni banyak yang dibeli makanan dan mainan anak-anak je.. makanan tu kalau boleh setiap gerai pun nak beli sebab nak rasa dan komen.. haha

Azhafizah MN said...

cuci mata sekali cuci poket sekali ni..hihi. mahal juga harga beyblade tu ye.

dear anies said...

lama betul sy x g event sebegini...
mmg betul, kalau pegi pun lbh byk beli mknn heheheh

mamapp said...

Budak2 dpt beli barg Diorg suk tentu sgt seronok kan

Sha Mohamed said...

Wah.. Sakan bebudak dengan beyblade ye skrg..
Kejung sangat ayam dia tu sampai tak boleh gigit.. hehehe

Klik! Klik!

Post Terhangat