Kicap pun membesar..


Dari awal awal kahwin dulu,
sampai la sekarang,
Memang ini la kicap pilihan kami..
Dulu dulu ada kat Johor je,
Alhamdulillah..
Sekarang kat Pahang dah ada..
kalau balik kampung Pahang..
Dah ada dah kicap Jalen..
Masa anak kecik dulu..
Dia nak makan nasi dengan  telur kicap kat rumah atoknya kat Raub..
Sekali..
Nampak botol kicap lain...
Nangis taknak..
Aishh..ngade2 betul..
Atoknya keluar pusing2 bandar cari kicap Jalen..
Takde jual..
hahaha...
balik rumah tengok dah selesai dah pun makan...

Masa berdua..
Kicap sebotol tahan berbulan bulan..
Sekarang..
seminggu sebotol...

Malas nak beli banyak banyak kali..
Beli sebotol besar terus...
Harap harap tahan lama sikit la..
macam tu la rumah dengan anak anak yang sedang membesar...
Makan nasi lauk telur kicap pun menambah..hahaha...

Dan tuan punya blog ni pun macam kicap tu juga...
2008 saiz M,
2021 saiz double triple... boleh kemurungan tengok saiz...hahaha

 

10 Comments

  1. Kicap & masakan berpisah tiada. Ada saja gunanya kicap. Memang bagus beli saiz besar, tahan lama untuk keluarga besar juga.

    ReplyDelete
  2. kicap pun membesar juga time pkp ni..haha

    ReplyDelete
  3. hihi beli yang besar senang, karang kejap2 kena g beli buat masak kicap selalu.hihi

    ReplyDelete
  4. dulu lain sekarang lain..
    dahulu ramping sekarang dah debab...
    dulu lainnnnnnn..

    rumah ammi husband suka beli kicap enaq

    ReplyDelete
  5. Teringat iklan kicap jalen.

    Alamak tuan, kicap jalen takde tuan! Makan tanpa kicap jalen tak sedap tuan! hihi..

    Dulu saya suka beli kicap cap kipas udang tu. Lepas tu terbeli kicap jalen. Eh lagi murah dan sedap je. Terus sekarang setia dengan kicap jalen je.

    Budak budak suka betul kicap. lepas tu lauk telur goreng. Itu yang cepat habis tu. Senang beli besar terus kan.

    ReplyDelete
  6. Samalah, di rumah ni pun hantu kicap belaka
    Eh, bab2 size tu jangan sebut tau :P

    ReplyDelete
  7. kicap kat rumah saya maintain lah kecik sebotol je yang merah tu. Jarang makan kicap ni

    ReplyDelete
  8. Kalau hari hari masak sekejap je habis. Lagi lagi kalau masak mee, mihun, yang goreng goreng tu.

    ReplyDelete

Terima kasih, jap lagi MY approve ya :-)